5 вересня 2022

Статті
65 млрд євро для громадян і бізнесів: як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ
Вартість узгоджених заходів складає 65 млрд євро. Зима 2023 року нестиме проблеми для Німеччини та для всієї Європи, ніхто вже не має сумніву...
Колонки
70 тисяч проти України: чи вдасться уряду Чехії зупинити реванш "друзів Путіна"
Чеську опозицію об'єднала ненависть до уряду Петра Фіали, котрий, як там вважають, допомагає Україні ціною зниження життєвого рівня своїх громадян.
Новини
23:32
Член партії Ердогана заявив, що деякі країни Заходу хочуть "поквитатися з РФ через Україну"
Депутат від правлячої Партії справедливості та розвитку Туреччини Мурат Байбатур на зустрічі з делегацією членів "Єдиної Росії" заявив, що деякі країни Заходу нібито хочуть "поквитатися з Росією через Україну".
23:09
Суд задовольнив прохання Трампа, яке ускладнить розслідування щодо секретних документів у його резиденції
Федеральна суддя США Ейлін Кеннон у понеділок задовольнила прохання 45-го президента Дональда Трампа про призначення юриста (special master) для аналізу документів, вилучених під час обшуків у резиденції в Мар-а-Лаґо.
22:48
Спецслужби будуть наглядати за "Альтернативою для Німеччини" у Гессені
Управління із захисту конституції Німеччини – внутрішньої спецслужби країни – буде стежити за ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" в центральній землі Гессен, анонсував у понеділок голова його гессенського відділення Роберт Шьофер.
22:24
G7 стурбована законопроєктом, який може "вбити" незалежність НАБУ
Посли держав "Групи семи" у понеділок висловили стурбованість законопроєктом №7654, який скасовує вимогу до директора Національного антикорупційного бюро не співпрацювати з політичними партіями або бути їхнім членом.
22:01
фотоПольські водії страйкують біля кордону з Україною через черги з українського боку
Група польських водіїв у понеділок заблокувала пункт пропуску "Дорогуськ-Ягодин" на кордоні з Україною, вимагаючи вирішення проблеми з довгими чергами й нарікаючи на роботу польських митників і прикордонників.
21:35
Глава Єврокомісії розповіла, як у ЄС долатимуть енергетичну кризу
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок розповіла про заходи, які планується запропонувати державам-членам ЄС для подолання енергетичної кризи.
ДайджестНовий прем’єр Британії, РФ відкрито шантажує Німеччину, падіння курсу євро: головне за день
21:09
Урядова коаліція Словаччини втратила парламентську більшість
Чотири міністри уряду Словаччини від партії "Свобода і солідарність" подали у відставку через незгоду з дією коаліції, внаслідок чого кабінет прем’єра Едуарда Геґера втратив парламентську більшість.
20:57
Папа Римський заявив, що лікар забороняє йому поїздку в Україну чи Росію
Франциск заявив, що робить все можливе для припинення війни в Україні, перебуваючи у постійному контакті з президентами Володимиром Зеленським та Владіміром Путіним.
20:46
У Хорватії, яка має приєднатися до єврозони, з'явилися подвійні цінники
У Хорватії, яка менш ніж через чотири місяці має приєднатися до єврозони, з понеділка почали дублювати ціни в місцевій валюті – хорватській куні – та євро.
20:37
Президент Литви за посилення тиску на РФ: війна має стати непосильним тягарем для агресора
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що обмеження видачі віз Євросоюзу громадянам Росії було б справедливим.
20:32
Резніков із послом США обговорили підготовку до п'ятого "Рамштайну"
Міністр оборони Олексій Резніков у понеділок провів зустріч із послом США в Україні Бріджит Брінк напередодні п’ятого засідання Контактної групи з питань допомоги Україні (формат "Рамштайн").
20:22
"Газпром" заговорив про загрозу вибуху чи пожежі в разі подальшої роботи "Північного потоку"
Російська газова компанія "Газпром" у понеділок заявила, що в разі подальшої експлуатації єдиної робочої нині компресорної станції "Північного потоку" "Портова" нібито існує загроза пожежі або вибуху.
20:12
Польща і країни Балтії офіційно підтримали приєднання України до Механізму цивільного захисту ЄС
Україна раніше офіційно звернулася до Європейської комісії із запитом щодо приєднання до Механізму цивільного захисту ЄС.
20:07
Глава МВС Британії, яка пропонувала "вийти з ЄСПЛ", пішла у відставку
Міністерка внутрішніх справ Великої Британії Пріті Патель у понеділок подала нинішньому главі уряду Борису Джонсону свою заяву про відставку і сказала, що не планує працювати в уряді його наступниці Ліз Трасс.
19:58
В ЄС закликали Ердогана припинити погрози на адресу Греції
Європейський союз закликав президент Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана припинити агресивну риторику на адресу Греції.
19:50
За минулий тиждень винищувачі НАТО в Литві 6 разів перехоплювали російські літаки
Протягом тижня з 29 серпня по 4 вересня винищувачі країн Північноатлантичного Альянсу, які базуються в Литві, шість разів злітали для перехоплення й супроводу російських літаків, які порушували повітряний простір над Балтійським морем.
19:37
Нідерланди терміново розпочали будівництво притулку для шукачів притулку
У селі Зуткамп нині мешкає 500 прохачів притулку з Афганістану. Загалом у місті проживає 1200 осіб.
19:28
Суд Чехії відмовився випускати росіянина Франчетті, якого звинувачують у сприянні анексії Криму
Празький міський суд у понеділок відмовився відпускати з-під варти громадянина Росії Алєксандра Франчетті, якого звинувачують в участі в організованому злочинному угрупованні, що брало участь у протиправній анексії Криму Росією.
19:14
Франція допоможе Німеччині з газом в обмін на електроенергію – Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон за підсумками онлайн-наради з канцлером Німеччини Олафом Шольцем оголосив про запровадження механізму "європейської солідарності" щодо забезпечення газом та електроенергією.
19:01
Росія не досягла жодної стратегічної цілі в Україні і втратила 25 тисяч військових – міністр оборони Британії
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес під час виступу в Палаті громад у понеділок заявив, що Росія "продовжує втрачати значну кількість техніки та живої сили" в Україні й не змогла досягти жодної стратегічної цілі.
18:56
Instagram оштрафували на 405 млн євро за порушення правил конфіденційності дітей
Ірландська комісія із захисту даних оштрафувала Instagram на 405 мільйонів євро за порушення Загального регламенту захисту даних Євросоюзу.
18:45
Німеччина відкладе закриття двох із трьох АЕС через енергокризу – ЗМІ
Федеральний уряд Німеччини планує відтермінувати закриття двох із трьох атомних електростанцій країни до весни 2023 року на тлі енергетичної кризи.
18:41
Прем'єр Чехії: протест у Празі організувала російська п'ята колона
Прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала наполягає на своїй заяві про те, що суботня антиурядова демонстрація була спровокована проросійськими силами.
18:29
В Естонії хочуть ухвалити закон про збройний спротив у разі окупації
Міністерство оборони Естонії готує законопроєкт, який надасть Силам оборони країни повноваження готувати збройний опір на окупованих територіях через агентурні мережі та відповідну інфраструктуру – наприклад конспіративні квартири та схованки.
18:23
У Польщі з кінця тижня перестають приймати українські гривні для обміну
Національний банк Польщі попередив, що цей тиждень - останній, коли українці у Польщі можуть скористатися програмою обміну гривень на злоті.
18:14
"Контрсанкції": Росія заборонила в'їзд ще 25 громадянам США
Міністерство закордонних справ Росії в понеділок оголосило про чергові "контрзаходи" у відповідь на санкції через вторгнення в Україну та заборонило в’їзд на російську територію 25 громадянам США.
ВідеоНайяскравіші "українські" кадри прем'єра Бориса Джонсона
18:02
У Франції почався суд над вісьмома підозрюваними у причетності до теракту у Ніцці 2016 року
У Франції розпочався суд над вісьмома підозрюваними у причетності до теракту у Ніцці 2016 року, коли зловмисник на вантажівці в’їхав у натовп людей, спричинивши загибель 86 осіб.
17:56
фотоВ Угорщині в результаті зіткнення поїзда з автомобілем загинули 7 людей
Поліція повідомила, що аварія сталася на перетині ґрунтової дороги близько 6:45 ранку неподалік села Кунфехерто. Водій автомобіля та всі пасажири загинули на місці.
17:54
Зеленський розраховує на співпрацю з Джонсоном "у його новому статусі"
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з главою уряду Великої Британії Борисом Джонсоном в останній день його перебування на цій посаді.
17:46
В ЄС привітали Трасс із обранням лідером консерваторів у Британії та згадали про Brexit
Глава зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітали Ліз Трасс із перемогою на виборах очільника Консервативної партії Великої Британії.
17:25
Рух України до членства не заміняє Угоду про асоціацію - ЄС
У Єврокомісії наголосили, що рух України до членства у Євросоюзі, що розпочався з отриманням статусу кандидата та рекомендацій Єврокомісії, не замінює собою Угоди про асоціацію з ЄС.
17:25
Український посол у Казахстані вибачився за слова про росіян — МЗС Казахстану
Міністерство закордонних справ Казахстану в понеділок заявило, що український посол Петро Врублевський приніс вибачення за свої слова про росіян, яких в Україні "намагаємося вбити якнайбільше".
17:19
Шмигаль у Брюсселі застеріг європейців щодо втоми від війни: "Це війна не за холодильник"
Втома європейців від війни в Україні лише посилить позиції Росії в Європі та допоможе їй у подальшій гібридній війні на континенті.
17:09
Найбільший імпортер газу в Німеччині більше не отримує російський газ
Найбільший імпортер природного газу Німеччини Uniper у понеділок заявив, що перестав отримувати газ із Росії.
17:06
Шмигаль розповів, коли Україна планує почати переговори вступ в ЄС
Україна розраховує за кілька місяців перейти до переговорів щодо вступу в ЄС, що є наступним етапом у процесі приєднання до блоку.
16:51
Прем’єр України запропонував ЄС допомогу на тлі енергетичної кризи через шантаж Кремля
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував країнам ЄС допомогу України у покращенні ситуації в енергетичній сфері в умовах високих цін на енергоносії та загрози повної зупинки постачання газу з Росії. 
16:39
У ЄС нагадали Україні про необхідність ратифікувати Римський статут
У Брюсселі нагадали Україні про необхідність ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, щоб вона мала можливість користуватися всіма правами країн-учасниць. 
16:33
Боррель: ЄС підтримуватиме Україну попри будь-який шантаж Росії
Європейський союз продовжить підтримувати Україні у боротьбі проти російської агресії стільки, скільки буде потрібно.
16:23
Макрон і Шольц проводять онлайн-зустріч через енергетичну кризу
Президент Франції Еммануель Макрон та федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок проведуть зустріч у зв’язку з поточною ситуацією з постачанням енергоносіїв та цінами на них.
16:02
В Естонії засудили жінку, яка відправила 40 євро для російської армії та війни проти України
Засуджена Ольга Федорова відправила гроші росіянину Владіміру Шилову, який перевозив дрони для російської армії.
15:35
Джонсон привітав Трасс і згадав підтримку України серед своїх головних здобутків на посаді
Борис Джонсон підвів підсумки своєї роботи та привітав з перемогою свою наступницю на посаді лідера Консервативної партії та прем’єра Британії Ліз Трасс.
15:34
Німеччина оголосила пакет заходів на 65 млрд євро для стримування цін на електроенергію
Німеччина оголосила про пакет заходів на суму 65 млрд євро, щоб зменшити загрозу зростання цін на енергоносії, оскільки Європа бореться із дефіцитом постачань після вторгнення Росії до України.
15:07
Cуд у Швеції виніс обвинувальні вироки документалістам за зйомки затонулого порома "Естонія"
Суд у Швеції виніс обвинувальні вироки режисерам-документалістам за "порушення спокою могили" під час їхньої роботи біля рештків затонулого у 1994 році порома "Естонія".
15:02
Зеленський обговорив з Макроном оборонну підтримку Франції та ситуацію на ЗАЕС
Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з французьким лідером Еммануелем Макроном обговорив оборонну підтримку та ситуацію на Запорізькій АЕС.
14:38
Ліз Трасс стане новим прем'єр-міністром Великої Британії
Ліз Трасс у фінальному турі виборів перемогла колишнього міністра фінансів Ріші Сунака і замінить на посаді Бориса Джонсона
14:35
На полях засідання Ради асоціації Україна-ЄС підписали чотири документи
На полях засідання Ради асоціації Україна-ЄС підписали чотири секторальні угоди.
14:32
Боррель попередив про зменшення запасів зброї в ЄС
Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що запаси зброї в Євросоюзі скорочуються, оскільки країни-члени продовжують надсилати зброю та боєприпаси до України і закликав країни ЄС краще координувати свої витрати на військову техніку.
14:02
Єврокомісія виділить Україні 500 млн євро на підтримку бюджету
ЄС та Україна підписали угоду щодо 500 млн євро бюджетної підтримки для України.
13:44
НАТО збирає серед союзників зимову форму для ЗСУ
На терміновий запит міністра оборони Олексія Резнікова НАТО закликав своїх членів надати зимове спорядження для Збройних сил України.
13:18
Північна Македонія купить у Франції систему ППО вартістю майже 70 млн євро
Північна Македонія купить у Франції систему протиповітряної оборони вартістю 66 млн євро.
13:07
Кремль розпочав прямий шантаж Заходу і висунув умови прокачки газу через "Північний потік"
Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що проблеми з постачанням газу по "Північному потоку" зберігатимуться доти, доки не буде знято західні санкції.
13:07
Президент Латвії ініціює відокремлення Латвійської православної церкви від московського патріархату
Президент Латвії Егілс Левітс подав на розгляд Сейму поправки до закону про Латвійську Православну церкву, які передбачають її самостійний і незалежний (автокефальний) статус.
Аналітика короткоЧому у Чехії вибухнули "проросійські" протести і чим це загрожує Україні
12:51
Найбільша опозиційна партія Грузії поновлює протести з вимогою дострокових виборів
Найбільша опозиційна партія Грузії "Єдиний національний рух" анонсувала нові акції протесту з вимогою дострокових парламентських виборів.
12:44
Шмигаль в Брюсселі наполягав на повному енергоембарго щодо РФ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який перебуває з візитом у Брюсселі, обговорив з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем запровадження повного енергетичного ембарго проти Росії.
12:27
У Німеччині літак розбився за 50 метрів від циркового намету, є загиблі
У німецькому місті Дуйсбург неподалік від місця проведення циркової вистави розбився невеликий літак.
12:26
Глава МЗС Франції відкинула твердження, що санкції проти РФ більше шкодять європейцям
Міністерка закордонних справ Франції відкинула тези про те, що запроваджені Євросоюзом санкції більше шкодять самим європейцям, ніж Росії.
12:22
Два співробітники російської дипмісії загинули від вибуху біля посольства РФ в Кабулі
У Кабулі в результаті вибуху, який влаштував терорист-смертник біля посольства РФ, загинули двоє співробітників російської дипмісії. 
11:57
Естонія закупить у Польщі ПЗРК Piorun
Польща та Естонія на цьому тижні підпишуть контракт на закупівлю польських переносних зенітних комплексів Piorun.
11:53
Приватний літак, що розбився у Балтійському морі, належав німецькому бізнесмену 
Приватний літак, який упав у Балтійське море біля берегів Латвії після того, як на його супровід підняли винищувачі НАТО, належав німецькому бізнесменові Георгу Гріземанну.
11:25
В МЗС назвали неприпустимими проросійські шабаші в центрі Європи
В МЗС засудили проросійські акції в Німеччині і Чехії з вимогою скасувати санкції та припинити підтримку України.
11:06
У Брюсселі відбудеться засідання Ради асоціації Україна-ЄС
Рада асоціації Україна-ЄС 5 вересня в Брюсселі обговорить двосторонній порядок денний, зокрема виконання Угоди про асоціацію та поточний стан співпраці між Україною та ЄС.
10:52
відеоБлизько сотні німецьких військових прибули в Литву посилити східний фланг НАТО
Близько сотні німецьких військових прибули до Литви в неділю у рамках розширення військової присутності на східному фланзі НАТО.
10:52
У Британії планують збільшити виплати родинам, які приймають українців
Британські родини, які прийняли українських біженців, отримають удвічі вищі виплати допомоги.
10:25
Курс євро опустився до найнижчого за 20 років рівня
З початку року європейська валюта продовжила слабшати щодо долара.
10:23
Єврокомісія розробила два інструменти для обмеження ціни на російський газ - ЗМІ
Європейська комісія визначила два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ, відповівши на зниження поставок російського газу в Європу.
09:55
В Естонії вважають, що Україна зможе відтіснити росіян з правого берега Дніпра за два місяці
За оцінкою голови кіберкомандування, естонського полковника Каупо Росіна, Україна зможе відтіснити російські війська із правого берега Дніпра за два місяці, а на звільнення всієї окупованої території може знадобитися кілька років.
09:54
Польща найближчим часом подасть уряду Німеччини ноту у справі репарацій
Польський уряд найближчим часом має намір звернутися до німецького уряду справі воєнних репарацій.
09:18
Сальвіні хоче перегляду санкцій проти РФ, бо вони "більше шкодять Італії"
Лідер італійської ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні заявив, що західні санкції проти Росії не працюють і фактично шкодять Італії, тому їх потрібно переглянути.
09:17
За кілька годин світ дізнається, хто замінить Бориса Джонсона на посту прем’єра
У понеділок має стати відомо, хто очолить Консервативну партію Великої Британії і стане наступним прем’єр-міністром.
08:54
Британська розвідка розповіла, якою залишається політична мета дій РФ на Донбасі
Політичною метою операції на Донбасі майже напевно залишається захоплення всієї Донецької області, що дозволить Кремлю оголосити про "звільнення" Донбасу. 
08:53
Британія істотно розширює програму навчання українських військових
Велика Британія значно розширить програму підготовки українських військових – йдеться про навчання десятків тисяч солдатів.
08:37
Адронному колайдеру загрожує зупинка через енергетичну кризу в Європі 
Європейська організація ядерних досліджень (CERN) готується до можливого закриття своїх прискорювачів елементарних частинок, у тому числі Великого адронного колайдера, через дефіцит енергії в Європі.
08:29
Болгарія підвищить вартість віз для росіян
Болгарія підвищить вартість віз для російських туристів з 35 до 80 євро згідно з рішенням, прийнятим на рівні ЄС.
08:14
ЄС синхронно зі США змінює посла в Росії
Європейський Союз синхронно зі США змінює свого посла у Росії - німецький дипломат Маркус Едерер завершив роботу.
07:50
фотоЖителів Словаччини попередили через тигра, що втік з господарства в Україні
На українсько-словацькому кордоні фотопастки зафіксували тигра, який втік з господарства у селі Стричава на Закарпатті.
07:21
Біля берегів Латвії за загадкових обставин розбився приватний літак
У Балтійському морі неподалік Вентспілса зазнав аварії приватний літак Cessna - його маршрут виглядав підозріло і змінювався кілька разів, тому супроводити літак були направлені літаки НАТО.