Відставка Джонсона, з Газпрому знімають санкції, Німеччина відмовилася дати БМП: головне за день

Дайджест
Четвер, 7 липня 2022, 21:35

В Україні працюють 9 установок HIMARS та аналогічних систем від США і союзників; у Білорусі вже прямо погрожують напасти на Польщу в разі "провокацій Заходу"; Литва не погодиться на "зелені коридори" для транзиту в Калінінград – радниця президента; у швейцарському Лугано на підтримку України залучили майже 2 млрд євро; Європарламент схвалив 1 млрд євро макрофіну для України; міністр оборони Німеччини відкинула поставку БТР Fuchs Україні; Канада готує виняток із санкцій для "Газпрому" всупереч пропозиціям Києва – джерела; Путін визнав, що західні санкції проти Росії створюють для неї труднощі, але "мети не досягли"; королівська сім’я Данії припиняє співпрацю з ECCO через його роботу в РФ; Джонсон подав у відставку, але поки залишиться прем'єром; міністр оборони Британії є головним фаворитом на місце Джонсона; Туреччина відпустила корабель з зерном з окупованого Бердянська, МЗС викликало посла; Україна стала на крок ближчою до "митного безвізу" з ЄС; у ЄС можуть відключити Facebook та Instagram через рішення ірландського регулятора.

Більше важливих і цікавих новин 7 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Скільки HIMARS в Україні, погрози з Білорусі

Триває 134 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що в Україні працюють 9 установок HIMARS та аналогічних систем від США і союзників. 

Данілов зазначив, що надходження американських ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS) минулого місяця дозволило Україні точно вражати російські цілі за лінією фронту, які раніше були поза досяжністю української зброї.

За його словами, росіяни беззахисні перед цими установками.

Водночас Данілов зауважив, що Україні будуть потрібні ще десятки установок HIMARS, щоб змінити хід бойових дій на сході України. Поки що, за його словами, Україна змушена вести оборонну війну.

Росіяни вдруге випустили ракети по танкеру під прапором Молдови.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки закликав Китай активніше реагувати на війну Росії проти України.

Слід додати, що керівники МІ5 і ФБР разом попередили про зростання загрози з боку Китаю.

У Білорусі вже прямо погрожують напасти на Польщу в разі "провокацій Заходу".

Тим часом, президенти Польщі й Литви разом відвідали місце потенційної атаки РФ - так званий Сувальський перешийок - вузький шматок території на кордоні Польщі й Литви, що пролягає між Калінінградською областю РФ та Білоруссю.

Президенти зазначили, що хотіли своїм візитом продемонструвати, що ця територія захищена завдяки присутності тут союзницьких сил. Разом з Анджеєм Дудою і Гітанасом Науседою прибули також міністри оборони обох країн. 

Нагадаємо, Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області, посилаючись на роз'яснення ЄС. Москва заявила, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди і пригрозила відповіддю.

Європейська комісія має до кінця тижня представити роз'яснення щодо транзиту до Калінінграда. За даними ЗМІ, ЄС хоче вивести транзит з-під дії санкцій, щоб не дратувати Росію.

А радниця литовського президента заявила, що Литва не погодиться на "зелені коридори" для транзиту в Калінінград.

Фінляндія, яка вступає в НАТО, ухвалила закони для посилення безпеки на кордоні з Росією.

Щодо допомоги Україні та відмови Німеччини

За словами прем’єра України Дениса Шмигаля, за підсумками конференції щодо реформ та відбудови України у швейцарському Лугано вдалося залучити майже 2 млрд доларів.

Нагадаємо, конференція проходила 4-5 липня у швейцарському Лугано. За її підсумками понад 40 країн разом із багатосторонніми організаціями, такими як Європейський інвестиційний банк та Організація економічного співробітництва та розвитку, пообіцяли підтримати відбудову України.

Крім того, Європейський парламент дав "зелене світло" для виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки у зв’язку з війною.

Парламент підтримав пропозицію Єврокомісії про виділення Україні додаткової позики на вигідних умовах, на додачу до 1,2 млрд євро, які перерахували у березні й травні.

Дана сума є першим траншем виняткового пакета макрофінансової допомоги на загальну суму 9 млрд євро. 

Позика надається як швидка фінансова підтримка в умовах гострої потреби, щоб Україна могла забезпечувати фінансування найважливіших державних функцій.

Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт відмовилася від поставки Україні бронетранспортерів Fuchs, посилаючись на інтереси безпеки Німеччини.

Санкції та ізоляція РФ

За даними двох інформованих джерел "Європейської правди", Канада готує виняток з санкцій для Газпрому всупереч пропозиціям Києва.

Канадський уряд має намір, за погодженням з Німеччиною, схвалити рішення про виняток з санкційного режиму для постачання турбін для газопроводу Nord Stream, що створить прецедент точкового зняття ембарго на вимогу держави-агресора.

Як пояснив ЄП один зі співрозмовників, формально це рішення Канада має ухвалити на прохання Німеччини. Формальною причиною для зняття санкцій, якщо рішення у підсумку ухвалять, має стати аргумент про те, що дасть Росії технічну можливість відновити обсяги прокачки газу до ЄС.  

Президент РФ Владімір Путін визнав, що західні санкції проти Росії створюють для неї труднощі, але "мети не досягли".

Він додав, що Захід "програв від початку спецоперації РФ", тому що вона знаменувала "початок кардинального зламу світового ладу по-американськи" і започаткувала "перехід від ліберально-глобалістського американського світоцентризму до дійсно багатополярного світу".

Європарламент закликав Сербію негайно приєднатися до санкцій ЄС проти Росії.

Королівська сім’я Данії припиняє співпрацю з відомим виробником взуття Ecco через його роботу в РФ.

Статус постачальника для королівської сім’ї Ecco мав з квітня 1991 року. Тепер він автоматично завершиться у квітні 2023 року.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок після прибуття на Балі для участі в міністерській зустрічі "Групи двадцяти" у четвер заявила, що вона повинна підкреслити єдність Заходу й міжнародну ізоляцію Росії.

За словами Бербок, вона прибула на зустріч, "щоб чітко показати, що ми не поступимося міжнародною трибуною Росії". Глава німецького МЗС додала, що не можна дозволити Владіміру Путіну "кинути світ у хаос".

А міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс скорочує свою поїздку на зустріч G20 в Індонезії та повертається до Лондона.

Джонсон подав у відставку

Глава британського уряду Борис Джонсон оголосив у четвер, що йде у відставку з поста лідера Консервативної партії, але планує залишитися прем’єр-міністром до обрання нового лідера.

Джонсон сказав, що "тепер очевидно, що парламентська партія хоче нового лідера і нового прем'єр-міністра". Він зазначив, що залишиться на посаді прем'єр-міністра до того, як буде призначений новий лідер.

Джонсон пообіцяв Україні підтримку Британії навіть після його відставки.

А президент України Володимир Зеленський упевнений, що відставка Бориса Джонсона з посади прем’єр-міністра Великої Британії не вплине на політику Лондона щодо російсько-української війни.

У телефонній розмові з Зеленським Джонсон пообіцяв працювати над розблокуванням експорту зерна з України та подякував Зеленському "за все, що він робить для свободи, за дружбу та доброту українського народу".

Як повідомили в канцелярії британського прем’єра, Джонсон завершив розмову похвалою на адресу Зеленського, сказавши: "Ви герой, вас усі люблять".

Джонсон у четвер провів засідання уряду, на якому пообіцяв не ухвалювати кардинальних рішень і не змінювати принципово політику в останні тижні перебування на посаді.

Дипломатичний радник Володимира Зеленського, заступник глави Офісу президента Ігор Жовква вважає, що за прем’єрства Бориса Джонсона у Великій Британії сталися безповоротні зміни.

Міністр оборони Британії Бен Воллес є явним фаворитом серед членів Консервативної партії на роль наступного прем’єр-міністра. 

Коментуючи повідомлення про відставку прем'єр-міністра Британії, речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що Борис Джонсон не любить керівництво Росії, а воно, у свою чергу, взаємно недолюблює британського прем'єра.

Інше: крок до "митного безвізу" з ЄС, Facebook та Instagram під загрозою

Турецька влада відпустила російський суховантаж Zhibek Zholy, який прибув з вантажем зерна з окупованого Бердянська.

У МЗС України зазначили, що у зв’язку з неприпустимою ситуацією, що склалася, до відомства запросили посла Туреччини в Києві.

У Румунії відремонтували колію, що полегшить експорт українського зерна.

Україна стала на крок ближчою до "митного безвізу" з ЄС.

В Угорщині назвали "комунізмом" ідею ділитися природним газом із країнами ЄС.

Німеччина просить Канаду розблокувати турбіну, через яку не працює "Північний потік-1".

США позбавлять Афганістан статусу основного союзника поза НАТО.

Французькі залізничники страйком домоглися підвищення зарплат.

Посольство Британії в РФ не змінюватиме адресу після утворення "площі ЛНР".

У ЄС можуть відключити Facebook та Instagram через рішення ірландського регулятора.

"Фальшивому Кличку", який дзвонив європейським мерам, платить "Газпром".

Це лише частина цікавих новин 7 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.