Статті

Якщо не Меркель, то хто? Правляча партія шукає заміну канцлерці
Вже незабаром партія Ангели Меркель ХДС має обрати свого нового лідера. Лідера, який майже автоматично стає головним кандидатом й на посаду канцлера.
Дружити з Трампом, вчити Україну історії: два погляди на зовнішню політику Анджея Дуди
Якою бачить Польщу і її зовнішню політику переможець президентських перегонів Анджей Дуда? Ми запитали про це двох експертів: консерватора й ліберала.
Польща, розколота навпіл: як змінили країну президентські вибори
Президентські вибори показали: Польща розколота та поляризована. Майже половина поляків готова голосувати за будь-кого, аби не за владу, яку представляє Анджей Дуда.
Друге вбивство Візантії: що означає рішення Ердогана зробити Святу Софію мечеттю
Чи вдасться вцілити Святій Софії у Стамбулі після її повторного перетворення у мечеть? І які наслідки цей крок матиме для Туреччини та для її відносин зі світом?
Сербський штурм: хто виграє від "спроби держперевороту" у Белграді
Два поспіль штурми парламенту, гостра реакція влади, яка побачила у протестах спробу державного заколоту, намагання знайти в них американську, хорватську та навіть українську руку... 
Оживити "Мінськ": як змінилася стратегія України у нормандських переговорах
Українська делегація повернулася до "класичних" підходів у нормандському процесі. Спокусу вести переговори з Кремлем напряму змінив раціональніший підхід.
Ключ до європейської безпеки: чому країнам НАТО не можна послаблювати санкції проти РФ
Пом’якшення санкцій за відсутності значних кроків з боку Росії серйозно підірве довіру до Заходу. Воно не допоможе розв’язанню конфлікту, а створить ризик ще більшої дестабілізації в Україні.
М'яка сила Зеленського: як за рік змінилося сприйняття України на пострадянському просторі
Зростання інтересу до подій, що відбуваються всередині нашої країни, могло би посприяти посиленню "м’якої сили" України у низці пострадянських країн.
Голосування для інфікованих: чим завершилися парламентські вибори у Хорватії
Пандемія допомогла хорватському прем'єру Андрею Пленковичу успішно відвернути увагу від внутрішніх проблем і зосередитися на протидії коронавірусу.
"Молодий Дуда": чим небезпечний для України успіх польських ультраправих
Успіх ультраправого кандидата часто називають чи не головною сенсацією польських виборів. Сенсацією, яка може мати наслідки і для України.
Грецькі уроки: як уникнути депортації під час поїздок до ЄС у епоху коронавірусу
Туристів, які застрягли у ізоляторі в Афінах, мали зупинити ще до вильоту. Але джерелом проблем став хаос у грецькій державі...
Тільки для своїх: як нова ініціатива "Слуги народу" загрожує відносинам з ЄС
Чи піде Україна на грубе порушення Угоди про асоціацію? В Євросоюзі вже відреагували на нову ініціативу, яку внесли 38 депутатів на чолі з керівниками фракцій "Слуга народу" та "Батьківщина".
"Тушки" проти Додона: як викрадений депутат додав проблем друзям РФ у Молдові
"А у сусідньому районі наречений вкрав члена партії" – ця фраза з фільму "Кавказька полонянка" на диво точно описує події у Молдові.
"Лінивий хлопець", якого боїться влада: хто може стати новим президентом Польщі
Другий тур президентських виборів обіцяє бути досить інтригуючим. Тож є підстави детальніше розглянути опозиціонера, який має всі шанси очолити Польщу.
Франція позеленіла: які наслідки матиме провал партії Макрона на місцевих виборах
Місцеві вибори у Франції мали стати ключовою перевіркою партіями своїх сил напередодні вирішального 2022 року. Тим важливішими стали провал партії Еммануеля Макрона та тріумф "зелених".
Погляд із Берліна: яким бачать конфлікт на Донбасі німецькі аналітичні центри
Розуміння, яким є бачення конфлікту на Донбасі у німецькій аналітичній спільноті, може допомогти зрозуміти і частково передбачити поведінку німецьких можновладців.
Нові пріоритети для ЄС: що пропонує трійка наступних лідерів Ради ЄС
На наступні півтора року головування в Раді ЄС переходить до Німеччини, Португалії та Словенії. Що вони бачать пріоритетом своєї роботи і яке місце в їхніх планах займає Україна?
На море в Європу: які країни та коли впускатимуть туристів з України
Навіть за нинішніх умов для громадян та мешканців України лишилося кілька відкритих туристичних напрямків. Серед них – одна з держав Євросоюзу...
Курс на соціалізм: чому вибори до Конгресу США можуть змінити всю американську політику
Цьогорічні вибори до Конгресу США мають усі підстави стати доленосними для американської політики. Що може змінитися після 3 листопада і чому це важливо для України?
Команда Меркель проти кризи у ЄС: чого чекати від головування Берліна в Раді Євросоюзу
Чи зможе Німеччина впоратися із "коронавикликом" та закласти основи для чергового порятунку Європи?
"Три роки хаосу": чому вибори у Польщі не принесли переможця
Перший тур президентських виборів у Польщі залишив інтригу. Шанси чинного голови держави Анджея Дуди та опозиціонера Рафала Тшасковського виглядають майже рівними.
Шість років Асоціації: чи готова Україна до подальшої інтеграції з ЄС
Україна сама має прагнути наближення до законодавства ЄС, утримуючись від лобістських рішень. Проте для "нових" профільних керівників це виглядає як обмеження суверенітету держави.
Один успіх на шістьох: як країни Східного партнерства протистоять пандемії
Країни Східного партнерства використали різні підходи у протидії пандемії. І наслідки виявилися вкрай відмінними: від успіху Грузії до повернення до жорсткого карантину в Азербайджані.
Як США відмовляли Порошенку та шантажували Зеленського: нові деталі з мемуарів Джона Болтона
"Україна – це як стіна між нами та Росією", – сказав Трамп, маючи, певно, на увазі бар’єр для тісніших відносин Москви та Вашингтона.
Російські аргументи для Гааги: як будують захист обвинувачуваних у справі MH-17
Головне завдання адвокатів бойовиків - показати, що версія про збиття цивільного авіалайнера російським комплексом "Бук" – далеко не єдина.
На межі зради та патріотизму: які наслідки матимуть скандальні спогади ексрадника Трампа
Для республіканців і прихильників Трампа Болтон став беззаперечним зрадником. Але водночас ексрадник президента погіршив свій імідж і серед демократів.
Виклик для моновлади: як змінять Польщу нові президентські вибори
Цьогорічна політична кампанія вийшла найскандальнішою за всю новітню історію Польщі – шанси влади та опозиції виглядають як мінімум рівними. Але головні скандали – ще попереду.
"Чому б нам не вийти з Альянсу?": головне про Путіна, НАТО і Трампа з книги Болтона про президента США
Мемуари колишнього безпекового радника США стали скандальними задовго до виходу друком. І це не дивно...
Все або нічого: чим завершаться торговельні переговори ЄС та Британії
Діалог між Лондоном та Брюсселем про майбутню зону вільної торгівлі вдалося зрушити з мертвої точки. Проте чи встигнуть сторони домовитися до 30 червня?
Вибори з оглядом на Путіна: чому Сербія втрачає можливості маневру між Заходом та РФ
Вражаюча перемога на парламентських виборах може стати "початком кінця" для чинного президента Сербії. Адже тепер Вучич став одноосібно відповідальним за вирішення питання Косова.
Кінець епохи Лукашенка: чим унікальна цьогорічна президентська кампанія в Білорусі
Арешти кандидата в президенти, черги на заповнення підписних листів на користь опозиційних кандидатів, а головне – втома від незмінного Лукашенка...
Удар по Додону: як проросійська влада втратила більшість у парламенті Молдови
Молдова знову входить у зону політичної турбулентності. Чи здатне переформатування парламенту зупинити сценарій повернення країни до зони впливу РФ?