28 жовтня 2022

Статті
"Для Німеччини це нова епоха": історична промова Штайнмаєра про війну та зміну ставлення до РФ
"Для Німеччини це означає, що настають важкі роки. Жорсткі роки... Світ став іншим. Особливо це стосується нашого ставлення до Росії..."
Швеція нових можливостей: як подолати ризики, що несе коаліція за участю ультраправих
Правий уряд Швеції означає для України не лише нові виклики, але й відкриває додаткові можливості. Зокрема, і в оборонній сфері.
Новини
22:57
фотоДопоміг локдаун: прем’єрка Ісландії видала роман-трилер
Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір видала роман-трилер "Рейк’явік" про пошуки зниклої дівчини, який написала під час коронавірусного локдауну.
22:33
Росіянам стане важче працевлаштуватися в Польщі
Влада Польщі вирішила скасувати полегшений доступ росіян до польського ринку праці у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, а також зростанням ризику міграції з РФ.
22:20
МВС Естонії планує посилити контроль над українськими біженцями
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс оголосив про посилення контролю над біженцями з України, щоб покращити надання їм соціальних послуг і краще оцінити здатність Таллінна приймати їх у майбутньому.
22:05
Орбана треба просто перечекати – Кулеба
За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна не буде змінювати своєї позиції щодо Угорщини, поки вона не завдає "критичної шкоди" відносинам.
21:42
Кулеба впевнений, що Ізраїль змінить думку й допоможе Україні зброєю
На думку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, військова підтримка України є для Ізраїлю "найбільш природним вибором", коли йдеться про ставлення до повномасштабної російсько-української війни.
21:18
У ядерному стримуванні Заходом Росії відбулася важлива зміна підходу – Кулеба
Захід перейшов від абстрактних попереджень до опису конкретних наслідків у комунікації з Росією, яка погрожує застосувати ядерну зброю, і ця зміна підходу стала важливою в контексті ядерного стримування.
ДайджестНові потяги до Європи, глава Німеччини пішов проти Путіна, більше зброї з США: новини дня
20:57
Кулеба запросив в Ізюм конгресменів, які закликали до переговорів США й РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба різко розкритикував заклики окремих конгресменів США до зміни політики адміністрації Джо Байдена щодо України та прямих переговорів із Росією.
20:52
Німеччина дозріє до рішення про танки - посол
Новопризначений посол у Німеччині Олексій Макеєв вірить, що Берлін дозріє до політичного рішення про постачання Україні броньованої техніки й танків.
20:44
Новий посол у Німеччині обіцяє інший стиль роботи, ніж у Мельника
Новопризначений посол у Німеччині Олексій Макеєв розповів, що у нього інший стиль роботи, ніж у його попередника Андрія Мельника.
20:39
Перша жінка-прем'єр Італії вимагає від органів влади називати її посаду в чоловічому роді
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні, яка стала першою жінкою на цій посаді в історії країни, розпорядилася, щоб в офіційній комунікації щодо її посади використовувалася чоловіча форма.
20:13
США закликали Косово перенести рішення про обов’язкову перереєстрацію номерів авто
Сполучені Штати та міжнародні партнери закликали владу частково визнаного Косова відтермінувати запровадження нових правил, пов’язаних із перереєстрацією сербських автомобільних номерів на косовські.
20:06
ЄС виділяє Сербії 165 млн євро негайних безповоротних коштів
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення Сербії негайної грантової підтримки на суму 165 млн євро.
19:57
В Угорщині закликають держави ЄС до дипломатії задля миру в Україні
Міністерка юстиції Угорщини Юдіт Варґа, яка також відповідає за відносини з ЄС, вважає, що країни Європейського Союзу повинні запропонувати дипломатичні ініціативи для "припинення війни в Україні".
19:45
Новий прем'єр Британії обговорив із Макроном нелегальну міграцію через Ла-Манш
Новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у п’ятницю провів першу телефонну розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном, яка зокрема стосувалася проблеми нелегальної міграції через протоку Ла-Манш.
19:36
фотоУ Празі - новий протест проти чинного уряду та допомоги Україні
У Празі кілька тисяч людей, які підтримують ініціативу "Чехія понад усе", вийшли на антиурядовий протест, вимагаючи дострокових виборів та переговорів з Росією щодо поставок газу. 
19:22
Вторгнення в Україну анулювало пакт НАТО-Росія – радник президента Польщі
Голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох заявив, що своєю агресією проти України Росія анулювала Основоположний акт НАТО-Росія 1997 року, й Варшава зацікавлена в участі в програмі НАТО з розміщення ядерної зброї.
19:08
Британія припинить імпорт російського СПГ з 1 січня
Уряд Британії введе заборону на імпорт російського скрапленого природного газу з 1 січня 2023 року. 
18:54
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $275 млн
Сполучені Штати передадуть Україні новий пакет військової допомоги на загальну суму 275 мільйонів доларів.
18:40
Канада випускає державні облігації на підтримку України - прем'єр
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про початок випуску канадських державних "Облігацій суверенітету України", які спрямовані на підтримку фінансування допомоги Україні у війні з Росією.
18:32
Зеленський обговорив з Мелоні інтеграцію України до ЄС і НАТО
Президент Володимир Зеленський обговорив з прем’єркою Італії Джорджією Мелоні інтеграцію України до ЄС і НАТО та розповів про стан справ в Україні. 
18:24
Канада запровадила санкції проти енергетичних компаній РФ і керівництва "Газпрому"
Канада запроваджує санкції проти 35 фізичних і шести юридичних осіб Росії з метою посилення тиску на режим Владіміра Путіна, який розв’язав війну проти України.
18:13
Кулеба зажадав у глави МЗС Ірану негайно зупинити поставки зброї Росії
Глава МЗС України Дмитро Кулеба у телефонній розмові з іранським колегою вимагав негайного припинення постачання іранської зброї Росії. 
18:09
Візит нового прем'єра Британії в Україну вже готується – посол
За словами посла України у Великій Британії Вадима Пристайка, Київ уже готує візит нового британського прем’єра Ріші Сунака.
17:56
ОДКБ зустрілася через Вірменію: домовилась зустрітися ще
Лідери Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) під час віртуальної зустрічі в п’ятницю обговорили "перспективну" реакцію на загострення на вірменсько-азербайджанському кордоні та домовилися розглянути його в листопаді.
17:54
Прем'єр-міністри Фінляндії та Швеції запевнили у спільному вступі до НАТО
Фінляндія та Швеція заявили, що мають намір одночасно приєднатися до НАТО у той час, як обидві країни поки не отримали згоду Туреччини на приєднання до Альянсу. 
17:42
Ексглава Міноборони Швеції пропонує створити об'єднану армію з Норвегією і Фінляндією
Колишній міністр оборони Швеції, а нині – керівник комітету з питань оборони шведського парламенту Петер Хультквіст вважає, що країна повинна об’єднати зусилля з Норвегією та Фінляндією й створити спільну армію після вступу в НАТО.
17:29
Трамп зрадів, що Маск купив Twitter
Колишній президент США Дональд Трамп у п’ятницю заявив, що він радий за Twitter, який, за його словами, після купівлі Ілоном Маском опинився  в "розсудливих руках".
17:25
Чоловіка, який у Латвії шпигував для білоруських спецслужб, засудили до восьми років ув'язнення
Суд Риги в п’ятницю засудив громадянина Білорусі до восьми років позбавлення волі за шпигунство на користь білоруської військової розвідки, а також до пробаційного нагляду на три роки.
17:04
Польща деталізувала вимоги про компенсацію від Німеччини за втрати під час Другої світової
Міністерство закордонних справ Польщі в п’ятницю оприлюднило подробиці ноти, направленої зовнішньополітичному відомству Німеччини з вимогою відшкодувати збитки, завдані внаслідок агресії та окупації у 1939-1945 роках.
16:57
Найбільша профспілка Німеччини оголосила страйк з вимогою вищої зарплатні
Найбільша профспілка Німеччини IG Metall у п'ятницю закликала робітників металургійної та електронної промисловості до страйку, оскільки переговори про підвищення заробітної плати через високу інфляцію зайшли в глухий кут. 
16:52
31 тисяча компаній, які діють в ЄС, контролюються Росією - Єврокомісія
За підрахунками Європейської комісії, на території ЄС діє майже 31 тисяча компаній, бенефіціарні власники яких походять із Росії.
16:35
фотоПольська армія отримала на озброєння перші "Байрактари"
Глава Міноборони Польщі Маріуш Блащак передав на озброєння польської армії перші безпілотники "Байрактар".
16:31
Молдовський олігарх Плахотнюк оголосив про повернення в політику й прокоментував санкції США
Колишній лідер Демократичної партії Молдови, олігарх Влад Плахотнюк, який є фігурантом скандальної "справи мільярда" й перебуває в санкційному списку США, оголосив про повернення в молдовську політику.
16:15
Wizz Air закриває базу у Молдові через війну в Україні
Авіакомпанія Wizz Air з 1 грудня закриє свою базу в Кишиневі через війну в Україні та ризик нестабільності авіапростору Молдови. 
16:15
Зеленський присвоїв Празі звання "Місто-рятівник"
Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю присвоїв Празі звання "Місто-рятівник".
16:05
фотоБудівлю МВС Чехії прикрасили банером з Путіним у мішку для трупів
На будівлі Міністерства внутрішніх справ Чехії в п’ятницю з’явився банер, на якому на тлі чеського прапора зображено мішок для трупів, з якого стирчить голова президента Росії Владіміра Путіна.
15:45
ФСБ працює над поваленням уряду Молдови руками проросійської партії "Шор" - WP
ФСБ спрямувала десятки мільйонів доларів від деяких найбільших державних російських компаній для розвитку мережі проросійських політиків у Молдові та переорієнтації країни на Москву. 
15:27
Україна отримала від США 2,3 млн доз вакцини від коронавірусу компаній Pfizer-BioNTech 
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 2,3 млн доз мРНК-вакцини проти COVID-19 Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech, які надав уряд США в рамках ініціативи COVAX.
15:09
Єврокомісар попередив Маска: у Європі Twitter працюватиме за нашими правилами
ЄС буде уважно стежити за тим, щоб американський мільярдер Ілон Маск не перетворив Twitter на платформу для розпалювання ненависті.
15:06
Макрон анонсував створення спеціальної "лісової метеослужби" для запобігання пожежам
Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про створення "метеослужби лісових пожеж", щоб краще запобігати стихійному лиху у наступні сезони.
14:48
Італія поверне на роботу невакцинованих проти COVID-19 медпрацівників 
Італійські лікарі та медсестри, відсторонені через те, що вони не були вакциновані від COVID-19, незабаром будуть відновлені на роботі.
14:18
Норвегія приєдналася до останніх санкцій ЄС проти Росії за війну
Норвегія 28 жовтня приєдналася до останніх санкцій, запроваджених Євросоюзом проти Росії за розв’язання війни.
Аналітика короткоЯкі можливості для України відкриває “права” влада Швеції
14:15
Штайнмаєр: Путін особисто винен у перетворенні європейського порядку безпеки на попіл
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр поклав на президента РФ Владіміра Путіна особисту відповідальність за розв'язання найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни і руйнування європейського порядку безпеки.
13:49
"Дивіденди миру вичерпані": президент Німеччини попередив про тяжкі роки попереду
Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав країну готуватися до важких часів.
13:38
"Орвеллівська промова": у Єврокомісії прокоментували виступ Путіна на Валдайському форумі
У Єврокомісії назвали "орвеллівською" промову президента РФ Владіміра Путіна на Валдайському форумі.
13:24
Орбан запевняє, що варто санкціям проти РФ зникнути - і темпи інфляції впадуть вдвічі
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан в черговий  раз розкритикував санкції проти РФ, заявивши, що їх скасування призведе до різкого зниження цін.
12:58
У Німеччині з початку вторгнення РФ в Україну побільшало охочих піти з війська
Німецькі солдати все частіше хочуть звільнитися з військової служби з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, незважаючи на зусилля з модернізації оборони країни.
12:55
Швеція проведе нові обстеження місць витоків на "Північних потоках"
Швеція проведе нові обстеження в районі пошкоджень гілок російського газопроводу "Північний потік" у Балтійському морі.
12:26
фотоПід час гасіння пожежі на схилах Етни розбився літак, пілоти загинули
В Італії на схилах Етни розбився пожежний літак Canadair, який брав участь у гасінні лісової пожежі.
12:21
"Укрзалізниця" анонсувала нові рейси до кількох європейських міст
"Укрзалізниця" анонсувала низку нових рейсів з України - до Польщі, Молдови, Австрії, на два з них квитки вже у продажу.
11:52
Генсек НАТО: останні тижні стали найбільшою ескалацією з боку РФ з 24 лютого
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає дії Росії протягом останніх кількох тижнів найбільшою ескалацією війни з лютого.
11:50
Литва відправила Україні обладнання для ремонту пошкоджених електропідстанцій і газогонів
Через цілеспрямоване руйнування Росією української енергетичної інфраструктури литовські компанії направили Україна обладнання на суму майже 100 тисяч євро для ремонту пошкоджених електропідстанцій і газогонів.
11:27
Генсек НАТО запевнив, що ППО від союзників допоможе зменшити загрозу з неба для України
На думку генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, Україна вже успішно реагує на загрозу з повітря, а допомога від союзників поступово буде компенсувати старі системи й підвищувати захист.
11:11
Посол Ватикану у Польщі запросив на прийняття посла РФ: для інших дипломатів це стало проблемою
Апостольська нунціатура в Польщі запросила російського посла Сергєй Андрєєва на прийняття, це стало проблемою для деяких гостей.
10:45
Литва підписала договір на закупівлю іспанських мінометів
Агентство оборонних ресурсів Литви підписало договір на закупівлю іспанських мінометів.
10:45
Кишинів думає скоротити постачання газу Придністров’ю у разі відмови постачати достатньо електроенергії
Кишинів може скоротити постачання газу на лівий берег, якщо з розташованої у Придністров’ї Молдавської ДРЕС не буде надходити достатньо електроенергії.
ВідеоГенсек НАТО про допомогу Україні та відповідь на ядерні погрози РФ
10:01
Глава МЗС Китаю у розмові з Лавровим заявив про підтримку "Росії під лідерством Путіна"
Міністр закордонних справ Китаю у розмові з главою МЗС РФ Сергєєм Лавровим заявив про підтримку Пекіном "Росії під лідерством Путіна".
10:01
Британська розвідка: перехід військ РФ в оборону спостерігається на більшій частині фронту в Україні
Британська розвідка заявила, що через недоукомплектованість і погану підготовку сили РФ переходять в оборону на більшості ділянок лінії фронту в Україні.
09:39
Байден не вірить Путіну, коли той каже, що не має наміру застосовувати ядерну зброю
Президент США Джо Байден висловив у четвер скептицизм щодо коментаря президента Росії Владіміра Путіна про те, що він не мав наміру використовувати ядерну зброю в Україні.
09:37
Південна Корея зафіксувала два пуски КНДР балістичних ракет 
Військові Південної Кореї зафіксували два нових пуски Північною Кореєю балістичних ракет у напрямку Японського моря. 
09:11
Сейм Польщі схвалив закон про обмеження цін на енергоресурси 
Сейм Польщі схвалив закон про обмеження цін на енергоресурси для домогосподарств, дрібного й середнього бізнесу, бюджетних установ, громадських організацій.
09:09
Шольц і Макрон пригрозили Байдену відповіддю через недобросовісну конкуренцію - ЗМІ
Лідери Німеччини і Франції Олаф Шольц та Еммануель Макрон на тлі ускладнення стосунків між Парижем і Берліном останнім часом знайшли те, в чому вони згодні: зростаюче занепокоєння щодо недобросовісної конкуренції з боку США та потенційної необхідності для Європи дати відповідь.
08:41
У Молдові заявили про ризик віялових відключень електроенергії
Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрей Спину заявив про ризик відключення міст і сіл Республіки Молдова від електроенергії.
08:10
Глава МЗС Естонії виступив за повернення контролю на внутрішніх кордонах Шенгену
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу виступив за відновлення контролю на внутрішніх кордонах Шенгенської зони, щоб вести облік іноземців, які тимчасово перебувають в Естонії.
07:57
У Раді заявили, що не уповноважували Гончаренка представляти позицію парламенту у Косові
У Верховній раді заявили, що поїздка народного депутата Олексія Гончаренка до Косова є його власною ініціативою, і він не уповноважений представляти український парламент щодо Косова.
07:35
США нададуть Україні додаткові $275 млн військової допомоги – ЗМІ
Пентагон відправить Україні новий пакет зброї та іншої допомоги на суму 275 мільйонів доларів.
07:19
Влада Естонії позбавить росіян і білорусів дозволів на зброю
За словами глави МВС Естонії Лаурі Ляенеметса, уряд вирішив у четвер, що понад 1300 іноземців з дозволом на зброю, які перебувають в Естонії, незабаром його втратять.