26 вересня 2022

Статті
"Хороші фашисти" та загроза для Європи: що чекати Україні від нового уряду Італії
Італійська гримуча суміш ще не означає катастрофічних змін у політиці Італії щодо України та Росії. А за вдалого перебігу подій можна зберегти основні здобутки.
Шанс на реванш: як дружня до України влада Чехії встояла перед "друзями Путіна"
Перемога опозиції давала можливість вимагати дострокових парламентських виборів та посилювала їхні шанси на президентських, що пройдуть у січні.
Українські біженці в Польщі, Чехії й Румунії: хто вони, чого чекають і чи повернуться додому
Серед українських біженців найнижче зацікавлення працевлаштуванням у Румунії – лише 27%. У Польщі та Чехії цей показник дорівнює 63% та 52%.
Колонки
Посилюючи тиск: як змусити провідні світові банки відмовитися від співпраці з РФ
Санкції та ембарго проти російського викопного палива потрібні як для перемоги над режимом Путіна, так і для порятунку всього світу від кліматичної кризи.
Новини
23:34
У польському Білостоку з’явилися кільцеве перехрестя Вільної України та вулиця Вільної Білорусі
Міська рада Білостока, столиці Підляського воєводства на сході Польщі, в понеділок ухвалила рішення перейменувати одне з кільцевих перехресть на Вільної України, а частина однієї з вулиць називатиметься Вільної Білорусі.
23:17
За тиждень до виборів у Болгарії найбільш популярною виявилась партія експрем’єра Борисова
На позачергових парламентських виборах у Болгарії, які відбудуться вже цієї неділі, прохідний бар’єр можуть подолати шість партій.
22:52
США готові приймати російських ухилянтів, але в індивідуальному порядку
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що Сполучені Штати готові приймати громадян Росії, які тікають за кордон від мобілізації, але політичний притулок їм будуть надавати в індивідуальному порядку.
22:32
Після "Північного потоку-2" раптово знайшлися неполадки і в "Північному потоці-1"
На обох нитках російського газогону "Північний потік-1" у понеділок увечері нібито виявили падіння тиску – це сталося того ж дня, коли аналогічну поломку зафіксували на "Північному потоці-2".
22:15
Польська армія анонсувала курси військової підготовки для всіх охочих
Міністерство національної оборони Польщі та польські Збройні сили протягом жовтня й листопада організують серію безкоштовних курсів із військової підготовки для охочих віком від 18 до 65 років.
ДайджестПравий уряд Італії, США готують $12 млрд Україні, Орбан погрожує ЄС: новини дня
21:54
Білий дім: США "в найближчі дні" оголосять про реакцію на російські псевдореферендуми
Сполучені Штати вже цього тижня планують оголосити про заходи, які буде вжито проти Росії у відповідь на проведення так званих псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.
21:33
США "поки не бачили" доказів того, що Росія готується використати ядерну зброю – Білий дім
На тлі погроз президента Росії Владіміра Путіна застосувати ядерну зброю Сполучені Штати поки що не фіксували ознак того, що Москва готується вдатися до такого кроку.
21:17
Генсек НАТО і президентка Єврокомісії обговорили підтримку України
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зустрілися в понеділок у Брюсселі, де обговорили зокрема повномасштабну війну Росії проти України.
21:00
У Латвії почалось попереднє голосування на парламентських виборах
У Латвії в понеділок розпочалося так зване попереднє голосування на виборах до 14-го Сейму, яке також триватиме в четвер і п’ятницю – воно призначене для тих, хто не матиме змоги віддати голос в основний день виборів у суботу.
20:51
Макрон прилетить до Байдена з державним візитом
Президент США Джо Байден прийме президента Франції Еммануеля Макрона в Білому домі 1 грудня з державним візитом.
20:40
Топ-військовий Британії вперше з 24 лютого зустрівся з російським аташе: говорили про ризики та ескалацію
Голова комітету начальників штабів Великої Британії, адмірал сер Тоні Радакін у понеділок провів зустріч із військовим аташе посольства Росії Максімом Єловіком.
20:32
Влада Польщі затримала підозрюваного у вбивстві відомого нідерландського журналіста
У Польщі затримали 30-річного чоловіка, підозрюваного в причетності до вбивства відомого нідерландського журналіста Петера Р. де Вріса у липні 2021 року.
20:23
США наклали санкції на прокурорку з Боснії та Герцеговини, яка покривала криміналітет
Міністерство фінансів США в понеділок повідомило про запровадження санкцій проти державної прокурорки Боснії і Герцеговини Діани Каймакович за "співучасть у корупції та підриві демократичних процесів та інститутів на Західних Балканах".
19:58
Вірменія відмовилась від участі у військових навчаннях ОДКБ
Вірменія відмовилась від участі у навчаннях країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), що відбудуться з 26 вересня по 8 жовтня у Казахстані.
19:57
Конгрес США попередньо погодив виділення Україні додаткових $12 млрд допомоги
Представники партій Конгресу США під час переговорів у понеділок домовилися передбачити в бюджеті на наступний, 2023-ий фінансовий рік (починається з 1 жовтня) майже 12 мільярдів доларів допомоги для України.
19:35
Ексглава МЗС Болгарії розкритикував "нейтральну" позицію країни щодо вторгнення РФ
Колишній міністр закордонних справ Болгарії Івайло Калфін вважає, що в умовах, коли Росія прагне анексувати ще більше території України, його держава не може зберігати нейтральну позицію.
19:20
Нідерланди обіцяють посилити підтримку України через мобілізацію та "референдуми" РФ
Прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди посилять підтримку України через мобілізацію в Росії та так звані "референдуми" на захоплених територіях.
19:14
МЗС Туреччини викликало посла Греції через перекидання бронетехніки в Егейському морі
Міністерство закордонних справ Туреччини викликало посла Греції у зв’язку з нібито перекиданням броньованої техніки на два острови в Егейському морі, які мають статус невоєнних.
18:59
Прем'єрці Британії хочуть оголосити недовіру через економічну політику – ЗМІ
Члени Консервативної партії Великої Британії вже нібито почали збір підписів, щоб оголосити недовіру новій прем’єр-міністерці Ліз Трасс, критикуючи оголошені її урядом заходи для подолання економічної кризи.
18:49
Молдова не може покладатися лише на нейтральний статус - радник Санду
Молдова більше не може покладатися лише на свій нейтральний статус і повинна нарощувати свою оборонну військову міць, заявив радник президентки Маї Санду у сфері національної оборони та безпеки Дорін Речан.
18:37
Проти уряду Німеччини позиватимуться через забруднення повітря
Семеро громадян Німеччини вирішили подати позов проти федерального уряду, звинувативши його в недостатній боротьбі з забрудненням повітря.
18:24
Стало відоме місце розгерметизації "Північного потоку-2"
Оператор газопроводу "Північний потік-2" підтвердив дані данського регулятора про те, що розгерметизація газопроводу сталась у винятковій економічній зоні Данії. 
18:19
Угорщина та Кіпр проти швидкого обмеження цін на російську нафту в ЄС – ЗМІ
Щонайменше дві країни Європейського Союзу – Угорщина та Кіпр – висловилися проти обмеження ціни на нафту з Росії разом із країнами "Групи семи", що, найімовірніше, відтермінує її запровадження.
18:17
МВС Латвії пропонує оголосити надзвичайну ситуацію в окремих регіонах через мобілізацію в РФ
Міністерство внутрішніх справ Латвії у зв'язку з мобілізацією, що розпочалася в Росії, запропонує уряду розглянути можливість оголошення надзвичайної ситуації в окремих регіонах країни, що межують із РФ.
18:03
МЗС Естонії закликало громадян не їздити до Росії без нагальної потреби
Міністерство закордонних справ Естонії порадило громадянам країни не їздити в Росію без нагальної потреби та повністю уникати поїздок у райони, що межують з Україною.
18:01
У трубі "Північного потоку-2" раптово впав тиск: "Десь має бути дірка"
У ніч на понеділок в газопроводі "Північний потік-2" сталося раптове падіння тиску.
17:55
Польща пропонує вигнати Росію з МАГАТЕ
Міністерка клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Москва в понеділок закликала призупинити членство Росії у Міжнародному агентстві з атомної енергії, якщо її війська не покинуть Запорізьку атомну електростанцію.
17:41
У правлячій партії Грузії заявили, що пропуск ухилянтів із Росії "допомагає Україні виграти війну"
Депутат правлячої партії "Грузинська мрія" Бека Давітуліані в понеділок заявив, що потік росіян, які прибувають до Грузії, перебуває під "повним контролем", а прибуття ухилянтів із Росії допомагає Україні виграти війну.
17:34
У Кракові планують оголосити співзасновника Pink Floyd персоною нон грата через коментарі щодо України
Міська рада Кракова планує оголосити співзасновника Pink Floyd Роджера Вотерса персоною нон грата в їхньому місті через коментарі музиканта щодо України.
17:27
Британія перша запровадила санкції проти РФ через проведення псевдореферендумів
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в понеділок оголосив про запровадження 92 санкцій у відповідь на фіктивні референдуми, які Росія організувала в чотирьох регіонах України в порушення міжнародного права.
17:17
ЄС має "серйозні питання" до Сербії, яка домовилась про "консультації" з Росією
Європейський Союз у понеділок засудив рішення Сербії проводити регулярні зовнішньополітичні консультації з Росією.
17:16
Орбан анонсував "національні консультації" з угорцями щодо санкцій проти РФ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у понеділок оголосив "перші в Європі" національні консультації з населенням щодо впливу санкцій, запроваджених Європейським Союзом проти Росії.
16:52
В МЗС Німеччини влаштували послу Мельнику "виняткове" прощання - Bild
У міністерстві закордонних справ Німеччини влаштували колишньому послу України Андрію Мельнику в Берліні, який за своєї каденції прославився недипломатичними заявами, винятковий прощальний обід.
16:48
фотоВіцепрезидентка Єврокомісії приїхала до Львова
Віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова у понеділок приїхала з візитом до Львова.
Аналітика короткоЧому проросійські сили Чехії не змогли отримати очікуваного тріумфу
16:31
фотоУ Польщі організували протест проти українських біженців, туди ніхто не прийшов
У Сяноку, 37-тисячному містечку на південному сході Польщі поблизу кордону з Україною, активістка націоналістичної партії "Конфедерація" Кароліна Пікула організувала протест проти "українізації Польщі".
16:22
Банкова та МЗС зібрали іноземних дипломатів, щоб розказати про створення міжнародного трибуналу 
Офіс президента та МЗС провели у Києві брифінг для іноземних дипломатів щодо підготовки України до створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.
16:11
Лідер головної опозиційної партії Італії залишить посаду після поразки на виборах 
Лідер головної опозиційної партії Італії Енріко Летта оголосив у понеділок, що піде у відставку з поста лідера партії після поразки на парламентських виборах у неділю.
15:49
Орбан: якщо Брюссель не віддасть те, що належить Угорщині, ми звернемося до інших
Прем'єр-міністр Угорщини заявив, що шукатиме фінансування в іншому місці, якщо Брюссель не виплатить кошти з фондів ЄС.
15:46
США нададуть Україні $457,5 млн допомоги у сфері цивільної безпеки
Сполучені Штати нададуть Україні 457,5 млн доларів допомоги у сфері цивільної безпеки.
15:31
Туреччина працює над можливістю переговорів Зеленського і Путіна - МЗС
Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу заявив у понеділок, що Туреччина продовжує свої зусилля задля зближення президентів Росії та України для початку дипломатичних переговорів щодо припинення війни в Україні.
15:14
У Німеччині звільнили керівника енергокомпанії, який поїхав спостерігачем на псевдореферендум
У Німеччині звільнили з роботи керівника підрозділу енергетичної компанії, який поїхав на окуповані Росією українські території та був спостерігачем на псевдореферендумі.
14:54
Єврокомісія оновить принципи візової політики через росіян, які втікають від мобілізації
Посли ЄС у понеділок домовились доручити Єврокомісії оновити керівні принципи візової політики щодо Росії з огляду на велику кількість росіян, які намагаються втекти від мобілізації.
14:47
Угорщина не підтримає жодних санкцій проти Росії у сфері атомної енергетики - Сійярто
14:10
У Лукашенка "не бачать сенсу" у базах РФ у Білорусі, але й не виключили розміщення ядерної зброї
Міністр закордонних справ Білорусі Владімір Макей розповів, що розміщення російських воєнних баз на території Білорусі вже давно обговорюється, але зараз у них "немає особливого сенсу".
13:37
Понад 360 тисяч українців, які виїхали до Туреччини після вторгнення, повернулися - посол
Здебільшого вони повертаються в Україну через Польщу або їдуть до країн Європи, додав Боднар.
13:34
Литва з початку повномасштабної війни передала Україні вже 50 БТР M113 
Литва за увесь час повномасштабної війни РФ проти України передала Україні 50 бронетранспортерів M113.
Аналітика короткоЯкі країни та чому обирають українські біженці
12:58
Канцлер Німеччини і прем'єр Іспанії захворіли на коронавірус
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок вранці склав позитивний тест на коронавірус і перебуває на карантині.
12:46
Грузія перевела пункти пропуску на особливий режим, ймовірно, через гігантську чергу на в'їзд з РФ
Служба доходів Мінфіну Грузії, що відповідає за митний контроль на кордоні, повідомила про переведення пунктів пропуску на особливий режим через суттєве зростання транспортного потоку.
12:44
У Фінляндії під час тестової експлуатації АЕС стався новий збій реактора
За даними оператора скандинавського ринку електроенергії Nordpool, потужність реактора впала до нуля незадовго до 21:00 у суботу ввечері.
12:32
Німецький міністр: брехню Путіна щодо зерна можна використовувати як туалетний папір
Німецький міністр сільського господарства Джем Оздемір звинуватив президента Росії Владіміра Путіна у брехні щодо використання українського зерна.
12:28
У Молдові думають позбавляти громадянства за участь у війні в лавах армії РФ 
Осіб, які одночасно є громадянами Молдови й Росії, думають позбавляти громадянства Молдови у разі участі у війні РФ проти України в лавах російської армії.
12:18
Швейцарці проголосували за підвищення пенсійного віку жінок до рівня чоловіків
Голосування за підвищення пенсійного віку для жінок з 64 до 65 років було виграно з невеликою перевагою 50,6% проти 49,4%.
11:38
У Польщі набули чинності чергові обмеження в’їзду росіян
У понеділок набули чинності чергові обмеження на в'їзд до Польщі для росіян - проблеми виникнуть у громадян цієї країни, які подорожують літаком чи кораблем.
11:26
У Зеленського роз’яснили ситуацію з NASAMS: є рішення, але системи ще не в Україні
Речник президента України Володимира Зеленського роз’яснив його слова про те, що Україна отримала зенітно-ракетні комплекси NASAMS в ефірі американському телеканалу, пояснивши, що йшлося про рішення передати їх. 
11:18
У Молдові продумають заходи на випадок ядерної катастрофи чи застосування ядерної зброї
Президентка Молдови Мая Санду зазначила, що держслужбам доручили продумати заходи на випадок ядерної катастрофи чи потенційного застосування ядерної зброї.
11:10
Понад половина біженців в Польщі, Чехії і Румунії планує повернутися в Україну
Більшість українців, які втекли від війни до Польщі, Чехії та Румунії, планують повернення в Україну.
10:58
Glovo буде оскаржувати штраф в Іспанії на 80 млн євро 
Компанія Glovo буде оскаржувати штраф від інспекції праці в Іспанії, яким її зобов’язали сплатити майже 80 млн євро за невідповідність законодавству моделі працевлаштування кур’єрів.
10:44
Швейцарці не підтримали на референдумі заборону фермерства "промислового" формату
Швейцарці на референдумі не підтримали ініціативу про заборону тваринництва промислового формату і посилення вимог утримання свійських тварин.
10:43
Румунія не дозволила в’їзд російським пропагандистам на вибори голови органу ООН
Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова звинуватила Румунію в порушенні Статуту і Конвенції Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ) після того, як країна відкликала візи 14 членів делегації, які мали взяти участь у заході, запланованому на 26 вересня.
10:04
Попередні результати підтверджують перемогу правих в Італії, явка виявилась найнижчою в історії
Попередні результати парламентських виборів в Італії з більшості дільниць підтверджують перемогу коаліції правих разом з партіями-"друзями Путіна".
09:59
Блінкен: США чітко сказали РФ "припинити вільні розмови" про ядерну зброю
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати закликали російських чиновників "припинити вільні розмови" про потенційне застосування ядерної зброї.
09:35
У Нідерландах затримали четвертого підозрюваного у підготовці викрадення бельгійського міністра
У Нідерландах затримали четвертого підозрюваного у причетності до підготовки викрадення віцепрем’єра та міністра юстиції Бельгії Вінсента Ван Квікенборна. 
09:30
Праві в Європі радіють перемозі однодумців в Італії
З перемогою на виборах в Італії Джорджію Мелоні і її партію "Брати Італії" привітали політики з німецької правопопулістської "Альтернативи для Німеччини", ультраправого "Національного об'єднання" з Франції та польські консерватори з правлячої партії "Право і справедливість".
08:55
Президент Фінляндії сумнівається, що Путін прийме "будь-яку поразку" в Україні
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо попередив про небезпечний момент у війні в Україні, оскільки президент Росії Владімір Путін вклав забагато ресурсів у вторгнення, що обернулося проти нього.
08:26
Мобілізованих в РФ можуть кинути на передову з мінімальною підготовкою - розвідка Британії
Росію чекають організаційні труднощі із забезпеченням всього, необхідного для підготовки мобілізованих, ці люди можуть опинитися на передовій після мінімальної підготовки.
08:18
У Дубліні тисячі людей протестували проти зростання вартості життя
Тисячі людей зібралися в Дубліні в ці вихідні, щоб висловити протест проти стрімкого зростання цін за кілька днів до того, як уряд має оприлюднити свій наступний бюджет, який, як обіцяють міністри, буде спрямований на подолання кризи вартості життя.
08:02
Іспанія планує видавати візи "цифрових кочівників", щоб привабити фрілансерів
Іспанія планує видавати візи "цифрових кочівників", які дадуть можливість британцям та іншим громадянам країн, що не є членами ЄС, працювати під сонцем і насолоджуватися нижчою вартістю життя, а також податковими пільгами.
07:37
Прем’єрка Британії: українці перехитрили Путіна
Оголошення президента РФ про часткову мобілізацію для підтримки вторгнення Москви в Україну свідчить про те, що українці перехитрили Путіна.
07:17
У Латвію для навчань доставлять ракетні системи HIMARS
У понеділок, 26 вересня, в Ризі на аеродромі Спілве і в Лієпайському аеропорту будуть продемонстровані високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS.
01:05
Коаліція правих партій з партіями-"друзями Путіна" перемагає на виборах у Італії
Праві та крайні праві партії за попередніми даними здобувають впевнену перемогу на парламентських виборах у Італії.