16 листопада 2022

Статті
Третій похід у Білий дім: якими є шанси Дональда Трампа знову стати президентом
Дональд Трамп зважився оголосити свої президентські амбіції попри не дуже вдале інформаційне тло. Як це вплине на його шанси на переобрання?
Ракетою по Польщі: що відомо про атаку на державу НАТО та якими можуть бути наслідки
Якими можуть бути наслідки ракетного удару по польському Пшеводуву та чи є підстави говорити про провину України?
Новини
23:31
Прем’єрку Італії розкритикували за те, що вона взяла шестирічну доньку на саміт G20 на Балі
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні в середу відповіла критикам її рішення поїхати на саміт "Групи двадцяти", який відбувся на індонезійському острові Балі, разом із шестирічною донькою Джиневрою.
23:08
Уряд Естонії провів екстрене засідання через падіння ракети в Польщі – прямої загрози не побачив
У зв'язку з ракетним інцидентом, що стався у вівторок у Польщі, естонський уряд скликав екстрене засідання для обговорення ситуації з безпекою, і виснував, що прямої загрози Естонії наразі немає.
22:43
відео"Російська онуча": віцеспікерка польського Сейму поставила на місце антиукраїнського депутата
Віцеспікерка Сейму (нижньої палати парламенту) Польщі Малгожата Госевська розкритикувала депутата від ультраправої партії "Конфедерація" Гжегожа Брауна після його антиукраїнської тиради на засіданні в середу.
22:19
Польща не буде задіювати статтю 4 Договору про НАТО через падіння ракети – прем’єр
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив, що країна не буде задіювати статтю 4 Північноатлантичного договору у зв’язку з падінням ракети в селищі Пшеводув неподалік кордону з Україною.
22:03
ППО, артилерія, боєприпаси: глава Пентагону підсумував результати "Рамштайну-7" для України
Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що принаймні шість країн оголосили про подальшу військову допомогу Україні на сьомому засіданні Контактної групи з питань оборони, відому як формат "Рамштайн", у середу.
ДайджестРФ винна у загибелі поляків, Трамп йде в президенти, чехи продають голого Путіна: новини дня
21:39
Україна та Польща почали напрацювання угоди про спільний контроль на кордоні
Делегації України та Польщі у середу зібралися у Варшаві, де почали перший раунд переговорів щодо впровадження спільного митного та прикордонного контролю.
21:25
фотоПрезидент Польщі зустрівся з главою ЦРУ після вибухів у Пшеводуві
Президент Польщі Анджей Дуда у середу у Варшаві провів розмову з керівником Центрального розвідувального управління США Вільямом Бернсом.
21:14
Топ-дипломат ЄС поклав на Росію відповідальність за падіння ракети на територію Польщі
Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель вважає, що падіння ракети на території Польщі у вівторок стало результатом масованих ракетних обстрілів Росією українських міст.
21:04
Росія програла в Україні у стратегічному, оперативному й тактичному плані – генерал США
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що Росія зазнала поразки у кожній своїй цілі, яку вона ставила у повномасштабній війні проти України.
20:47
Генсек НАТО на "Рамштайні" наголосив на необхідності надати Україні більше систем ППО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час засідання Контактної групи з питань оборони України під головуванням США в середу заявив про необхідність подальшої підтримки України у війні з Росією.
20:44
Канада продовжить тренувати українських військових у Британії до кінця 2023 року
Уряд Канади ухвалив рішення продовжити участь у тренувальній місії з підготовки українських військовослужбовців у Великій Британії до кінця 2023 року.
20:31
У нейтральній Австрії зацікавились участю в європейській системі колективної ППО
Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер підтримала участь своєї країни в загальноєвропейській системі протиповітряної оборони "Небесний щит", яка розгортається в межах Північноатлантичного Альянсу.
20:10
У Косово підпалили кілька сербських машин, які змінили номери на косовські
За останні два місяці в частково визнаному Косово були зареєстровані щонайменше вісім випадків підпалів автомобілів косовських сербів, які змінили сербські номерні знаки на косовські у відповідності до нових правил перетину кордону.
20:10
Сербія, Угорщина і Австрія домовились посилити боротьбу з нелегальною міграцією
Сербія в середу домовилася з Угорщиною і Австрією про розгортання більшої кількості спільних поліцейських патрулів уздовж своїх південних кордонів і узгодження візової політики з політикою Європейського Союзу, щоб зупинити потік нелегальних мігрантів на Захід через Західні Балкани.
19:45
Чия б ракета не впала у Польщі, Росія несе за це повну відповідальність - Білий дім
Сполучені Штати повністю довіряють розслідуванню вибуху через падіння ракети на території Польщі, яке здійснює польський уряд, і покладають кінцеву відповідальність за нього на Росію незалежно від того, хто випустив ракету.
19:42
Чехи продадуть статую голого Путіна, щоб купити ударний дрон для України
Статую оголеного російського президента Владіміра Путіна на золотому унітазі виставили на аукціон, на отримані кошти чеські активісти з групи Kaputin хочуть купити ударний дрон для України.
19:37
РФ зажадала від глави посольства Польщі припинити "брудні провокації" з падінням ракети
Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило подробиці виклику тимчасового повіреного у справах Польщі Яцека Щлядлевського у зв’язку з падінням ракети на польській території у вівторок.
19:24
Падіння ракети в Польщі підкреслює необхідність перемир'я в Україні – уряд Угорщини
Глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш вважає, що падіння ракети на території Польщі підкреслює необхідність досягнення якнайшвидшого перемир’я між Україною та Росією.
19:08
У Берліні відбудуться перевибори місцевих депутатів через "організаційний хаос"
Конституційний суд Німеччини в середу постановив, що Берлін має провести повторні вибори до Палати депутатів у 2023 році, оскільки через організаційні труднощі на сотнях виборчих дільниць по всьому місту голосування не є дійсним.
19:02
Мальта збирається пом'якшити суворе законодавство про аборти
Мальта має намір пом'якшити свої суворі закони проти абортів, дозволивши переривання вагітності, коли життя або здоров'я матері піддаються серйозному ризику.
18:48
Уряд Словаччини звинуватив Росію в інциденті з падінням ракети у Польщі
Вчорашній інцидент з падінням ракети у польському селі Пшеводув не послабив підтримку України з боку словацького уряду.
18:39
Зеленський переконаний, що в Польщі впала російська ракета
Президент Володимир Зеленський переконаний, що ракета, яка впала у вівторок на територію Польщі, була саме російською.
18:25
В Ірландії висміяли нові російські "санкції"
В Ірландії з байдужістю та глузливо поставилися до рішення Росії заборонити в’їзд 52 ірландським політикам та урядовцям включно з прем’єр-міністром Міхолом Мартіном.
18:16
Чехія планує провести навчання для 4 тисяч українських військових
На засіданні в середу уряд Чехії висловив свою згоду на перебування та навчання наступного року 4 тисяч українських солдатів.
18:10
НАТО має "зберігати холодну голову" після інциденту в Польщі - прем’єрка Естонії
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що союзники по НАТО повинні "зберігати холодну голову" на тлі ракетного інциденту, що стався у вівторок у Польщі.
18:04
ЗМІ: Хорватія може передати Україні 14 гелікоптерів Мі-8 в обмін на американські Black Hawk
Уряд Хорватії планує схвалити рішення про передання Україні 14 радянських гелікоптерів Мі-8 різної модифікації, натомість розраховуючи отримати від США більш сучасні Black Hawk.
17:50
МЗС Росії викликало главу посольства Польщі
Міністерство закордонних справ РФ викликало на розмову главу посольства Польщі у Москві.
17:46
Литва посилила боєготовність сил ППО після вибуху в Польщі
17:40
Британія відмовила у візах сотні ймовірних шпигунів РФ - глава МІ5
За останні місяці понад 100 підозрюваним у шпигунстві росіянам було відмовлено у в'їзді до Великої Британії.
17:37
Рада ратифікувала меморандум про співпрацю з НАТО
Верховна Рада в середу схвалила законопроєкт №0173 про ратифікацію меморандуму про співпрацю між урядом України та Організацією НАТО із зв'язку та інформації.
17:26
Канада запровадила санкції проти виробника іранських "Шахедів"
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі в середу оголосила про запровадження додаткових санкцій проти шести фізичних та двох юридичних осіб із Ірану через порушення прав людини та дестабілізацію миру й безпеки.
17:24
Ердоган упевнений, що українська "зернова угода" буде продовжена
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що угода з Росією, яка дозволила Україні експортувати свої запаси зернових морем, ймовірно, продовжить діяти, коли в суботу завершиться її перший етап.
17:17
В Угорщині обіцяють ратифікувати вступ Швеції і Фінляндії в НАТО раніше за Туреччину
Глава адміністрації прем'єра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що його країна ратифікує вступ Швеції і Фінляндії до НАТО раніше за Туреччину.
17:08
Україна повідомила США й партнерів про перехоплення російської ракети біля місця вибуху в Польщі – CNN
Українські військові повідомили США і союзникам, що вони намагалися перехопити російську ракету під час і поблизу місця ракетного удару по Польщі за допомогою засобів протиповітряної оборони.
17:05
МЗС РФ бідкається через "антиросійську вакханалію" після вибухів у Польщі
МЗС Росії у середу ввечері опублікувало заяву, у якій відхрещується від причетності російських військ до інциденту з вибухами у Польщі. 
16:58
Моравецький: РФ могла спланувати інцидент з ракетою, щоб посварити Україну і Польщу
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що вибух у Пшеводуві з великою ймовірністю стався внаслідок перехоплення російської ракети, але не можна виключати інших сценаріїв, зокрема, навмисного плану РФ посварити Україну і Польщу.
16:49
Жоден із підозрюваних у справі МН17 не з’явиться в суді - адвокат
Жоден із чотирьох підозрюваних у справі MH17, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук", не з’явиться завтра, 17 листопада, у суді на оголошення рішення.
16:30
Німеччина поставила Україні боєприпаси до РСЗВ MARS II, автомобільну техніку, засоби розмінування
Німеччина поставила Україні боєприпаси для реактивних систем залпового вогню MARS II, засоби захисту від дронів, пристрої розмінування, автомобільну техніку, запчастини та польові обігрівачі.
16:29
Верховна Рада закликала виключити Росію з G20 
Верховна Рада України у середу проголосувала за постанову із закликом виключити Росію з "Групи двадцяти" (G20).
16:16
Німеччина виділяє Україні 1 млн євро після атак РФ по критичній інфраструктурі
МЗС Німеччини виділяє 1 млн євро невідкладної допомоги у відповідь на численні атаки Росії на цивільну енергетичну інфраструктуру України.
16:07
Системи NASAMS показали стовідсоткову ефективність у перехопленні російських ракет
Надані Сполученими Штатами системи протиповітряної оборони NASAMS продемонстрували стовідсоткову ефективність у перехопленні російських ракет під час вчорашніх ракетних ударів РФ по Україні.
ВідеоПерший вирок у справі MH17 в Нідерландах. Розповідаємо деталі
15:41
У Болгарії парламент створив тимчасову комісію через дефіцит дров
Парламент Болгарії одноголосно схвалив створення тимчасової комісії для вирішення проблеми дефіциту дров та високих цін на них.
15:30
Посол Естонії в НАТО: інцидент з ракетою не нашкодить відносинам України і Альянсу
Навіть якщо ракета, що вразила Польщу у вівторок вдень, була випущена Україною, то в будь-якому разі справжнім винуватцем інциденту є Росія, яка веде агресивну війну, і тому цей інцидент не зашкодить відносинам між Україною і НАТО.
15:22
Прем'єрка Італії: Якщо ракета у Польщі була не з Росії, це мало що змінює
Немає значення, що ракета, яка впала на Польщу, могла бути не російською, оскільки Москва все одно несе відповідальність за ракетні удари по Україні. 
15:16
Німеччина пропонує Польщі допомогу у спостереженні за повітряним простором
Після падіння ракети у Польщі Німеччина пропонує країні допомогу в спостереженні за повітряним простором в якості "негайної реакції".
15:07
РФ ввела санкції проти прем’єра і ключових діячів Ірландії
Росія внесла у чорний список 52 представників керівництва та політичних діячів Ірландії.
14:54
Польща відмовила у візах російській делегації на парламентську зустріч ОБСЄ
Польща відмовила у видачі віз членам російської делегації в Організації з безпеки і європейської співпраці - парламентарії мали прибути до Варшави на осінню сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ, заплановану на 24-26 листопада.
14:46
Столтенберг: ППО НАТО не провалила роботу в Польщі, бо це була "не атака"
Генсек НАТО Єнс Столтенберг не вважає падіння ракети у Польщі провалом роботи систем протиповітряної оборони НАТО.
14:36
У Німеччині затримали пожежника за підозрою у підпалі готелю для українських біженців
Повідомляється, що це 32-річний пожежник з громади Бловатц.
14:31
НАТО готовий до таких інцидентів, як у Польщі - Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що Альянс готовий до інцидентів, подібних до падіння ракети у Польщі.
14:22
Столтенберг: Топ-пріоритет НАТО зараз - більше систем ППО для України
Столтенберг: Топ-пріоритет НАТО зараз - більше систем ППО для України
14:06
Вибухи у Польщі не змінили оцінку НАТО щодо загрози РФ для союзників - Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що після падіння ракети у Польщі у вівторок ввечері в Альянсі не змінили оцінку щодо загрози Росії для союзників.
13:56
Столтенберг про ракету в Польщі: немає ознак, що Росія готувала напад на територію НАТО
Ракета, яка впала на території Польщі, ймовірно, була випущена українськими силами ППО під час відбиття російських атак.
13:23
Канцлер Німеччини після саміту G20: Путін залишився майже сам на сам
Канцлер Німеччини Олаф Шольц після саміту "Групи двадцяти" в Індонезії констатував, що лідер Росії Владімір Путін фактично залишився сам на сам.
13:22
Єврокомісія офіційно запропонувала приєднати Болгарію, Румунію та Хорватію до Шенгену
Європейська комісія офіційно запропонувала Раді ЄС ухвалити рішення, щоб дозволити Болгарії, Румунії та Хорватії повною мірою брати участь у Шенгенській зоні.
13:20
Дуда: інцидент з ракетою не є нападом на Польщу
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вибухи у вівторок ввечері на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент нападом на країну.
Аналітика короткоЯкі наслідки для України та РФ може мати ракетний удар по Польщі
13:08
Орбан заявив про підтримку Польщі після падіння ракети
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив підтримку Польщі після падіння ракети і загибелі двох польських громадян.
13:03
Кремль похвалив США за відповідь на падіння ракети у Польщі
У Кремлі похвалили США за "стриману та професійну реакцію" на падіння уламків ракети у Польщі.
12:57
Нижня палата парламенту Чехії визнала російський режим терористичним
Палата депутатів парламенту Чехії схвалила резолюцію, яка називає чинну російську владу терористичним режимом.
12:54
Бельгія: вибухи у Польщі є результатом роботи української ППО
Бельгія заявляє, що вибухи, які забрали життя двох людей у ​​східній Польщі, є результатом роботи українських систем протиповітряної оборони, що використовуються для протидії російським ракетам.
12:30
НАТО обговорить посилення протиповітряної оборони східного флангу - прем’єр Словаччини
Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що представники країн-членів НАТО на зустрічі в середу, швидше за все, обговорять прохання посилити протиповітряну оборону на східному фланзі Альянсу.
12:13
Шольц про ракету, що вбила людей у Польщі: цього не сталось би, якби не агресивна війна Росії
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що інцидент з ракетою, яка впала на території Польщі, потрібно ретельно розслідувати, але у будь-якому разі його першопричина - це агресивна війна РФ проти України. 
12:12
Байден заявив G7 і НАТО, що ракета в Польщі від української ППО - Reuters
Президент США Джо Байден заявив партнерам по G7 і НАТО, що ракетний вибух у східній Польщі був спричинений ракетою з української системи ППО.
12:02
Поліція Польщі опублікувала фото з місця падіння ракети, триває розслідування
Польська поліція опублікувала фото з місця падіння ракети в населеному пункті Пшеводув недалеко від українського кордону.
11:48
Литва закликає до посилення протиповітряної оборони вздовж східного кордону НАТО
НАТО має швидко розгорнути більше засобів протиповітряної оборони на польсько-українському кордоні та на решті східного флангу Альянсу.
11:42
Глава МЗС Польщі про інцидент з ракетою: це наслідок нападу Росії на Україну
Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський назвав інцидент з ракетами у польському прикордонному селищі наслідком нападу Росії на Україну та закликав не поспішати з висновками, чия це ракета.
11:09
Прем'єр Британії про ракету в Польщі: цього б не було, якби не вторгнення Росії в Україну
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що жодних ракетних ударів по Польщі не було б, якби не вторгнення Росії в Україну.
11:05
Британська розвідка розповіла про стан дамби Каховського водосховища після відступу РФ 
Попри значні пошкодження автомобільного й залізничного мостів на дамбі Каховського водосховища під час відступу російських військ з правобережної Херсонщини, загроза підтоплення території нижче за течією Дніпра - незначна. 
10:38
Іспанія пропонує щорічно готувати 2400 українських військових - міністр оборони
Наразі Іспанія готує загалом 112 українських військовослужбовців, зазначила міністр.
10:31
ЄС наприкінці листопада презентує новий пакет санкцій проти Росії і Білорусі - ЗМІ
Європейський Союз наприкінці листопада презентує новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі і він може бути схвалений на початку грудня.
10:10
Естонія скликає термінову урядову нараду через інцидент з ракетами у Польщі
Естонський уряд збереться на термінове засідання у зв’язку з падінням ракет у прикордонному польському містечку під час масованого ракетного удару РФ по Україні 15 листопада.
10:08
Глава МЗС Угорщини заявив, що трубопровід "Дружба" не постраждав після обстрілів РФ
Робота нафтопроводу "Дружба", ймовірно, може бути відновлена протягом короткого часу, оскільки сам трубопровід не був пошкоджений.
09:47
Швеція оголосила новий пакет допомоги Україні, надасть системи ППО
Йдеться про пакет у 720 мільйонів шведських крон від уряду ($60 млн).
09:39
G20 у спільній заяві "більшістю" засудила війну РФ проти України
"Група двадцяти" все ж погодила спільну заяву з пунктом, у якому висловлюється осуд війни Росії проти України і згадується резолюція Генасамблеї ООН із закликом до РФ вивести війська з міжнародно визнаної території України.
09:24
Трамп офіційно оголосив про участь у виборах президента США в 2024 році
Трамп зробив заяву про участь у виборах в своєму маєтку Мар-а-Лаго у Флориді через тиждень після проміжних виборів, на яких республіканці не змогли завоювати стільки місць в Конгресі, скільки вони сподівалися.
09:05
Прем’єр Нідерландів: чия б ракета не впала у Польщі, причина цього - ракетні удари РФ по Україні
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зауважив, що чиєю б не була ракета, що призвела до загибелі двох людей у Польщі, причиною інциденту є масовані ракетні удари Росії по Україні.
08:46
Ердоган про падіння ракети в Польщі: не думаю, що це має відношення до Росії
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що США та інші країни говорять про те, що ракета, яка впала в Польщі, не була випущена Росією.
08:42
Польські ЗМІ: ракета, що вбила двох людей у Польщі, може бути російською Х-101
За візуальними ознаками уламків, ракета, яка впала 15 листопада на території Польщі під час масованого ракетного удару РФ по Україні, могла бути крилатою ракетою Х-101.
08:23
Директор ЦРУ під час ракетних ударів у вівторок був у Києві та зустрівся із Зеленським - ЗМІ
Директор ЦРУ Вільям Бернс зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Києві у вівторок, підтвердивши підтримку США.
08:10
Лідери НАТО та G7 засудили масований удар РФ по українській інфраструктурі
Лідери країн НАТО та Групи семи у спільній заяві, виданій на полях саміту G20, засудили масований ракетний удар Росії по українській інфраструктурі вдень 15 листопада. 
08:04
Байден заявив, що ракета, яка впала у Польщі, могла бути не з Росії
Байден скликав зустріч кількох лідерів, які зібралися на Балі на саміт G20, щоб обговорити падіння ракети на території Польщі і загибель двох людей.
07:42
AP: у США є попередні оцінки, що на території Польщі могла впасти ракета української ППО
Associated Press дізналися у спілкуванні з трьома американськими посадовцями, що ракета, яка впала на території Польщі і призвела до загибелі двох людей, могла бути ракетою української протиповітряної оборони.
07:27
Держсекретар США провів розмови з главами МЗС України та Польщі через інцидент з ракетами
Державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонні розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та главою МЗС Польщі Збігневом Рау через ракети, які вдень 15 листопада впали на території Польщі.
07:11
Літак НАТО над Польщею відстежив ракету, що впала на території країни - CNN
Літак сил Північноатлантичного альянсу, який патрулював повітряний простір над Польщею, відстежив ракету, яка впала на території країни 15 листопада.
02:00
Дуда: у нас поки немає інформації про те, хто саме запустив ракету по Польщі
Президент Польщі Анджей Дуда у зверненні в ніч проти середи заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, та підтвердив, що вона російського виробництва.
01:50
Польща запросила міжнародних експертів для розслідування вибухів біля кордону з Україною – прем’єр
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після спеціального засідання уряду у зв’язку з вибухами біля кордону з Україною оголосив, що Варшава перевела в стан підвищеної готовності екстрені служби й запросила міжнародних фахівців до розслідування.
01:10
У Польщі підтвердили, що на її територію впала російська ракета, і викликали посла РФ
Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що на територію країни в другій половині дня у вівторок впала ракета російського виробництва.
01:03
Вибухи в Польщі: Байден запевнив Дуду в повній підтримці
Президент США Джозеф Байден під час телефонної розмови з польським візаві Анджеєм Дудою запропонував тому підтримку в розслідуванні вибухів біля кордону з Україною, ймовірно спричинених російськими ракетами.
00:17
Вибухи в Польщі: посли Альянсу зустрінуться в середу на підставі статті 4 Договору про НАТО – Reuters
Посли країн-членів Північноатлантичного Альянсу зустрінуться в середу на прохання Польщі на підставі статті 4 Договору про НАТО – обговорення стосуватиметься вибухів на польській території, ймовірно спричинених російськими ракетами.
00:05
Президент Євроради ініціює координаційну зустріч лідерів ЄС на Балі
Президент Європейської ради Шарль Мішель оголосив про скликання в середу координаційної зустрічі лідерів Європейського Союзу, які беруть участь у саміті "Групи двадцяти" в Індонезії.