Польща дає літаки для України, ЄС буде без нафти й газу, Росія - чемпіон з санкцій: новини дня

Дайджест
Вівторок, 8 березня 2022, 21:50

Російські обстріли зруйнували в Україні вже 5 приміщень закордонних місій; генпрокурор Німеччини почав розслідування воєнних злочинів Росії в Україні; Байден вважає, що Україна не стане для Путіна "перемогою"; Сполучені Штати запроваджують заборону на імпорт російської нафти та газу до США через війну в Україні; у США закликали Байдена запровадити обмежену безпольотну зону над Україною; Зеленський виступив із відеозверненням до депутатів парламенту Великої Британії; енергогігант Shell вийде з усіх нафтогазових проєктів у Росії; РФ обійшла Іран і стала найбільш підсанкційною державою світу; Польща готова передати винищувачі Україні, але за певних умов; потенційний пакет допомоги для України від США збільшили до 12 млрд доларів; в ООН оцінюють кількість біженців з України вже у 2 млн.

Більше цікавих новин 8 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Тринадцята доба війни в Україні

В Україні триває 13 доба війни Росії проти України. У результаті ракетного удару РФ по Харкову знищене почесне консульство Албанії.

Російські обстріли зруйнували в Україні вже 5 приміщень закордонних місій.

У США підтверджують інформацію про можливе залучення РФ іноземних найманців для участі у війні проти України.

Депутат Сейму Латвії вирушив добровольцем воювати за Україну.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту натиснути на РФ, щоб забезпечити вихід цивільного населення з оточеного Маріуполя.

Генпрокурор Німеччини почав розслідування воєнних злочинів Росії в Україні.

Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс вважає, що якщо президента РФ Владіміра Путіна не зупинити в Україні наступними його жертвами можуть стати Литва, Латвія та Естонія.

Проте, президент США Джо Байден відзначив рішучий спротив українців окупаційним військам РФ та висловив думку, що вже на цьому етапі війни зрозуміло, що Україна не стане для Путіна "перемогою".

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що дух захисників України не зламати руйнуванням будинків і вбивствами мирних жителів.

Президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням до депутатів парламенту Великої Британії та порівняв війну з Росією з британською боротьбою проти нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

Про скандал в ООН

Сьогодні Irish Times повідомило про те, що Організація Об'єднаних Націй (ООН) нібито заборонила своїм співробітникам використовувати слова "війна" або "вторгнення" для опису дій Росії в Україні.

Видання ознайомилося зі змістом електронного листа від департаменту з комунікацій на адресу співробітникам ООН, який було розіслано в понеділок.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко у відповідь на інформацію про заборону використовувати термін "війна" щодо нападу Росії на Україну заявив, що ООН - мертва організація.

А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що йому важко повірити у зазначене повідомлення.

Згодом в ООН запевнили, що вважають "війною" напад РФ, але "могли бути спроби заборонити" це слово.

Радник голови офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що інформація про те, що в ООН заборонили називати в Україні  "війною"  є фейком та інформаційною провокацією РФ.

Щодо безпольотної зони над Україною

Колишній командувач Об’єднаних сил сер Кріс Деверелл вважає, що забезпечення НАТО безпольотної зони над Україною можливо було б обговорювати і що особисто він змінив думку з цього приводу.

Деверелл зазначив, що спершу сам був проти того, щоб Альянс забезпечував безпольотну зону над Україною, тому що це неминуче призвело би до ескалації конфлікту, але почав змінювати думку, тому що Путін явно налаштований іти далі.

На думку трьох словацьких генералів, створення безпольотної зони над Україною не лише здатне втягнути НАТО у прямий військовий конфлікт з РФ, а й практично неможливе з технічної точки зору.

А у США група з 27 дипломатів, експертів з зовнішньої політики і оборони підписала відкритий лист до адміністрації Байдена із закликом до "обмеженої безпольотної зони" над Україною.

Адміністрацію Байдена закликають разом із союзниками по НАТО ввести обмежену безпольотну зону над Україною, починаючи із захисту гуманітарних коридорів, які були узгоджені на переговорах між російськими та українськими офіційними особами у четвер.

Описана пропозиція стосується захисту цивільного населення та забезпечення гуманітарних коридорів, які Путін начебто підтримує.

Як зазначається, лист суперечить загальноприйнятій думці у Вашингтоні, але їхнє послання має спровокувати дискусії на цю тему.

Слід додати, що генсек НАТО закликав забезпечити реальні гуманітарні коридори з оточених українських міст.

Відмова від російських нафти і газу

Сполучені Штати готові обговорювати всі можливі шляхи по скороченню споживання нафти з РФ.

Ввечері стало відомо, що Сполучені Штати запроваджують заборону на імпорт російської нафти та газу до США через війну в Україні. Це означає, що російська нафта більше не буде прийматися у портах Сполучених Штатів.

Байден сказав, що проконсультувався з союзниками, перш ніж ухвалити це рішення, але США ідуть на цю заборону,  "розуміючи, що багато наших європейських союзників і партнерів, можливо, не в змозі приєднатися до нас". 

Також додамо, що більшість поляків підтримують ембарго на купівлю нафти і газу з РФ.

Уряд Великої Британії має намір припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року.

Євросоюз прагне цього року скоротити газову залежність від Росії на дві третини та представив план повної відмови від газу, нафти і вугілля.

Тим часом, енергогігант Shell повідомив, що вийде з усіх нафтогазових проєктів у Росії.

Росія обігнала Іран за кількістю санкцій

Росія обійшла Іран і стала найбільш підсанкційною державою світу.

За даними Castellum.ai, глобальної бази даних для відстеження санкцій, починаючи з 22 лютого внаслідок скоординованих дій США, ЄС і їх союзників Росія стала об’єктом 2778 нових санкцій. Загальне число санкцій зросло до понад 5530.

У Латвії заборонили ретрансляцію ще 18 російських телеканалів.

Асоціація енергобірж Europex виключила російську біржу зі свого складу.

Рада Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР, відома за англійською назвою OECD) ухвалила рішення негайно призупинити участь Росії та Білорусі у всіх своїх органах.

Європейська комісія підготувала новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі у зв’язку із вторгненням в Україну - посли ЄС обговорять пропозицію у вівторок.

Санкції закриють трьом білоруським банкам доступ до системи SWIFT.

Також ЄС планує додати до свого "чорного списку" кількох олігархів і російських депутатів.

Новий пакет санкцій також передбачає заборону експорту морських технологій з ЄС до Росії та надає рекомендації щодо моніторингу криптовалют, щоб уникнути їх використання для обходу санкцій Європейського Союзу.

Також Євросоюз підготує санкційний режим за дезінформацію.

Палата громад Британії схвалила законопроєкт проти російських брудних грошей.

В США хочуть заблокувати золоті запаси Росії.

Прем'єрка Естонії закликала закрити лазівки у санкціях проти Росії.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до світової бізнес-спільноти із закликом припинити співпрацю з Російською Федерацією та надати всю можливу підтримку Україні.

Про допомогу Україні

Потенційний пакет допомоги для України від США збільшили до 12 млрд доларів.

Світовий банк схвалив $723 млн позик і грантів для України.

Люксембург надає Україні 250 млн євро допомоги.

У Нідерландах за день зібрали 106 млн євро на підтримку України.

У Вроцлаві організовують міжнародний центр прийому допомоги для України.

Інше: атака хакерів, 2 млн біженців

Близькі до РФ хакери атакували сайти польської армії.

ЄС розглядає режим Лукашенка як співагресора у війні РФ проти України.

У Канаді обговорюють можливість безвізу для українців, які втікають від війни.

Держприкордонслужба розповіла, де на західному кордоні менші черги на виїзд.

В ООН оцінюють кількість біженців з України вже у 2 млн.

Естонія спростила процедуру прийому біженців з України.

Маттео Сальвіні, лідер італійської ультраправої партії "Ліга", якого вважали "другом Путіна", приїхав до Польщі для допомоги біженцям з України. Мер Перемишля вручив Сальвіні футболку з Путіним.

Таллінн заборонив громадянам РФ і Білорусі ставати е-резидентами Естонії для обходу санкцій.

Британія відкриває тимчасовий візовий центр для українських біженців у французькому Ліллі.

Українським біженцям пропонують безкоштовні квитки на потяги Eurostar з Кале в Лілль.

Це лише частина цікавих новин 8 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: