17 жовтня 2022

Статті
Зовсім не Тетчер. Чому прем'єрка Британії провалила реформи та опинилася за крок до відставки
Чому провалилася масштабна економічна реформа Ліз Трасс і чому зміна прем’єра Британії – не така вже віддалена перспектива?
Примус до санкцій: чому Сербії все складніше дотримуватися нейтралітету на користь РФ
Президент Сербії Александар Вучич хоч і дуже повільно, але наближається до єдиного правильного рішення – сказати "так" санкціям проти РФ.
Колонки
Виклики для продовольчої безпеки: що пропонує СОТ
Як Світова організація торгівлі планує боротися з нестачею продовольства? В тому числі тією, що виникла через агресію РФ проти України.
Новини
23:29
Німеччина оштрафувала Telegram на понад 5 млн євро через відмову співпрацювати
Федеральне міністерство юстиції Німеччини в понеділок винесло два штрафи месенджеру Telegram за порушення законодавства на суму 5,125 мільйона євро.
23:10
В Ірані назвали нові санкції ЄС через придушення протестів "неконструктивними"
Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан розкритикував запроваджені Європейським Союзом у понеділок санкції проти країни через придушення протестів та обмеження прав людини.
22:50
фото"Йоббік" пропонує демонтувати радянський пам’ятник у центрі Будапешта
Угорська консервативна партія "Йоббік" у понеділок анонсувала внесення до парламенту проєкту резолюції, що має на меті усунути пам’ятник радянській Червоній армії з Площі свободи в Будапешті.
22:28
Європарламент голосуватиме за визнання Росії державою-спонсором тероризму
Європейський парламент схвалив запит групи Європейських консерваторів і реформістів щодо включення до порядку денного пленарних засідань дебатів про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму.
22:11
Пентагон обговорює, чи платити Маску за інтернет Starlink в Україні – ЗМІ
Міністерство оборони США розглядає можливість оплати супутникової мережі Starlink на території України з фонду, який використовувався для постачання зброї та обладнання українським військовим.
ДайджестВ Білорусь повертають танки, Іран став співучасником війни, Берлін не закриває АЕС: новини дня
21:49
Зеленський привітав нового прем’єра Швеції
Президент Володимир Зеленський у понеділок привітав з обранням на посаду прем’єр-міністра Швеції лідера Поміркованої партії Ульфа Крістерссона.
21:31
Канада запровадила санкції проти російського каналу "Звєзда" і понад 30 пропагандистів
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі в понеділок оголосила про запровадження додаткових санкцій проти російських фізичних та юридичних осіб у зв'язку з невиправданим вторгненням Росії та анексією територій України.
21:20
Білий дім засудив російські удари безпілотниками по Києву
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр у понеділок засудила атаки Росії на Київ із використанням іранських ударних безпілотників.
21:00
Німеччина посилила вимоги для видачі віз росіянам
Німеччина почала вимагати в громадян Росії, які подають документи на отримання шенгенської візи, виписку з банку, що діє на території Європейського Союзу – раніше достатньо було підтвердити наявність достатньої кількості коштів.
20:57
ЄС розглядає можливість платити Маску за продовження надання інтернету Starlink Україні
Країни ЄС обговорюють можливість фінансування для забезпечення доступу українців до життєво важливих інтернет-послуг Starlink, які в даний час оплачуються босом Tesla Ілоном Маском.
20:38
МЗС назвало Іран співучасником російської агресії
Міністерство закордонних справ заявило, що надання Іраном зброї Росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України.
20:27
Уряд Франції оштрафували на рекордні 20 млн євро через забруднення повітря
Державна рада Франції (вищий адміністративний суд країни) в понеділок зобов'язала державу виплатити рекордний штраф у розмірі 20 мільйонів євро за недостатньо швидкі дії проти забруднення повітря, яке щороку призводить до десятків тисяч смертей у Франції.
20:22
Греція і Туреччина обмінялися звинуваченнями через 92 оголених мігрантів на кордоні
Туреччина і Греція в понеділок обмінялися взаємними звинуваченнями через 92 мігрантів, які були виявлені грецькою владою роздягненими на спільному кордоні двох країн.
20:10
У Нідерландах у середу відбудеться конференція з повоєнної відбудови України
Міністерство закордонних справ Нідерландів у середу проведе в Гаазі конференцію, присвячену питанню відбудови України після війни.
Аналітика короткоЧому нова прем’єрка Британії завалила рейтинги та може скоро втратити посаду
19:52
Фінляндія збудує тестову ділянку паркану на кордоні з РФ
Фінляндія планує побудувати тестову ділянку прикордонного загородження на східному кордоні.
19:52
Шольц пропонує продовжити дію АЕС до квітня 2023 року
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок розпорядився підготувати законодавчі рішення для продовження терміну експлуатації останніх трьох атомних електростанцій країни до середини квітня 2023 року.
19:34
фотоУ Британії розслідують побиття гонконгського активіста на території консульства КНР
Поліція Британії розслідує заяву про побиття активіста, що виступає за демократичний режим у Гонконгу, на території китайського консульства в Манчестері в неділю.
19:10
Росія досі не визнала порушення повітряного простору Молдови через пуски ракет по Україні
Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий у понеділок заявив, що Росія не надала жодних правдоподібних пояснень після того, як вранці 10 жовтня три російські ракети незаконно пролетіли над молдовським повітряним простором.
19:07
Угруповання військ РФ і Білорусі проведе навчання з бойовими стрільбами і пусками ракет
Міністерство оборони Білорусі заявило в понеділок, що проведе навчання з бойовою стрільбою і пуски зенітних керованих ракет в рамках спільного з російськими військами угруповання.
18:58
США й Британія домовились тісніше координувати санкції проти Росії
Велика Британія і Сполучені Штати домовилися про посилення співпраці у впровадженні та забезпеченні дотримання фінансових санкцій проти Росії та інших країн у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну.
18:39
США готують додаткові санкції проти Ірану через продаж Росії ракет – ЗМІ
Сполучені Штати мають намір посилити санкції проти Ірану за допомогу Росії у повномасштабній війні в Україні після повідомлень про те, що Тегеран планує відправити Москві ракети для використання на полі бою.
18:24
У Болгарії пояснили, чому не надають зброю Україні
Болгарія не постачає зброю Україні через страх послабити власну обороноздатність.
18:24
Кулеба розповів ЄС про плани Путіна вдарити по газотранспортній системі, щоб зупинити поставки в Європу
Глава МЗС Дмитро Кулеба попередив ЄС про підготовку Росією ударів по українській газотранспортній системі та "Турецького потоку".
18:22
Лідерка Шотландії обіцяє запровадити "шотландський фунт" у разі здобуття незалежності
Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен у понеділок презентувала чергову частину план дій у разі незалежності країни від Сполученого Королівства, який зокрема передбачає введення в обіг нової валюти – шотландського фунта стерлінгів.
18:03
ЄС "збирає докази" про іранські дрони та буде готовий відреагувати - Боррель
Євросоюз збирає докази про застосування іранських дронів Росією та після завершення цього процесу буде готовий відреагувати.
18:02
США врахують інформацію про іранські дрони, коли надаватимуть Україні допомогу – ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена враховуватиме використання російськими військами іранських дронів проти України у своїх рішеннях щодо надання подальшої військової допомоги Києву.
17:54
У Чехії висунули звинувачення двом чоловікам за розпалювання ненависті до українців
Чеська прокуратура висунула обвинувачення Патріку Тушлу та Томашу Чермаку, які переслідуються за розпалювання ненависті до українців, у зв'язку з їхніми висловлюваннями на адресу українців.
17:44
Новий міністр фінансів Британії відкликав податкову реформу, через яку Трасс загрожує відставка
Новопризначений міністр фінансів Великої Британії Джеремі Гант у понеділок оголосив про фактичне скасування податкової реформи, яку ініціювала прем’єр-міністерка Ліз Трасс і через яку Консервативна партія почала обговорювати її відставку.
17:37
Шведські ультраправі відсторонили колегу через публікацію про Анну Франк
Націоналістична популістична партія "Шведські демократи" відсторонила свою керівницю з питань телевізійних програм через коментарі, які принизили гідність Анни Франк.
17:27
Німеччина припинить пільговий обмін гривні на євро до 30 жовтня
Німеччина оголосила про завершення своєї програми, яка надавала українським біженцям можливість обмінювати українські гривневі банкноти на євро за фіксованим курсом.
17:27
Прем'єр Чорногорії пропонує звільнити двох міністрів, яким заборонили в'їзд до Росії
Прем’єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович у понеділок запропонував парламенту звільнити міністрів оборони та закордонних справ Рашко Коневича і Ранко Кривокапича, яким раніше заборонили в’їзд до Росії.
17:11
відеоНовий посол прибув у Німеччину і відразу попросив більше зброї
До Німеччини в понеділок прибув новий український посол – колишній спецпредставник міністерства закордонних справ з питань санкцій Олексій Макєєв, який замінив на цій посаді Андрія Мельника.
16:59
Угорщина не підтримала створення тренувальної місії ЄС для українських військових
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що не голосував за створення навчальної місії ЄС для українських військових.
16:58
Через брак робочої сили Німеччина може втратити 87 млрд євро
В той час як Німеччина бореться з енергетичною кризою, яка загрожує її майбутньому як промислового лідера, гостра нестача робочої сили ускладнює проблеми для виробників, які і так намагаються зберегти свою конкурентоспроможність.
16:35
У Польщі очікують на прибуття взимку до 800 тисяч біженців з України
Пів мільйона або навіть 800 тисяч біженців з України можуть прибути до Польщі цієї зими.
16:34
В уряді Грузії заперечили необхідність переглядати безвізовий режим з Росією
В уряді Грузії не бачать необхідності переглядати безвізовий режим для в'їзду громадян Росії до країни. 
16:03
ЄС затвердив санкції проти поліції моралі Ірану та міністра після смерті іранки та протестів
Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ додала 11 фізичних та 4 юридичні особи до списку осіб, які підпадають під обмеження в контексті існуючого режиму санкцій щодо прав людини в Ірані.
15:56
У Чехії викрили російського агента зі зв’язками з журналістами та політиками
Чеська Служба інформації з питань безпеки (BIS) повідомила про викриття російського агента, який має зв'язки з чеськими журналістами та політиками.
15:36
Росія завезе в Білорусь бронетехніку та артилерію
Росія перекине до Білорусі, окрім 9 тисяч військових, також танки, бойові машини піхоти та артилерію.
15:30
ЄС продовжив санкції проти "Ісламської держави" та Аль-Каїди
Рада ЄС ухвалила рішення, яким продовжила обмежувальні заходи проти "Ісламської держави" (ІДІЛ) та Аль-Каїди, а також пов'язаних з ними осіб, груп, підприємств та організацій ще на один рік - до 31 жовтня 2023 року.
14:58
Керівники німецьких спецслужб заявили, що Путін фактично оголосив війну Заходу
Керівники двох найбільших німецьких спецслужб звинуватили російського правителя Владіміра Путіна в тому, що він нападом на Україну де-факто атакував весь Захід.
14:53
Президентка Грузії допустила перегляд безвізового режиму з Росією
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не виключила перегляду безвізового режиму з Росією на тлі напливу росіян до країни, що розпочався після вторгнення в Україну.
14:27
Війська ЄС проведуть військові навчання в Боснії
ЄС збільшить чисельність своєї військової місії EUFOR у Боснії та Герцеговині у зв’язку з місячними військовими навчаннями у країні. 
14:12
ЄС створив нову військову місію для України і надав 500 млн на закупівлю зброї
У відповідь на запит України про військову підтримку, місія забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, у тому числі Сил територіальної оборони.
13:59
У Норвегії заарештували 4 росіян за підозрою у фотографуванні заборонених об'єктів
Троє чоловіків і жінка з Росії були зупинені в автомобілі в регіоні Нордланд. У машині поліція виявила фотообладнання і багато фотоматеріалів.
13:50
Кулеба звернувся до міністрів ЄС з бомбосховища: просив про ППО і санкції проти Ірану
Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до засідання ради міністрів закордонних справ ЄС у понеділок. 
13:44
Єврокомісія запропонує "динамічну" межу ціни на газ - ЗМІ
Європейська комісія має намір запропонувати цього тижня "динамічне" обмеження цін на природний газ в Європейському Союзі і обов'язкові обмеження на ступінь коливання цін, що торгуються, протягом одного дня.
13:38
Санду: якщо РФ буде загрожувати Молдові - ми будемо захищатися
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що якщо Росія у якийсь спосіб буде загрожувати територіальній цілісності Молдови, країна буде вживати заходів для свого захисту.
13:19
У Литві починаються масштабні навчання НАТО
У Литві в понеділок починаються найбільші для країни міжнародні військові навчання НАТО "Залізний вовк 2022-II" (Gelezinis vilkas 2022-II).
13:16
Парламент Швеції обрав нового прем’єра, який співпрацюватиме з ультраправими
Парламент Швеції обрав новим прем'єр-міністром консервативного політика Ульфа Крістерссона. 
12:51
Міністри ЄС попередили Іран про можливі санкції за участь у війні в Україні
Деякі міністри закордонних справ Європейського Союзу в понеділок закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни РФ проти України.
12:39
Посольство США засудило ранкову атаку РФ "Шахедами" по Україні
Посольство Сполучених Штатів засудило ранковий обстріл Росією низки українських міст іранськими дронами-камікадзе.
12:35
Глави МЗС Євросоюзу схвалили утворення тренувальної місії для українських військових 
Міністри закордонних справ Європейського Союзу на засіданні 17 жовтня затвердили рішення про створення тренувальної військової місії для України.
12:23
ЄС затвердив направлення моніторингової місії до кордону Вірменії та Азербайджану
Рада ЄС у понеділок ухвалила рішення направити до 40 своїх експертів з моніторингу на вірменську сторону міжнародного кордону з Азербайджаном.
Аналітика короткоЯк Сербію підштовхують до санкцій проти РФ
12:17
У Молдові почали судовий розгляд справи про "кульок", у якій фігурує експрезидент Додон
Вища судова палата 17 жовтня проводить перше засідання у справі про "кульок", у якій звинувачуваним є експрезидент Молдови, лідер Партії соціалістів Ігор Додон.
11:42
Іран заявив, що не надавав Росії безпілотники для війни в Україні
У Міністерстві закордонних справ Ірану заявили у понеділок, що Тегеран не передавав Росії безпілотники для використання у війні проти України.
11:39
Глава МЗС Румунії прокоментував ранкову атаку "Шахедами", що поцілили недалеко від посольства
Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску засудив ранкову атаку Росії дронами-камікадзе, згадавши, що деякі влучили неподалік від посольства Румунії у Києві. 
11:09
Глава МЗС Ірландії: припинити цю війну має РФ - забравшись з території України
Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні сказав, що для завершення війни в Україні потрібно, щоб Росія - як агресор - забрала свої війська з території України.
10:48
Глава МЗС Данії розповів, як ЄС може відповісти на російські удари по Києву
Європейський Союз має відповісти на російські удари по Києву створенням тренувальної місії для України та наданням коштів на закупівлю зброї.
10:39
Польща буде однією з країн, що приймуть тренувальну місію ЄС для українських військових
Польща буде однією з країн, на території яких проходитимуть навчання українські військові в рамках новоствореної тренувальної місії ЄС.
10:31
Боррель: Росія стає все більш ізольованою і програє війну
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Росія програє війну, і наголошує на необхідності продовжувати підтримку України.
10:12
Топ-посадовець Єврокомісії не став скасовувати візит до Києва, попри атаку "Шахедами" поруч з вокзалом
Посадовець Єврокомісії Петер Вагнер, який прибув потягом до Києва під час повітряної тривоги й атак "Шахедами", не став скасовувати візит.
09:37
Більшість німців ходять на роботу, незважаючи на хворобу, навіть з коронавірусом - опитування
Пандемія коронавірусу загалом не змінила базового ставлення більшості громадян Німеччини до боротьби з хворобами та їхню поведінку в разі появи симптомів.
09:35
Глава МЗС Латвії закликав до нових санкцій у разі більшого залучення Білорусі у війну
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс закликав бути готовими накласти нові санкції на Білорусь, якщо Лукашенко піде на ще тіснішу участь у війні РФ проти України.
08:54
Брюссель радить країнам ЄС зайняти більш жорстку позицію щодо Китаю - ЗМІ
У документі вказується, що ЄС має тісніше співпрацювати зі США, зміцнювати свій захист від кібер- і гібридних загроз, диверсифікувати свої ланцюжки поставок у бік від Китаю.
08:50
Фіни вважають неможливим повернення до кращих відносин з РФ, доки при владі Путін
Близько 90% фінів вважають, що відносини з Росією неможливо нормалізувати доти, доки Владімір Путін залишається при владі.
08:24
Британська розвідка: у РФ все більші проблеми з логістикою через пошкодження Кримського мосту
Росії все важче забезпечувати постачання свого угруповання на півдні України у зв’язку з наслідками диверсії на Кримському мосту.
08:14
Троє депутатів партії Трасс офіційно закликали її піти з посади прем'єра Британії
Депутати британського парламенту від Консервативної партії почали публічно закликати прем'єр-міністерку Ліз Трасс піти у відставку після шести тижнів перебування на посаді через економічні потрясіння, спричинені ухваленням міні-бюджету.
07:55
Макрон закликав Німеччину до європейської солідарності у реагуванні на енергетичну кризу
Президент Франції Еммануель Макрон наголосив на важливості європейської солідарності перед викликами енергетичної кризи, натякаючи на Німеччину і її амбітний план підтримки.
07:33
У Білому домі не розрізнятимуть "більш і менш серйозне" застосування РФ ядерної зброї  
Радник з нацбезпеки США Джейк Салліван розповів, що Вашингтон розглядатиме як серйозний перетин "червоної лінії" будь-яке застосування Росією ядерної зброї проти України.