ЕС отменяет пошлины и квоты, Орбан вводит чрезвычайное положение, обыски у Додона: новости дня

Дайджест
Вторник, 24 мая 2022, 21:57

Уряд Угорщини оголосив надзвичайний стан через війну в Україні; ЄС скасував на рік всі мита і квоти на експорт з України; Україна планує приєднатися до роумінгового простору ЄС, а також єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA; ЄС затвердив четвертий транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро; Туреччина показала список своїх вимог щодо членства Швеції і Фінляндії у НАТО; колишнього канцлера Німеччини офіційно висунули до складу ради директорів російської держкомпанії "Газпром"; російські військові провели навчання з висадки техніки на узбережжя Балтійського моря; Ердоган заявив, що прем’єр-міністр Греції не існує для нього; у Батумі оштрафували росіянку за скандал через плакат з посланням для російського корабля.

Більше важливих і цікавих новин 24 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Надзвичайний стан в Угорщині

Триває дев’яноста доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, українські сили зберігають контроль над фронтом на Луганщині в районі Сєвєродонецька, однак Росія досягла локальних успіхів, частково завдяки зосередженню там артилерійських підрозділів, і прагне окупувати всю область.штабної війни Росії проти України. 

Як відзначається в огляді, Росія збільшила інтенсивність своїх операцій на Донбасі, прагнучи оточити Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне. Зараз північну і південну осі цієї операції розділяють приблизно 25 км території, що утримуються Україною.

Водночас, українські сили чинили сильний опір, обіймаючи добре укріплені оборонні позиції. Давно створена Операція об'єднаних сил України, ймовірно, зберігає ефективне командування та контроль над цим фронтом, вважає британська розвідка.

Захоплення Росією Сєвєродонецького котла призведе до того, що вся Луганська область опиниться під російською окупацією. 

Уряд Угорщини оголосив надзвичайний стан через війну в Україні.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що заклики із Заходу про переговори - це тиск на Україну.

Міністр підкреслив, що він так реагує "на формулювання деяких західних лідерів про те, що, можливо, необхідно припинити вогонь і почати переговори".

За його словами, умови для закінчення війни "мають бути створені в Україні".

Нагадаємо, МЗС України підтвердило інформацію ЗМІ про те, що Італія запропонувала своє бачення плану для припинення війни.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в промові на Світовому економічному форумі у Давосі сказала, що Україна має перемогти у війні і агресія Путіна має стати для нього стратегічною поразкою. 

Вона почала свою промову з війни та присвятила їй більшу частину виступу.

Президентка Єврокомісії заявила, що Росія почала агресію проти України "за методичками з минулого століття - поводитися з мільйонами людей не як з людьми, а як з безликим населенням, яке можна переміщувати чи контролювати, чи використовувати як буфер між воюючими сторонами, спроби задушити прагнення цілої нації танками".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що міжнародні санкції сильно б'ють по економічному розвитку Росії та будуть мати довгострокові наслідки.

Канцлер розкритикував рішення президента Росії вести "дуже жорстоку війну" в Україні, назвавши його "імперіалістичним підходом".

Шольц підтвердив, що війна та санкції щодо імпорту енергоносіїв із Росії призвели до стрибка світових цін на паливо, а США та ЄС працюють разом над зниженням витрат.

Шольц сказав, що для Росії життєво важливо припинити війну в Україні не лише для європейської безпеки, а й для миру у всьому світі.

Щодо інтеграції України до Євросоюзу

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення, яке дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торговельні поступки щодо певних українських товарів.

Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу не сплачуватиметься. Завдяки цим заходам ЄС зможе суттєво підтримати економіку України.

У Брюсселі зазначили, що загарбницька війна Росії проти України мала руйнівний вплив на виробничі потужності країни, транспортну інфраструктуру та вихід до Чорного моря, а також на її ширші можливості торгівлі з рештою світу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна планує незабаром приєднатися до роумінгового простору ЄС, а також єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA.

Перше дасть можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а друге - дасть змогу здійснювати перекази в євро без комісій.

Хорватія пропонує порти на Адріатичному морі для перевезення українського зерна.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн допустила, що заарештовані російські активи можуть бути спрямовані на фінансування відбудови України після війни.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що Україна навряд чи скоро отримає статус кандидата на вступ в ЄС.

Рютте заявив, що надто багатьом країнам ЄС ця ідея не подобається. За його словами, це також було б несправедливо стосовно країн Західних Балкан, які набагато довше чекали на статус кандидата.

Прем'єр-міністр Нідерландів повідомив, що один із варіантів полягає в тому, що Україна стає потенційним кандидатом на вступ і їй повідомляють, скільки кроків їй ще потрібно зробити, щоб набути повноцінного статусу.

В МЗС України вважають несправедливим прив‘язувати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС до прогресу в інтеграції Західних Балкан.

Четвертий транш військової допомоги Україні від ЄС

Рада ЄС схвалила виділення Україні четвертого траншу допомоги з Європейського фонду миру (EPF) у розмірі 500 млн євро, які дозволять ЄС підтримати українську армію озброєнням.

Після ухвалення трьох траншів військової підтримки на загальну суму 1,5 млрд цього року четвертий транш додасть до них 500 млн євро, в результаті чого загальна сума складе 2 млрд євро.

Обсяг обладнання, яке буде надано у рамках нового пакета підтримки, відповідає поточним пріоритетам, заявленим урядом України, повідомила пресслужба Ради ЄС.

Із нового траншу 490 млн євро передбачені на військову техніку, призначену для нанесення летальних ударів в оборонних цілях, а також 10 млн євро, призначені для покриття витрат на надання обладнання та предметів постачання, таких як засоби індивідуального захисту, аптечки першої допомоги та паливо.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав партнерів прискорити постачання Україні озброєння та боєприпасів - реактивних систем залпового вогню, далекобійної артилерії, бронетранспортерів.

За його словами, Україні здатні допомогти ракетні системи залпового вогню MLRS.

А президент Польщі Анджей Дуда звинуватив федеральний уряд Німеччини у недотриманні слова щодо схеми обміну танків.

Щодо нафтових санкцій проти РФ

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що лідери Європейського союзу навряд чи домовляться про нафтове ембарго проти Росії на саміті 30-31 травня.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан виключив можливість обговорення запропонованого ЄС нафтового ембарго проти Росії на саміті лідерів наступного тижня, що є новим ударом по зусиллям Євросоюзу здобути підтримку шостого пакету санкцій.

Проте, наприклад, прем’єр Нідерландів прогнозує домовленість ЄС про нафтове ембарго вже цього тижня. Нова глава МЗС Франції також вірить у погодження нафтових санкцій ЄС проти Росії.

Щодо розширення НАТО

Туреччина опублікувала список своїх вимог для того, щоб Анкара погодилася на членство у НАТО Швеції та Фінляндії.

Першим пунктом у вимогах є "конкретні гарантії" від Швеції щодо організацій курдів та гюленістів, які Туреччина вважає терористичними, зокрема припинення їхньої політичної підтримки і фінансування. 

Також Туреччина вимагає скасування шведського ембарго та санкцій проти себе у відповідь на "легітимні дії Туреччини для захисту своїх міжнародних прав у Середземномор’ї та убезпечення сирійського кордону".

Останній пункт вимог Туреччини - "глобальна співпраця для боротьби з тероризмом". 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг упевнений, що вдасться вирішити побоювання Туреччини щодо заявок Фінляндії та Швеції на вступ до Альянсу.

Він зазначив, що Туреччина висловила стурбованість, пов'язану з тероризмом, з їхніми інтересами безпеки, і НАТО знайде спосіб вирішити ці питання та домовитися.

Тим часом, Латвія зробила перший крок для схвалення вступу Фінляндії і Швеції до НАТО.

А от думки українців щодо того, чи прийнятно для України в умовах війни відмовитись від НАТО, але при цьому отримати гарантії безпеки, розділились практично порівну.

Затримання експрезидента Молдови

У Молдові після обшуків затримали колишнього президента, проросійського політика Ігоря Додона.

Відзначається, що Додона, почесного президента Партії соціалістів, затримали на 72 години. Також повідомляють про затримання кума Додона Петру Меріняну. 

Пізніше стало відомо, що експрезидента все ж поки не затримали і "слідчі дії тривають"

Слідчі дії триваються в рамках кримінальної справи, порушеної за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених статтями про пасивну корупцію, прийняття фінансування політичної партії від злочинної організації, державну зраду і незаконне збагачення.

У Кремлі заявили, що стурбовані "переслідуванням прихильників дружніх відносин з РФ", коментуючи обшуки у проросійського експрезидента Молдови Ігоря Додона.

Члени та прихильники Партії соціалістів вийшли під парламент Молдови висловити протест проти переслідування її почесного керівника; туди ж прийшли і опоненти Додона "святкувати подію". 

А у невизнаному Придністров'ї людину, пов'язану з "однією із силових структур Молдови", звинуватили в організації підпалу військкомату в Тирасполі вночі 13 травня.

23 травня так зване "міністерство" невизнаної республіки опублікувало сюжет під назвою "Диверсія і теракт в Тирасполі" про спільне "розслідування" різних силових структур Придністров'я.

У ньому стверджується, що військкомат у Тирасполі підпалили за завданням людини, пов'язаної із "силовою структурою Молдови". 

Інше: Шредера запрошують у "Газпром", російські навчання

Шредера офіційно висунули до ради директорів "Газпрому".

Російські військові провели навчання з висадки техніки на узбережжя Балтійського моря.

Німецький астронавт розповів, як війна в Україні виглядає з космосу.

Ердоган заявив, що прем’єр-міністр Греції не існує для нього.

У Батумі оштрафували росіянку за скандал через плакат з посланням для російського корабля.

Росія запровадила санкції проти 154 британських лордів.

Посол України оцінив відставку дипломата РФ в ООН і нагадав його колегам про долю Ріббентропа.

Це лише частина цікавих новин 24 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.