15 вересня 2022

Статті
Угорщина – більше не демократія. Але чи матиме це наслідки для Орбана?
Угорщина більше не є демократичною державою, переконані європейські депутати. Вона порушила усі основоположні цінності ЄС...
"Якби Німеччина та Франція справді хотіли посилення санкцій, Угорщина їх би не блокувала"
Пшемислав Журавський вель Граєвський: "Угорщина зараз є інструментом, який дозволяє Німеччині та Франції стверджувати, що хтось не дає їм вводити нові санкції проти РФ".
Час для війни, і не лише з Росією. Які пріоритети ЄС визначила Урсула фон дер Ляєн на 2023 рік
Україна була центральною темою доповіді. Урсула також виступила за реформування Євросоюзу, зі зміною балансів впливу та важелів влади...
Новини
23:32
У парламенті Франції вимагають запровадити декретну відпустку для депутаток
29-річна депутатка французької Національної асамблеї від лівої партії "Нескорима Франція" Матільда Хіньє, яка очікує на народження дитини в жовтні, ініціювала запровадження декретної відпустки для парламентарів.
23:13
ЄС пропонує зобов’язати виробників ґаджетів з виходом в інтернет гарантувати їхню безпеку
Європейська комісія у четвер запропонувала ухвалити закон про стійкість до кіберзагроз (Cyber Resilience Act), який зобов’яжуватиме виробників пристроїв із виходом в інтернет гарантувати, що вони відповідають стандартам кібербезпеки.
22:57
Папа Римський: допомагати Україні зброєю – морально прийнятно
Папа Римський Франциск вважає "морально прийнятним" постачання країнами Заходу зброї для України, яка відбиває повномасштабне вторгнення Росії, оскільки це здійснюється з метою самозахисту.
22:36
Німецькі Panzerhaubitze 2000, які отримала Україна, ремонтуватимуться в Литві
Литва допоможе Україні відремонтувати гаубиці Panzerhaubitze 2000, які були передані Німеччиною в межах допомоги для протидії російській військовій агресії.
22:19
Росія знищила чи захопила понад 15% зерносховищ в Україні – Держдепартамент США
За оцінками неурядової організації Conflict Observatory, яку фінансує Державний департамент США, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну постраждали 15,7% українських сховищ урожаю.
21:54
Президентка Єврокомісії: якщо Україна просить танки – їх потрібно дати
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила проти позиції рідної для себе Німеччини, яка з різних причин відмовляється постачати в Україну бойові танки.
ДайджестБерлін передумав щодо БТР, Угорщину визнали не демократією, ППО від п’яти країн: новини дня
21:41
Парламент Швейцарії схвалив придбання американських F-35
Палата представників Конгресу Швейцарії в четвер схвалила закупівлю нових винищувачів F-35 у США, що прокладає для країни шлях до підписання відповідного контракту.
21:14
Усі країни ЄС, крім Угорщини, погодились на призначення спецдоповідача з прав людини в Росії
Представники двадцяти шести країн Європейського Союзу під час зустрічі за зачиненими дверима в четвер погодили звернення до Організації Об’єднаних Націй з метою створити посаду спеціального доповідача з питань прав людини в Росії.
20:52
У Німеччині назвали ще одну причину не постачати Україні танки
За словами співголови Соціал-демократичної партії Німеччини Ларса Клінґбайля, урядова коаліція ухвалила одностайне рішення не постачати бойові танки в Україну, оскільки на підготовку українських військових піде тривалий час.
20:51
відеоПрезидентка Єврокомісії показала кадри з поїздки в Ірпінь з "Червоною калиною" від школярів
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в рамках візиту до Києва 15 вересня відвідала також Ірпінь та зустрілася зі школярами міста. 
20:42
Спікерка Палати представників США їде до Вірменії на тлі ескалації з Азербайджаном – ЗМІ
Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі планує відвідати Вірменію та зустрітися з її прем’єр-міністром Ніколом Пашиняном на тлі ескалації на вірменсько-азербайджанському кордоні в останні дні.
20:20
МЗС РФ поскаржилося на "глибоку аморальність" організаторів церемонії поховання Єлизавети II
Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова обурилась відмовою організаторів церемонії поховання британської королеви Єлизавети ІІ запросити російських представників через агресію в Україні.
20:15
Кандидатка у прем’єри Італії посперечалася з соратником Сальвіні щодо відповіді на енергетичну кризу
Лідерка ультраправої популістської партії "Брати Італії" Джорджія Мелоні, яку вважають ключовою кандидаткою на крісло прем’єра, посперечалася зі своїм соратником, лідером "Ліги" Маттео Сальвіні з приводу того, як спростити життя звичайних людей в умовах рекордних цін на енергоносії. 
20:10
Скандал в Австрії: виплати за зміни клімату отримували померлі
В Австрії закликали до негайного перегляду схеми так званих кліматичних виплат, які призначаються австрійцям для компенсації податку на вуглецеві викиди, оскільки їх отримують померлі люди.
короткоДе влада Польщі бачить нові ризики для України
19:41
Британія знову відмовилась здійснювати митні перевірки на кордоні з Північною Ірландією
Велика Британія в четвер укотре заявила Європейському Союзу, що не буде виконувати положення угоди про Brexit, які передбачають митний контроль на адміністративному кордоні з Північною Ірландією.
19:26
фотоУкраїна, Молдова й Румунія запускають новий тристоронній формат взаємодії
Міністри закордонних справ Молдови й Румунії Ніку Попеску й Богдан Ауреску в четвер прибули до Одеси, де разом із українським колегою домовилися про запуск тристороннього формату взаємодії.
19:18
США наклали додаткові санкції на РФ у сфері передових технологій
Мінфін США оголосив додаткові санкції проти Росії у сфері передових технологій, заборонивши продаж чи будь-яке надання особам з РФ послуг у сфері квантових обчислень; у санкційному списку опинились близько трьох десятків російських компаній та установ.
18:59
фотоФон дер Ляєн отримала табличку на Алеї сміливості
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва в четвер узяла участь у відкриття символічної таблички на свою честь на Алеї сміливості, розташованій на площі Конституції в Києві.
18:44
МАГАТЕ вимагає від Росії вивести війська із ЗАЕС – резолюція
Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, у четвер ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.
18:38
Близько 5 млн українців повернулися з ЄС в Україну – глава Єврокомісії
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до країн Європейського Союзу виїхали понад вісім мільйонів українців, але більшість із них уже повернулася додому.
18:38
США наклали нові санкції на Кадирова, омбудсмена РФ з прав дітей й посадовців у Криму
Мінфін США оголосив санкції проти двох десятків громадян РФ, у тому числі лідера Чечні Рамзана Кадирова з родиною, омбудсмена з прав дітей, посадовців в окупованому Криму та російських неонацистів, що воюють на боці РФ.
18:30
ЄС виділяє 150 млн євро на підтримку внутрішньо переміщених українців – президентка Єврокомісії
Європейський Союз виділить 150 мільйонів євро на підтримку внутрішньо переміщених осіб в Україні, які були змушені покинути свої домівки в результаті вторгнення Росії.
18:26
Сейм Латвії підтримав посилення правил видачі дозволів на проживання росіян і білорусів
У четвер, 15 вересня, Сейм Латвії концептуально підтримав поправки до закону про імміграцію, які передбачають зміну порядку запиту та продовження посвідки на тимчасове проживання для громадян Росії та Білорусі.
18:09
Уряд Польщі обіцяє регульовану ціну на електроенергію для населення, але з обмеженням споживання
Уряд Польщі планує встановити граничну ціну за електроенергію для домогосподарств, але з лімітом на споживання. 
18:08
США поки відмовляються передати Україні далекобійні ракетні системи ATACMS – ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена навряд чи найближчим часом змінить свою думку щодо доцільності постачання Україні далекобійних ракетних систем, незважаючи на успішні контрнаступальні дії українських сил.
17:53
Сейм Литви засудив плани РФ щодо "референдумів" на окупованих територіях України
Сейм Литви у відповідь на заклик Верховної ради рішуче засудив плани Росії провести незаконні "референдуми" про анексію окупованих територій України.
17:50
Пентагон замовив 1800 Javelin, щоб замістити передані Україні системи
Сухопутні сили США уклало контракт на закупівлю 1800 протитанкових ракетних систем Javelin вартістю 311 мільйонів доларів – вони повинні замістити озброєння, передане Україні.
17:32
Чоловік, який напав на двох українських біженок у Франції, теж виявився українцем
Нападник на двох жінок із українського міста Ізюм, які виїхали до Франції після повномасштабного вторгнення Росії, також виявився українцем – йому оголосили обвинувачення в середу.
17:29
Естонія з випередженням графіка добудовує причал для спільного з Фінляндією СПГ-терміналу
В Естонії з випередженням графіка завершують будівництво платформи для СПГ-терміналу у Палдіскі.
17:27
Зеленський: ми не будемо змушувати людей повертатися з ЄС, але віримо у це
Президенти України та Європейської комісії вважають, що українцям не знадобиться створювати стимули для повернення додому після завершення війни.
17:13
Президент Польщі підтримує стягнення репарацій за Другу світову війну з Росії
Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що країна також повинна порушити питання про стягнення з Росії репарацій за шкоду, завдану внаслідок вторгнення під час Другої світової війни.
17:13
Німеччина невдовзі передасть Греції 40 БМП Marder, щоб та передала Україні радянські БМП-1
Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт обіцяє невдовзі завершити круговий обмін з Грецією, щоб Україна могла отримати радянські БМП.
16:56
Україна веде переговори з 5 державами про системи ППО – Зеленський
Україна одночасно веде переговори із кількома партнерами про постачання систем протиповітряної та протиракетної оборони.
16:45
Німеччина надасть Україні ще дві РСЗВ Mars II і 50 бронеавтомобілів Dingo, в яких раніше відмовила
Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт заявила, що Німеччина поставить Україні ще дві системи залпового вогню Mars II і 50 броньованих машин Dingo .
16:36
Україна може отримати 5 млрд євро макрофіну від ЄС у жовтні
Україна може отримати 5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС в середині жовтня, також обговорюється можливість наступного траншу до кінця 2022 року. 
Аналітика короткоЯк Євросоюз визнав, що РФ веде проти нього війну
16:28
Російський олігарх судиться з Францією через арештовані яхти – один суд він вже програв
Російський мільярдер подав до суду на французьку владу, намагаючись повернути доступ до двох своїх яхт, стверджуючи, що митники не мали права знерухомити їх, незважаючи на те, що він перебуває в санкційному списку санкцій ЄС.
16:17
Cтали відомі нові деталі похорону Єлизавети ІІ
У Букінгемському палаці розкрили нові деталі похорону королеви Британії Єлизавети ІІ, що відбудеться 19 вересня.
16:02
США закликали Китай не підтримувати Москву у війні проти України
У четвер Білий дім закликав Китай не підтримувати РФ у її війні проти України, заявивши, що всі повинні виступати проти агресії Москви, а не залишатися осторонь.
15:43
ЄС привітав перемир’я між Вірменією та Азербайджаном та наголошує, що тісно включений у процес
Європейський Союз привітав припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном після останнього загострення.
15:37
Європарламент: Угорщину більше не можна розглядати як демократію
Більшість депутатів Європарламенту засудила спроби уряду Віктора Орбана підірвати засади демократії в Угорщині.
15:12
В РФ заявили, що вважатимуть далекобійні ракети від США для України вступом у війну
Речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Росія вважатиме постачання Україні далекобійних ракет вступом США у війну.
15:07
У Фінляндії можуть посилити візовий режим для росіян-власників фінської нерухомості
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо допустив можливість подальшого посилення умов отримання віз для росіян.
14:42
Глава МЗС Німеччини закликала не баритися з передачею танків Україні
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок наполягає на швидкому прийнятті рішення про постачання Україні німецьких бойових танків.
14:33
Президент ПАРЄ заперечив шпигунські зв’язки з РФ у відповідь на розслідування
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс заперечив повідомлення про те, що він, мовляв, був кремлівським агентом і головним контактом висланого за підозру у шпигунстві російського дипломата.
14:20
фотоЧерга на прощання з королевою у Лондоні розтягнулась на 6 км, депутати йдуть без черги
У Лондоні вишикувалась черга на понад 6 кілометрів з охочих попрощатися з покійною королевою Єлизаветою II, чия труна до ранку понеділка стоїть у будівлі парламенту.
13:27
фотоПрем’єрка Швеції подала у відставку
Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон формально подала спікеру парламенту Андреасу Норлену заяву про відставку.
13:19
Європарламент затвердив виділення 5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні
Європейський парламент у четвер схвалив виділення 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги для України.
13:14
фотоУ Румунії зійшли з рейок вагони з українським зерном
Залізничний потяг, що складався з 30 вагонів, прямував із зерном у порт Констанца.
13:05
Україна отримала перші 500 млн євро з пакета допомоги ЄІБ
Україна отримала від Європейського інвестиційного банку перший транш з пакету допомоги у загальному розмірі 1,59 млрд євро.
12:59
фотоЗеленський вручив орден президентці Єврокомісії
Президент Володимир Зеленський вручив главі Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн під час її візиту до Києва орден Ярослава Мудрого І ступеня.
12:46
G7 планує "мапу інвестиційних можливостей для України" - німецький міністр
За словами міністра економіки Німеччини, відновлення України коштуватиме 350 млрд євро – щоб зробити цей процес простішим країни G7 вже планують полегшити залучення іноземних компаній.
12:42
Азербайджан заявив про загибель 71 військового після зіткнень на кордоні з Вірменією
Азербайджан заявив, що цього тижня під час зіткнень на кордоні з Вірменією загинув 71 азербайджанський військовослужбовець.
12:28
McDonald's закриє ресторани в Британії у день похорону королеви
Мережа McDonald's закриє всі свої ресторани у Великій Британії у понеділок, 19 вересня, на знак поваги до королеви Єлизавети II у день її похорону.
12:26
Німецький міністр анонсував додаткові поставки зброї Україні
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек обіцяє Україні подальші поставки зброї.
12:13
фотоУ Барселоні стародавні пам’ятки розмалювали проросійськими символами "Z"
Символи з’явилися також на будівлі, де розміщений волонтерський центр, який надає допомогу українським біженцям.
11:51
Німеччина виділила Раді Європи 10 млн євро, щоб закрити "дірку" в бюджеті після виходу Росії
Німеччина виділила Раді Європи додаткові 10 млн євро для компенсації дефіциту фінансування в результаті виключення Росії з організації.
11:16
Литва відправить Україні дві партії бронетранспортерів
Міністр не сказав, які саме бронетранспортери це будуть.
11:12
Міністри оборони НАТО зберуться 13-14 жовтня в Брюсселі
Засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони відбудеться 13 і 14 жовтня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.
10:59
У школи та дитсадки Чехії записались 66 тисяч дітей українських біженців
До чеських шкіл, а також середніх загальноосвітніх та професійних навчальних закладів записалося близько 66 163 дітей українських біженців. 
10:46
Глава МЗС Фінляндії вважає можливою повну заборону туристичних віз ЄС для росіян
Міністр закордонних справ Фінляндії справ Пекка Хаавісто вважає можливим, що Євросоюз повністю заборонить туристичні візи для росіян.
10:14
Зі списку шкільних посібників Литви вилучили підручник, що описував "привабливу демократичну" Росію
У Литві зі списку шкільних посібників вилучили підручник з російської мови, у якому містилось запрошення відвідати Росію і окупований Крим, а країна-агресор представлена ​​як приваблива демократична держава.
10:08
У Німеччині знизилася готовність допомагати українським біженцям - опитування
На початку березня кожен четвертий німець (27 відсотків) був готовий тимчасово прийняти біженців з України вдома, зараз ця частка впала до 17 відсотків.
09:43
фотоПрезидентка Єврокомісії прибула до Києва
Це третій візит фон дер Ляєн до Києва від початку повномасштабної війни.
09:33
Більшість населення Словаччини хоче перемоги Росії у війні - опитування
Більшість населення Словаччини радше вітали б перемогу Росії, а не України, у російсько-українській війні.
Аналітика короткоЧого чекати Україні від першої ультраправої прем'єрки Італії
09:22
Греція хоче обмежити ціни на дрова та пелети через значне подорожчання
Оскільки ціни на газ та електроенергію стрімко зростають, багато європейських домогосподарств цієї зими переходять на дрова як альтернативне джерело тепла.
08:59
ЄСПЛ зобов'язав Францію переглянути заборону на в'їзд жінкам, пов'язаним з ІДІЛ
Офіційні особи в Парижі стверджують, що громадяни Франції, які вчинили злочини в Сирії та Іраку, повинні постати перед місцевим правосуддям, а не бути репатрійованими на батьківщину.
08:55
Трасс проведе зустріч з Байденом перед похороном королеви - The Times
Прем’єр-міністр Британії Ліз Трасс, яка вступила на посаду минулого тижня, проведе особисті переговори з президентом США Джо Байденом та іншими світовими лідерами, які зберуться в Лондоні на похорон королеви Єлизавети ІІ в понеділок.
08:27
Росіяни покинули цінну військову техніку, втікаючи з Харківської області - британська розвідка
Російські сили значною мірою виведені з району на захід від річки Оскіл у Харківській області та багато підрозділів відступили, покинувши цінну техніку.
08:22
Вірменія заявила про припинення вогню після нових зіткнень з Азербайджаном
Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян заявив, що завдяки участі міжнародної спільноти вдалося досягти угоди про припинення вогню з Азербайджаном.
07:56
Лідери країн не хочуть їхати автобусами на похорон Єлизавети II, вимагають винятків - ЗМІ
Дипломати з п'яти країн, у тому числі з групи G7, заявили, що хочуть зробити винятки для своїх лідерів, пославшись на похилий вік або міркування безпеки.
07:41
Шольц: німецька зброя відіграла вирішальну роль у недавніх успіхах України
Канцлер додав, що незабаром Німеччина також поставить в Україну зенітно-ракетний комплекс IRIS-T.
07:29
У Румунії розпочалися навчання НАТО Justice Eagle
У Румунії розпочалися військові навчання НАТО Justice Eagle за участі союзників з Франції, Нідерландів, Польщі, Португалії та США.
07:14
У Фінляндії арештували активи росіян на 189 млн євро, за літо сума зросла вдвічі
До списку конфіскованого майна входить велика кількість нематеріальних активів, таких як дебіторська заборгованість, акції та кошти на рахунках.