29 грудня 2021

Статті
Свобода слова довела до розколу: чому президент Польщі пішов на конфлікт з партією влади
Анджей Дуда несподівано наклав вето на скандальний законопроєкт, вкрай важливий для правлячої партії. Які наслідки матиме розкол між ПіС та президентом?
Новини
ВідеоПосли жартують про Новий рік, і не лише
19:53
У Греції заборонили музику на святкуваннях Нового року
У Греції заборонили музику на всіх комерційних майданчиках під час святкування Нового року в рамках нових обмежень, оголошених у відповідь на зростання випадків зараження коронавірусом на тлі поширення варіанту "Омікрон".
19:25
Байден і Путін поговорять телефоном у четвер
Президент США Джо Байден проведе телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним у четвер вдень, щоб обговорити низку тем, включаючи майбутні дипломатичні переговори з Росією. 
19:03
Держсекретар США обговорив із Зеленським майбутні переговори з Росією
Державний секретар США Ентоні Блінкен у розмові з президентом Володимиром Зеленським у середу, 29 грудня, обговорив урегулювання на Донбасі та майбутні переговори з Росією. 
18:37
Азербайджан повернув Вірменії ще 5 військовополонених за посередництва Угорщини 
Азербайджан за посередництва Угорщини передав Вірменії ще п'ятьох вірменських військовослужбовців, які потрапили в полон під час зіткнень на кордоні в Сюнік 16 листопада. 
18:18
Посол Британії: поганих новин довкола обрання глави САП можна уникнути
Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс закликала членів комісії з відбору глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури нарешті підтвердити переможця конкурсу. 
17:43
Росія каже, що "Північний потік-2" повністю готовий до роботи
Глава "Газпрому" Олексій Міллер доповів президенту Росії Владіміру Путіну, що обидві нитки газопроводу "Північний потік-2" готові до експлуатації.
17:10
У Франції зафіксували рекордні для Європи 208 тисяч випадків COVID за добу
За останні 24 години у Франції було зареєстровано 208 тисяч нових випадків коронавірусу, що є національним та європейським рекордом.
16:47
Естонія відмовила у візі журналісту "РИА Новости" через загрозу своїй безпеці
Естонія відмовилася видати журналісту російського агентства "РИА Новости" Анатолію Самохвалову візу для висвітлення чемпіонату Європи - 2022 з фігурного катання.
16:27
ЄСПЛ вимагає від РФ призупинити ліквідацію "Меморіалу"
Європейський суд з прав людини вимагає від Росії призупинити виконання рішень судів щодо ліквідації "Міжнародного Меморіалу" та правозахисного центру "Меморіал". 
15:55
Посольство США: обрання голови САП блокують "корумповані сили"
Посольство США звернулось до членів комісії з обрання керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) із закликом повернутися до роботи і не дозволяти корумпованим зовнішнім силам блокувати їхню роботу.
15:27
Німеччина пожертвує біднішим країнам ще 75 млн доз вакцин
Новий уряд Німеччини оголосив про плани пожертвувати щонайменше 75 мільйонів доз вакцини біднішим країнам наступного року.
14:49
Боррель: ЄС має бути залучений до переговорів США та Росії про безпеку
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель наполягає, що ЄС має відігравати активну роль у майбутніх переговорах між США та Росією з питань безпеки навколо України.
14:14
Експрезиденту Молдови Додону оголосили підозру у справі про розкрадання коштів
Колишній президент Молдови Ігор Додон отримав статус підозрюваного у справі про розкрадання грошей у 2008 році під час закупівлі електроенергії, коли він очолював міністерство економіки та торгівлі.
13:56
За крок до максимуму: у Польщі майже 800 померлих коронахворих за добу
У Польщі повідомили про 794 смерті коронахворих за останню добу, що є найбільшим показником триваючої хвилі епідемії та другим найбільшим за час епідемії.
13:17
Члени комісії з обрання глави САП просять Венедіктову допомогти з розблокуванням конкурсу
Члени конкурсної комісії для обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звернулися до генерального прокурора України Ірини Венедіктової, закликаючи її втрутитися у ситуацію, що склалася з затвердженням результатів конкурсу.
Аналітика короткоЧому президент Польщі заради відносин із США пішов на конфлікт із партією влади
12:42
США і ЄС засудили закриття у Росії організації, що досліджувала політичні репресії в СРСР
США і Євросоюз у своїх заявах засудили рішення російських органів влади закрити правозахисний центр "Меморіал", що займався дослідженням політичних репресій в СРСР. 
12:12
Глави дипломатії ЄС і Британії поговорили про Путіна й Україну
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та глава МЗС Британії Ліз Трасс провели телефонну розмову щодо координації реагування на скупчення Росією військ біля кордонів з Україною.
11:25
Польща вперше за довгий час не зафіксувала спроб прориву кордону "мігрантами Лукашенка"
28 грудня стало першим днем за багато тижнів, коли польські прикордонники не зафіксували спроб силового нелегального перетину кордону з Білорусі.
10:56
Біля грецького Криту втретє за кілька днів стався сильний землетрус
Біля південно-східного узбережжя Криту вранці 29 грудня стався землетрус, поштовхи відчули у всій східній частині острова та у Єгипті. 
10:25
Британія зареєструвала новий максимум заражень коронавірусом: близько 140 тисяч
На вечір 28 грудня у Британії, навіть без даних з Північної Ірландії, зареєстрували понад 138 тисяч нових заражень коронавірусом, що є новим рекордом за увесь час епідемії в країні.  
09:50
В МЗС закликали Грузію не переводити госпіталізованого Саакашвілі назад до в'язниці
Міністерство закордонних справ України звернулися до Грузії із закликом з повагою ставитися до експрезидента Грузії, громадянина України Михеїла Саакашвілі та не допускати дій, які створюють загрозу для його здоров’я і життя.
09:26
У польських Татрах вилітали гелікоптером за українкою, що застрягла високо в горах
Польським рятувальникам довелося піднімати гелікоптер для допомоги українці, яка без належної підготовки піднялася високо в гори і потім не змогла ні рухатись далі, ні повернутися.
08:56
США через напругу з РФ змінили плани авіаносця, що перебуває в Середземному морі - ЗМІ
У Вашингтоні на тлі напруги з Російською Федерацією вирішили на довший час залишити у Середземному морі авіаносець "Гаррі С. Трумен", який, згідно з плановим графіком, мав далі рушити на Близький Схід. 
08:30
У Франції після Різдва повідомили про новий рекорд заражень коронавірусом
Органи охорони здоров’я Франції у вівторок 28 грудня повідомили про майже 180 тисяч нових заражень коронавірусом.