27 вересня 2022

Статті
Посилити ЄС: чому членство України потрібне самому Євросоюзу
Варто покласти край традиційним поглядам на Україну як виключно реципієнта допомоги з боку Європейського Союзу.
Криза довела до імпічменту: як Чорногорія обирає між шляхом на Захід та "русскім міром"
Нові чорногорські реалії: президент, який намагається розпустити парламент, та парламентська більшість, яка ініціює імпічмент президенту...
Новини
23:33
ЄС запровадить санкції проти організаторів російських "референдумів"
Європейський Союз запровадить санкції проти організаторів так званих референдумів у чотирьох окупованих областях України, які Росія здійснює з метою анексії.
23:17
Зеленський привітав Мелоні з перемогою на виборах в Італії
Президент Володимир Зеленський у вівторок привітав лідерку правої партії "Брати Італії" Джорджу Мелоні з перемогою на парламентських виборах, які відбулися в неділю.
23:06
Зеленський: у разі чергової анексії території України з Путіним "нема про що говорити"
Президент Володимир Зеленський наголосив, що в разі, якщо Росія спробує на підставі так званих "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України приєднати їх до себе, це означає закриття будь-яких переговорів із Москвою.
22:49
Білий дім просить Конгрес виділити додаткові $35 млн для ядерної безпеки України – ЗМІ
Адміністрація Джо Байдена звернулася до Конгресу з проханням включити 35 мільйонів доларів до законопроєкту про короткострокове державне фінансування для допомоги Україні у сфері ядерної безпеки.
22:31
Прем’єрка Данії: витоки газу з "Північних потоків" – результат навмисних дій
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен під час термінової пресконференції у вівторок заявила, що уряд країни вважає пошкодження російських газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2"у Балтійському морі результатом навмисних дій.
22:11
Після інциденту на "Північних потоках" варто чекати ескалації в Україні – прем’єр Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що інцидент із витоком газу на російських трубопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2" може свідчити про підготовку Росією ескалації у війні з Україною.
ДайджестДиверсія проти газогонів РФ, реакція на псевдореферендуми, вибачення за “соцтуризм”: новини дня
21:49
Глави МЗС Данії та Швеції обговорили інцидент із "Північними потоками" в Балтійському морі
Міністри закордонних справ Данії та Швеції Єппе Кофод і Анн Лінде у вівторок ввечері провели телефонну розмову у зв’язку із витоками газу на російських трубопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2".
21:35
Польща також радить громадянам негайно виїхати з Росії
Міністерство закордонних справ Польщі у вівторок заявило, що рекомендує утриматися від будь-яких поїздок до Російської Федерації у зв'язку з війною в Україні та визнанням Польщі владою РФ недружньою державою.
21:24
Литва забезпечить зимовою формою близько 25 тисяч українських військових
За словами міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, країна передала і ще передасть Україні не тільки військову техніку, а й зимове обмундирування для ЗСУ на суму близько двох мільйонів євро.
21:10
ЦРУ попереджало Німеччину про можливі диверсії на "Північному потоці" – ЗМІ
Спецслужби США ще влітку попереджали федеральний уряд Німеччини про ризик можливих атак на російські трубопроводи, що пролягають дном Балтійського моря – а Берлін незадовго до інциденту навіть припускав, що це може статися.
20:53
У Латвії оголосили надзвичайну ситуацію в прикордонних районах через мобілізацію в РФ
Уряд Латвії у вівторок затвердив пропозицію міністерства внутрішніх справ про оголошення надзвичайної ситуації в низці районів біля російського кордону у зв'язку з мобілізацією в Росії.
20:47
Норвегія посилить безпеку інфраструктури в Балтійському морі після інциденту з "Північними потоками"
Після витоків на російських газогонах "Північний потік" і "Північний потік-2" у Балтійському морі Норвегія вирішила посилити захищеність інфраструктури з видобування газу й нафти в регіоні.
20:33
В Угорщині колишнього євродепутата заочно ув'язнили за шпигунство на користь Росії
Верховний суд Угорщини у вівторок засудив колишнього депутата Європейського парламенту від ультраправої партії "Йоббік" Белу Ковача до п’яти років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії.
20:24
Блінкен: Україна може застосовувати західну зброю у регіонах, де РФ провела "референдуми" 
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не проти, аби Україна використовувала західне озброєння для повернення територій, де РФ організувала псевдореферендуми.
20:15
Радбез ООН збереться через "референдуми", Зеленський виступить по відеозв’язку
Рада Безпеки ООН у вівторок о 22:00 за Києвом розпочне засідання у зв’язку зі псевдореферендумами, які Росія організувала на тимчасово окупованих територіях України.
Аналітика короткоЯк членство України посилить сам Євросоюз
20:04
Решта макрофіну ЄС у 3 млрд євро для України буде грантом, а не позикою - посол Німеччини
Посол не змогла назвати конкретні терміни, коли ЄС зможе надати ці кошти, але висловила впевненість, що це буде точно до кінця року.
19:53
США поки не знають причини витоків "Північного потоку", але це "не в інтересах нікого"
Сполучені Штати поки не мають інформації щодо причин витоків на російських газогонах "Північний потік" і "Північний потік-2" у Балтійському морі й готові підтримати європейських партнерів у розслідуванні інциденту.
19:46
Посол Німеччини: Україна отримає систему ППО, якої немає навіть у Бундесверу
Системи протиповітряної оборони IRIS-T виробляються спеціально для України і їх немає на озброєнні німецької армії.
19:39
Україна очікує від ЄС жорсткого покарання Росії за "референдуми": "косметичних заходів недостатньо"
Президент Володимир Зеленський після зустрічі з главою МЗС  Франції Катрін Колонною у вівторок заявив, що Україна очікує максимально жорсткої реакції міжнародних партнерів на псевдореферендуми, які проводить Росія на окупованих територіях.
19:38
Кулеба – країнам, які пропонували посередництво з РФ: припиніть цю гру і підтримайте Україну
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усі країни, які пропонували свої послуги в посередництві Києва й Москви, "припинити цю гру" та однозначно стати підтримку України.
19:28
виправленоФранція відправить до України корабель із понад 1000 тонн гуманітарного вантажу
Із французького Марселя в середу вирушить корабель із понад 1000 тонн гуманітарного вантажу для України.
19:26
Посол Німеччини бачить шанси України отримати танки
Вона додала, що розуміє обурення президента Володимира Зеленського, який заявив, що хоче почути від Берліна рішення щодо танків.
19:19
Поліція Швеції розслідує інцидент із "Північним потоком" як саботаж
Шведська поліція у вівторок розпочала розслідування у зв’язку з витоками газу з російського трубопроводу "Північний потік".
19:11
Угорщина і Туреччина досі не ратифікували розширення НАТО
Депутати словацького парламенту у вівторок ратифікували протокол  про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО - таким чином залишились лише дві країни Альянсу, які досі цього не зробили. 
19:05
Столтенберг закликав країни НАТО терміново поповнити запаси зброї, щоб продовжувати підтримку України
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ у вівторок скликав позачергове засідання Конференції національних директорів з питань озброєнь (CNAD), присвячене наслідкам війни Росії проти України.
18:54
Посол Німеччини: можливість ядерного удару по Києву дуже обмежена
Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вважає, що ризики російського ядерного удару по столиці України дуже обмежений.
18:50
інфографікаЗа останній тиждень кількість росіян, які перетнули кордон ЄС, зросла на 30%
Протягом 19-25 вересня до країн Європейського Союзу з боку Росії в’їхали 66 тисяч росіян, що на 30% більше, ніж тижнем раніше – сплеск припав на оголошення російською владою так званої часткової мобілізації.
18:49
Столтенберг - Зеленському: фіктивні референдуми не мають легітимності
Генсек НАТО Єнс Столтенберг на тлі псевдореферендумів РФ запевнив президента України Володимира Зеленського у непохитній підтримці України державами Альянсу. 
18:34
Будапешт нарікає, що санкції шкодять Європі більше, ніж Росії 
Речник угорського уряду Золтан Ковач заявив у вівторок, що введені європейські санкції через вторгнення РФ завдають більше шкоди Європі, ніж Росії.
18:33
Facebook викрив масштабну мережу дезінформації РФ, яка маскувалась під відомі західні видання
Корпорація Meta у вівторок повідомила про викриття найбільшої з початку повномасштабного вторгнення Росії мережі поширення дезінформації у Facebook та Instagram, яка "маскувала" свої повідомлення під сайти відомих західних видань із метою посіяти розбрат серед європейців у ставленні щодо України.
18:13
Німеччина не ставить вимог Україні щодо використання поставленої зброї проти РФ - посол
Уряд Німеччини при передачі озброєння Україні не ставить вимогу про те, як і де її не можна використовувати.
18:10
Шведська делегація вирушить до Туреччини, щоб обговорити розблокування вступу до НАТО
Делегація міністерства юстиції Швеції протягом 5 і 6 жовтня відвідає Туреччину для обговорення питання екстрадиції тих, кого Анкара вважає злочинцями – це одна з умов розблокування вступу Стокгольма в Північноатлантичний Альянс.
18:07
Витоки на нитках "Північного потоку" можуть бути диверсією - прем'єрка Данії
Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен вважає, що не можна виключати диверсію як причину трьох витоків, виявлених на двох нитках газопроводу "Північний потік".
17:55
"Вишеградська четвірка" домовилась допомогти Україні з ремонтом техніки й розмінуванням
Міністри оборони країн "Вишеградської групи" – Польща, Словаччина, Угорщина й Чехія – на зустрічі в словацькому місті Банська Штявниця у вівторок обговорили подальшу підтримку України в контексті повномасштабного вторгнення Росії.
17:52
В Грузії протестуватимуть на кордоні з РФ через великий потік росіян
Грузинський опозиційний рух "Дроа" анонсував проведення акції протесту біля російсько-грузинського кордону на тлі різкого збільшення потоку росіян, які втікають з Росіїї через мобілізацію.
17:35
фотоКолишня влада Болгарії дозволила побудувати російський газогін для "ізоляції України" – ЗМІ
Колишня влада Болгарії всупереч законодавству схвалила будівництво російського газогону "Балканський потік" – при цьому спецслужби попереджали, що він не відповідає економічним інтересам Софії та спрямований лише на те, щоб зменшити залежність РФ від транзиту через Україну.
17:21
Прем'єрка Естонії: РФ повторює тактику Сталіна на захоплених територіях України
Псевдореферендуми РФ є інструментом геноциду, спрямованим на стирання українського народу та його ідентичності.
Аналітика короткоЧи вдасться зупинити реванш проросійських сил у Чорногорії
17:08
МЗС Болгарії просить громадян не подорожувати в Росію та якнайшвидше виїхати з неї
Міністерство закордонних справ Болгарії у вівторок закликало співгромадян утриматися від поїздок до Російської Федерації, а тих, хто вже там перебуває – по можливості якнайшвидше виїхати.
16:55
У Швеції повідомили про зафіксовані вибухи на маршрутах "Північних потоків"
Вимірювальні станції в Швеції та Данії зареєстрували два сильні підводні вибухи незадовго до виявлення витоків газу на російських газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" в тому ж районі в понеділок, де сталися витоки.
16:33
фото, відеоДанські військові показали відео "фонтанування" "Північних потоків"
Данські військові опублікували фото та відео з місця витоку на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" у Балтійському морі. 
16:13
Президент звільнив посла у Швейцарії, куди мають призначити Венедіктову
Президент України Володимир Зеленський звільнив Артема Рибченка з посади посла у Швейцарії та посла у Ліхтенштейні за сумісництвом.
15:58
Мелоні почала переговори про формування нового уряду Італії
Лідерка італійських ультраправих Джорджія Мелоні та її союзники у вівторок розпочали коаліційні переговори для формування нового уряду.
15:32
Палата громад парламенту Канади одноголосно схвалила заяву щодо псевдореферендумів РФ
Палата громад парламенту Канади одноголосно прийняла заяву про засудження фейкових референдумів, які Росія проводить на тимчасово окупованих українських територіях.
15:17
Європа готова до зими без постачання російського газу – Bloomberg
Великі обсяги закупівлі скрапленого природного газу в Європі свідчать про те, що цієї зими їй, ймовірно, вистачить палива для виробництва електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії.
15:12
"Ердоган – каналізаційний щур": Анкара висловила протест Берліну через заяви віцеспікера парламенту
Туреччина у вівторок викликала посла Німеччини в Анкарі через образливі заяви віцеспікера Бундестагу, які стосувались президента Реджепа Таїпа Ердогана.
14:46
Єврокомісія: про причини витоків на російських газогонах говорити рано
Європейська комісія у вівторок заявила, що наразі передчасно говорити про причини витоків у двох газопроводах "Північний потік".
14:41
Глава МЗС Литви: росіяни можуть скинути Путіна
Міністр закордонних справ Литви вірить, що росіяни можуть позбутися режиму Путіна, якщо наважаться спробувати. 
14:24
Зеленський звільнив посла в Нідерландах менш ніж за рік після призначення
Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади послів у Нідерландах та Швейцарії, а також призначив посла у Ватикані послом при Мальтійському ордені за сумісництвом.
13:38
В Україну прибули французькі слідчі: допомагатимуть з розслідуваннями в Ізюмі
В Україну прибула місія французьких фахівців, які допоможуть українським колегам з документацією злочинів в районі Ізюма.
13:29
Міноборони Грузії не бачить загроз для країни через мобілізацію в РФ
Міністр оборони Грузії Джуаншер Бурчуладзе сказав, що в уряді не бачать загрози воєнної агресії з боку Росії у зв’язку з оголошенням мобілізації.
13:29
Банк Англії повідомив, коли король Чарльз III з'явиться на британських банкнотах
Портрет нового короля з'явиться на існуючих дизайнах усіх чотирьох полімерних банкнот (£5, £10, £20 і £50).
13:19
Глава МВС Грузії не бачить причин для закриття кордону з РФ
Глава МВС Грузії Вахтанг Гомелаурі заявив, що не бачить причин для закриття пункту пропуску "Казбегі - Верхній Ларс" на кордоні з Росією.
13:08
Польща і Данія відкривають новий трубопровід для транспортування норвезького газу
Baltic Pipe є одним із головних проєктів польського уряду для забезпечення енергетичної безпеки та повної незалежності Польщі від російського газу.
12:56
Польща не виключає позову проти Єврокомісії через заблоковані кошти 
Польща допускає позов проти Єврокомісії до Суду ЄС, якщо Комісія врешті не погодиться розблокувати призначені для неї кошти з плану відновлення економіки після пандемії. 
12:54
У Німеччині обшукують супер'яхту російського олігарха Усманова
У вівторок офіцери спеціальної комісії "Україна", що складається зі слідчих кримінальної поліції та податкових слідчих із землі Північний Рейн-Вестфалія, обшукують розкішну яхту.
12:29
Житель Росії переплив на SUP-борді до Естонії, втікаючи від мобілізації
Чоловіка, який здійснив свій вчинок через оголошену в Росії мобілізацію, оштрафували і відправили назад того ж дня.
12:24
Населення Німеччини зросло до історичного максимуму – завдяки біженцям з України
Через наплив біженців з України в Німеччині проживає більше людей, ніж будь-коли раніше.
12:01
Глава німецької опозиції вибачився за звинувачення українців у "соціальному туризмі"
Фрідріх Мерц, голова найбільшої опозиційної партії Німеччини "Християнсько-демократичний союз", вибачився за свої коментарі про "соціальний туризм" українських біженців.
11:50
У Німеччині підозрюють, що витоки газу на "Північних потоках" стали наслідком диверсії - ЗМІ
У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дій, пише Tagesspiegel з посиланням на свої джерела.
11:40
Nord Stream називає безпрецедентним одночасне пошкодження трьох ниток газопроводу
Одночасне руйнування трьох ниток газопроводу в Балтійському морі є безпрецедентним, терміни відновлення інфраструктури оцінити неможливо.
11:34
До Києва приїхала глава МЗС Франції 
До Києва приїхала міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.
11:04
Данія підвищила рівень готовності через витоки газу на газопроводах "Північного потоку"
Данське енергетичне агентство звернулося до компанії Energinet, яка відповідає за загальну роботу данської електроенергетичної та газової системи, з проханням підвищити рівень готовності електроенергетичного та газового сектору Данії після двох витоків газу на газопроводі "Північний потік-1" і одного – на "Північному потоці-2".
10:35
Фінські прикордонники радять уряду будувати паркан на частині кордону з РФ
Прикордонна служба Фінляндії рекомендувала уряду спорудити паркан на принаймні деяких ділянках кордону з Росією "через зміну безпекової ситуації".
Аналітика короткоЧи призведе "фашистська коаліція" в Італії до кардинальних змін щодо підтримки України
10:27
МВС Литви запропонувало розірвати двосторонні угоди з Білоруссю
Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте винесла на засіданні Держради з оборони пропозицію щодо розірвання двосторонніх міжнародних договорів і міжвідомчих угод з Білоруссю, укладених у сферах управління МВС.
10:08
В Естонії чоловік отримав умовний строк за підпал прапора України
В Естонії Харьюський повітовий суд засудив до умовного позбавлення волі 26-річного чоловіка, який у серпні осквернив у Таллінні державний прапор України.
09:47
Глава МЗС Латвії: в подальших діях РФ не можна виключати жодного сценарію
Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич вважає, що в подальших діях Росії не можна виключати жодного сценарію, в тому числі і застосування ядерної зброї.
09:39
У Польщі судитимуть 7 осіб за допомогу "мігрантам Лукашенка" нелегально потрапляти до ЄС з Білорусі
У Польщі судитимуть сімох осіб, затриманих у різний час за підозрою у сприянні мігрантам з нелегальним перетином кордону з Білорусі до Польщі і подальшим рухом вглиб ЄС, їм загрожує до 8 років позбавлення волі.
09:28
У німецькій опозиції поскаржилися на "соціальний туризм" з боку українців
Фрідріх Мерц, голова найбільшої опозиційної партії Німеччини Християнсько-демократичний союз" звинуватив українських біженців у "соціальному туризмі".
09:04
Віцепрезидентка США відвідає демілітаризовану зону на кордоні з КНДР
Віцепрезидентка США Камала Гарріс під час візиту в Азію відвідає демілітаризовану зону між Північною і Південною Кореєю.
08:51
Британська розвідка: Путін 30 вересня може оголосити про анексію окупованих територій України
Британська розвідка стверджує, що під час виступу перед обома палатами російського парламенту у п’ятницю президент РФ може оголосити про анексію окупованих російською армією українських територій.
08:26
Прем’єр Нідерландів стурбований перемогою правих в Італії 
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав, що стурбований перемогою на виборах в Італії правої коаліції з партіями-"друзями Путіна" через те, що невідомо, яку політику вони почнуть реалізовувати.
08:23
У Держдепі не бачать ознак того, що Китай планує підтримати РФ у війні проти України
У Державному департаменті США заявили, що не бачать жодних ознак того, що Китай готується сприяти вторгненню РФ в Україну або допомагати Росії в обході санкцій.
08:06
Чехія запроваджує прикордонний контроль зі Словаччиною для запобігання нелегальній міграції
Уряд Чехії запровадив тимчасовий контроль на своїх кордонах зі Словаччиною, щоб запобігти проникненню в країну нелегальних мігрантів.
07:50
Лідер "Зелених" Франції подав у відставку після звинувачень експартнерки у психологічному насильстві
Голова французької партії "Зелених" пішов у відставку після того, як його колишня партнерка звинуватила його в психологічному насильстві, на тлі зростаючого тиску всередині партії і більш широких зусиль, спрямованих на притягнення французьких політиків до відповідальності за неправомірну поведінку по відношенню до жінок.
07:36
У Грузії розслідували повідомлення про передачу РФ даних грузинів, що воюють в Україні
Служба держбезпеки Грузії заявляє, що особова справа колишнього військовослужбовця Міхеїла Камхадзе зберігається в недоторканому стані, жодних ознак вилучення документа або виготовлення його копій не зафіксовано.
07:17
У Литві на тлі мобілізації в РФ вирішили посилити держкордон
У Литві на засіданні Державної ради оборони під головуванням президента Гітанаса Науседи обговорили ситуацію з безпекою в регіоні, мобілізацію в Російській Федерації та заходи зі зміцнення охорони державного кордону.
ВідеоЗагрози від перемоги неофашистів та "друзів РФ" у Італії - зовсім не скасування санкцій. Пояснюємо