27 жовтня 2022

Статті
Конфіскація активів РФ та олігархів: як планують діяти партнери України
Канада першою законодавчо надала собі право конфісковувати активи через порушення міжнародного миру та безпеки - не тільки в Україні...
Колонки
Євроінтеграція для залізниці: як збільшити обсяги вантажних перевезень до ЄС
Проблеми з транзитом зерна через кордони країн ЄС виявили головний недолік чинної системи залізничних перевезень. Як його подолати?
Новини
23:30
92% угорців вважають, що війна України і РФ має закінчитися негайним миром – опитування
Переважна більшість громадян Угорщини вважає, що Україна та Росія повинні негайно сісти за стіл переговорів і домовитися про припинення воєнних дій, при цьому ставлення до очільників цих держав серед угорців однаково негативне.
23:06
У ЄС досягли домовленості про заборону двигунів внутрішнього згоряння до 2035 року
Рада Європейського Союзу і Європейський парламент у четвер увечері досягли політичної домовленості щодо регламенту з посилення стандартів викидів вуглецю для автомобілів та мікроавтобусів, зокрема повної заборони двигунів внутрішнього згоряння до 2035 року.
22:47
США передадуть Україні перші системи NASAMS на початку листопада – очільник Пентагону
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що перші системи протиповітряної оборони NASAMS будуть передані Україні, як очікується, на початку листопада.
22:31
У Мілані чоловік напав з ножем на відвідувачів ТЦ: щонайменше один загиблий
У торговому центрі Accaro в Мілані 46-річний чоловік напав із ножем на відвідувачів, смертельно поранивши працівника закладу й завдавши тяжких ушкоджень ще чотирьом.
22:19
Німеччина не квапиться поповнити запаси зброї, які вичерпуються через допомогу Україні – ЗМІ
Німеччина відчуває труднощі зі збільшенням оборонних закупівель і заміщенням зброї та боєприпаси, які вона передала Україні, попри обіцянки канцлера Олафа Шольца виділити 100 мільярдів євро на модернізацію збройних сил.
21:54
фотоСтало відомо, хто очолить польське командування місії ЄС із підготовки українських військових
Оперативним командувачем місії Європейського Союзу з підготовки українських військовослужбовців у Польщі в четвер став генерал-майор Пьотр Тритек.
ДайджестЯдерна зброя США в Європі, військова допомога Іспанії, Угорщина виправить підручник: новини дня
21:31
Білий дім про "програмний" спіч Путіна: "Узагалі нічого нового"
Сполучені Штати не побачили в промові президента Росії Владіміра Путіна в клубі "Валдай" у четвер нічого, що б вказувало на зміну російських стратегічних цілей.
21:17
Парламент Північної Ірландії так і не домовився про коаліцію, будуть перевибори
Асамблея Північної Ірландії так і не змогла домовитися про розподіл повноважень до крайнього терміну, який спливає в четвер, що означає оголошення нових виборів до законодавчого органу країни.
20:59
Болгарія закупить у США другу партію з восьми нових винищувачів F-16
Тимчасовий уряд Болгарії схвалив закупівлю у США другої партії з 8 новими винищувачами F-16, необхідних для приведення ВПС країни у відповідність до стандартів НАТО.
20:52
виправлено 21:37Україна імпортувала електроенергію з Європи в тестовому режимі
Державний трейдер "Енергетична компанія України" в четвер здійснив перший тестовий імпорт електроенергії з Європи.
20:37
США розробили план, щоб протидіяти захопленню західної зброї в Україні Росією
Державний департамент США в четвер представив План із протидії незаконному перенаправленню певних сучасних видів звичайних озброєнь у Східній Європі.
20:36
Конгресмен-трампіст запросив Зеленського і Путіна на "мирні переговори" в Арізону 
Конгресмен-республіканець Пол Госар, який є одним із найвідданіших прихильників експрезидента Дональда Трампа у Конгресі, запросив президентів України та Росії до штату Арізона, який він представляє, для проведення "мирних переговорів".
20:20
Сунак із Шольцом погодилися підтримувати санкційний тиск на РФ і допомагати Україні
Новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у четвер провів першу телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
19:58
Пентагон: Росія поки не планує застосування "брудної бомби"
Очільник міністерства оборони США Ллойд Остін заявив, що американська сторона поки не бачить ознак підготовки Росією провокації з використанням "брудної бомби", в чому вона звинувачує Україну.
19:54
Путін подумує, чи їхати на саміт G20 
Президент РФ Владімір Путін не виключає можливість свого візиту на саміт G20 в Індонезії, але ще "подумає".
19:35
Уряд Фінляндії пропонує виділити 30 млн євро на підтримку України у 2023 році
Уряд Фінляндії в четвер підготував проєкт бюджету на 2023 рік, у якому зокрема передбачив кошти на допомогу Україні та будівництво паркану на кордоні з Росією.
19:29
Австрія цьогоріч затримала 500 контрабандистів мігрантів у рамках спецоперації 
Інтенсивне патрулювання австрійських кордонів призвело до затримання 500 контрабандистів у рамках спеціальної операції по боротьбі зі значним збільшенням потоків біженців.
19:15
США відреагують на удари РФ по комерційних супутниках – Білий дім
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі в четвер заявив, що американські сили дадуть відповідь у разі атаки на будь-яку американську інфраструктуру, зокрема й супутники.
19:01
У Польщі покарали депутата, який назвав "дебілами" тих, хто підтримує санкції проти РФ
Комітет з питань депутатської етики польського Сейму покарав депутата від партії "Конфедерація" Януша Корвін-Мікке попередженням за його образливі пости у Twitter.
18:59
Путін про умови для ядерного удару: у нас є військова доктрина, хай її почитають
Президент РФ Владімір Путін заявив, що, аби зрозуміти, у яких випадках Росія може застосувати ядерну зброю, треба прочитати її військову доктрину.
18:44
Ірландія перестала пускати громадян Росії та Білорусі за британськими візами
Міністерство юстиції Ірландії оголосило про призупинення участі Росії та Білорусі в програмі безвізових короткострокових поїздок для громадян Російської Федерації та Білорусі.
18:24
Глава МЗС Латвії про виступ Путіна на Валдаї: майже репетиція захисної промови у Гаазі
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс іронічно прокоментував заяви президента РФ Владіміра Путіна про те, що винуватцем війни в Україні є не Росія, а Захід.
18:21
У Німеччині вперше випробували лазерну зброю проти безпілотників
Військово-морські сили Німеччини вперше під час навчань успішно випробували лазерну зброю, призначену для ліквідації безпілотних літальних апаратів.
18:18
Ірландія наказала Китаю закрити неофіційний поліцейський відділок в Дубліні
Ірландія наказала Китаю закрити неофіційний поліцейський відділок в Дубліні після того, як опублікована у вересні доповідь про права людини пролила світло на екстериторіальну тактику тиску Пекіна.
18:06
Додіка офіційно оголосили переможцем на виборах президента Республіки Сербської
Центральна виборча комісія Боснії і Герцеговини в четвер оголосила Мілорада Додіка переможцем на виборах президента Республіки Сербської – сербського ентитету країни.
17:55
В ЄС близькі до угоди про заборону нових авто з двигунами внутрішнього згоряння з 2035 року
Обговорення між двома сторонами, а також Єврокомісією, можуть завершитися угодою вже в четвер.
17:48
Український депутат уперше в історії виступив у парламенті Косова
Депутат Верховної Ради України Олексій Гончаренко в четвер виголосив промову в Асамблеї частково визнаного Косова, що стало першим виступом українського парламентаря в косовському парламенті.
17:42
Молдова та Болгарія підписали контракт на прокачку газу
Молдова підписала у четвер, 27 жовтня, контракт із Болгарією про доступ до природного газу. 
17:33
відеоУ Нідерландах екоактивіст приклеїв голову до музейної картини
У художній галереї "Мауріцхьойс" у Гаазі кліматичний активіст спробував приклеїтися головою до картини "Дівчина з перловою сережкою" – одного з найвідоміших полотен нідерландського художника Яна Вермера.
17:29
Суд у Норвегії відпустив сина соратника Путіна, затриманого через запуск дрона на Шпіцбергені
Апеляційний суд міста Холугаланн у Норвегії відпустив з-під варти Андрея Якуніна, сина колишнього глави РЖД Владіміра Якуніна, близького соратника президента Росії Владіміра Путіна.
17:20
Прем'єр Грузії: ми підтримуємо Україну на всіх платформах, війна має зупинитись якнайшвидше
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає, що "завданням усіх" має бути, аби війна в Україні зупинилась якнайшвидше. 
17:15
Єврокомісія пропонує посилити контроль над обігом зброї на тлі війни в Україні
Європейська комісія в четвер запропонувала оновити правила ЄС щодо імпорту, експорту та транзиту вогнепальної зброї для цивільного використання на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
16:34
На місце аварії "Північного потоку-1" прибув корабель компанії-оператора
На місце аварії газопроводу "Північний потік-1" у Балтійському морі прибуло судно, зафрахтоване компанією-оператором Nord Stream AG.
16:32
Шольц закликав Туреччину поважати суверенітет Греції
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер закликав Туреччину припинити погрози на адресу Греції у суперечці про острови у східній частині Середземного моря, закликавши обидві сторони вирішити свої розбіжності за допомогою міжнародного права.
16:20
Орбан заявив Грузії, що ЄС дискримінував її відмовою надати статус кандидата
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав дискримінаційним рішення Брюсселя, згідно з яким Україна та Молдова стали кандидатами на вступ до ЄС, а Грузія – ні. 
16:04
Джонсон збирається просувати "план Маршалла" для України на міжнародній арені - ЗМІ
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії розглядає можливість створення нової організації для підтримки України та відбудови зруйнованої війною економіки.
16:03
Україна очікує 2,5 млрд євро макрофіну від ЄС у листопаді та 0,5 млрд у грудні
Україна очікує надходження наступного траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу розміром 2,5 млрд євро у листопаді цього року.
Аналітика короткоЯк на Заході готуються конфісковувати російські активи на користь України
15:42
ЄЦБ підвищив процентну ставку до найвищого рівня з 2009 року
ЄЦБ підвищив процентну ставку за банківськими депозитами на 75 базисних пунктів, піднявши її до найвищого рівня з 2009 року - 1,5%.
15:37
Україна працює з Німеччиною, щоб отримати більше зброї - Кулеба
Глава МЗС України Дмитро Кулеба у телефонній розмові з німецькою колегою Анналеною Бербок обговорив співпрацю задля збільшення поставок зброї Україні.
15:29
Нідерланди змінили правила для біженців з України з 1 листопада
З 1 листопада біженцям з України у Нідерландах необхідно мати спеціальну позначку в паспорті або О-документ для підтвердження отримання статусу тимчасового захисту.
15:22
ОДКБ розгляне заходи щодо "надання допомоги" Вірменії
Рада Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) у п'ятницю, 28 жовтня, розгляне заходи щодо "надання допомоги" Вірменії.
14:57
ЄС оголосив пакет енергетичної підтримки Західних Балкан на 500 млн євро
Європейський Союз пообіцяв виділити 500 мільйонів євро на покращення енергетичної інфраструктури на Західних Балканах.
14:54
В уряді Молдови пропонують ввести такі ж санкції проти олігархів Шора й Плахотнюка, як і США
Міністр юстиції Молдови Сергій Литвиненко сказав, що вважає за доцільне застосувати у Молдові щодо олігархів Ілана Шора та Влада Плахотнюка такі ж санкції, які запровадили Сполучені Штати.
14:21
Президент Франції запропонував підвищити пенсійний вік на три роки
Макрон сказав, що зміни почнуть застосовуватися наступного року.
14:03
Сейм Латвії підтримав заборону обиратись до Європарламенту екскомуністам та особам з судимістю
Сейм Латвії у фінальному читанні схвалив зміни до закону щодо виборів до Європарламенту, які передбачають заборону мати мандат особам, які мають судимість, та колишнім комуністам, які залишались у партії після розпаду СРСР й відновлення незалежності Латвії.
13:47
Китай вимагав від глави МЗС Бельгії спростувати критичні заяви на адресу Пекіна - ЗМІ
Між Китаєм і Бельгією розгорілася дипломатична суперечка на тлі зростаючого занепокоєння з приводу участі Пекіна в європейській інфраструктурі.
13:35
Cейм Латвії схвалив закон про криміналізацію керування авто у нетверезому стані
Сейм Латвії 27 жовтня у фінальному читанні підтримав законодавчі зміни, що запроваджують кримінальну відповідальність за керування авто чи роботу інструктором автошколи у нетверезому стані.
13:19
Хакери атакували сервери Сенату Польщі після визнання влади РФ терористичним режимом
Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький повідомив про потужну кібератаку на сервери верхньої палати польського парламенту.
13:14
фото, відеоУ Польщі показали кадри одночасного демонтажу радянських пам’ятників у чотирьох містах
У Польщі з’явилися кадри одночасного демонтажу радянських пам’ятників у чотирьох містах, який здійснили вранці 27 жовтня. 
13:06
У Люксембурзі почали збір 10 млн євро на пожежні машини та "швидкі" для України
Асоціація українців Люксембургу LUkraine asbl розпочала міжнародну кампанію по збору коштів для закупівлі 112 карет швидкої допомоги та пожежних машин для України.
12:53
Глава МЗС Литви: Собчак немає в чорних списках, але вона може там опинитися
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс пояснив, що ізраїльський паспорт дав російській журналістці Ксенії Собчак змогу приїхати до Литви і перебувати в шенгенській зоні 90 днів.
12:28
У Чехії засудили двох блогерів через мову ненависті щодо українських біженців
Суд Кладно засудив Патріка Тушля до 10 місяців позбавлення волі і Томаша Чермака до шести місяців.
12:27
У Греції на тлі напруженості з Туреччиною заявили про готовність протистояти зовнішнім загрозам
Головнокомандувач грецьких збройних сил генерал Константінос Флорос на тлі тривалої напруженості у відносинах з егейським сусідом Туреччиною заявив, що "могутні" збройні сили Греції готові відповісти будь-кому, хто "погрожує, ображає, докоряє або принижує" країну.
12:25
Громадян Нідерландів, підозрюваних у підготовці викрадення бельгійського міністра, видадуть Бельгії
Чотирьох громадян Нідерландів, яких підозрюють у підготовці викрадення міністра юстиції Бельгії, передадуть Бельгії для розгляду справи у суді.
11:47
Резніков натякнув на новий пакет військової допомоги від Іспанії
Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про телефонну розмову з іспанською колегою Маргаритою Роблес та натякнув, що Україна скоро отримає від Іспанії нову військову допомогу.
11:29
США прискорять розгортання у Європі модернізованої ядерної зброї - ЗМІ
Сполучені Штати на кілька місяців прискорили свій план розгортання на базах НАТО у Європі більш точної моделі своєї основної ядерної бомби.
11:10
МЗС - італійському сенатору: поширення наративів РФ заохочує до продовження її злочинів в Україні
В МЗС відреагували на заяву італійського сенатора Массімільяно Ромео щодо необхідності участі міжнародної спільноти у вирішенні майбутнього України, заявивши, що поширення російських наративів заохочує Росію до подальших злочинів в Україні.
10:54
У Чехії потяг наїхав на трьох людей, ймовірно мігрантів, один загинув
У чеській Моравії ввечері 26 жовтня потяг наїхав на трьох чоловіків, ймовірно, нелегальних мігрантів, один від отриманих травм загинув.
10:36
Литва відправила в Україну 7 броньованих позашляховиків та іншу техніку
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив про відправку в Україну  7 броньованих позашляховиків Toyota Land Cruiser 200 та іншої техніки.
10:21
Новий уряд Сербії склав присягу через пів року після виборів
Новий уряд Сербії на чолі з прем'єр-міністром Аною Брнабич після обрання у сербському парламенті склав присягу перед депутатами парламенту, що ознаменувало початок його повноважень.
10:13
У Грузії прощаються з 22-м бійцем, що загинув, захищаючи Україну
У Грузії починається прощання з Міхеїлом Капланішвілі, який добровольцем пішов захищати Україну і загинув на Луганщині.
09:50
Майже три чверті поляків вважають США головним військовим союзником, 2% назвали Україну
Переважна більшість поляків за головного військового союзника своєї країни вважають США, за ними йдуть Британія, Німеччина та Україна.
09:45
В МЗС РФ пригрозили збивати комерційні західні супутники, які використовують для допомоги Україні
Представник Міністерства закордонних справ Росії Константін Воронцов заявив, що Росія може розглядати як свої законні цілі західні комерційні супутники, якщо їх використовують для допомоги Україні у війні. 
09:18
Італійський сенатор за те, щоб рішення щодо України ухвалювала міжнародна спільнота
Італійський сенатор від партії "Ліга" Массімільяно Ромео , вважає, що українці не повинні приймати всі рішення щодо свого майбутнього самостійно, натомість міжнародна спільнота має відігравати у цьому певну роль, враховуючи інтереси країни.
09:10
В Естонії розкритикували співлідера правої партії за слова, що вона "не за РФ чи Україну, а за мир"
Представники фракцій у Рійгікогу розкритикували слова віцепрезидента опозиційної крайньої правої партії EKRE Марта Хельме про те, що вони "не за Росію чи Україну, а за мир". 
Аналітика короткоХто потрапив у команду нового прем’єра Британії і чи є загрози курсу на підтримку України
08:41
Італія може закрити доступ до своїх портів для кораблів, що рятують мігрантів
Новий італійський уряд підготував директиви, які можуть бути використані для того, щоб знову не допустити гуманітарні рятувальні групи до італійських портів.
08:33
У США нагадали Тбілісі про загрозу відкату демократії для руху до ЄС і НАТО
У Держдепі США зауважили, що відкат демократії у Грузії останнім часом шкодить її заявленій меті - руху до ЄС і НАТО.
08:23
Британська розвідка: Кремлю стає все складніше ізолювати російське суспільство від наслідків війни
На думку британської розвідки, більш активне залучення регіональних чиновників у систему нацбезпеки Росії спрямоване на те, щоб відвернути увагу критики громадськості від центрального керівництва.
07:53
Угорський уряд пообіцяв змінити скандальний підручник з пропагандою про війну в Україні
Уряд Угорщини пообіцяв виправити ситуацію з провокативним змістом онлайн-підручника з географії для 8-класників, у якому російську агресію проти України трактують як громадянський конфлікт, який роздмухують Росія, ЄС і США.
07:39
У Польщі одночасно демонтують чотири пам’ятники "вдячності Червоній армії"
27 жовтня 2022 року о 9.00 - вперше в історії - одночасно в чотирьох польських містах відбудеться демонтаж чотирьох пам'ятників, присвячених Червоній армії.
07:25
Уряд Німеччини не вірить у справність "Північного потоку-2" попри запевнення РФ
Всупереч російським заявам, федеральний уряд Німеччини наразі не припускає, що одна з двох труб газопроводу "Північний потік-2" залишилася цілою після вересневих вибухів.