24 грудня 2022

Статті
Шантаж "терористами": чи дасть Ердоган дозвіл на вступ до НАТО Швеції та Фінляндії
Немає жодних гарантій, що протягом 2023 року Швеція і Фінляндія стануть членами НАТО. Які наслідки це матиме і чи можливо подолати вето Туреччини?
Новини
19:59
Прем’єр Британії призначив радником знайомого журналіста, в якого був дружкою на весіллі
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак найняв як старшого політичного радника знайомого – редактора політики в журналі The Spectator й колумніста The Times Джеймса Форсайта, на весіллі якого він був дружкою.
19:50
У Молдові різко відповіли Росії, яка пригрозила Кишиневу "катастрофою" через співпрацю з НАТО
Міністерство закордонних справ Молдови відкинуло погрози заступника міністра закордонних справ РФ Міхаїла Галузіна про те, що активізація співпраці Кишинева й НАТО "наближає країну до катастрофи".
19:29
Путін уже програв війну, як Гітлер у 1943-му – віцепрезидент Єврокомісії
Виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс вважає, що президент Росії Владімір Путін перебуває в тому ж становищі, що й нацистський диктатор Адольф Гітлер у 1943 році – коли він уже програв війну, але вона ще далека від завершення.
18:59
У Франції – рекордна економія на вуличному освітленні після закликів до місцевої влади
За два перші тижні грудня споживання електроенергії для вуличного освітлення у Франції скоротилось на 20%, що стало наслідком закликів до органів місцевої влади.
18:46
Російська пропаганда знову змальовує Польщу як охочу до нападу на сусідів – представник уряду
Кремль намагається виставити Польщу як країну, зацікавлену в нападі на своїх сусідів, з метою закріпити брехню про нібито агресивні плани польської сторони.
18:26
відеоПрем’єр Британії замість різдвяного вітання зателефонував держслужбовцям, зокрема в Україну
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак замість виголошення традиційного звернення напередодні Різдва оприлюднив ролик, у якому телефонує кільком британським держслужбовцям і дякує за їхню роботу.
18:07
Новий посол Китаю в ЄС поскаржився на "складне становище" Пекіна через війну РФ проти України
Нещодавно призначений на посаду посла Китаю в Європейському Союзі Фу Цун вважає, що КНР опинилась у "дуже складному становищі під політичним кутом зору" внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
17:43
У литовській Клайпеді з’явиться податок "на бурульки"
Клайпедський муніципалітет підготував проєкт поправок до правил благоустрою, який зобов’яже адміністраторів прибирати бурульки й сніг із дахів будинків, причому жителі доплачуватимуть за цю послугу.
17:25
У Конгресі США пропонують накласти санкції на генпрокурора Болгарії за корупцію
Член Палати представників США від Республіканської партії Воррен Девідсон закликав міністерство фінансів США вжити заходів проти генерального прокурора Болгарії Івана Гешева за "корупційні дії", що загрожують "стабільності і безпеці союзників по НАТО в Європі".
16:59
Німеччина передала Україні 13-ий БРЕМ і готує 50 польових обігрівачів
Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні ще одну, вже тринадцяту броньовану ремонтно-евакуаційну машину Bergerpanzer 2.
16:37
Держави ЄС передали понад 1000 генераторів Україні – єврокомісар
У межах допомоги на тлі руйнування Росією енергетичної інфраструктури України держави Європейського Союзу передали вже понад тисячу електричних генераторів.
16:06
відеоМолдовські прикордонники поколядували колегам з України
Прикордонний наряд Молдови в суботу вирішив прийти до українських колег і поколядувати.
15:50
фото, відеоУ Парижі – чергові сутички між поліцією та курдами після смертельної стрілянини
У Парижі в суботу знову спалахнули сутички між поліцією та курдами, обуреними вбивством у п'ятницю трьох представників своєї громади напередодні.
15:30
Кулеба після удару РФ по Херсону: Україна потребує активної підтримки Заходу
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після російського удару по Херсону, внаслідок якого щонайменше восьмеро людей загинули, закликав Захід до активної та довготривалої підтримки України.
15:17
До Києва їде глава Міноборони Франції
Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню відвідає Київ у середу, 28 грудня.
15:02
В успіх Brexit нині вірить лише кожен третій британець, хто за нього голосував – опитування
Третина британських виборців, які на референдумі 2016 року голосували за вихід із Європейського Союзу, вважають Brexit успішним, тоді як понад 40% вважають, що Brexit виявився гіршим, ніж вони вважали під час голосування.
14:43
Литва надасть Україні військової допомоги на 40 млн євро у 2023 році – міністр оборони
Запланований на 2023 рік обсяг військової допомоги Україні з боку Литви становить біля 40 мільйонів євро.
14:17
Прем’єр Угорщини закликав "висушити болото" Європарламенту й змінити процедуру його формування
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що через корупційний скандал у Європейському парламенті, пов’язаний з підкупом його членів з боку Катару, необхідно його розпустити й змінити процедуру формування органу.
13:57
уточнено 15:32Депутат партії Санду пропонує демілітаризувати "Придністров’я" спільними діями з Україною та НАТО
Депутат від партії влади Молдови "Дія і солідарність" Оазу Нантой вважає, що придністровський конфлікт потрібно вирішувати без участі так званої влади Тирасполя і демілітаризувати регіон спільними діями з Україною і НАТО.
13:43
Посол США засудила російський обстріл Херсона
Пані посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк засудила обстріл Росією Херсона, внаслідок чого загинули щонайменше восьмеро людей і багато зазнали поранень.
13:34
У фінському Турку оголосили різдвяне перемир’я й побажали миру Україні
У фінському прибережному місті Турку в суботу вранці відбулась традиційна церемонія оголошення різдвяного перемир’я, доповнена закликами до миру в Україні.
12:58
фотоКілька міст у Нідерландах вимкнули різдвяні вогні на знак солідарності з Україною
У кількох нідерландських містах увечері в п’ятницю були вимкнені різдвяні вогні на ялинках на знак солідарності з українцями, які залишились без світла через постійні обстріли Росією об’єктів енергетичної інфраструктури.
12:40
Президент Естонії: це – війна Путіна, але росіяни мають обрати, на чиєму вони боці
Президент Естонії Алар Каріс заявив, що не відмовляється від твердження про особисту відповідальність президента Росії Владіміра Путіна за розв’язування війни в Україні, але вважає, що російський народ не може просто залишатися осторонь.
12:16
ЗМІ: Марокко намагалось підкупити євродепутатів для впливу на розслідування щодо шпигунського ПЗ
Прокуратура Бельгії вважає, що Марокко намагалось підкупити депутатів Європейського парламенту, аби втрутитись у хід його розслідування щодо використання шпигунського програмного забезпечення Pegasus.
11:51
Чоловік, який влаштував смертельну стрілянину в Парижі, заявив, що зробив через расизм
69-річний пенсіонер, який влаштував стрілянину біля курдського культурного центру в 10-му окрузі Парижа в п’ятницю, внаслідок якої загинули троє людей, заявив, що діяв через свої расистські переконання.
11:23
Косово просить НАТО допомогти вивезти затриманого серба, бо дороги заблоковані барикадами
Косово звернулось до військ НАТО KFOR із проханням перевезти повітряним шляхом колишнього поліцейського сербського походження Деяна Пантіча, оскільки через встановлені косовськими сербами барикади косовські поліцейські не можуть цього зробити.
11:03
У Росії допустили участь спільного з Білоруссю угруповання військ у війні в Україні
Використання спільного російсько-білоруського угруповання військ у війні проти України можливе в разі "застосування військової сили, спрямованого проти будь-якої держави-учасниці" Союзного договору Білорусі та РФ.
10:38
У Литві відправили на примусове лікування чоловіка, який підтримував агресію РФ і принижував українців
Суд Вільнюса визнав неосудним 34-річного чоловіка, який публічно підтримував воєнні злочини та принижував українців, і застосував щодо нього примусові заходи медичного характеру – амбулаторне спостереження в порядку надання первинної психіатричної допомоги.
10:20
Міністр юстиції Бельгії поскаржився на "зливи" у ЗМІ під час розслідування "Катаргейту"
За словами міністра юстиції Бельгії Вінсента ван Квікенборна, витоки інформації про слідство у справі про корупцію в Європейському парламенті є небезпечними для правосуддя, оскільки ними може користуватись захист.
10:02
Німеччина згортає економічну співпрацю з Іраном через придушення антиурядових протестів
Федеральний уряд Німеччини вирішив згорнути програми економічної допомоги Ірану у зв’язку із жорстоким придушенням іранською владою антиурядових демонстрацій, що тривають із вересня.
09:36
Військовий бюджет Британії в наступні два роки збільшать на понад £1 млрд на тлі війни в Україні – ЗМІ
Міністерства фінансів і оборони Великої Британії досягли принципової згоди про збільшення витрат на оборону країни, аби нівелювати скорочення в реальному вимірі через інфляцію на тлі продовження повномасштабної війни в Україні.
09:13
Британська розвідка пояснила, чому РФ не наступає попри наявність живої сили
Ключовим чинником, який обмежує наступальний потенціал російських військових на території України, є нестача боєприпасів.
09:01
Арештований німецький розвідник міг передавати Росії розвіддані США й Британії – ЗМІ
Працівник Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Карстен Л., арештований за підозрою у шпигунстві на користь Росії, міг мати доступ до надсекретних даних, якими обмінюються розвідувальні відомства США та Великої Британії.
08:42
У США закликали Путіна визнати реальність після того, як він назвав війну в Україні війною
Державний департамент США прокоментував слова російського президента Владіміра Путіна, який напередодні вперше назвав повномасштабне вторгнення РФ в Україну війною, а не "спеціальною військовою операцією".
08:24
Фінляндія виділяє 5 млн євро на програму "зеленого" відновлення України
Уряд Фінляндії вирішив передати п’ять мільйонів євро на програму "Зелене відновлення" Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), покликаної сприяти відбудові України з урахуванням кліматичних змін.
08:11
Президент Німеччини у різдвяному зверненні побажав Україні справедливого миру
У традиційному зверненні з нагоди Різдва, яке буде оприлюднене в суботу, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закличе співгромадян продовжувати виявляти солідарність із Україною.