Статті

Тріумф Трампа, перемога Росії і "допомога" Луценка: яка небезпека прихована в новинах зі США
Для Трампа це – перемога. Але для України головне – те, що у цій історії з'явилася українська складова, здатна суттєво зашкодити нашій державі.
Від ЄС до ядерної зброї: зовнішня політика Зеленського, Порошенка, Тимошенко і Гриценка
Ми зібрали відповіді найрейтинговіших кандидатів на запитання про ЄС, НАТО, росагресію тощо. Цей текст додасть ґрунту для рішення про те, хто з них є кращим вибором особисто для вас – та для України.
Луценко проти Америки: чому "атака" на посла США зашкодить самій Україні
Навіщо це було робити?! Київ хотів домогтись того, щоб через подібні звинувачення Вашингтон відкликав посла? Але ж це дещо наївно і беззмістовно...
Посол-провокатор: куди виведе нове протистояння Білорусі та РФ
Від кінця 2018 року у відносинах Мінська і Москви штормить. Ілюстрацією нової кризи у взаєминах стало демонстративне ігнорування заходу посольства РФ журналістами державних білоруських ЗМІ.
Удар по злочинах СРСР: що змінює рішення ЄСПЛ у справі про геноцид у Литві
Досі захисники тоталітарних режимів могли виправдовувати їхні злочини, ховаючись за суто формальні аргументи. Однак останнє рішення ЄСПЛ прибирає цю "шпарину".
Обережно, фейк: МВФ не скасовував транш у 500 млн для України
Про покарання України за рішення КС наразі не йдеться. Просто хтось переплутав гроші МВФ із... грошима Євросоюзу, на які в уряді і без того не сподівалися. І це нескладно довести.
Союз "росіян" та русофобів: як у Естонії створюють неймовірну коаліцію
"Центристи", яких традиційно вважали захисниками "естонських росіян", раптом розпочали переговори про коаліцію з партіями, які виступають за різке зменшення прав російської меншини!
Силова відповідь Макрона: як французька влада відреагує на загострення протестів
В уряді Франції визнали недостатність дій поліції під час масових протестів 16 березня. Єдиною можливою відповіддю на те, що відбувається, може бути силова, впевнений Макрон.
Історичний самостріл: навіщо Польща пішла на реабілітацію військового злочинця
Польський Інститут нацпам'яті виправдовує військового злочинця Ромуальда Райса. Тим самим він не тільки створив привід для конфлікту з Білоруссю, але й ускладнив історичну суперечку з Україною.
Штурм парламенту та блокада телецентру: протести на Балканах увійшли у нову стадію
Спроба штурму парламенту. Компромат на главу держави. Намагання захопити центральний телеканал та блокування президентської адміністрації. Все це – новини минулого вікенду з Албанії, Чорногорії та Сербії.
Від абортів до покарання РФ: як обрання нової президентки Словаччини допоможе Україні
Більш ніж двократний розрив майже не залишає кандидату від партії влади шансів стати президентом. Для України важливим є те, що опозиційна кандидатка займає набагато принциповішу позицію щодо протидії РФ.
Ліки проти "жовтих жилетів": куди заведе Францію національний діалог Макрона
Історичних прикладів загальнонародних консультацій такого масштабу практично не існує. Макрон завершує першу фазу "загальнонаціонального діалогу" - процесу, який має стати відповіддю на протести "жовтих жилетів" (рос.).
Вбивство журналіста дійшло до виборів: як словацький олігарх перетворився на звинуваченого
За два дні до президентських виборів Словаччину сколихнула сенсаційна заява прокуратури. Обвинувачення в замовленні вбивства журналіста Яна Куцяка було висунуто мультимільйонеру Маріану Кочнеру.
Відкладений жорсткий Brexit: як і коли Британія виходитиме зі складу ЄС
Серед усіх сценаріїв є один найбільш реалістичний - це “жорсткий”, або “хаотичний” Brexit. І хоча парламент Британії проголосував проти нього, це може відбутися проти волі депутатів.
Німецька відповідь Макрону: як наступниця Меркель бачить майбутнє ЄС
У партії німецького канцлера визначилися з баченням того, як має розвиватися інтеграція Європи. Багато позицій подібні до бачення Еммануеля Макрона, проте деякі інші суперечать і йому, і коаліційній угоді.
Завдання для всіх: як Україні лобіювати своє членство в ЄС
Для того щоб Україна стала повноправним кандидатом на членство в ЄС, нам вже зараз потрібна масштабна інформаційна робота. Робота, яку мають спільно виконати політики, експерти та громадськість.
Неможливе – можливе: як фізики з Ужгорода зуміли дійти до "Горизонту-2020"
Вітчизняні науковці, мріючи про брюссельські гроші, з великим ентузіазмом захопилися написанням проектів. Утім, реальність швидко остудила запал багатьох. Але не всіх.
Ультиматум для Орбана: чим завершиться конфлікт Угорщини з найбільшою партією ЄС
Чергова інформаційна провокація Віктора Орбана викликала набагато потужнішу відповідь, аніж очікували у Будапешті. Під загрозою виключення партії "Фідес" із ЄНП Орбан показує, що готовий іти на поступки.
Військова євроінтеграція: як Україна виконує свої безпекові зобов'язання за угодою з ЄС
Україні необхідне активне зовнішнє співробітництво у безпековій сфері з дружніми державами. Така співпраця є одним із зобов’язань, які Київ взяв на себе відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.
Трюдо з проблемами: чим завершиться політична криза у союзника України
Звинувачення Джастіна Трюдо у втручанні в роботу генпрокурора може коштувати йому посади, а лібералам – поразки на майбутніх виборах. Але чи дійсно канадський прем'єр порушував закон?
"Земан у квадраті": чому словацькі вибори можуть принести неприємний сюрприз Україні
Нинішні президентські вибори у Словаччині інакше ніж дивними не назвеш. Вибори, де кандидат від влади не дуже хоче виграти. Натомість шанс на перемогу отримав відверто проросійський кандидат, який не вважає Крим анексованим.
Фейк про "скасований" безвіз: що стоїть за новинами про нові обмеження для України
Ми з’ясували, як просували фейк про "проблеми з безвізом для України". А також пояснили, як насправді зміняться правила в’їзду до ЄС після 2021 року (а вони справді зміняться)...
Перший вирок у США для радника Януковича: що чекає на Пола Манафорта
Пола Манафорта було визнано винним у фінансових махінаціях та покарано на 47 місяців позбавлення волі. Однак попереду у екс-голови виборчого штабу Трампа ще один вирок - у справі щодо "змови проти уряду США".
Піар, важливіший за санкції: що не так із азовським пакетом "тиску на Росію"
По-перше, це НЕ санкції проти Росії. По-друге, їх складно назвати "пакетом". Хоча цілком зрозумілим є бажання президента заявити, що він досяг бажаного результату...
Сусід ЄС на порозі революції: що вивело сотні тисяч людей на вулиці Алжиру
Незмінними партнерами Алжиру завжди залишатимуться Франція і Росія. Та зараз країна може встати на стежку громадянського конфлікту, здатного перерости навіть у повномасштабну війну...
Торгівля на гальмі: що трапилося з українським експортом у 2018 році
Темпи зростання українського експорту у 2018 році помітно сповільнилися. А в реальному обсязі – навіть дещо зменшилися. Що сталося? Чи є така статистика підставою для паніки?
Як нам доведеться змінити Європу після Brexit: стаття Еммануеля Макрона
Хто сказав британцям правду про їхнє майбутнє після Brexit? Хто з ними говорив про втрату доступу до європейського ринку?.. У нас є інша пастка: цією пасткою є статус-кво...
"Балканська весна": куди заведуть масові протести у проблемному регіоні Європи
Тринадцятий тиждень поспіль тривають масові протести в Сербії. Водночас хвиля протестів поширилася на Чорногорію та Албанію. Попри відмінності, всі вимагають відставки авторитарних урядів та більшої свободи.
Партія інтернету проти партії росіян: як завершилися парламентські вибори в Естонії
Одна з причин поразки партії влади в Естонії – менший рівень підтримки з боку російської меншини. В свою чергу перемогу Партії реформ забезпечило інтернет-голосування.
"Промисловий безвіз" не на часі: чому Рада провалила приєднання України до угоди ACAA
ЄС вже дав сигнал про готовність до прискореної підготовки "промислового безвізу" з Україною. Однак провальне голосування профільного закону в Раді стало справжнім "самострілом" для Києва.
Від Коломойського до "Нафтогазу": нові перемоги та складнощі у кримських арбітражах проти РФ
Українські компанії та фізичні особи намагаються стягнути з Росії компенсацію за майно, втрачене після анексії Криму. Виграші українських позивачів вже стали системними. Та попереду – чимало роботи.
Реалії безвізу: за що та як часто українцям відмовляють у праві в'їзду до ЄС
Головних причин непропуску українців через кордон ЄС дві: на першому місці – відсутність належного підтвердження мети поїздки, на другому – відсутність достатніх засобів для існування.