11 жовтня 2022

Статті
Між Орбаном та Україною: який вибір доводиться робити владі Польщі
Польська влада опинилася перед дилемою. Про повноцінне повернення колишніх відносин із Будапештом не йдеться. Проте існує потреба узгоджувати свої дії у суперечці із Брюсселем.
Лукашенко готується до нападу: які погрози здатен втілити білоруський диктатор
Наскільки ймовірним є повторення лютневого наступу з території Білорусі? Та з якими новими ризиками незабаром може зіткнутися Україна?
Новини
23:31
відеоВ Іспанії поліція прийшла на допомогу ведмедю, що заблукав у місті
Поліція в місті Понферрада, що на північному заході Іспанії, допомогла вибратися бурому ведмедю, який заблукав, імовірно, в пошуках жолудів для поживи.
23:16
Не треба боятися "червоних ліній" Росії – глава МЗС Естонії
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу у вівторок закликав союзників України не лякатися застережень російського посла у США щодо перетину "червоних ліній" наданням зброї Києву.
22:56
Франція збільшить військову присутність в Естонії, Литві та Румунії
Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню у вівторок заявив про посилення військової присутності французьких сил у Східній Європі на тлі продовження повномасштабної війни в Україні.
22:32
У Білорусі знайшли до 300 "бойовиків", яких підготували в Україні для вторгнення
Керівник Комітету державної безпеки Білорусі Іван Тертель заявив, що іноземні спецслужби підготували в Україні "від 100 до 300 бойовиків" для "збройного вторгнення" на білоруську територію.
22:20
ЄС хоче надати своїй прокуратурі право переслідувати росіян, що ухиляються від санкцій – ЗМІ
У Європейському Союзі обговорюється розширення повноважень Прокуратури ЄС, яке, як вважається, дозволить ефективніше боротися з ухиленням від санкцій, запроваджених проти осіб РФ через агресію проти України.
21:54
відеоГлава Саксонії перепросив за протестувальників, що назвали українців "нацистами"
Прем’єр-міністр німецької федеральної землі Саксонія Міхаель Кречмер і бургомістр Лейпцига Буркхард Юнг у вівторок засудили жорстоке поводження з українськими біженцями під час акції протесту, що відбулася в місті в понеділок.
ДайджестПерший IRIS-T в Україні, формула миру від Зеленського, російський танк в Берліні: новини дня
21:29
Жарт з "анексією Калінінграда" став приводом збирати гроші на ЗСУ в Чехії
Жарт про "чеський Краловець" - анексію Калінінградської області - задля демонстрації абсурдності російських псевдореферендумів став приводом для збору коштів на підтримку України.
21:27
"Тактично нерозумно": в уряді Британії відмовились конкретизувати відповідь на ядерний удар РФ
Молодший міністр оборони Великої Британії Алек Шелбрук назвав "тактично нерозумним" публічне оголошення подробиць реакції Лондона на застосування Росією ядерної зброї.
21:10
У Британії арештували бізнесмена, який міг допомогти Дерипасці ухилятись від санкцій
Міністерство юстиції США у вівторок оголосило про арешт британського бізнесмена Грема Бонем-Картера, якого звинувачують у сприянні ухилянню від санкційного режиму російському олігарху Олегові Дерипасці.
20:51
Дуда розповів, які наслідки може мати для РФ застосування ядерної зброї
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що якщо керівництво РФ піде на застосування ядерної зброї, це призведе до тотальної міжнародної ізоляції Росії.
20:49
Гендиректор МАГАТЕ поговорив із Путіним про ЗАЕС
Генеральний директор Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у вівторок зустрівся з президентом Росії Владіміром Путіним у Санкт-Петербурзі для обговорення ситуації довкола Запорізької атомної електростанції.
20:35
США хочуть прискорити постачання Україні систем ППО NASAMS – Білий дім
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі у вівторок заявив, що Вашингтон працює над прискореним постачанням Україні систем протиповітряної оборони NASAMS.
20:23
Дуда переконаний, що відповідальних за воєнні злочини РФ не залишать без покарання
Президент Польщі Анджей Дуда висловив впевненість, що міжнародна спільнота не закриє очі на скоєні РФ в Україні воєнні злочини і цих осіб рано чи пізно притягнуть до відповідальності.
20:18
Маск заперечив, що розмовляв з Путіним перед публікацією "мирного плану" для України
Американський бізнесмен Ілон Маск заперечив інформацію ЗМІ про те, що перед публікацією свого плану "мирного врегулювання" війни в Україні він говорив із президентом Росії Владіміром Путіним.
20:12
Офіційно: коронація Чарльза ІІІ відбудеться 6 травня
Коронація Чарльза ІІІ, нового монарха Великої Британії, відбудеться 6 травня 2023 року.
20:02
Представниця Косова вперше в історії виступила в ПАРЄ і згадала про Україну
У Парламентській асамблеї Ради Європи у вівторок уперше отримав право виступу представник частково визнаного Косова – ним стала віцеспікерка парламенту країни Саранда Богуєвці, яка присвятила промову підтримці європейського шляху Приштини й Україні.
Аналітика короткоЧому Польща так і не змогла розірвати альянс із проросійською Угорщиною
19:49
У Молдові закликають економити енергію через недоступність постачання з України після обстрілів
В уряді Молдови закликали громадян економити енергію у пікові години у зв’язку з тим, що країна перестала отримувати поставки з України через наслідки масованого ракетного удару 10 жовтня.
19:49
Лавров уже вважає, що США "де-факто" беруть участь у війні в Україні
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров тепер вважає, що Сполучені Штати "де-факто вже давно" беруть участь у війні в Україні та озброюють "київський режим".
19:30
доповнено 20:24Маск поговорив з Путіним перед публікацією "мирного плану" для України – ЗМІ
Політолог і засновник консалтингової компанії Eurasia Group Ієн Бреммер заявив, що Ілон Маск розповів йому про телефонну розмову з президентом РФ Владіміром Путіним перед публікацією "мирного плану" для України у Twitter.
19:14
У Росії закінчуються ресурси, Україна розвертає хід війни – глава спецслужби Британії
Директор британського Центру урядового зв’язку (GCHQ) сер Джеремі Флемінг у вівторок озвучив свої оцінки перебігу повномасштабної війни Росії проти України, заявивши, що Москві бракує ресурсів і міжнародної підтримки.
18:59
Глава МЗС Угорщини підтвердив візит до Москви, вже другий з 24 лютого
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що цього тижня здійснить візит до Москви, попри війну РФ проти України.  
18:53
Болгарія відкинула причетність до вибуху на Кримському мосту, про що казали в РФ
Уряд Болгарії у вівторок заявив, що не має жодного стосунку до ваговоза, за допомогою якого минулого тижня нібито було підірвано Кримський міст, попри твердження російських ЗМІ.
18:39
Учасники "Рамштайну" в середу обговорять надання Україні засобів ППО
Напередодні міністерського засідання країн Північноатлантичного Альянсу в середу відбудеться шосте засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), де обговорюватимуть постачання засобів протиповітряної оборони.
18:27
Генсек НАТО вважає ознакою слабкості масований ракетний удар РФ по українських містах
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив думку, що ракетний терор проти українських міст є свідченням слабкості Росії на полі бою.
18:26
Лідери G7 застерегли Росію від використання ядерної зброї та пообіцяли подальшу підтримку Україні
Глави держав "Групи семи" у вівторок ухвалили спільну заяву після позачергової зустрічі у зв’язку з ракетними обстрілами цивільної інфраструктури України, в якій застерегли РФ від застосування хімічної, біологічної та ядерної зброї.
18:10
Столтенберг розповів, як НАТО планує реагувати на гібридні атаки проти союзників
Генсек НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що Альянс може розглядати задіяння 5 статті у разі гібридної атаки чи кібератаки проти країн-членів, але якою буде реакція - будуть визначати залежно від конкретної ситуації.
18:07
Глава спецслужби Британії: "нема гарантій", що ми зафіксуємо підготовку РФ до ядерного удару
Керівник Центру урядового зв’язку Великої Британії (GCHQ) сер Джеремі Флемінг вважає, що не існує гарантій того, що Захід зможе зафіксувати підготовку Росією до використання ядерної зброї.
17:42
Україна отримала першу систему ППО IRIS-T від Німеччини - ЗМІ
Німеччина вже передала Україні перший з чотирьох обіцяних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM.
17:33
Зеленський пропонує розмістити міжнародну місію на кордоні з Білоруссю, щоб запобігти її вступу у війну
Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на терміновій зустрічі Групи семи запропонував розмістити міжнародну моніторингову місію на кордоні між Україною та Білоруссю, щоби зменшити ризик провокацій та прямого вступу Білорусі у війну на боці РФ. 
17:21
Зеленський на терміновій зустрічі G7 запропонував "формулу миру", щоб зупинити Путіна
Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на терміновій зустрічі Групи семи запропонував "формулу миру" - заходи, які, на його думку, позбавлять Путіна шансів досягти цілей в Україні. 
17:02
Суд дозволив розмістити знищений російський танк під посольством РФ у Берліні
Музей Berlin Story Bunker у вівторок добився через суд права виставити рештки російського танка, знищеного під час бойових дій в Україні, під будівлею посольства РФ у Берліні.
16:43
Столтенберг: перемога Путіна в Україні означатиме поразку НАТО
Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що програш України проти Росії у повномасштабній війні означатиме також поразку НАТО.
16:34
Санду відреагувала на російські ракети, які летіли до цілей в Україні над територією Молдови
Президентка Молдови Мая Санду закликала Росію поважати кордони Молдови після того, як під час масованого ракетного удару РФ по Україні 10 жовтня декілька ракет пролетіли над територією Молдови. 
16:32
НАТО поки не бачить ознак до підготовки Росією ядерного удару – генсек
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у вівторок заявив, що НАТО наразі не спостерігає ознак підготовки Росії до можливого застосування ядерної зброї.
16:19
Німецький концерн домовився про постачання Україні військової техніки із Чехії
Німецький концерн Rhinemetall домовився з урядом Чехії про постачання Україні чеської військової техніки в межах програми "кругового обміну".
16:06
Канада направляє в Польщу 40 інженерів для тренування українських військових
Міністерка оборони Канади Аніта Ананд у вівторок оголосила про відправлення близько 40 канадських військових інженерів до Польщі для тренування українських військовослужбовців у межах програми UNIFIER.
15:54
У Франції оштрафували компанію італійців, які зібрали в рази більше грибів за дозволену норму
У Франції в регіоні Ельзас оштрафували компанію італійців, яких впіймали на значному перевищенні дозволеної норми збору грибів-боровиків.
ВідеоЛукашенко погрожує нападом на Україну. Що відбувається насправді?
15:23
Путін і Ердоган в четвер у Казахстані обговорять Україну
Президенти Росії та Туреччини у четвер проведуть переговори в Астані, однією з головних тем стане Україна. 
15:18
В Анкарі закликали до "найшвидшого перемир'я" України й РФ, але без поступок територіями
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав до якнайшвидшого "життєздатного" перемир’я між РФ та Україною, зазначивши, що цей мир не має передбачати територіальних поступок з боку України.
14:57
Президент Фінляндії поки не бачить сенсу говорити з Путіним
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо сказав, що поки не бачить сенсу говорити з президентом Росії Владіміром Путіним.
14:50
Орбан хоче перемовин між РФ і США "для миру" в Україні і надіється на Трампа
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що мир в Україні має бути встановлений не між Україною та Росією, а між США та Росією, "виходячи з реалій".
14:23
ЄС про візит Сійярто в Москву: взаємодія з РФ нині не має сенсу
У Єврокомісії відреагували на запланований візит глави МЗС Угорщини Петера Сійярто в Москву, заявляючи, що за нинішніх обставин переговори з РФ на високому рівні не мають жодного сенсу.
Аналітика короткоЧи піде білоруська армія війною проти України
13:53
У парламент Естонії внесли проєкт рішення про визнання РФ державою-спонсором тероризму
У парламент Естонії у вівторок внесли проєкт резолюції, який визнає Росію країною-спонсором тероризму, закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу та до позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН.
13:46
Глава МЗС Литви: заяви Лукашенка нагадують крик про допомогу
За словами міністра, поки що немає підстав говорити про дії Білорусі, що становлять загрозу для Литви.
13:41
Зеленський обговорив з прем'єром Італії ракетний терор РФ
Президент Володимир Зеленський у вівторок обговорив з главою італійського уряду Маріо Драгі ракетний терор Росії.
12:48
Тихановська запропонувала Зеленському встановити дипвідносини з перехідним урядом Білорусі
Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська запропонувала Україні встановити дипломатичні відносини з її Об'єднаним перехідним кабінетом, фактично, урядом у вигнанні.
12:44
У Раді Європи вимагають притягнути до відповідальності винних у навмисних ударах РФ по цивільних
Голова Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Леєндерт Вербек обурений та беззастережно засуджує авіаудари Росії по Києву, Запоріжжю та інших численних українських містах по всій країні, які були націлені безпосередньо на мирних жителів, житлові райони та цивільну інфраструктуру.
12:26
Чехія не планує евакуацію дипломатів і закриття місій в Україні - глава МЗС
Чехія не планує відкликати дипломатів і тимчасово закривати свої дипломатичні представництва в Україні, зокрема посольство в Києві.
11:55
У Німеччині прогнозують хвилю біженців з України через "сувору зиму"
Уповноважена уряду Німеччини з питань міграції Рім Алабалі-Радован закликала готуватися до можливого ​​нового притоку біженців з України.
11:34
Білорусь відмовила в продовженні візи послу ЄС, він не повернеться до Мінська
Білоруська влада відмовила у продовженні акредитації послу Європейського Союзу в Мінську Дірку Шубелю.
11:23
Ердоган зустрінеться з Путіним 12 жовтня - ЗМІ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрінеться з російським президентом Владіміром Путіним на полях регіонального саміту в столиці Казахстану Астані.
11:18
11 країн Європи попередили РФ: бомбардування міст - воєнний злочин без терміну давності
Президенти 11 європейських країн у спільній заяві засудили масовані ракетні атаки РФ проти українських міст, попереджаючи, що це - воєнний злочин без терміну давності.
10:55
Посол Польщі: Розпочався новий етап війни в Україні
Посол Польщі в Україні Бартош Цихоцький вважає, що масованими ракетними ударами 10 жовтня РФ почала новий етап війни в Україні, стратегічна мета якої залишається незмінною.
10:28
У Фінляндії закликають розслідувати зв'язки фінських політиків з Росією
Голова партії "Зелених" Марія Охісало заявила, що необхідно переглянути нещодавню історію зовнішньої політики Німеччини та Фінляндії.
10:19
ЄС готує новий пакет санкцій проти РФ - ЗМІ
У ЄС ведеться робота над новим пакетом санкцій проти Росії - дев’ятим від початку повномасштабного вторгнення в Україну.
09:56
Керівник спецслужби Британії: у Росії закінчуються боєприпаси, її сили виснажені
Керівник Центру урядового зв'язку Великобританії (GCHQ) Джеремі Флемінг стверджує, що у росіян закінчуються боєприпаси після місяців виснажливих боїв в Україні. 
09:49
Спецслужби Болгарії розслідують вибух вантажівки на Кримському мосту
У неділю глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін на зустрічі з президентом РФ заявив, що маршрут вантажівки, яка підірвала Кримський міст, починався в Болгарії.
09:37
Словаччина підтримує спільну місію ЄС з підготовки українських військових
Словаччина підтримує пропозицію про спільну централізовану підготовку українських військових у країнах ЄС під єдиним командуванням.
09:20
Франція попередила Білорусь про санкції за будь-яку нову підтримку війни РФ
Білорусь може зіткнутися з новими санкціями, якщо вона все більше залучатиметься до війни в Україні.
09:06
Орбан після зустрічі із Шольцом у Берліні: "Він усе ще живий. Я - теж"
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у понеділок зустрівся в Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцем і назвав переговори "плідними".
08:46
Розвідка Британії пояснила призначення командувачем військами РФ в Україні Суровікіна
Призначення командувачем військами РФ в Україні генерала Сергєя Суровікіна відображає прагнення російської спільноти нацбезпеки покращити проведення військових операцій в Україні.
08:45
Угорського міністра знову чекають з візитом у Москві
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто цього тижня, імовірно, знову відвідає Москву з візитом, розриваючи дипломатичну ізоляцію РФ, запроваджену Євросоюзом.
08:27
РФ планувала масовані авіаудари по Україні ще до вибуху на Кримському мосту - Білий дім
Сполучені Штати вважають, що Росія планувала масовані авіаудари по Україні ще до вибуху Кримського мосту.
08:15
Макрон: масовані російські удари змінюють характер війни
Макрон додав, що після повернення в Париж він скличе своїх військових і дипломатичних радників "для аналізу ситуації".
07:48
Росія втратила 60% ринку морських перевезень нафти в Європі
За чотири тижні по 7 жовтня поставки нафти в Європу становили в середньому 630 000 барелів на день, що менше, ніж 1,62 мільйона до вторгнення.
07:26
Прем'єрка Британії пропонує провести екстрене засідання лідерів країн НАТО
Ліз Трасс вважає за необхідне проведення такої зустрічі, щоб "союзники залишалися єдиними і рішучими у своєму протистоянні поведінці Путіна".
07:12
Лідери G7 у вівторок проведуть термінову зустріч за участі Зеленського
Сьогоднішня відеоконференція є першою зустріччю всіх лідерів G7 з моменту початку контрнаступу України на Донбасі.