15 листопада 2022

Статті
Головний конкурент Трампа: що відомо про лідера симпатій республіканців Рона Десантіса
Його називають "Трампом 2.0", проте уточнюють: губернатор Флориди більш стриманий і публічно показував готовність працювати з опонентами.
10 кроків до переговорів про мир з РФ. "Формула миру" від Зеленського на саміті G20
План досягнення миру з 10 кроків з’явився на тлі чуток про нібито домовленості щодо територіальних поступок України. Але Зеленський це заперечив...
Новини
23:51
Вибухи в Польщі: Дуда обговорив ситуацію зі Столтенбергом і Байденом, скликає Раду нацбезпеки
Президент Польщі Анджей Дуда провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і американським візаві Джо Байденом у зв’язку з вибухами біля кордону з Україною, які могло спричинити падіння російських ракет.
23:37
США запровадили санкції проти причетних до виробництва й постачання іранських дронів Росії
Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США у вівторок запровадило санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до виробництва або передачі Росії іранських безпілотників, які вона використовує для атак на цивільну інфраструктуру в Україні.
23:20
оновлено 23:35Польща підвищує боєготовність війська і думає задіяти статтю 4 Договору про НАТО
Уряд Польщі ухвалив рішення підвищити боєготовність деяких військових підрозділів після вибуху поблизу кордону з Україною, ймовірно спричиненого падінням російських ракет.
23:04
Прем’єр Латвії скликає позачергове засідання уряду через події в Польщі
Уряд Латвії в середу вранці збереться на позачергове засідання, щоб розглянути повідомлення про нібито падіння двох російських ракет на території Польщі.
22:55
Кулеба пропонує надати Україні сучасні літаки й ППО, щоб вона збивала всі російські ракети
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запропонував Північноатлантичному Альянсу провести саміт за участі України, а також надати їй авіацію та засоби протиповітряної оборони для збиття будь-яких російських ракет.
22:45
НАТО узгоджує з Польщею свою реакцію на падіння, ймовірно, російських ракет
Північноатлантичний Альянс наразі вивчає повідомлення про нібито падіння двох російських ракет на території Польщі та узгоджує з нею свою позицію.
22:33
Білий дім просить Конгрес про $37,7 млрд на підтримку України
Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 37,7 мільярда доларів на допомогу Україні як термінову допомогу у зв’язку із вичерпуванням уже схвалених витрат у межах тимчасового бюджету.
22:15
Зеленський: російський удар по території НАТО – це суттєва ескалація, треба діяти
Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні у вівторок заявив, що Росія здійснила ракетні удари по території Польщі, та закликав Альянс ужити заходів.
22:09
"Безрозсудні дії РФ виходять з-під контролю" – міністр оборони Словаччини
Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь висловив стурбованість через повідомлення про те, що дві російські ракети впали на територію Польщі, призвівши до загибелі двох людей.
21:57
Росія відхрещується від ракет, які впали в Польщі
Міністерство оборони Росії заявило, що "не має жодного стосунку" до нібито падіння ракет на території Польщі, в результаті чого загинули дві людини.
21:48
Пентагон поки не підтверджує падіння російських ракет у Польщі
Речник міністерства оборони США Патрик Райдер на брифінгу у вівторок заявив, що наразі не може підтвердити повідомлення про те, що на території Польщі впали дві російські ракети, призвівши до загибелі двох людей.
21:37
"Готові захищати кожен дюйм території НАТО": МЗС Естонії про російські ракети в Польщі
Міністерство закордонних справ Естонії висловило солідарність із Польщею після повідомлень про те, що на її території впали російські ракети, призвівши до загибелі двох людей.
ДайджестРакетний удар по Польщі, мирний план Зеленського, Косово йде на загострення: новини дня
21:26
Прем’єр Угорщини скликає Раду оборони через перебої з постачанням нафти після обстрілів РФ
Прем’єр-міністр Угорщини у вівторок увечері скликав засідання Ради оборони у зв’язку з припиненням постачання російської нафти трубопроводом "Дружба" – за попередніми даними, це сталося через пошкодження об’єкта енергетичної інфраструктури після ракетних обстрілів України Росією.
21:09
Міністр оборони Латвії теж заявив про падіння російських ракет у Польщі
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив, що російські ракети, які використовувалися для обстрілів України у вівторок, впали на територію Польщі.
20:55
У США підтверджують, що російські ракети перетинали територію Польщі - АР
Американська розвідка підтверджує, що російські ракети у вівторок перетинали повітряний простір Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей.
20:47
В прикордонному агентстві ЄС заявляють про різке зростання нелегальної міграції
Прикордонне агентство Європейського Союзу заявило в понеділок, що кількість нелегальних в'їздів мігрантів різко зросла до більш ніж 275 000 в період з січня по жовтень цього року.
20:30
Китай похвалив РФ за "відповідальну" позицію щодо ядерної війни на саміті G20
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив про "раціональну та відповідальну" позицію Росії щодо ядерної війни після зустрічі з главою російського МЗС Сергєєм Лавровим на полях саміту "Групи двадцяти" в Індонезії.
20:14
У Польщі скликають термінову зустріч комітету нацбезпеки – ймовірно, через російські ракети
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони.
20:07
фотоЛавров достроково поїхав із саміту G20, Кислиця його "потролив"
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця іронічно прокоментував повідомлення про те, що міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров достроково поїхав із саміту "Групи двадцяти" в Індонезії.
19:49
Косово проведе дочасні вибори в північних районах, де влаштували демарш серби
Президентка частково визнаного Косова Вйоса Османі оголосила про проведення 18 грудня дострокових виборів у чотирьох північних муніципалітетах країни після того, як серби вирішили бойкотувати роботу в тамтешніх органах влади й поліції.
19:40
Німеччина виділить додаткові 7 млн євро на ЄСПЛ і план Ради Європи щодо України
Німеччина виділить додаткові 7 мільйонів євро у бюджет Ради Європи на підтримку роботи ЄСПЛ та плану дій щодо України.
19:29
Санду засудила ракетні удари РФ і наголосила, що через них постраждали й у Молдові
Президентка Молдови Мая Санду засудила масований ракетний обстріл Росією української енергетичної інфраструктури й зауважила, що через нього частина молдован залишилася без електроенергії.
19:16
Глава МЗС Британії про ракетні удари РФ: Путін має зазнати краху
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі засудив масований ракетний обстріл Росією української критичної інфраструктури у вівторок.
19:14
Понад 20 країн ЄС запропонували свої можливості для навчання українських солдатів
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що понад 20 країн ЄС запропонували свої можливості в рамках нової військової місії для навчання українських військових.
19:08
Прем'єрка Литви пропонує компенсувати євреям забране в них у ХХ столітті майно
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте запропонувала виплатити єврейському населенню 37 мільйонів євро як компенсацію за приватне майно, експропрійоване в євреїв протягом минулого століття.
18:50
Нідерланди заборонять "звеселяючий газ" – молодь використовує його як наркотик
Уряд Нідерландів оголосив про заборону з 1 січня 2023 року на використання оксиду азоту – відомого як "звеселяючий газ" – через те, що молодь використовує його як наркотичну речовину.
18:39
Кулеба та глава МЗС Нідерландів обговорили кроки для створення Спецтрибуналу щодо РФ
Глава МЗС України Дмитро Кулеба обговорив з нідерландським колегою Вопке Хукстрою питання притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини.
18:31
Кулеба закликав Нідерланди визнати Голодомор геноцидом
Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Нідерланди визнати Голодомор геноцидом українського народу.
18:19
Білий дім засудив ракетні удари РФ по Україні під час саміту G20
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван засудив масований ракетний обстріл України Росією, який, як підкреслив він, відбувся під час саміту "Групи двадцяти" в Індонезії.
18:06
Консервативні групи закликають чинний Конгрес, який засідатиме до січня, не схвалювати допомогу Україні
Понад десять впливових консервативних груп США звернулися до лідерів обох партій у Палаті представників із закликом не схвалювати рішень про допомогу Україні, поки до присяги в січні не буде приведений новий склад Конгресу.
17:48
Сунак відмовився від намірів Трасс визнати Китай загрозою безпеці Британії
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак натякнув, що відмовиться від планів своєї попередниці Ліз Трасс оголосити Китай загрозою національній безпеці в межах перегляду стратегії британської зовнішньої політики.
17:45
У Німеччині 18-річним громадянам даруватимуть ваучер на культурні заходи на 200 євро
Молоді німці приєднаються до інших європейців, які отримають ваучер на відвідування культурних заходів на свій вибір за схемою, започаткованою урядом.
17:28
оновлено 17:32У Молдові частково зникло світло після ракетних ударів РФ по Україні
Молдова у вівторок увечері перестала отримувати електроенергію з Румунії, після чого в деяких регіонах країни зникло світло.
17:27
Посол США після ракетних ударів РФ: підтримка України продовжиться
США продовжуватимуть підтримувати українців, які місяцями залишалися мужніми перед лицем безглуздого нападу РФ.
17:25
У Латвії на 70 євро оштрафували чоловіка, який облив фарбою посольство РФ
Державна поліція Латвії оштрафувала на 70 євро людину, яка облила червоною фарбою будівлю посольства Росії в Ризі.
17:11
Росія обурилася намірами Ірландії переглянути нейтральний статус
Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова обурилася обговореннями в Ірландії питання про відмову від військового нейтралітету з огляду на повномасштабну російську агресію в Україні.
16:59
Глава МЗС Нідерландів з укриття у Києві: на ракетні удари РФ може бути лише одна відповідь
Глава МЗС Нідерландів Вопке Хустра, що у вівторок прибув до Києва та перебуває в укритті через російські ракетні удари, заявив, що на масовані ракетні удари може бути тільки одна відповідь - продовжувати підтримувати Україну.
16:49
Кулеба: ракети – це те, що РФ має сказати з приводу мирних переговорів
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що російські ракетні удари по Україні свідчать про справжнє ставлення Москви до ідеї мирних переговорів.
16:35
фотоУ Польщі випробовують нову вітчизняну плаваючу БМП "Борсук"
У Польщі на полігоні міста Ожиш у регіоні Мазури на північному сході Польщі проходять випробування нової польської гусеничної плаваючої бойової машини піхоти "Борсук".
16:07
В мерії Таллінна відреагували на заклик заборонити безоплатне паркування дипломатам РФ
Віцемер Таллінна Танель Кійк направив офіційну відповідь на звернення міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, який закликав міську владу заборонити російським і білоруським дипломатам безоплатно паркуватися в столиці.
15:41
У Туреччині затримали нових підозрюваних у зв’язку з терактом у Стамбулі
Турецька поліція затримала нових підозрюваних у зв'язку з вибухом на жвавому пішохідному проспекті в Стамбулі, в результаті якого загинули шість осіб і кілька десятків отримали поранення, в результаті чого кількість затриманих зросла до 50 осіб.
15:40
Єврокомісар: Грузії доведеться докласти зусиль, щоб довести готовність стати кандидатом в ЄС
Що швидше Грузія виконає 12 пріоритетів, викладених Єврокомісією, то швидше вона просунеться дорогою до Європи.
Аналітика короткоХто може стати кандидатом в президенти США замість Трампа і що про нього відомо
15:07
Німеччина заповнила газосховища напередодні зими 
Із цими запасами Німеччина може забезпечити газом всю країну на два місяці взимку.
14:55
У Польщі військові проводять навчання на випадок руйнування об'єктів енергоінфраструктури
Поблизу Вроцлава проводять військові навчання на випадок руйнування енергетичної інфраструктури і знеструмлення терміном до тижня.
14:38
фотоПрезидент Сербії сфотографувався у чеченському одязі з радником Кадирова
Президент Сербії Александар Вучич зустрівся в Белграді з радником лідера Чечні Рамзана Кадирова Турком Даудовим, від якого отримав у подарунок національний одяг чеченців.
14:18
Операція Росії в Україні тепер має оборонний характер – західний посадовець
Росія після відходу з Херсона веде в Україні оборонну операцію.
14:11
Кремль заявив, що не визнає резолюцію ООН про виплату компенсацій Україні
Росія виступає категорично проти резолюції Генеральної асамблеї ООН про відшкодування Україні збитків, завданих повномасштабною агресією.
13:54
відеоАктивісти облили чорною фарбою картину Клімта у Відні
Активісти організації "Останнє покоління" (Letzte Generation) облили чорною маслянистою рідиною картину Густава Клімта "Смерть і життя" в Музеї Леопольда у Відні. 
13:19
Росія готова погодитися на продовження зернової угоди - Bloomberg
За даними видання, Росія, швидше за все, дозволить продовжити угоду після закінчення її терміну дії 19 листопада.
13:18
Сунак розповів, що сказав би Путіну, якби той приїхав на G20
Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак відповів, що він сказав би Владіміру Путіну, якби президент Росії приїхав на G20.
13:11
У Німеччині завершили будівництво інфраструктури для першого терміналу скрапленого газу
У Німеччині завершили будівництво інфраструктури для першого плавучого СПГ-терміналу - у рекордно стислі терміни через необхідність швидко знайти заміну російському газу.
12:56
ЄС затвердив виділення ще 16 млн євро для підтримки українського війська
Рада ЄС затвердила виділення 16 млн євро з Європейського фонду миру (EPF) для підтримки нарощування потенціалу Збройних сил України за допомогою військової місії ЄС для України (EUMAM).
12:54
ЄС схвалив приєднання Британії до проєкту європейської військової мобільності
Рада ЄС ухвалила рішення дозволити Великій Британії взяти участь у проєкті PESCO "Військова мобільність".
12:39
Байден і Ердоган обговорили на Балі український експорт зерна, теракт у Стамбулі
Президент США Джо Байден у вівторок провів коротку неоголошену зустріч із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом на полях саміту G20 на Балі.
12:21
Шольц: найкращий спосіб відновлення світової економіки - закінчення війни в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц на саміті G20 на індонезійському острові Балі заявив, що найефективнішим способом відновлення світової економіки є припинення війни в Україні.
12:13
Німеччина ремонтуватиме у Словаччині озброєння, яке використовується в Україні
Німеччина відремонтує у Словаччині озброєння, яке використовувалося у бойових діях в Україні, щоб його можна було знову експлуатувати.
11:48
відеоЗ березня до лікарень у Європі перевезли понад 1400 українських пацієнтів
З березня 2022 року за підтримки Євросоюзу на лікування до країн Європи перевезли понад 1400 українських пацієнтів.
11:31
Король Чарльз ІІІ просить парламент Британії дозволити брату і сестрі виконувати його обов'язки
Король Чарльз III звернувся до британського парламенту з проханням внести поправки до закону, щоб дозволити його братам і сестрам діяти від його імені в його відсутність.
10:57
Макрон закликав лідера Китаю підштовхувати Путіна до реальних переговорів з Україною
Президент Франції Еммануель Макрон на полях саміту G20 зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном та на зустрічі, серед іншого, просив його переконувати президента Росії Владіміра Путіна подумати про реальні переговори з Україною для завершення війни.
10:29
ЄС: Сербія і Косово на межі найнебезпечнішої кризи за останнє десятиліття
В Євросоюзі вважають, що Сербія і Косово перебувають на межі небезпечної кризи і закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.
10:04
Іспанські винищувачі почали патрулювати повітряний простір Болгарії
Іспанські військові розмістили в Болгарії шість літаків Eurofighter Typhoon для виконання місії НАТО з посиленого захисту повітряного простору спільно з болгарськими ВПС.
09:57
Прем’єрка Франції виступила проти обмеження швидкості на автобанах задля економії і довкілля
Прем’єрка Франції Елізабет Борн виступила проти зниження максимальної дозволеної швидкості на автобанах для того, щоб зменшити викиди від автомобілів та посприяти економії пального.
09:41
Одна країна ЄС не підтримала подальші санкції проти Росії - глава МЗС Словаччини
Всі країни-члени Євросоюзу, крім однієї, погодилися з необхідністю введення додаткових санкцій проти Росії при обговоренні цього питання на засіданні міністрів закордонних справ у понеділок.
09:12
Росія після відступу з Херсона передислокує командні пункти в Генічеськ - британська розвідка
Генічеськ добре розташований для координації дій проти потенційних загроз як з боку Херсона на заході, так і через Мелітополь на північному сході, а також для отримання підкріплень з Криму.
09:03
G20 все ж планує спільну заяву із засудженням російської агресії - ЗМІ
"Група двадцяти" за підсумками саміту все ж планує видати спільну заяву, у якій згадають осуд російської агресії - але не спільний.
08:48
Пентагон: росіяни, схоже, не збираються залишати решту окупованої України, будуть важкі бої
Звільнення Херсона стало значним досягненням для України, але росіяни, схоже, не збираються залишати решту окупованих територій, і за них триватимуть важкі бої.
08:25
Зеленський на саміті G20 запропонував українську "формулу миру" з 10 кроків
Президент України Володимир Зеленський у своїй дистанційній промові на саміті Групи двадцяти розповів про те, як Київ бачить шлях до припинення війни і вирішення створених війною глобальних проблем, запропонувавши формулу з десяти кроків.
08:18
Лідер Китаю закликав до мирних переговорів з Україною, але не засудив вторгнення Росії
Китайський лідер Сі Цзіньпін підтвердив позицію Пекіна про необхідність проведення мирних переговорів для припинення війни в Україні під час саміту G20 на Балі.
08:01
Зеленський на G20: ніяких "Мінськ-3" не буде, не можна дати Росії перечекати й наростити силу
Президент України Володимир Зеленський у своїй дистанційній промові на саміті Групи двадцяти закликав не вірити вдаваній готовності Росії до перемовин для завершення війни та пояснив, чому Україна не може піти на них зараз.
07:40
Зеленський на саміті звертався до G19, "викресливши" з групи Росію
Президент України Володимир Зеленський у своїй дистанційній промові на саміті Групи двадцяти декілька разів назвав її G19, натякаючи, що Росію варто виключити з нього.