14 листопада 2022

Статті
Кандидат на мінімалках: Україна провалює власні плани щодо виконання критеріїв ЄС
За 2,5 місяці Україна лишилася майже на тому ж місці у виконанні реформ, необхідних для початку переговорів про вступ до ЄС.
Долаючи перешкоди: як буде відбуватися інтеграція України до єдиного ринку ЄС
Україні потрібно зробити суттєвий крок вперед у своїй економічній інтеграції з Євросоюзом. Що для цього потрібно зробити?
Колонки
Відповідальність за євроінтеграцію: що важливо врахувати під час переформатування уряду
У чому полягає ідея створення Мін'єврокульту? І які ризики того, що він стане він дублюючим центром євроінтеграції в уряді?
Новини
23:38
У Німеччині чоловікові, який знайшов чек на 4,6 млн євро, віддячили желейними ведмедиками
Німецька компанія Haribo, відома своїми желейними ведмедиками, подарувала шість пачок желейних ведмедиків чоловіку, який знайшов її загублений чек на 4,6 мільйона євро.
23:20
За зламом Telegram-акаунтів топ-політиків Молдови може стояти Росія – глава спецслужби
Попередні дані Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови свідчать про те, що витік інформації з Telegram-каналів молдовських топ-політиків був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є вихідці з Російської Федерації.
23:01
США можуть передати Україні дрони Gray Eagle, але в модифікованому варіанті – CNN
Американський оборонний сектор розглядає можливість модифікувати безпілотник Gray Eagle, щоб зняти потенційну небезпеку втрати засекречених технологій і, таким чином, отримати змогу передати його Україні.
22:38
Прем’єр Британії: Росія – це держава-ізгой
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який прибув на індонезійський острів Балі для участі в саміті "Групи двадцяти", назвав Росію "державою-ізгоєм" і пообіцяв недвозначно засудити її.
22:17
інфографікаНелегальна міграція в ЄС зросла до рекордного з 2016 року рівня
За десять місяців 2022 року в Європейському Союзі, за попередніми підрахунками, було виявлено 275,5 тисячі нелегальних перетинів зовнішнього кордону, що на 73% більше проти аналогічного періоду 2021-го і є найвищим показником з 2016-го.
ДайджестСанкції проти Бандери, ООН закликала РФ компенсувати збитки, зустріч Байдена і Сі: новини дня
21:48
Пентагон витратить понад $520 млн на поповнення запасів HIMARS
Армія США уклала з компанією Lockheed Martin кілька контрактів на суму понад 520 мільйонів доларів на постачання керованих реактивних систем залпового вогню (HIMARS) для поповнення американських арсеналів.
21:28
МЗС закликає Сербію не дозволяти мовлення Russia Today, де виправдовують геноцид українців
Офіційний представник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко закликав Сербію не видавати дозвіл на мовлення російського пропагандистського каналу Russia Today.
21:18
Естонія більше не голосуватиме за антиізраїльські резолюції в ООН – глава МЗС
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Таллінн змінила свою політику щодо Ізраїлю і більше не голосуватиме за резолюції, які засуджують його дії.
20:58
Британія слідом за Францією достроково виводить свій контингент з Малі
Велика Британія оголосила про дострокове виведення свого контингенту чисельністю близько 250 військовослужбовців із Малі, де він брав участь у контртерористичній місії під егідою ООН.
20:52
Міністр оборони Британії заступився за Німеччину на тлі критики її підтримки України
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес високо оцінив внесок Німеччини у військову підтримку України.
20:39
РФ готова прийняти заяву G20 з засудженням війни в Україні – ЗМІ
Росія, вочевидь, готова погодитися з тим, що до підсумкової декларації саміту G20 буде включено пасаж із засудженням війни проти України.
20:25
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, де закликала Росію відшкодувати завдані Україні збитки
Генеральна Асамблея ООН на спеціальній сесії в понеділок ухвалила резолюцію авторства України та ще майже пів сотні держав, в якій міститься заклик до Росії відшкодувати збитки, завдані повномасштабною агресією.
20:18
В уряді Орбана ліквідовують міністерство, яке відповідало за енергетику, і створюють нове
Міністр технологій та промисловості Угорщини Ласло Палькович, який відповідав за енергетичну політику уряду Віктора Орбана, подав у відставку – його відомство ліквідують, а замість нього створять нове міністерство енергетики.
20:17
США, ЄС і Британія закликали до продовження дії "зернової угоди"
США, ЄС і Велика Британія виступили зі спільною заявою на підтримку Чорноморської зернової ініціативи.
19:45
ЄС уже надав Україні понад 8 млрд євро військової допомоги – Боррель
Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оголосив загальний обсяг уже виділеної військової допомоги блоку Україні.
19:34
Боррель: РФ зазнала у Херсоні поразки, але все ще має ресурси для руйнування України
Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що відступ з Херсона став для російської армії великою поразкою, але у Москви ще достатньо ресурсів для руйнування критичної інфраструктури України.
19:24
Пропагандистський канал Russia Today починає мовлення в Сербії
У Сербії розпочинає мовлення філія російського пропагандистського каналу іномовлення Russia Today, який перебуває під санкціями Європейського Союзу.
19:07
Україна представила в ООН проєкт резолюції про відшкодування збитків за агресію РФ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на спеціальній сесії Генеральної Асамблеїі в понеділок представив проєкт резолюції про механізм компенсації збитків, завданих повномасштабною російською агресією.
18:59
Боррель про "переговорний тиск" на Київ: ЄС підтримуватиме Україну до її перемоги
Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель запевнив, що ЄС продовжуватиме підтримку України до її перемоги у війні, і параметри перемоги визначатиме сама Україна.
18:48
Метеорологічна служба ЄС прогнозує аномально теплу зиму в Європі
Служба зміни клімату Європейського Союзу Copernicus прогнозує, що температура повітря в Європі прийдешньої зими з великою ймовірністю буде значно вищою за норму.
18:31
У Фінляндії не відкидають можливість тренування українських військових на своїй території
Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен не виключає, що збройні сили Фінляндії можуть розпочати військову підготовку українських військовослужбовців на фінській території.
18:22
Конституційний суд Молдови почав розгляд про визнання  партії "Шор" поза законом
Конституційний суд Молдови прийняв запит уряду про визнання партії "Шор" поза законом та вже розглядає його.
18:15
США запровадили санкції проти 42 осіб і компаній, які допомагають РФ купувати зброю
Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США в понеділок оголосило про санкції проти транснаціональної мережі із 42 фізичних та юридичних осіб, яка закуповувала технології для військово-промислового комплексу Росії.
18:10
Деякі країни ЄС роздратовані зволіканням з новим пакетом санкцій проти РФ - ЗМІ
Серед деяких країн ЄС росте роздратування через зволікання з дев’ятим пакетом санкцій проти Росії, питання якого на понеділковій зустрічі міністра закордонних справ навіть не виносилося.
Аналітика короткоЧому Україна гальмує з виконанням своїх євроінтеграційних обіцянок
17:51
ЄС почав перегляд принципів майбутніх відносин з Росією - ЗМІ
Держави-члени ЄС у понеділок почали дискусію про перегляд майбутніх відносин з Росією, беручи до уваги російське вторгнення в Україну.
17:48
фотоЧарльз ІІІ відсвяткував перший день народження у статусі короля Британії
Король Великої Британії Чарльз ІІІ у понеділок відзначив 74-ий день народження – вперше у новому статусі.
17:37
РФ ввела санкції проти онука Бандери, Джима Керрі і ще 98 громадян Канади
Росія запровадила санкції проти 100 громадян Канади, серед яких низка діячів українського походження, зокрема, онук лідера ОУН Степана Бандери.
17:17
Уряд Німеччини націоналізує колишню дочірню компанію "Газпрому"
Німеччина націоналізує імпортера газу компанію SEFE, раніше відому як колишню дочірню компанію "Газпрому" Gazprom Germania.
17:00
Директор ЦРУ під час перемовин в Анкарі застеріг РФ від застосування ядерної зброї
Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс перебуває в Туреччині, щоб передати керівнику зовнішньої розвідки РФ послання про наслідки потенційного застосування Росією ядерної зброї.
16:50
Польща поглине польські активи "Газпрому" - ЗМІ
Влада Польщі вирішила вилучити частку "Газпрому" у компанії Europol Gaz, оператора польської частини газопроводу Ямал-Європа. 
16:37
ЄС запровадив санкції проти 10 росіян та сирійської компанії через застосування хімзброї
Рада ЄС у понеділок ухвалила рішення про запровадження додаткових обмежувальних заходів у зв'язку з триваючою загрозою розповсюдження та застосування хімічної зброї.
16:34
Байден: не буде переговорів про мир без участі України 
Президент США Джо Байден вважає звільнення Херсону суттєвою перемогою України та заявляє, що Сполучені Штати не вестимуть переговори з РФ без участі України.
16:10
Прем’єр Канади оголосив про $500 млн військової допомоги для України і нові санкції проти РФ
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про плани надати Україні $500 млн додаткової військової допомоги і про запровадження додаткових санкцій проти Росії.
16:04
Байден обговорив з Сі Цзіньпінем Тайвань і конкуренцію з Китаєм
Президент США Джо Байден і лідер Кита. Сі Цзіньпін на переговорах на Балі у понеділок  "відверто" обговорили свої пріоритети та "наміри з низки питань".
Аналітика короткоЧому урядова реформа може нашкодити євроінтеграції України
15:50
В Україні не можна повторювати сценарій миру в Грузії 2008 року – віцеспікер Сейму Польщі
Не може бути такого, щоб Україну примушували до переговорів чи уклали мир за її спиною, як це було з Грузією у 2008 році.
15:43
Білий дім: Байден і Сі Цзіньпін разом проти застосування РФ ядерної зброї в Україні
Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін на переговорах на Балі у понеділок погодилися, що ядерна зброя ніколи не повинна використовуватися, в тому числі в Україні.
15:31
Британія виділить 5 млн фунтів стерлінгів для енергетичної підтримки України
Перші 5 млн фунтів стерлінгів є частиною зобов’язань Великої Британії у розмірі 10 мільйонів фунтів стерлінгів для Фонду енергетичної підтримки України Енергетичного співтовариства.
15:15
Макрон планує зателефонувати Путіну після саміту G20
Президент Франції Еммануель Макрон "продовжить" розмовляти зі своїм російським колегою Владіміром Путіним, який пропустить саміт G20 на Балі і зателефонує йому після цієї зустрічі.
14:59
оновленоГлави МЗС ЄС дали "зелене світло" навчальній місії для українських військових
Міністри закордонних справ країн ЄС у понеділок ухвалили рішення про початок роботи навчальної місії для українських збройних сил. 
14:47
У Латвії з літа демонтували 120 об’єктів, що прославляли радянську владу
У Латвії у встановлений строк до 15 листопада знесли всі об’єкти, які прославляли радянську владу і підлягали демонтажу.
14:29
Нідерланди внесуть 20 млн євро у трастовий фонд НАТО для України
Нідерланди зроблять доадтковий внесок на суму 20 млн євро до трастового фонду НАТО для України.
14:18
ЄС готовий ввести обмеження цін на російську нафту - президентка Єврокомісії
Рівень ціни ще не визначено.
14:04
Столтенберг: Україні вирішувати про прийнятність умов для переговорів з РФ
Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що Україна має вирішити, які умови є прийнятними для ведення переговорів з Росією.
13:37
Європарламент наступного тижня розгляне визнання Росії терористичною державою
Європейський парламент розгляне резолюцію, у якій Російську Федерацію буде визнано терористичною державою.
13:28
ЄС погодив нові санкції проти Ірану через придушення протестів
Санкції торкнуться 32 осіб та організацій, у тому числі внутрішнього кола Іранської революційної гвардії.
13:16
фотоУкраїна отримала від Литви ще 12 бронетранспортерів М113
"Литва виконує свої зобов'язання і зараз в Україну відправлено 62 М113 різного призначення".
13:11
Макрон назвав революцією іранські протести та очікує труднощі у перемовинах про ядерну угоду
Президент Франції Еммануель Макрон назвав іранські протести революцією та зауважив, що їхнє придушення Тегераном ускладнює перемовини щодо поновлення ядерної угоди 2015 року. 
12:43
РосЗМІ повідомили про перші від початку війни переговори між США і РФ
Російське видання "Коммерсант" повідомило, що у понеділок у столиці Туреччини проходять перші після початку вторгнення РФ переговори між російською та американською делегаціями. 
12:43
Глава МЗС Швеції: не ми, а Україна має визначати прийнятні умови миру
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом наголосив, що лише сама Україна має визначати прийнятні для себе умови миру.
12:42
Канцлер Німеччини: важко буде досягти спільної заяви щодо війни в Україні на G20
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що на зустрічі G20 в Індонезії цього тижня буде важко виступити з чіткою спільною заявою щодо глобальних проблем і війни в Україні.
12:26
ЄС надасть 210 млн євро на продовольчу допомогу найбільш постраждалим країнам
Найбільшу частину коштів отримає Афганістан - 75 мільйонів євро підуть на вирішення драматичної ситуації з продовольчою безпекою, де допомоги потребують близько 24 мільйонів людей.
Аналітика короткоЯк Україні ефективно та швидко завершити економічну інтеграцію з ЄС
12:17
У Молдові на три з половиною роки ув'язнили найманця "ДНР"
У Молдові засудили до трьох з половиною років в'язниці громадянина Молдови, який з 2016 по 2021 роки воював як найманець на боці так званої "ДНР".
12:09
відеоЛідери США і Китаю зустрілися на Балі перед самітом G20
Байден і Сі Цзіньпін потиснули один одному руки в готелі у понеділок перед їхньою першою особистою зустріччю з моменту вступу Байдена на посаду.
11:47
МЗС: Росія не в тій позиції, аби диктувати свої умови для переговорів
Росія не може диктувати свої умови для проведення переговорів з Україною про завершення війни.
11:44
Туреччина натякає на вину США у теракті в Стамбулі, "відкидає їхні співчуття"
Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу відкинув співчуття Сполучених Штатів з приводу теракту у Стамбулі, натякнувши, що Анкара вбачає у ньому і провину США. 
11:29
Естонія пропонує "автоматичні" санкції проти Ірану на випадок, якщо той передасть РФ ракети
Естонія пропонує ЄС заздалегідь підготувати пакет жорстких санкцій проти Ірану і тримати його готовим до автоматичної активації у разі, якщо підтвердиться, що Тегеран передав Росії ракети для застосування у війні проти України.
11:26
В Індонезії повідомили про госпіталізацію Лаврова на саміті G20, МЗС РФ заперечує
Міністра закордонних справ Росії Сергєя Лаврова було доставлено до лікарні через проблеми зі здоров'ям, що виникли після його прибуття на саміт G20 на Балі.
11:23
Глава МЗС Естонії: підтримка України все ще недостатня, Європа має зробити більше
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Європа все ще недостатньо робить для підтримки України, порівняно із США, і це варто змінити. 
11:14
Глава МЗС Литви: чим більше зброї дамо Україні, тим швидше завершиться війна
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав до збільшення постачання зброї Україні та наголосив, що переговори про мир будуть тільки на українських умовах.
10:43
На протесті проросійської партії "Шор" у Кишиневі затримали 63 осіб, більшість - неповнолітні
На протесті, організованому партією "Шор" 13 листопада у Кишиневі, затримали 63 осіб, з них більше половини - неповнолітні.
10:38
Нова військова місія ЄС для України почне працювати за пару тижнів - Боррель
Країни Євросоюзу у понеділок затвердять рішення про початок роботи тренувальної місії для військових Збройних сил України.
10:14
Ірландія та Ісландія з'єдналися новим підводним телекомунікаційним кабелем
Цей проєкт є частиною ширшої стратегії Дубліна, спрямованої на те, щоб зробити Ірландію "воротами до Європи", виступаючи як сполучна ланка між Європою та Північною Америкою.
10:05
Прем’єр Британії запропонував 5 кроків для зменшення впливу РФ на світову економіку
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак перед самітом G20 в Індонезії виклав своє бачення кроків, які варто зробити для зменшення впливу Росії на світову економіку.
09:56
Україна вже була б окупована, якби Польща не стала хабом допомоги – Качинський
Лідер правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський підкреслив роль своєї країни у протидії російській агресії в Україні.
09:23
Британія та Франція оновили угоду для протидії нелегальній міграції через Ла-Манш
Британія і Франція готуються підписати оновлену угоду для протидії нелегальній міграції через Ла-Манш, що створює проблеми для обох країн і є загрозою для життя мігрантів, які наважуються на таку подорож.
09:16
Шольц розкритикував Путіна за відмову їхати на G20
08:58
Британська розвідка розповіла, як настання зими вплине на умови бойових дій
Британська розвідка пояснила, що настання зими серйозно ускладнює умови для військових у польових умовах та буде впливати і на загальну інтенсивність операцій на театрі бойових дій. 
08:47
Іспанія продовжила розміщення систем Patriot в Туреччині
У 2015 році Іспанія розгорнула свою систему ППО Patriot у південній провінції Адана для захисту повітряного простору Туреччини.
08:20
Президентом Словенії вперше стала жінка
Кандидатка від ліберальних сил Наташа Пірц Мусар, яка колись була юристкою Меланії Трамп, перемогла у другому турі президентських виборів у Словенії та стане першою в історії країни жінкою-президентом. 
08:09
США оголосять санкції проти 42 осіб і компаній, які допомагають РФ купувати зброю
Сполучені Штати запровадять нові санкції проти транснаціональної мережі осіб і компаній, які працювали над закупівлею військових технологій для Росії, яка веде війну в Україні.
08:03
У Туреччині затримали підозрювану в організації вибуху в пішохідній зоні Стамбула
Турецькі правоохоронці затримали особу, яка, як вважають, залишила вибухівку на пішохідній вулиці Істікляль у Стамбулі.
07:41
Cалліван про рішення Путіна не їхати на саміт G20: "говорить саме за себе"
Радник з нацбезпеки США Джейк Салліван сказав, що рішення президента Росії Владіміра Путіна не їхати на саміт Групи двадцяти "говорить саме за себе".
07:21
США у найближчі два тижні оголосять новий пакет допомоги для України - Салліван
США протягом наступних двох тижнів планують оголосити ще один пакет військової допомоги для України, приблизно таких же розмірів, як останні виділені.