Нова блокада кордону у Польщі, суд над сином Байдена, Чехія повертатиме українців: новини дня

Дайджест
Новини — Понеділок, 3 червня 2024, 19:57

Почнемо з неприємного – блокування на короні із Польщею незабаром відновиться. Протягом 4-6 червня польські фермери планують блокувати рух ваговозів на пункті "Рава-Руська – Гребенне" на кордоні з Україною.

"На в’їзд в Україну блокувальники обіцяють пропускати по 12 транспортних засобів протягом 12 годин, а також по 4 вантажівки, які здійснюють перевезення гуманітарної допомоги, на годину", – зазначає Державна прикордонна служба України.

А тепер – трохи позитиву. Бельгія, яка наразі на ротаційній основі головує в Раді ЄС, закликає уряди країн Євросоюзу розглянути можливість розпочати процедуру позбавлення Угорщини права голосу. 

І ще – командувач британської армії адмірал Тоні Радакін заявив про велику впевненість у тому, що Україна здобуде перемогу у війні, а Росія "зазнає поразки"

Реклама:

Війна з РФ

Приємна новина – Нідерланди нададуть Україні дозвіл застосовувати передані ними винищувачі F-16 у тому числі для ударів по цілях на території Росії. 

Україна натомість домагатиметься розширення дозволу на використання західної зброї для ударів по Росії. 

У Польщі від грудня заарештували 18 осіб за звинуваченнями у веденні ворожої діяльності або плануванні диверсій від імені Росії та Білорусі, включаючи плани вбивства Володимира Зеленського

Естонія передасть Україні енергоблок з Ауверської електростанції, а також електродвигуни

А у Франції поліція перевіряє, чи причетна Росія до провокації минулими вихідними, коли біля Ейфелевої вежі розмістили п'ять трун із написами "Французькі солдати в Україні", відсилаючи до намірів Парижа відправити туди інструкторів. 

Саміт миру

Голова МЗС Дмитро Кулеба назвав три види зусиль РФ, спрямованих на підрив проведення Саміту миру у Швейцарії, що пройде 15-16 червня.

Це дискредитація,  спроби переконати окремі країни не брати участі у саміті, а якщо не вийде – намагання переконати їх їхати на саміт на максимально низькому рівні. 

І певні успіхи вже помітні. Зокрема, Угорщина поки не ухвалила рішення, чи братиме участь у запланованому у Швейцарії Саміті миру, оскільки там не буде Росії. 

Буде відсутній на саміті й Китай. А у відповідь на звинувачення від Володимира Зеленського у спробах зірвати саміт речниця МЗС Китаю Мао Нін заявила, що Пекін ніколи не "роздмухував вогонь і не підживлював полум'я" російсько-української війни. 

Натомість Сполучені Штати на саміті представлятимуть віцепрезидентка Камала Гарріс та радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван. 

Загалом, як стверджують в Офісі, участь у майбутньому Саміті миру у Швейцарії підтвердили 107 країн та організацій.

Грузія та "російський закон"

У Грузії завершилась процедура ухвалення широко розкритикованого закону "Про прозорість іноземного впливу", відомого як закон про "іноагентів" або "російський закон". Показово, що скандальний  документ підписав не президент, а спікер парламенту Шалва Папуашвілі. 

А в партії "Грузинська мрія" погрожують тим неурядовим організаціям, які не стануть виконувати цей закон, покаранням. 

Інші новини

В американському штаті Делавер  розпочався відбір присяжних у федеральному судовому процесі над Гантером Байденом, якому оголосили три кримінальні звинувачення у зв'язку з незаконним придбанням і зберіганням зброї нібито під дією наркотиків.

У Чехії почав роботу пілотний проєкт Міністерства внутрішніх справ зі сприяння поверненню додому українських громадян, які проживали у Чехії з тимчасовим захистом і вирішують їхати додому в Україну. 

Як пише Politico, чинній президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн може не вистачити голосів, щоб вдруге обійняти цю посаду, адже новий склад Європарламенту може виявитися більш ворожим до неї. 

В Німеччині розпочались одні з найбільших в Європі навчань НАТО зі спільних повітряних операцій, в яких братимуть участь близько 60 винищувачів та інших бойових літаків. 

В зоні бойових дій на території України взяли в полон громадянина Словаччини, який воював на боці окупаційної армії РФ. 

У Португалії під час авіашоу на базі Повітряних сил два літаки зіткнулися у повітрі, внаслідок чого пілот з Іспанії загинув. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: