14 вересня 2022

Статті
Ультраправа, що підтримує Україну: що відомо про ключову кандидатку в прем'єри Італії
Джорджія Мелоні має всі шанси стати першою жінкою-прем’єром Італії – а одночасно першим ультраправим лідером однієї з провідних економік ЄС.
Зелене відновлення: на яких принципах буде базуватися відбудова України
Вибір зеленої моделі розвитку після війни повинен стати для України не просто документом, на який ми просимо кошти у наших партнерів, а цивілізаційним стрибком.
РФ відмовляється від союзника: несподіваний поворот у конфлікті Азербайджану та Вірменії
Обстріли з боку Азербайджану довели: Вірменії годі сподіватися на допомогу свого союзника Росії, навіть гарантовану документально.
Новини
23:31
Білий дім обговорює з Конгресом санкції проти Росії, аналогічні оголошенню її спонсором тероризму
Адміністрація президента США Джо Байдена обговорює з Конгресом можливість запровадження проти Росії обмежувальних заходів, які були б аналогічні оголошенню її державою-спонсором тероризму.
23:05
Кулеба: РФ знову буде шантажувати світ голодом, вимагаючи поступок
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що президент Росії Владімір Путін своїми заявами щодо нібито неефективності "зернового коридору" хоче шантажувати світ голодом, вимагаючи поступок в обмін на продовження домовленості.
22:48
фотоУ Єревані протестують через заяви Пашиняна про нібито готовність до компромісу з Азербайджаном
Біля будівлі Національних зборів (парламенту) Вірменії зібралися кілька тисяч людей, які звинувачують прем’єр-міністра Нікола Пашиняна у нібито готовності піти на територіальний компроміс із Азербайджаном.
22:29
Кулеба: єдиний шлях вирішення проблеми ЗАЕС – повне виведення російських військ і техніки
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що повне виведення російського військового і технічного персоналу із Запорізької атомної електростанції є єдиним шляхом забезпечення безпечного її функціонування.
22:16
У ЄС хочуть заборонити товари, створені з використанням примусової праці
Європейська комісія в середу запропонувала заборонити на території Європейського Союзу товари, зроблені з використанням примусової праці.
21:55
У Конгресі США знову пропонують оголосити РФ спонсором тероризму
Американські сенатори Річард Блюменталь (Демократична партія) та Ліндсі Грехем (Республіканська партія) в середу внесли черговий законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму, проти чого виступає адміністрація Джо Байдена.
21:53
Сейм Польщі вимагає від Німеччини компенсації за агресію у Другій світовій і планує те ж щодо РФ
Сейм Польщі схвалив резолюцію, у якій закликає Німеччину сплатити репарації за завдані країні збитки внаслідок агресії нацистської Німеччини - зазначивши, що планує аналогічний крок щодо Росії як правонаступниці СРСР. 
ДайджестБезкоштовний роумінг з ЄС, з Януковича зняли частину санкцій, німецькі Gepard’и: новини дня
21:37
ООН хоче відновити транспортування російського аміаку через Україну, хоча РФ і так його експортує
Організація Об’єднаних Націй почала роботу з відновлення експорту російського аміаку трубопроводом, який з’єднує Поволжя з Одесою – він був закритий після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
21:15
Кулеба презентував литовському й ірландському колегам проєкт гарантій безпеки для України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що сьогодні розповів деталі проєкту гарантій безпеки для України, який вчора презентувала Банкова, своїм литовському та ірландському колегам. 
21:12
Шольц: Путін не змінив своєї позиції щодо війни в Україні
Канцлер Олаф Шольц у середу заявив, що, на його думку, російський президент Владімір Путін не змінив своєї позиції щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
20:49
Прем'єрка Швеції визнала поразку на виборах і подає у відставку
Прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон у середу визнала поразку на парламентських виборах своєї Соціал-демократичної партії та оголосила про намір подати у відставку з посади глави уряду.
20:36
Гутерреш поговорив з Путіним про "зернову угоду" та війну в Україні
Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш у середу провів телефонну розмову з російським президентом Владіміром Путіним.
20:25
США наклали санкції на 10 громадян Ірану і дві компанії за причетність до кібератак
Сполучені Штати наклали санкції на 10 громадян Ірану та дві компанії за їхню роль у зловмисній кібердіяльності.
20:15
Фінляндія єдиною з країн ЄС удвічі скоротила споживання природного газу
З початку року споживання природного газу у Фінляндії скоротилося у більш ніж два рази – вона стала єдиною країною Європейського Союзу, якій вдалося досягти такого рівня економії на тлі енергетичної кризи.
ВідеоЩо заховане у "ініціативі Єрмака та Расмуссена"
19:51
Головний дипломат ЄС: наша стратегія проти Росії працює, потрібно продовжувати
Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що обрана союзниками стратегія реагування на війну РФ проти України працює і її варто дотримуватися далі. 
19:49
фото"Альтернатива для Німеччини" замовила цукерки для своєї кампанії – їй надіслали желейні пеніси
Відділення ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" в Нижній Саксонії, де в жовтні мають відбутися вибори, отримало желейні пеніси замість цукерок, яких хотіло використати в передвиборчій кампанії.
19:32
доповнено 20:20Угорщина все ж відмовилася блокувати продовження санкцій ЄС проти Росії
Попри попередні заяви угорської сторони й джерел ЗМІ, Будапешт вирішив усе ж не блокувати продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії.
19:16
Глава розвідувальної служби ЄС скасував візит до Тайваню після попередження КНР – ЗМІ
Глава Розвідувального і ситуаційного центру Європейського Союзу Хосе Казіміру Морґаду був змушений скасувати свій таємний візит до Тайваню після того, як про нього дізнався Китай – і попередив про можливі наслідки.
19:04
Генерал Ходжес закликав починати готуватися до потенційного розпаду РФ
Генерал у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес закликав Захід починати готуватися до потенційного сценарію падіння не лише режиму Путіна, але й розпаду РФ загалом, щоб ці події не застали нікого зненацька. 
18:57
Росія заборонила в'їзд 30 британцям із "піар-структур і оборонного лобі"
Міністерство закордонних справ Росії в середу оголосило про заборону в’їзду до країни 30 підданим Великої Британії, які належать до "піар-структур" і "оборонного лобі".
18:42
Польща вимагає від РФ повернути вкрадені під час Другої світової твори мистецтва
Міністерство закордонних справ Польщі направило до Росії ноту з вимогою повернути сім творів мистецтва, викрадених радянськими військами під час Другої світової війни.
Аналітика короткоЯк Євросоюз допоможе Україні стати більш екологічною
18:23
фотоТруну королеви Єлизавети ІІ розмістили у Вестмінстерському палаці для прощання
Труна з тілом королеви Великої Британії Єлизавети ІІ прибула до Вестмінстерського палацу – наступні чотири дні члени громадськості матимуть змогу попрощатися з покійною монархинею.
18:20
Конституційний суд Латвії визнав законним рішення знести радянські пам'ятники
Конституційний суд Латвії в середу остаточно визнав законним закон про знесення пам’ятників, які прославляють радянський і нацистський тоталітарні режими.
18:02
Єврокомісія запропонувала план реагування на рекордні ціни на енергоносії
Єврокомісія презентувала план екстреного реагування на ситуацію, що склалася з цінами на європейському енергетичному ринку. 
17:57
До кінця року в армії РФ з імовірністю 30-40% може статися колапс – ексмаршал ВПС Британії
Маршал Королівських військово-повітряних сил Великої Британії у відставці Едвард Стринґер вважає, що з імовірністю 30-40% російська армія може зазнати колапсу, а українська – здобути перемогу до Різдва (тобто кінця грудня).
17:50
відеоПрем’єр Іспанії: наш уряд постав перед усіма можливими викликами, крім вторгнення зомбі
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що його уряд постав перед настільки безпрецедентними викликами, що єдине, чого не вистачає – це вторгнення зомбі.
17:33
Німеччина передала Україні ще чотири установки Gepard і 65 рефрижераторів
Німеччина за останній тиждень передала Україні ще чотири зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, довівши їхню загальну кількість до 24.
17:24
фотоВірменія звинуватила Азербайджан в обстрілі машини ФСБ Росії, просить ОДКБ допомогти
Напруженість на вірменсько-азербайджанському кордоні продовжилася і в середу: Єреван звинуватив Баку в обстрілі автомобіля Федеральної служби безпеки Росії, а також звернувся до Організації договору колективної безпеки з проханням допомогти в "захисті територіальної цілісності".
16:56
Генеральний інспектор Бундесверу сумнівається у здатності ЗСУ до широкого контрнаступу
Генеральний інспектор Бундесверу Ербергард Цорн досить критично оцінив останні повідомлення про успіхи українського контрнаступу.
Аналітика короткоЯк РФ відмовилася виконувати свої союзницькі зобов’язання перед Вірменією
16:29
В уряді вітають наміри Єврокомісії щодо безперебійного доступу України до єдиного ринку ЄС
Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вітає наміри Єврокомісії працювати з Україною з метою її безперебійного доступу до єдиного ринку ЄС.
16:10
У Фінляндії суд заборонив страйк медсестер реанімації, уряд готує запобіжник від наступних
Районний суд Гельсінкі у якості тимчасового заходу заборонив профспілкам медсестер розпочинати страйк, який вони планували як аргумент у перемовинах за кращі умови праці. 
15:55
У Польщі перебувають 1,3 млн біженців від війни в Україні
Польська влада заявляє, що в країні перебувають 1,3 мільйона українців, які втекли від війни в Україні.
15:38
У Латвії у зв'язку з санкціями проти Росії у банках заморожено 80 млн євро
У латвійських банках заморожено близько 80 млн євро через санкції, введені проти Росії через війну в Україні.
15:29
У Молдові соратницю "крадія мільярда" перевели з ізолятора під домашній арешт
Депутатку партії "Шор" Марину Таубер перевели з ізолятора під домашній арешт на 20 днів.
15:07
Держбюджет на 2023 рік враховує збереження нульових мит на експорт до ЄС – Шмигаль
Україна веде переговори про те, щоб однорічне "обнуління" Євросоюзом мит на українську продукцію було пролонговано.
15:00
Фінські, норвезькі й американські винищувачі проводять спільні тренування у Норвегії
Фінські, норвезькі та американські військові пілоти проводять спільні навчання у Норвегії.
15:00
В уряду є план, як провести переговори про вступ до ЄС за два роки – Шмигаль
Технічна частина переговорів про вступ України до ЄС може зайняти лише два роки, що буде рекордом для країн-кандидатів.
14:40
Португалія розслідує кібератаку, під час якої викрали секретні документи НАТО
Прокуратура Португалії розслідує кібератаку на Генеральний штаб Збройних сил, під час якої секретні документи НАТО були викрадені та виставлені на продаж у даркнеті.
14:22
Франція з ініціативи Макрона починає публічні консультації щодо евтаназії
Президент Франції Еммануель Макрон представив у вівторок 13 вересня план шестимісячних консультацій з громадянами щодо евтаназії.
13:35
Глави МЗС Ірландії та Литви здійснюють візит до Одеси – ЗМІ
Глава МЗС Ірландії Саймон Ковні і його литовський колега Габріелюс Ландсбергіс в середу здійснюють візит до Одеси.
13:25
Кремль про схему безпеки Банкової: прагнення до НАТО загрожує Росії
Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив у середу, що амбіції України приєднатися до НАТО становлять загрозу безпеці Росії.
13:22
Болгарія продовжила програму розміщення українських біженців у готелях
Уряд Болгарії продовжив програму розміщення українських біженців у готелях до кінця жовтня.
12:48
фотоУ Болгарії фермери вийшли на протест проти українського зерна
Асоціація виробників зерна висловила підозри, що українське зерно ввозиться із низьким фітосанітарним контролем.
12:41
Папа Римський непрямо покритикував патріарха Кирила, але все ще хоче зустрічі з ним
Папа Римський Франциск заявив у середу, що Бог не спрямовує релігії на війну, що є неявною критикою російського православного патріарха Кирила, який підтримує вторгнення РФ в Україну.
12:40
Єврокомісія планує рекомендувати скоротити фінансування Угорщини - ЗМІ
Європейська комісія планує рекомендувати скоротити фінансування Угорщини через побоювання з приводу широкомасштабної корупції в країні.
12:27
Суд ЄС залишив чинним штраф проти Google у понад 4 млрд євро
Суд Європейського Союзу погодився з антимонопольними регуляторами ЄС в тому, що компанія Google зловживала своїм домінуючим становищем, але зменшив штраф на 5% через розбіжності в одному пункті.
12:18
ЄС включить корупцію у санкційний механізм щодо порушників прав людини
Європейський Союз планує включити корупцію у свій санкційний механізм, який карає за кордоном порушників прав людини.
11:54
ЄС зняв з Януковича санкції за розкрадання, але перевів у інший санкційний список
Рада Європейського союзу скасувала рішення про санкції проти колишнього президента Віктора Януковича та його сина Олександра, і ексгенпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема.
11:54
Єврокомісія пропонує обмежити прибутки компаній-виробників електроенергії
Глава Єврокомісії оприлюдинала у середу план обмеження доходів компаній-виробників електроенергії, щоб зібрати 140 мільярдів євро для допомогти людям під час енергокризи.
11:16
ЄС заповнив газові сховища на 84% напередодні зими
Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн повідомила, що газосховища ЄС заповнені на 84% напередодні зими.
10:47
Україна приєднається до зони роумінгу ЄС - фон дер Ляєн
Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.
10:36
ЄС виділить 100 млн євро на відновлення зруйнованих шкіл в Україні
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення 100 мільйонів євро на відновлення розбомблених шкіл в Україні.
10:33
Президентка Єврокомісії їде до Києва
Президентка Єврокомісії у середу вирушить до Києва на переговори з президентом Володимиром Зеленським.
10:27
Президентка Єврокомісії про санкції: військові РФ знімають чіпи з посудомийок, щоб лагодити обладнання
Євросоюз продовжить підтримку України та посилюватиме санкції проти РФ, які вже завдали їй величезної шкоди.
10:18
Президентка Єврокомісії: Путін програє, Україна та Європа виграють 
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що Путін програє свою загарбницьку війну, а Україна та Європа її виграють.
Аналітика короткоЯку концепцію безпеки просуватиме Київ для захисту від Росії
09:37
Вірменія і Азербайджан звинуватили одне одного у порушенні режиму припинення вогню
Міністерство оборони Вірменії заявило про нові зіткнення між азербайджанськими та вірменськими військами.
09:30
Словаччина думає обмежити ціни на електроенергію за прикладом Чехії
Новий міністр економіки Словаччини Карел Хірман анонсував, що у країні можуть обмежити ціни на електроенергію за прикладом Чехії.
09:09
Влада Німеччини повністю продала частку в Lufthansa, куплену для порятунку через пандемію
Уряд Німеччини остаточно продав свою частку у німецькій авіакомпанії Lufthansa, яку він придбав для її порятунку під час пандемії.
08:38
Останній політ королеви Британії став найбільш відстежуваним рейсом в історії
Рейс більш ніж удвічі перевищив попередній рекорд у 2,2 мільйони людей, коли спікер Палати представників США Ненсі Пелосі прилетіла з візитом на Тайвань.
08:21
У німецьких "лівих" - відставки через суперечки про Росію
Два провідних члени Лівої партії Німеччини пішли у відставку після того, як колишня лідерка партії виголосила промову із закликом зняти "фатальні санкції" з Росії та почати з РФ переговори.
08:01
Росія все частіше купує зброю у держав, на які поширюються жорсткі санкції - британська розвідка
Росія майже напевно дедалі частіше закуповує зброю в інших держав, на які поширюються жорсткі санкції, таких як Іран та Північна Корея, оскільки її власні запаси виснажуються.
07:49
Данія навчатиме українських військових на своїй території
Україна прийняла пропозицію Данії щодо навчання українських військовослужбовців на данській землі.
07:28
США розглядають санкції проти Китаю для стримування від вторгнення на Тайвань - ЗМІ
За даними агентств, обговорення у Вашингтоні та окреме лобіювання Тайбеєм посланців ЄС перебувають на ранній стадії.
07:14
Байден про контрнаступ: Україна досягла значного прогресу, але попереду ще довгий шлях
Україна досягла значного прогресу, відкинувши російські сили, але неможливо сказати, чи у війні настав переломний момент.