16 вересня 2022

Статті
В НАТО без ПДЧ: як Україні повторити успіх Фінляндії та Швеції
Фінський та шведський приклад блискавичного вступу до Альянсу стає цікавим для України. Що може винести Київ із досвіду цих країн?
Ультраправий прорив: чи зменшить коаліція з радикалами підтримку України Швецією
Чи означатиме перемога ультраправих на виборах у Швеції відмову від допомоги Україні? Не зовсім, навіть попри те, що російські пропагандисти вже стримано святкують.
Новини
23:29
У Франції спіймали банду грабіжників, чий ватажок маскувався, вдягаючи різні перуки
Поліція французького Марселя прагне встановити понад 100 пасажирів поїздів першого класу, чий багаж викрало угруповання на чолі з ватажком, який маскується за допомогою перук.
23:04
Президент Естонії: не варто недооцінювати загрозу, яка виходить з Росії
Президент Естонії Алар Каріс у виступі на церемонії відкриття Військового комітету НАТО в Таллінні заявив, що найбільш ефективною стратегією під кутом зору європейської безпеки та стабільності залишається стримування Росії в економічному, політичному та військовому плані.
22:44
Польща придбає в Південної Кореї 48 винищувачів FA-50
Міністр національної оборони Маріуш Блащак у п’ятницю затвердив контракт на постачання південнокорейських літаків-винищувачів FA-50 польським Військово-повітряним силам.
22:27
У Фінляндії сумніваються в законності рішення Естонії обмежити в’їзд росіянам – ЗМІ
Міністерство закордонних справ Фінляндії у непублічному меморандумі висловило сумніви щодо законності рішення Естонії обмежити в’їзд для всіх громадян Росії із шенгенськими візами – це може бути порушенням правил Шенгенської зони.
22:09
Кулеба сказав гендиректору МАГАТЕ, як можна гарантувати безпеку ЗАЕС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в п’ятницю провів телефонні переговори з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Ґроссі у зв’язку із ситуацією на Запорізькій атомній електростанції.
21:51
США не виявили ознак втручання Росії у вибори в Італії – прем’єр
Серед суб’єктів, через яких Росія намагалася вплинути на внутрішню ситуацію в понад двох десятках країн, немає жодної політичної партії Італії, запевнив у п’ятницю прем’єр-міністр держави Маріо Драґі.
ДайджестКоли Україні поставлять NASAMS, Берлін відбирає заводи "Роснефті", нова зброя з США: новини дня
21:30
Із санкційного списку ЄС зникли сестра Усманова, Жириновський і колишня дружина Фрідмана
Після затвердження Радою Європейського Союзу рішення про продовження санкцій проти фізичних та юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, з нього зникли кілька людей.
21:10
відеоЧарльз ІІІ першим із британських монархів виступив валлійською мовою
Новий король Великої Британії Чарльз ІІІ під час візиту до Уельсу в п’ятницю хвилину виголошував промову валлійською мовою, ставши першим монархом, який це зробив.
20:41
У Пентагоні розповіли, коли Україна отримає перші батареї NASAMS
Речник міністерства оборони США бригадний генерал Патрік Райдер у п’ятницю повідомив, що перші дві батареї зенітно-ракетних комплексів NASAMS будуть передані Україною протягом наступних двох місяців.
20:34
"Шоковані": ЄС відреагував на масове поховання у звільненому Ізюмі
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель від імені Євросоюзу відреагував на знайдене в Ізюмі масове поховання, наголосивши, що вище керівництво РФ та причетні до порушення законів ведення війни будуть притягнені до відповідальності.
20:25
уточненоЗеленський назвав умову, за якої дозволить експорт російського аміаку через Україну
Президент Володимир Зеленський у п'ятницю заявив, що підтримає ідею відновлення експорту російського аміаку через Україну лише в тому випадку, якщо Росія поверне Україні українських військовополонених.
Аналітика короткоЯкий досвід Швеції і Фінляндії може допомогти Україні прискорено вступити в НАТО
20:15
Блінкен – про масові поховання в Ізюмі: багато звірств РФ можуть виявитись воєнними злочинами
Державний секретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю заявив, що масове поховання, виявлене в нещодавно деокупованому Ізюмі Харківської області є черговим свідченням російської жорстокості в Україні.
20:12
У Лондоні знову відкрили чергу на прощання з королевою, час очікування може сягати 24 годин
У центрі Лондона знову дозволили приєднуватися до черги на прощання з королевою Британії Єлизаветою ІІ до Вестмінстерської зали - після паузи тривалістю близько 6 годин через надто велику кількість людей.
19:58
ЄСПЛ виніс рішення за позовом українця, який відмовився надягати маску в супермаркеті
Європейський суд з прав людини відхилив позов жителя Одеської області Олега Маковецького, який поскаржився на те, що його несправедливо оштрафували через відсутність захисної маски в супермаркеті.
19:35
Зеленському дозволили дистанційно звернутися до Генасамблеї ООН
Генасамблея ООН у п’ятницю ухвалила резолюцію, яка дозволяє президенту Володимиру Зеленському взяти участь у тижні високого рівня в дистанційному форматі.
19:24
Шпигунський скандал у Данії: екскерівника розвідки звинуватили у розкритті державної таємниці
Прокурор данського міста Віборг у п’ятницю оголосив обвинувачення відстороненому керівнику розвідувальної служби Данії Ларсу Фіндсену у розкритті державної таємниці та інформації з обмеженим доступом.
19:04
Німеччина: Шольц та лідер опозиційної ХДС зустрінуться за вечерею у спробі пом’якшити напругу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц запросив лідера Християнсько-демократичного союзу Фрідріха Мерца на вечерю - у спробі налагодити відносини після нещодавніх різких взаємних звинувачень.
19:04
Швейцарія призупиняє обмін податковою інформацією з Росією
Федеральна рада Швейцарії в п’ятницю ухвалила рішення призупинити обмін податковою інформацією з Росією.
18:49
Шольц: реакція Німеччини на анексію Криму мала бути жорсткішою
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у п’ятницю визнав, що реакція на протиправну анексію Росією Криму у 2014 році мала б бути інакшою.
18:33
Греція з Німеччиною через майже чотири місяці погодили передачу Україні 40 радянських БМП-1
Греція та Німеччина остаточно погодили схему "кругового обміну", відповідно до якої грецька сторона передасть Україні 40 радянських бойових машин піхоти БМП-1 в обмін на таку ж кількість більш сучасних німецьких Marder.
18:30
Молдова: у мережі розганяють відео з технікою США на дорогах, Міноборони спростовує
У соцмережах почали поширювати відео з нібито пересуванням американської військової техніки на території Молдови, у Міноборони пояснили, що це було 6 років тому. 
18:28
Місто в Нідерландах судиться з Twitter, вимагаючи видалити твіти з теорією змови про сатаністів
У п’ятницю невелике місто у Нідерландах звернулося до суду з позовом до Twitter, вимагаючи від соцмережі видалити всі повідомлення, що стосуються теорії змови про коло педофілів-поклонників сатані, які нібито діяли у місті у 1980-х роках.
18:20
Туреччина погодилася платити за 25% газу з Росії в рублях
Під час зустрічі на полях саміту Шанхайської організації співробітництва в п’ятницю президенти Туреччини і Росії Реджеп Таїп Ердоган і Владімір Путін домовилися про оплату Анкарою 25% російського газу в рублях.
18:07
Посол РФ у Швеції: якби ми оголосили війну, то швидко б захопили Україну
Посол Росії у Швеції Віктор Татарінцев вважає, що якби російське керівництво оголосило Україні війну, то домоглося б перемоги за лічені дні.
18:01
інфографікаУ Грузії підтримка вступу до НАТО та ЄС дещо знизилась, але залишається високою
У Грузії зберігається висока підтримка вступу країни до НАТО та ЄС, хоча показники за останній рік дещо знизилися.
17:53
В ЄС представили законопроєкт про захист ЗМІ від стеження і державного втручання
Європейська комісія ухвалила Європейський акт про свободу ЗМІ, новий набір правил для захисту плюралізму та незалежності ЗМІ в ЄС.
17:53
фотоВучич нагородив Орбана найвищою державною відзнакою Сербії
Сербський президент Александар Вучич під час візиту прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в п’ятницю вручив йому найвищу державну нагороду – "Орден Республіки Сербія".
17:32
В Україні загинув волонтер із Хорватії
Міністерство закордонних та європейських справ (МЗЕС) Хорватії в п’ятницю підтвердило загибель в Україні свого громадянина, який працював волонтером.
17:23
Глава МЗС Латвії: масові поховання в Ізюмі доводять, що РФ – терористична держава
Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що масові поховання в Ізюмі доводять те, що Росія є терористичною державою.
17:18
Німеччина, Польща і Франція підтримують перегляд політики ЄС щодо Росії
Міністри закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції – учасники так званого Веймарського трикутника – в п’ятницю підтвердили свою підтримку Україні в її протистоянні з Росією та закликали до перегляду політики Європейського Союзу щодо РФ.
16:54
У Франції помітили зростання захворюваності на коронавірус
Агентство громадського здоров’я Франції повідомило про зростання кількості випадків захворювання коронавірусом, що може сигналізувати про початок чергової хвилі епідемії.
16:41
Міністр оборони Німеччини: військові резерви РФ можуть бути меншими, ніж вважалося
Росія зазнала значних втрат у військах і техніці в Україні, і наслідки останнього контрнаступу ЗСУ можуть продемонструвати, що військові резерви Москви менші, ніж вважалося.
16:26
Китайську делегацію не пустили до Вестмінстерської зали для прощання з Єлизаветою II - ЗМІ
За інформацією джерел ЗМІ у британському парламенті, китайській урядовій делегації відмовили у доступі до Вестмінстерської зали, де стоїть для церемонії прощання труна королеви Єлизавети II.
16:18
Президент Литви про масове поховання в Ізюмі: треба всіма засобами допомагати Україні
Президент Литви Гітанас Науседа закликав всіма засобами допомагати Україні, щоб зупинити вбивства мирних жителів і війну.
Аналітика короткоЯк прихід ультраправих у Швеції може вплинути на військову підтримку України
15:50
доповненоКулеба поговорив з новим словацьким колегою: "Підтримка з боку Словаччини збережеться"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про телефонну розмову з новим главою МЗС Словаччини Растиславом Качером та зазначив, що підтримка з боку Братислави очікувано збережеться. 
15:47
У США висловлюють розчарування впливом санкцій на російську економіку - ЗМІ
Високопоставлені американські чиновники розчаровані тим, що санкції поки що не мали значного впливу на російську економіку, і тепер прогнозують, що найсуворіші наслідки, ймовірно, не виявлять себе раніше початку наступного року.
15:21
Папа Римський не поїде на похорон Єлизавети II
Папа Римський Франциск І не поїде на похорон королеви Британії Єлизавети II.
15:03
У Швейцарії громадські будівлі опалюватимуться не вище 20 градусів
Цієї зими швейцарським бюрократам доведеться тепліше одягатися після того, як уряд вирішив, що громадські будівлі будуть нагріватися до температури не вище 20 градусів для економії енергії.
15:00
Опозиційна ХДС знову закликатиме уряд Шольца дати Україні танки й БТР
Християнсько-демократичний союз та їхній баварський союзник ХСС готуються винести на розгляд Бундестагу проєкт резолюції із закликом до федерального уряду дати згоду на передачу Україні бронетехніки.
14:46
Азербайджан заявив про загибель 77 військових після зіткнень на кордоні з Вірменією
Азербайджан заявив, що цього тижня під час зіткнень на кордоні з Вірменією загинули 77 азербайджанських військовослужбовців.
14:17
Зеленський і президент Фінляндії обговорили оборонну співпрацю та візи для росіян
Президент Володимир Зеленський та президент Фінляндії у телефонній розмові обговорили оборонну співпрацю та візові обмеження для росіян.
14:16
Міноборони Литви: бронетранспортери M113 прямують до України
Передані Литвою бронетранспортери M113 прямують до України, а з України до Литви для ремонту відправлені пошкоджені на полі бою гаубиці.
13:52
Шольц: німецька армія має стати найкраще оснащеною в Європі
Німеччина готова стати лідером європейської безпеки і повинна стати "найкраще оснащеною збройною силою" в Європі.
13:51
Зеленський затвердив угоду з ЄС про "транспортний безвіз" 
Президент Володимир Зеленський затвердив угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом - так званий "транспортний безвіз".
13:42
Орбан назвав "нудним жартом" заклик Європарламенту покарати Угорщину за порушення цінностей ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у п'ятницю, що заклик Європейського парламенту урізати фінансування Угорщини через відступ від демократії є "нудним жартом".
Аналітика короткоЧому Європарламент вимагає розпочати процедуру покарання Угорщини
13:29
Генсек НАТО: ЗСУ показали себе дуже ефективними, але це ще не початок кінця війни
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав не розраховувати на швидке припинення війни у світлі останніх успіхів Збройних сил України.
13:04
Кількість загиблих в результаті повені в Італії зросла до 10
Четверо людей вважаються зниклими безвісти, серед них двоє дітей.
12:45
Бельгія готує військову допомогу Україні на 12 млн євро
Бельгія планує надати додаткову військову допомогу Україні на 12 мільйонів євро.
12:43
Глава МЗС Естонії після виявлення поховання в Ізюмі закликав ЄС поквапитися з восьмим пакетом санкцій 
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу відреагував на виявлене у звільненому українському Ізюмі масове поховання.
12:36
У Лондоні тимчасово закрили чергу на прощання з королевою, час очікування складає 14 годин
Черга розтягнулася вже на 8 кілометрів, а час очікування складає неймовірні 14 годин.
12:27
виправлено РФ перестала бути учасницею Європейської конвенції про права людини
Росія офіційно перестала бути високою договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод у зв’язку з виключенням з Ради Європи.
12:25
В Естонії позбавили постійного дозволу на проживання росіянина, який ображав українок на пляжі
Росіянина, який на пляжі Пірита в Таллінні ображав біженок, які говорили українською мовою, позбавили постійної посвідки на проживання.
12:07
Швейцарія зупинила спрощену видачу віз для росіян
Федеральна рада Швейцарії на своєму засіданні 16 вересня повністю призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією. 
12:06
Заміна банкнот у Британії із зображенням короля Чарльза може коштувати 350 млн фунтів
Королева Єлизавета II вперше з'явилася на банкноті лише через вісім років після сходження на престол.
11:54
МЗС Австрії шоковане відкриттям масового поховання в Ізюмі
МЗС Австрії закликало до притягнення відповідальності винних після віднайдення масового поховання в Ізюмі.
ВідеоДрузі та вороги України: погляд із Польщі
11:04
У МЗС Чехії виявили "крота", що передавав секретну інформацію розвідці РФ
У міністерстві закордонних справ Чехії виявили співробітника, який рокамиспівпрацював зі Службою зовнішньої розвідки Росії і надавав їй секретну  інформацію.
10:49
Олена Зеленська буде присутня на похороні королеви Єлизавети II - The Sun
Дружина президента України приєднається до світових лідерів на похороні королеви Великої Британії.
10:46
Двоє офіцерів поліції отримали ножові поранення в центрі Лондона
Двох офіцерів поліції госпіталізували у Лондоні після того, як чоловік поранив їх ножем біля Лестер-сквер у центрі столиці.
10:27
Лідер Китаю пропустив вечерю з Путіним та Ердоганом на спільному саміті – ЗМІ
Китайський лідер Сі Цзіньпін утримався від участі у вечері за участю 11 глав держав на саміті Шанхайської організації співробітництва у Самарканді.
10:19
Вірменія: у боях з Азербайджаном загинули щонайменше 135 військових
Кількість підтверджених загиблих серед вірменських військовослужбовців внаслідок бойових зіткнень на кордоні з Азербайджаном 13-14 вересня становить 135.
10:14
фото, відеоУ центральній Італії через раптову повінь загинули 7 людей, є зниклі безвісти
Місцева влада заявила, що не очікувала такої раптової "водяної бомби", оскільки протягом двох-трьох годин випало близько 400 міліметрів опадів.
09:58
Президент Естонії: масове поховання в Ізюмі доводить воєнні злочини РФ
Президент Естонії Алар Каріс назвав доказом воєнних злочинів Росії виявлення масового поховання у звільненому від окупантів Ізюмі.
09:54
Майже дві третини мешканців Словаччини хочуть авторитарного лідера - опитування
Більшість жителів Словаччини були б раді, якби країною керував авторитарний лідер, який не зважає на демократичні принципи.
09:31
Європарламент вимагає від РФ припинити примусові депортації українців
Європейський парламент вимагає від Росії негайно припинити всі примусові переміщення українських громадян до РФ та на окуповані нею території.
09:29
У Словаччині уряд меншості не зміг зібрати достатньо депутатів для відкриття сесії парламенту
Конституція зазначає, що якщо протягом трьох місяців не відкривається сесія парламенту, президент може розпустити парламент і призначити дострокові вибори.
08:59
Уряд Словенії вирішив розірвати велику угоду на закупівлю бронетехніки
Boxer мали скласти кістяк батальйонної бойової групи середнього розміру, яку Словенія повинна сформувати відповідно до зобов'язань перед НАТО.
08:59
Німеччина передає управління активами "Роснефти" під державний контроль
Уряд Німеччини передає під управління федерального регулятора німецькі дочки "Роснефти" Rosneft Deutschland і RN Refining & Marketing.
08:21
Розвідка Британії назвала найгостріші проблеми РФ з укомплектування підрозділів в Україні
РФ змушена вербувати ув’язнених та прискорювати навчання курсантів, оскільки має дві гострі нестачі для укомплектування своїх бойових частин в Україні. 
08:19
"Вас тут не чекають". Латвія обмежує в'їзд росіян із шенгенськими візами
Латвія обмежує в'їзд громадянам Росії із шенгенськими візами з 19 вересня з міркувань безпеки.
08:05
У Раді Європи заявили про необхідність притягнути РФ до відповідальності за військову агресію
Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо забезпечення відповідальності Російської Федерації за агресію проти України.
07:44
Пентагон розкрив деталі нового пакету військової допомоги Україні на $600 млн
До нового пакету увійдуть додаткові снаряди для реактивних систем залпового вогню HIMARS та 36 тисяч боєприпасів для 105-міліметрових гарматних артилерійських знарядь.
07:32
Європарламент закликав країни ЄС розвивати відносини з Тайванем і засудив військові навчання Китаю
Парламент закликає ЄС зміцнювати відносини з демократично керованим островом.
07:19
Зеленський і Трюдо обговорили військову допомогу та ситуацію на ЗАЕС
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо провели розмову, під час якої обговорили ситуацію на фронті, а також на Запорізькій АЕС.
07:06
Байден затвердив новий пакет військової допомоги Україні на $600 млн
Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав розпорядження про надання Україні близько $600 мільйонів військової допомоги.