13 жовтня 2022

Статті
Угорське гальмо. Як Брюссель відкладає подальше зближення України та Молдови з ЄС
Якщо Єврокомісія справді прагне стати геополітичною, то має зрозуміти, наскільки небезпечною є її політика щодо України та Молдови...
Колонки
Непотрібний союзник: навіщо Києву розколювати білоруську опозицію
Штучний розкол серед білоруської опозиції здатний лише послабити її вплив всередині Білорусі. І це буде явно не на користь Україні.
Не на часі: як тютюнова галузь блокує впровадження євроінтеграційного закону
П'ять років тютюнова індустрія блокувала прийняття євроінтеграційного закону, а зараз намагається використати війну як індульгенцію на його невиконання.
Новини
23:07
Конгрес викликає Трампа для свідчень у справі штурму Капітолія
Комітет Палати представників США з розслідування штурму Капітолія 6 січня 2021 року під час, імовірно, останнього публічного слухання проголосував за виклик 45-го президента Дональда Трампа.
22:48
Франція вперше почала постачати газ Німеччині на тлі енергетичної кризи
Французький оператор газотранспортної системи GRTgaz у четвер підтвердив початок постачання блакитного палива до Німеччини в межах двосторонньої угоди, покликаної зменшити залежність від Росії.
22:30
Росія перекинула бомбардувальники, здатні нести ядерний заряд, до кордону з Норвегією – ЗМІ
На російській авіабазі Олєнья на Кольському півострові, що біля кордону Норвегії, були перекинуті стратегічні бомбардувальники, здатні нести ядерні заряди – ймовірно, це пов’язане з ядерним шантажем Росії на тлі її поразки в Україні.
21:55
"Роснефть" судиться з урядом Німеччини через вилучення дочірніх компаній
Російська нафтова компанія "Роснефть" подала позов проти федерального уряду Німеччини через перебирання під державний контроль її німецьких дочірніх компаній.
ДайджестПАРЄ визнала РФ державою-терористом, Росії пригрозили знищенням армії, ППО з Іспанії: новини дня
21:33
Меркель: рішення отримувати газ із РФ було "дуже раціональним"
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель у четвер заявила, що не вважає помилковим своє рішення збільшити закупівлю природного газу в Росії, стверджуючи, що тоді це було вигідніше за скраплений природний газ.
21:16
На норвезькому кордоні затримали росіянина, який перевозив у багажі дрони
Поліція північного норвезького району Фіннмарк повідомила про затримання 50-річного громадянина Росії, який перевозив у багажі безпілотники та використовував їх для незаконної зйомки.
20:55
КНДР направила винищувачі в бік Південної Кореї та запустила чергову балістичну ракету
Південнокорейські військові в четвер зафіксували проліт групи з близько 10 військових літаків Північної Кореї на південь від спеціальної розвідувальної лінії, встановленої Сеулом, а також випробування балістичної ракети в Японському морі.
20:55
В уряді Польщі змінили ще одного міністра
В уряді Польщі змінили міністра зі справ ЄС, що є другою зміною в кабінеті за останні дні.
20:35
фотоГендиректор МАГАТЕ провів переговори з Кулебою у "київському бункері"
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі в четвер провів переговори з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.
20:24
Кулеба закликав не дати РФ зірвати "зерновий коридор" через Чорне море 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту не дати Росії зірвати "зерновий коридор" через Чорне море після сигналів з Москви про наміри вийти з угоди.
20:16
МЗС заявило про плани Росії влаштувати диверсію на "Турецькому потоці" і звинуватити Україну
Міністерство закордонних справ у четвер закликало західних партнерів попередити російський енергетичний тероризм Росії, заявивши про неможливість зняття санкцій проти Москви чи перезапуску "Північного потоку-2".
19:59
Суд ЄС вирішив, що заборона релігійної символіки на роботі не є дискримінацією
Суд Європейського Союзу в четвер ухвалив, що внутрішні правила роботодавця, які забороняють носіння будь-яких релігійних, філософських або духовних атрибутів на роботі, не є прямою дискримінацією.
19:48
Глава Пентагону: НАТО не є загрозою для Росії і ми не хочемо конфронтації
Міністр оборони США Ллойд Остін повторив, що Північноатлантичний альянс не є загрозою для Росії і союзники не хочуть конфронтації з Москвою.
19:36
Нідерланди виділяють 70 млн євро для ремонту опалення в Україні
Міністерка внутрішньої торгівлі та розвитку співробіництва Нідерландів Ліше Шрайнемахер оголосила про виділення 70 мільйонів євро для забезпечення опалення в Україні.
19:14
Португалія передає Україні шість радянських гелікоптерів
Португалія вирішила передати Україні шість гелікоптерів "Камов" радянського виробництва, які були позбавлені ліцензії на експлуатацію через запроваджені проти Росії санкції.
18:59
Росія погрожує вийти із "зернової угоди", якщо не будуть виконані її вимоги
Росія направила ООН перелік вимог, у разі невиконання яких погрожує вийти з угоди про експорт зерна із Чорного моря, дія якої завершується в листопаді.
18:56
Генсек НАТО прокоментував, чи готує Альянс фізичну відповідь у разі ядерного удару РФ по Україні
Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував поширені ЗМІ слова топ-посадовця Альянсу про те, що у разі застосування РФ проти України ядерної зброї з високою ймовірністю союзники Україні і, можливо, НАТО дадуть "фізичну відповідь".
18:41
Члени НАТО домовилися збільшити запаси озброєнь і техніки – генсек
Міністри оборони країн-членів Північноатлантичного Альянсу на зустрічі в четвер домовилися збільшити запаси озброєння на тлі їхнього виснаження через військову допомогу Україні.
18:39
уточненоІспанія планує надати Україні чотири пускові установки системи ППО Hawk
Іспанія планує надати Україні чотири пускові установки системи протиповітряної оборони Hawk.
18:29
НАТО надасть Україні засоби для боротьби з дронами – Столтенберг
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у четвер оголосив, що Україна отримає від НАТО засоби для боротьби з безпілотниками для захисту від атак Росії на цивільну інфраструктуру.
18:14
У Братиславі підліток застрелив двох чоловіків біля гей-бару і наклав на себе руки
У Братиславі в ніч проти четверга 19-річний підліток відкрив стрілянину біля гей-бару "Тепларен", у результаті якої двоє чоловіків загинули і ще одна жінка зазнала поранень – після цього він застрелився сам.
18:07
фотоУ Сербії обірвався пішохідний міст з туристами: є загиблі, десятки постраждали
У Сербії в районі міста Чачак обірвався підвісний пішохідний міст, внаслідок чого дві людини загинули.
17:48
У Латвії відкинули звинувачення Amnesty International у катуванні мігрантів з Білорусі
Міністерство внутрішніх справ і Державна прикордонна охорона Латвії в четвер заперечили звинувачення міжнародної правозахисної організації Amnesty International у тому, що країна нібито катувала мігрантів, які прибували з Білорусі.
17:35
Німеччина ще у жовтні 2021 року не вважала, що "Північний потік-2" загрожує енергобезпеці
Уряд Німеччини в четвер розсекретив документ із оцінкою ризиків "Північного потоку-2", в якому стверджувалося, що все більша залежність від російського газу не загрожує постачанню енергоносіїв.
17:16
Посол України розкритикував ідею скасування безвізу для білорусів
Посол України у Білорусі Ігор Кизим висловився проти ідеї про припинення безвізового режиму для громадян Білорусі - як , зазначивши, що це може вдарити по самих українцях та викличе "багато запитань". 
17:12
фотоНа Донбасі загинув американець
Під час бойових дій на Донбасі загинув американець Дейн Партридж, який воював на боці України.
16:59
Румунія приєдналась до спільної групи слідчих, що розслідують воєнні злочини в Україні
Румунія стала сьомою країною, що приєдналася до Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT).
16:58
Польща передала Україні 150 терміналів Starlink
Уряд Польщі передав Україні 150 терміналів супутникового зв’язку Starlink, за допомогою яких відновлюється зв’язок у деокупованій Харківській області.
16:49
відеоСпікером Сенату Італії став колекціонер фашистських реліквій
Головою верхньої палати парламенту Італії – Сенату – на першому засіданні після дочасних парламентських виборів у четвер був обраний представник "Братів Італії" Іньяціо Ла Русса, відомий колекціонуванням фашистських реліквій.
16:30
МВС Фінляндії планує просити 139 млн євро на будівництво паркану на кордоні з РФ
Міністерство внутрішніх справ Фінляндії пропонує закласти у бюджет 139 млн євро на будівництво паркану на деяких ділянках кордону з Росією.
16:30
У Вірменії порушили справу через вибух на Кримському мосту
Служба національної безпеки Вірменії ініціювала кримінальне провадження для перевірки достовірності опублікованих у ЗМІ даних про те, що вибухові речовини, використані для підриву Кримського мосту, були заховані у вантажному автомобілі, за кермом якого перебував громадянин Вірменії, а вантажівка в'їхала на територію Вірменії і потім вирушила до Росії.
16:20
ЄС продовжив санкції проти осіб із РФ і Сирії за використання хімічної зброї
Рада Європейського Союзу в четвер ухвалила рішення продовжити обмежувальні заходи щодо 15 фізичних і двох юридичних осіб із Росії та Сирії у зв’язку із розповсюдженням та застосуванням ними хімічної зброї ще на один рік.
16:01
ексклюзивЄС ще не ухвалив рішення про розгортання місії на кордоні Вірменії та Азербайджану
У Європейському Союзі не підтверджують заяви міністра закордонних справ Вірменії Арарата Мірзояна про ухвалення рішення щодо розгортання цивільної місії на азербайджансько-вірменському кордоні.
15:55
Зеленський: Путін може застосувати ядерну зброю, якщо буде переконаний, що за це нічого не буде
Президент України Володимир Зеленський вважає, що ризик застосування Росією зброї масового знищення прямо залежить від того, наскільки стійкими будуть західні партнери України перед шантажем Путіна і чи він отримає попередження про сильну відповідь. 
15:03
Путін пропонує створити у Туреччині "газовий хаб" і там формувати ціни
Президент РФ Владімір Путін на зустрічі з президентом Туреччини повторив свою ідею про те, що Туреччина могла би бути газовим хабом для продажу газу у Європу й інші країни та майданчиком для формування ціни на газ.
15:01
Макрон: ми не хочемо світової війни, Путін повинен зупинитись
Президент Франції Еммануель Макрон заявив у четвер, що не хоче Третьої світової війни, а допомога Україні спрямована на відновлення її територіальної цілісності. 
14:42
Ердоган і Путін провели зустріч в Астані: говорили про енергетику й Україну
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і президент РФ Владімір Путін зустрілися в Астані на полях регіонального саміту.
14:39
Глава МВС Сербії категорично відкинув вимоги ЄС щодо розширення, включно з санкційними
Сербія не визнає Косово, не відмовиться від сербів у Боснії та Герцеговині і не запровадить санкції проти Росії.
14:24
ПАРЄ ухвалила резолюцію про визнання Росії терористичним режимом
ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.
14:24
Шольц: війна Путіна в Україні є частиною хрестового походу проти Заходу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав війну Путіна в Україні частиною хрестового походу Росії проти ліберальної демократії.
14:03
оновлено 17:50Боррель пригрозив російській армії "повним знищенням" у разі ядерного удару РФ по Україні
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що відповідь Заходу на потенційний ядерний удар по Україні не буде ядерною, але вона буде дуже потужною з військової точки зору.
13:59
Молдова купуватиме у Румунії 30% електроенергії, яку раніше отримувала з України
Цієї ночі Румунія почне постачати електроенергію до Молдови.
13:34
виправленоНімеччина передасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana
Німеччина надасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana в рамках спільного проєкту з Данією та Норвегією.
13:14
У Німеччині затримали лідерку ультраправої групи, яка планувала викрасти главу МОЗ
Німецька поліція заарештувала жінку, яка підозрюється в причетності до змови з метою викрадення міністра охорони здоров'я Карла Лаутербаха на початку цього року.
Аналітика короткоХто змушує Євросоюз відкласти початок переговорів про членство з Україною
12:58
Новий посол України прибуде до Берліна наступного тижня - ЗМІ
Новий український посол у Німеччині Олексій Макеєв прибуде до Берліна на початку наступного тижня.
12:52
Сміливий народ України увійшов у трійку фіналістів премії Європарламенту
Депутати Європарламенту сформували короткий список премії Сахарова 2022 року, до якого увійшов "сміливий народ України". 
12:28
Росія не визнає результат розслідування диверсій на "Північних потоках" без її участі
Росія заявила, що викликала дипломатів Німеччини, Данії та Швеції через недопуск її представників до розслідування диверсій на "Північних потоках".
12:13
Естонія затвердила новий пакет військової допомоги Україні
"Відправляємо в Україну зимове спорядження, екіпіровку та боєприпаси. Ми доставимо їх швидко"
11:56
У ПАРЄ пропонують визнати Росію терористичним режимом
На осінній сесії ПАРЄ, яка триває у Страсбурзі, 13 жовтня буде представлений під назвою "Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України".
11:42
Зеленський: сьогодні не може бути дипломатії з Росією
Президент Володимир Зеленський під час виступу перед депутатами ПАРЄ заявив, що не вважає за можливу дипломатію з Росією за нинішніх умов. 
11:30
Зеленський у ПАРЄ: Росія має побачити нуль на рахунках за нафту і газ
Президент Володимир Зеленський під час виступу перед депутатами ПАРЄ закликав до таких санкцій проти РФ, у результаті яких Росія побачила б нуль на своїх енергетичних рахунках.
10:51
15 країн НАТО домовилися про оновлення європейської системи протиповітряної оборони
До проєкту залучені Німеччина, Велика Британія, Словаччина, Норвегія, Латвія, Угорщина, Болгарія, Бельгія, Чехія, Фінляндія, Литва, Нідерланди, Румунія та Словенія.
10:48
Зеленський доручив уряду розглянути скасування безвізу з Білоруссю
Президент Володимир Зеленський у відповідь на петицію з проханням скасувати безвізовий режим із Білоруссю доручив уряду розглянути це питання.
10:15
Лукашенко звинуватив Захід у розпалюванні Третьої світової війни
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко побачив у діях Заходу щодо України і РФ ризики виникнення Третьої світової війни.
10:08
Міністри енергетики ЄС не домовилися про обмеження ціни на газ
Міністри енергетики держав членів ЄС 12 жовтня не досягли згоди щодо обмеження ціни на газ на неформальній зустрічі, скликаній для ухвалення проблеми високих цін на паливо.
09:38
Рівень заповнення газосховищ у Німеччині досягнув майже 95%
За останніми даними, рівень заповнення досягнув 94,97%.
09:18
У Росії заявили, що прийняття України до НАТО може призвести до Третьої світової війни
Заступник секретаря Ради безпеки Росії Александр Венедиктов заявив, що вступ України до НАТО може привести світ до Третьої світової війни.
09:16
Аудитори ЄС попередили про збільшення бюджетних ризиків через війну в Україні
Європейська палата аудиторів (ЄПА) у своєму новому звіті попередила ЄС про зростання бюджетних ризиків через війну в Україні.
Аналітика короткоКого в Україні бачать партнером у новій Білорусі
08:51
США розглядають повну заборону на російський алюміній через ракетні удари по Україні - ЗМІ
Заборона розглядається у відповідь на ракетні удари Росії по Києву та іншим українським містам цього тижня.
08:47
Британська розвідка: росіяни очікують на бої у Херсоні
Імовірно, що росіяни очікують на поширення боїв на місто Херсон, оскільки вони наказали підготувати евакуацію частини мирних жителів міста.
08:34
Україна має відновити кордони в межах 1991 року - Макрон
Президент Франції Еммануель Макрон виступає за відновлення кордонів України відповідно до 1991 року і вважає, що в майбутньому необхідні переговори з РФ.
08:04
Макрон виключив ядерну відповідь Франції у разі ядерного удару РФ по Україні
Франція не буде застосовувати ядерну зброю проти Росії у випадку, якщо та завдасть ядерного удару по Україні.
07:41
Британія передасть Україні ракети для систем протиповітряної оборони NASAMS
Також будуть передані сотні додаткових зенітних ракет інших типів, разом з більшою кількістю безпілотників і ще 18 гаубичних артилерійських гармат.
07:28
Литва надасть нову військову допомогу Україні: бронемашини, тепловізори та дрони
Литва надасть нову військову допомогу Україні, яка включатиме зимовий одяг, спорядження, а також бронемашини.
07:11
Посол Кислиця потролив Росію через втрату нею підтримки в ООН
Генасамблея ООН на засіданні в середу ухвалила резолюцію із засудженням незаконних "референдумів", які Росія влаштувала на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.