Лавров подтвердил преступление РФ, Лондон наказывает олигархов, в ЕС без ускорения: новости дня

Дайджест
Четверг, 10 марта 2022, 21:57

У Польщу прибули прокурори Міжнародного кримінального суду, що розслідують злочини РФ в Україні; прес-секретар Білого дому Джен Псакі повідомила, що Росія може застосувати хімічну зброю в Україні; радник з нацбезпеки США часів Трампа вірить у шанс України перемогти; Зеленський вважає, що припинення війни можливе тільки після прямих перемовин з Путіним; Кулеба і Лавров обговорювали 24-годинне припинення вогню, але без успіху; лідери ЄС навряд чи згодяться на статус країни-кандидата для України; міністр торгівлі США заявив, що у санкцій проти РФ немає строку дії; Росія відповіла на санкції Заходу забороною на експорт; у Конгресі США схвалили пакет допомоги Україні на $13,6 млрд; к Чехії хочуть прирівняти до нацистської свастики символ російських окупантів в Україні; у Вільнюсі вулиця, де розташоване Посольство Росії, отримала назву Героїв України; у Гданську з’явився мурал з Путіним поміж Гітлером і Сталіним.

Більше цікавих новин 10 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

П’ятнадцята доба війни

Триває п’ятнадцята доба війни Росії проти України. З початку вторгнення РФ випустила по Україні 710 ракет.

Понад дев'ять днів Маріуполь відрізаний від зовнішнього світу. Півмільйона людей перебувають без світла, води, тепла та зв'язку.

Державний секретар США Ентоні Блінкен порівняв облогу Маріуполя російськими військами з блокадою Ленінграда військами нацистської Німеччини.

Тим часом, у Польщу прибули прокурори Міжнародного кримінального суду, що розслідують злочини РФ в Україні.

Президент України Володимир Зеленський розповів прем’єру Британії і президенту Франції про нові злочини РФ і обговорив з підтримку України.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі повідомила, що Росія може застосувати хімічну зброю в Україні або створити операцію "фальшивий прапор", звинувативши в цьому Україну.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також побоюється, що Росія може застосувати хімічну зброю в Україні.

А от прем’єрка Естонії вважає, що в Україні Путін пішов ва-банк. Проте, радник з нацбезпеки США часів Трампа вірить у шанс України перемогти.

За даними The Washington Post, в адміністрації президента США та в експертних колах наразі не мають чіткого бачення, скільки може тривати війна в Україні.

Президент Чехії Мілош Земан, раніше відкритий симпатик Владіміра Путіна, заявив, що війна РФ проти України "наблизила світ до кінця", та висловився за посилення обороноздатності Чехії.

Президент Литви закликав готуватися до "тотальної оборони". У країні посилили надзвичайний стан, обмеживши свободу слова і зібрань.

Швеція збирається збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.

Переговори між Україною та Росією

Президент України Володимир Зеленський вважає, що припинення війни можливе тільки після прямих перемовин з Путіним. Він заявив, що готовий іти на компроміси з Росією задля припинення бойових дій, але ці кроки не повинні зраджувати інтереси України. 

Глава МЗС  Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова обговорювати гарантії безпеки від постійних членів Радбезу ООН і сусідів.

Очільник МЗС РФ Сергєй Лавров заявив, що керівник держави-агресора Владімір Путін принципово готовий до зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Утім, зараз в Москві вважають переговори на вищому рівні недоцільними.

Президент Франції вважає, що вимоги Путіна щодо України неприйнятні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон у четвер вранці зателефонували президентові Росії Владіміру Путіну. У розмові Шольц та Макрон вимагали від Путіна негайного припинення вогню в Україні.

10 березня міністри закордонних справ України і Росії в Анталії обговорили питання гуманітарного коридору в Маріуполь та з міста і загальне 24-годинне припинення вогню, але не досягли прогресу в цих питаннях.

На пресконференції після зустрічі глава МЗС країни-окупанта Сєргєй Лавров зробив низку заяв. Серед іншого, він підтвердив, що Росія свідомо розбомбила пологовий будинок в Маріуполі.

Також він сказав, що Росія обіцяє не нападати на інші держави – так само, як і на Україну. Крім того, Лавров висловився щодо санкцій: зробимо все, щоб жоден "дядя Сем" не зруйнував нашу економіку

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс після заяв глави МЗС Росії Сергєй Лаврова в Туреччині натякнув, що ніщо не може перевершити брехню російського міністерства.

Членство України в ЄС без прискорення

Лідери ЄС на неформальному саміті в Парижі у четвер збираються пообіцяти підтримку Україні, але, ймовірно, не запропонують Україні прискорене членство в ЄС. Саміт почнеться ввечері 10 березня та триватиме ще 11 березня.

Голова комітету із закордонних справ Бундестагу, член правлячої СДПН Міхаель Рот висловився за "чітку європерспективу" для України.

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович перед поїздкою на саміт пообіцяв підтримати позицію України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна чекає на конкретний сигнал від лідерів ЄС, які цими днями обговорять українську заявку на вступ.

Прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що Євросоюз повинен показати Україні "чіткі та відкриті двері" щодо її майбутнього членства у Євросоюзі.

Проте, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте не бачить можливості швидкого приєднання України до ЄС, заявляючи, що такої прискореної процедури вступу не існує.

А президент Франції Еммануель Макрон вважає нереальним вести переговори про вступ в ЄС з країною, яка перебуває у стані війни.

Санкційний удар

Міністр торгівлі США Джина Раймондо заявила в середу, що експортний контроль, який США та їх союзники запровадили проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну, "не має строку дії".

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пообіцяв посилити санкції та "накласти на Росію максимальні економічні втрати".

Британія покарала санкціями 7 топ-олігархів, включно з Абрамовичем.

Палата представників США схвалила заборону імпорту російської нафти.

Western Union призупиняє роботу в Росії та Білорусі, а Естонія тимчасово припиняє видачу туристичних віз громадянам РФ.

Уряд Росії оголосив про заборону вивезення понад 200 найменувань іноземної продукції та обладнання, які були раніше ввезені в РФ, до кінця 2022 року в рамках відповіді Москви на санкції, запроваджені через війну проти України.

Мільярди доларів допомоги

Палата представників Конгресу США схвалила екстрений пакет допомоги Україні у розмірі 13,6 млрд доларів.

США виділять $53 млн для продовольчої допомоги українцям.

Зеленський обговорив з Шольцом збільшення оборонної підтримки Німеччини.

Мільйони біженців

З початку війни в Україні до Польщі виїхали майже півтора мільйони українців. Польський Сейм схвалив закон про допомогу українським біженцям.

Українські біженці зможуть подати документи на британську візу онлайн.

А Румунія створила спеціальний сайт для українців, що втікають від війни.

З України до Молдови виїхали вже 300 000 людей.

Франція очікує до 100 000 біженців з України наступними тижнями.

Інше: нацистський символ, вихід РФ з Ради Європи

У Чехії хочуть прирівняти до нацистської свастики символ російських окупантів в Україні.

У Вільнюсі вулиця, де розташоване Посольство Росії, отримала назву Героїв України.

У Лаврова анонсували вихід Росії з Ради Європи.

У Вільнюсі встановили дорожній знак на підтримку українців і білорусів.

У Гданську з’явився мурал з Путіним поміж Гітлером і Сталіним.

Молдова просить допомоги прикордонного агентства ЄС на кордоні з Україною.

Проєкт з Литви бореться з брехнею Кремля телефонними дзвінками в Росію.

Макрон через війну Путіна проти України хоче зменшувати залежність від російського газу.

Це лише частина цікавих новин 10 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: