29 вересня 2022

Статті
Атака на Грузію: навіщо Путін відправив Лукашенка до окупованої Абхазії
Чи візит Лукашенка може тлумачитись як де-факто визнання незалежності Абхазії офіційним Мінськом? І який меседж від Путіна він привіз у Сухумі?
Російський провал: які зміни можуть принести вибори у Латвії
Вперше після відновлення незалежності Латвії "російські" партії можуть втратити своє лідерство, що матиме довгострокові наслідки.
Новини
23:22
Іспанія долучилася до позову України проти РФ щодо геноциду в суді ООН
Іспанія в четвер стала останньою державою, яка вирішила долучитися до позову України проти Росії за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, який розглядає Міжнародний суд ООН.
23:07
Генерал Ходжес – про ядерну зброю: не думаю, що Путін і його люди схильні до самогубства
Генерал у відставці, колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес вважає малоймовірним застосування Росією тактичної ядерної зброї, оскільки це було б самогубством для Владіміра Путіна та його оточення.
22:45
Кулеба – про нові санкції ЄС: треба вдарити по Путіну сильніше
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Європейський Союз до жорсткіших санкцій проти Росії, оскільки запропоновані блоком, на його думку, не відповідають масштабам нинішньої ескалації у війні.
22:37
МАГАТЕ відправить в Україну обладнання для радіаційної безпеки
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в четвер анонсувало постачання в Україну нової партії обладнання в межах зусиль зі сприяння забезпеченню ядерної та фізичної безпеки під час російсько-української війни.
22:18
Міністр оборони Британії здійснив таємний візит до Києва
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у четвер повідомив, що цього тижня відвідував Київ, де зокрема зустрічався з українським колегою Олексієм Резніковим.
22:05
Фінляндія анонсувала переговори зі США для укладання угоди про оборону
Фінляндія та Сполучені Штати протягом осені почнуть переговори для укладання угоди про оборонне співробітництво, яка закладе основу для регулярного оборонного співробітництва сторін.
ДайджестНАТО обіцяє відповідь за газопровід, HIMARS для звільнення Криму, Орбан допомагає РФ: новини дня
21:44
Сенат США остаточно схвалив законопроєкт про тимчасове фінансування з $12,3 млрд для України
Сенат США (верхня палата парламенту) в четвер остаточно ухвалила законопроєкт про так зване тимчасове бюджетне фінансування, в якому передбачені 12,3 мільярда доларів негайної допомоги Україні.
21:30
Стала відома дата наступної зустрічі союзників України у форматі "Рамштайн"
Наступна, вже шоста зустріч Контактної групи з питань оборони України, відомої також як формат "Рамштайн", відбудеться 12 жовтня в Брюсселі – в переддень зустрічі міністрів оборони Північноатлантичного Альянсу.
21:18
У правлячій партії Грузії не виключають розриву відносин із Білоруссю через візит Лукашенка в Абхазію
Голова парламентського комітету Грузії із зовнішніх зв'язків Ніколоз Самхарадзе, який належить до правлячої партії "Грузинська мрія" не виключив розриву дипломатичних відносин між Тбілісі та Мінськом.
21:05
У США колишнього військового з дружиною звинуватили в передачі таємних даних Росії
Міністерство юстиції США в четвер оголосило обвинувачення колишньому майору армії США Джеймі Лі Генрі та його дружині, лікарці Анні Габріелян у змові з метою передачі Росії конфіденційних медичних даних про військових пацієнтів.
21:02
Посол оцінила, наскільки США підтримують вступ України до НАТО
Посол України в США Оксана Маркарова вважає, що Сполучені Штати реалістично ставляться до перспективи вступу України до НАТО, однак у Альянсі поки немає єдності щодо цього.
20:42
Ердоган поговорив із Путіним – досі не втрачає надій стати посередником
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у четвер провів анонсовану телефонну розмову з Владіміром Путіним, яка стосувалася передусім повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
20:37
Посол пояснила, чому США не почали постачання зброї по ленд-лізу
Посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова пояснила, чому США досі не задіяли схему ленд-лізу для України.
20:21
Польща ввела санкції проти структури російського "Газпрому"
Міністерство внутрішніх справ Польщі в четвер внесло до санкційного списку компанію "Газпром експорт", яка відповідає за постачання російського газу в країни Європи.
20:16
Заборона на удари по Росії поширюється тільки на HIMARS зі США - посол
Посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова повідомила, що домовленість України та США про незастосування американської зброї для ударів по території Росії стосується тільки реактивних артилерійських систем HIMARS, а не всіх типів поставленого озброєння.
20:05
Генсек ООН засудив наміри Кремля анексувати українські території після "референдумів"
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що дії Росії з анексії частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України після проведення там псевдореферендумів є порушенням Статуту Організації та міжнародного права.
20:02
Немає жодних обмежень у застосуванні зброї США для звільнення Криму - посол
Посол України Оксана Маркарова підкреслює, що Сполучені Штати не встановлювали жодних обмежень щодо ударів України з використанням американської зброї по території Криму.
19:52
США серйозно ставляться до ядерних погроз РФ, посилають сигнали Кремлю - посол
Посол України Оксана Маркарова підкреслює, що Сполучені Штати не відкидають ядерного шантажу Росії та серйозно розглядають наслідки для РФ і передають відповідні сигнали Кремлю.
19:47
Сейм Польщі закликав країни ЄС припинити видавати візи росіянам
Сейм (нижня палата парламенту) Польщі в четвер ухвалив резолюцію, в якій засудив псевдореферендуми, організовані на окупованих Росією територіях України, та закликав Європейський Союз припинити видачу віз громадянам Росії.
19:33
Чорногорія висилає шістьох дипломатів РФ
Міністерство закордонних справ Чорногорії в четвер оголосило шістьох співробітників посольства Росії персонами нон грата.
19:21
У Ле Пен пропонують розслідувати іноземний вплив на партії Франції після звинувачень у зв'язках із РФ
Депутат від французької партії "Національна об’єднання" Жан-Філіп Тангі в середу подав клопотання про створення комісії з розслідування іноземного втручання в політсили після того, як партію Марін Ле Пен звинуватили у зв’язках із Росією.
19:07
Рим порадив італійцям виїхати з Росії, якщо їхнє перебування не є необхідним
Посольство Італії в Москві рекомендувало італійським громадянам, чиє перебування в РФ не є необхідним, покинути Росію.
18:59
Очільник Міноборони Болгарії: поки я на посаді, Україна не отримає важку зброю
Виконувач обов’язків міністра оборони Болгарії Димитар Стоянов у четвер заявив, що виступає проти надання Україні важкого озброєння, про що просили українські дипломати.
18:44
Пашинян просить розмістити міжнародну спостережну місію на кордоні з Азербайджаном
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян закликав розмістити міжнародну спостережну місію на вірмено-азербайджанському кордоні. 
18:43
відеоДоброволець ЗСУ і кандидат у депутати Болгарії облив посольство РФ червоною фарбою
Член партії "Демократична Болгарія" Іван Калчев, який брав участь у війні в Україні у складі Інтренаціонального легіону, в четвер влаштував акцію протесту проти Росії – облив її посольство в Софії червоною фарбою.
18:23
Інфляція в Німеччині може досягти рекордного за 70 років рівня
Федеральне статистичне управління Німеччини спрогнозувало, що у вересні рівень інфляції в країні становив 10%, що стало найбільшим з 1951 року показником.
Аналітика короткоЧому Лукашенко пішов на фактичне визання незалежності окупованої Абхазії
18:16
Банк Ірландії оштрафували на рекордні 100 млн євро за обман іпотечних клієнтів
Банк Ірландії в четвер був оштрафований на рекордні для країни 100,5 млн євро за те, що завищував ціни майже для 16 000 іпотечних клієнтів і не виправляв помилки впродовж понад десяти років.
18:14
Зеленський закликав парламент Франції визнати Росію державою-спонсором тероризму
Президент України Володимир Зеленський закликав французький парламент ухвалити рішення про визнання Росії державою-спонсором тероризму.
18:08
У Латвії пропонують перейменувати топоніми, які прославляють радянщину та русифікацію
Міністр юстиції Латвії Яніс Борданс у четвер подав до парламенту законопроєкт про перейменування томонімів, які прославляють комуністичний режим чи його прибічників, а також політику русифікації.
17:47
Папа Римський розповів про свою участь у найбільшому обміні полоненими між Україною і РФ
Папа Римський Франциск заявив, що сприяв найбільшому з початку повномасштабної війни обміну військовополонених між Росією та Україною.
17:42
Сейм Латвії затвердив перехід освіти у всіх школах і дитсадках на державну мову
Сейм Латвії затвердив поправки до закону "Про освіту", згідно з якими викладання у всіх школах та дитячих садках країни буде повністю реалізуватися латиською мовою.
17:39
Витік газу з "Північного потоку-1" може припинитися в понеділок - оператор
Представник заявив, що неможливо надати будь-які прогнози щодо майбутньої роботи трубопроводу до тих пір, поки не буде проведена оцінка пошкоджень.
17:23
Зеленський поговорив із Драгі: італійський політик отримає відзнаку на Алеї гідності
Президент Володимир Зеленський у четвер провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі, який має незабаром піти у відставку після проведених парламентських виборів.
17:23
Іспанія вводить новий податок на багатих з активами понад 3 млн євро
Іспанія оголосила про введення нового податку на багатство, вже другого за рахунком, для залучення коштів для оплати соціальної політики на тлі стрімкого зростання інфляції.
17:13
Німеччина витратить 200 млрд євро, щоб приборкати ціни на енергоносії: гроші візьме у борг
Канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про "оборонний щит" на суму 200 мільярдів євро для захисту компаній та споживачів від наслідків різкого зростання цін на енергоносії.
17:12
КНДР провела третій за тиждень запуск балістичних ракет
Північна Корея в четвер здійснила запуск двох балістичних ракет малої дальності в районі Японського моря, що стало третім випробуванням цієї зброї менш ніж за тиждень.
16:41
фотоОфіційно: Єлизавета ІІ померла від старості
Свідоцтво про смерть Єлизавети II засвідчує, що 96-річна королева померла "від старості".
16:39
Чехія отримає $106 млн військової допомоги від США
106 млн доларів надійшли з фінансової програми під назвою "Іноземне військове фінансування".
16:19
Брюссель подав до суду на Мальту через програму "золотих паспортів"
Європейська комісія подасть судовий позов проти Мальти за так звану програму "золотих паспортів", що дозволяє багатим іноземцям купувати громадянство в обмін на інвестиції у розмірі близько 1 мільйона євро.
15:56
США закуплять у Південної Кореї озброєння для України на майже $3 млрд, доставлять через Чехію - ЗМІ
США закуплять для України зброю виробництва Південної Кореї, вона буде доставлена ​​за посередництва Чехії.
15:33
У Чорногорії за підозрою в роботі на російську розвідку затримали 7 осіб
Кілька громадян Чорногорії були затримані у четвер вранці в Подгориці за підозрою в роботі на російську розвідку.
15:17
Зеленський і Дуда обговорили світову реакцію на псевдореферендуми
Президент України Володимир Зеленський  у телефонній розмові з Анджеєм Дудою обговорив міжнародну реакцію на незаконні "референдуми", проведені Росією на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.
15:01
Угорщина заявила, що не підтримає нові енергетичні санкції ЄС проти Росії
Угорщина не може підтримати запланований Європейським Союзом восьмий пакет санкцій проти Росії, якщо він міститиме обмеження проти енергетичного сектору.
14:56
Естонія з 1 січня офіційно заборонить імпортувати російський газ
Уряд Естонії прийняв ухвалу, якою вводить заборону на імпорт і купівлю природного газу з Росії з наступного року.
14:33
США вважають ризик застосування Путіним ядерної зброї малим, але вищим, ніж раніше - CNN
Посадовці США вважають, що ймовірність застосування президентом РФ Владіміром Путіним тактичної зброї у війні проти України зараз - можливо найвища за увесь час після 24 лютого, але це все ще малоймовірно. 
13:58
Фінляндія закриває кордон для російських туристів з 30 вересня
Поїздки з метою туризму до Фінляндії або через Фінляндію до інших країн після цього здебільшого стануть неможливими.
13:55
ЄС засудив поїздку Лукашенка до окупованої Абхазії
Європейський Союз засудив візит самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка до окупованої Абхазії.
13:42
У Кремлі заявили, що в районі інцидентів на "Північних потоках" було більше "апаратів НАТО", ніж РФ
У Кремлі заявили, що у місці витоків газу на гілках "Північного потоку" буцімто перебувало більше "апаратів НАТО", аніж російських. 
13:24
Прем'єр Албанії запросив приїжджати росіян, які тікають від мобілізації
Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що кожен, хто тікає з Росії через військову мобілізацію, може без проблем приїхати до країни.
Аналітика короткоЧому вибори у Латвії стануть поразкою РФ
12:56
На першому парламентському саміті Кримської платформи у Загребі очікують 400 політиків
Запрошення були надіслані всім країнам-членам ЄС та НАТО, а також до Ради Європи та Організації з безпеки та співробітництва в Європі.
12:54
РФ перекинула в Україну до 80% своїх сил з-під кордону з Фінляндією і державами Балтії - FP
Росія перекинула для участі у війні в Україні більшість своїх сухопутних військ, які розташовувалися вздовж кордону з державами Балтії та Фінляндією. 
12:38
НАТО: умисна атака на критичну інфраструктуру членів Альянсу зустріне рішучу відповідь
НАТО після кількох витоків на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" обіцяє рішучу відповідь у разі умисної атаки на критичну інфраструктуру членів Альянсу.
12:24
Глава МЗС Польщі: причетність Росії до пошкодження трубопроводів стає все більш правдоподібною
За його словами, Росія могла пошкодити трубопроводи, "щоб поглибити європейські розбіжності з приводу того, як забезпечити енергетичну безпеку".
12:11
У Києві починає роботу новий посол Фінляндії
В Україні починає роботу новий посол Фінляндії Яáкко Лéхтовірта, який замінить на цій посаді Пяйві Лайне.
12:03
Поблизу місць пошкодження "Північних потоків" бачили російські кораблі і субмарини – ЗМІ
Європейські чиновники з безпекових органів в понеділок і вівторок спостерігали кораблі забезпечення ВМФ Росії поблизу зон витоків в трубопроводах "Північного потоку", які, ймовірно, були викликані підводними вибухами.
11:43
В Єврокомісії анонсували стрес-тести критичної інфраструктури після витоків на "Північних потоках"
Єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоханссон охарактеризувала інциденти з газопроводами "Північний потік-1" і "Північний потік-2" як попередження та анонсувала стрес-тест критичної інфраструктури в Європі.
11:39
Данія виділить кошти на створення культурного центру для українців, що опинились в країні через війну
Політична більшість у Данії погодилася виділити кошти на створення в Копенгагені українського культурного центру - для потреб українців, які опинилися в Данії через війну.
11:08
Фінляндія в ніч на п’ятницю планує закрити кордон для російських туристів – ЗМІ
На 29 вересня заплановано ухвалення фінським урядом принципового рішення, яке дозволить суттєво скоротити кількість росіян, що подорожують до Фінляндії.
10:42
В ЄС розраховують досягнути згоди щодо восьмого пакета санкцій до саміту наступного тижня
Домовленість про наступний пакет санкцій проти Росії або, принаймні, основна частина пакета, очікується до саміту ЄС наступного тижня.
10:41
Президентка Молдови: росіян, які можуть становити загрозу для безпеки, впускати не будемо
Президентка Молдови Мая Санду запевнила, що прикордонники не будуть впускати  в країну громадян РФ, які можуть становити загрозу для країни.
10:21
Міністр оборони Естонії: "Північними потоками" РФ може намагатися відвернути увагу від України
На думку міністра оборони Естонії Ханно Певкура, інцидентами з витоками на газопроводах "Північного потоку" Росія може намагатися відвернути увагу від України.
10:03
Україна отримала від Швеції понад 501 тисячу ковід-вакцини Pfizer/BioNTech 
В Україну прибули понад 501 тисяча доз вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech від Швеції.
09:56
Королева Данії позбавила чотирьох онуків королівських титулів
Королева Данії Маргрете, єдина правляча королева Європи і найдовше правлячий монарх континенту, позбавила чотирьох з восьми своїх онуків титулів.
09:33
Захід намагається залучити Індію і Китай, щоб переконати Путіна не застосовувати ядерну зброю - ЗМІ
Країни Заходу на тлі погроз з РФ застосувати ядерну зброю активізували зусилля для того, щоб залучити до тиску на Путіна інші країни, зокрема у Тихоокеанському регіоні. 
09:19
Стало відомо про четвертий витік на "Північних потоках"
Берегова охорона Швеції виявила ще один витік на газопроводах "Північного потоку".
09:04
Швеція посилила заходи безпеки довкола АЕС після інцидентів на газопроводах "Північний потік"
Швеція посилила заходи безпеки довкола своїх атомних електростанцій після витоків на гілках газопроводу "Північний потік" у Балтійському морі.
08:48
Європарламент вимагатиме призупинення переговорів про вступ Сербії до ЄС
Європейський парламент попросить призупинити переговори про членство Сербії в ЄС до тих пір, поки Белград не приєднатися до санкцій блоку проти Росії.
08:34
У Болгарії під час навчального польоту розбився штурмовик радянського виробництва
Болгарський штурмовик Су-25 радянського виробництва розбився в середу під час тренувального польоту поблизу авіабази "Безмер", в результаті чого пілот отримав легкі поранення.
08:32
Британська розвідка: від мобілізації в РФ втекло вже більше людей, ніж задіяли для війни у лютому
За даними британської розвідки, за тиждень з оголошення в Росії мобілізації з країни втекло вже більше людей, ніж було в угрупованні російських військ на початку повтомасштабного нападу на Україну.
ВідеоЯкими будуть наступні кроки Путіна у газовій війні
08:03
Меркель порадила не легковажити ядерними погрозами Путіна
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка має досвід тісної взаємодії ї президентом РФ Владіміром Путіним, порадила всерйоз ставитися до його ядерних погроз.
07:45
У Пентагоні уточнили: постачання 18 нових HIMARS Україні забере кілька років
До останнього пакету військової допомоги США включено широкий спектр важливого бойового обладнання, але частина, в тому числі і нові установки HIMARS, спрямована на підтримку оборонних потреб України в довгостроковій перспективі.
07:28
Німецька розвідка ділиться з Україною секретною інформацією – ЗМІ
Федеральний уряд Німеччини підтримує Україну в її оборонній кампанії проти Росії інтенсивніше, ніж це публічно визнається, зокрема, ділиться розвідувальною інформацією.