6 вересня 2022

Колонки
Орбан – це не вся Угорщина. Чому важливо відрізняти угорську владу від народу
Героїчний український народ, невіддільною частиною якого є угорці, продовжує Вітчизняну війну за свою незалежність від Росії...
Новини
23:22
Молдова хоче купувати газ в Азербайджану та Румунії, щоб не залежати від РФ
Віцепрем’єр-міністр Молдови Андрій Спину заявив, що країна веде переговори з Азербайджаном і Румунією про закупівлю природного газу.
23:04
Німеччина передала Україні РЛС COBRA і ще п’ять Gepard
Німеччина за останній тиждень передала Україні радіолокаційну станцію COBRA і п’ять зенітних самохідних артилерійських установок Gepard.
22:40
доповнено 23:25Зеленський поговорив із Трасс і запросив її в Україну, вона прийняла запрошення
Президент України Володимир Зеленський став першим іноземним лідером, із яким Ліз Трасс провела телефонну розмову на посаді прем'єр-міністерки Сполученого Королівства.
22:32
Трасс призначила ключових міністрів свого уряду: Воллес лишився міністром оборони
Нова прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс у вівторок оголосила про призначення нових очільників ключових міністерств – фінансів, закордонних і внутрішніх справ.
22:07
ексклюзивУ Польщі побоюються проникнення ДРГ з території України
Нинішні проблеми на польсько-українському кордоні пов’язуються в Польщі зі знаходженням зброї в українських машинах, що прямують на її територію.
21:53
Україна буде й далі вимагати визнання РФ спонсором тероризму – Кулеба
Попри позицію Сполучених Штатів українська влада продовжуватиме наполягати на необхідності визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму.
ДайджестУгорщина блокує санкції, МАГАТЕ підтвердило злочини РФ, Берлін відмовив щодо танків: новини дня
21:43
ексклюзивВ уряді Польщі стверджують, що готувалися до прийому біженців з України ще до вторгнення РФ
У польському уряді стверджують, що ще на початку 2022 року – тобто до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – проводили консультації та готувалися масово приймати українських біженців.
21:26
Угорщина прокоментувала спробу врятувати олігархів Путіна від санкцій
Речник уряду Угорщини Золтан Ковач у вівторок прокоментував повідомлення ЗМІ про те, що Будапешт вимагає від Європейського Союзу виключити із санкційного списку кількох наближених до Путіна російських олігархів.
21:13
"Газпром" вимагає від Siemens полагодити турбіну "Північного потоку" – там відповіли
Заступник виконавчого директора російської газової компанії "Газпром" Віталій Маркєлов заявив, що прокачування газу через трубопровід "Північний потік" не відновиться, поки компанія Siemens не полагодить обладнання.
21:03
ЄС і США збільшили імпорт російського алюмінію та нікелю після війни в Україні
Згідно з офіційними даними про торгівлю, зібраними з бази даних United Nations Comtrade, у березні-червні імпорт з Росії алюмінію та нікелю в ЄС та США збільшився на 70%.
20:57
Кулеба про нову прем'єрку Британії: курс щодо РФ збережеться
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що призначення Ліз Трасс на посаду прем’єр-міністерки Великої Британії означає продовження жорсткого курсу Лондона щодо Росії.
20:44
Литва звинуватила Білорусь у псуванні паркану від мігрантів на кордоні
У міністерстві заявили, що білоруські чиновники також сприяють пошкодженню бар'єру та проникненню нелегальних мігрантів.
20:44
Зеленський написав листа президентці Грузії: подякував за участь у Кримській платформі та підтримку України
Президент України Володимир Зеленський направив листа грузинській колегі Саломе Зурабішвілі, в якому подякував їй за участь у саміті Кримської платформи, а Грузії загалом – за підтримку України.
20:30
Пентагон підтвердив успішність контрнаступу України на півдні
Представник міністерства оборони США бригадний генерал Пет Райдер у вівторок підтвердив, що українські сили повернули контроль над кількома селами біля Херсона.
20:22
Законопроєкт про НАБУ, який стурбував G7, зник з порядку денного парламенту
Законопроєкт №7654 щодо змін до закону про Національне антикорупційне бюро, який розкритикували посли G7 та антикорупційні організації, зник з порядку денного Верховної ради.
20:09
Білий дім: визнання Росії спонсором тероризму може нашкодити Україні
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що проголошення Росії державою-спонсором тероризму з боку США може призвести до послаблення підтримки України та нашкодити гуманітарним зусиллям.
20:08
Німеччина планує скасувати вимогу носити маски на авіарейсах
Правила, які зобов'язують носити маски на рейсах, діють до 23 вересня, і найменша партія в коаліційному уряді, Вільна демократична партія, наполягає на їх скасуванні.
19:50
відеоЧлен ультраправої партії Італії потрапив у скандал через передвиборче відео з ромкою
Алессіо Ді Ґільйо – член італійської партії "Ліга", що входить до ультраправої коаліції – потрапив у скандал через передвиборне відео з ромською жінкою, яка, за його словами, "зникне", якщо виборці проголосують за партію на виборах 25 вересня.
19:43
Ердоган повторив погрозу Греції попри заклики ЄС припинити агресивну риторику
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вівторок повторив своє попередження Греції про те, що Туреччина може "раптово прийти однієї ночі".
19:31
"Разом ми переживемо цей шторм": Трасс виголосила першу промову на посаді прем'єрки Британії
Нова прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс у вівторок увечері виголосила першу промову на посаді, в якій заявила, що країна зможе пережити економічну кризу, викликану високими цінами на енергоносії.
19:09
Франція відновлює роботу закритого газопроводу до Німеччини
Франція повертає в експлуатацію зупинений газопровід на кордоні з федеральною німецькою землею Рейнланд-Пфальц.
19:09
Парламент Грузії подолав вето президентки на "закон про прослуховування", який розкритикував ЄС
Парламент Грузії у вівторок більшістю голосів подолав вето президентки Саломі Зурабішвілі, яке вона наклала на законопроєкт про прослуховування, що критикується Європейським Союзом.
18:58
Канцлер Німеччини не вірить, що в країні будуть протести через економічну кризу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц скептично ставиться до можливих протестів у країні у зв’язку зі зростанням цін на енергоносії.
18:36
Шольц пояснив, чому Німеччина не відправила Україні танки
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що його країна достатньо допомагає Україні озброєнням, а рішення передавати ту чи іншу техніку, за його словами, відбувається в координації із союзниками.
18:22
Італія планує скоротити споживання газу на 7% протягом зими
Італія націлена на скорочення споживання природного газу протягом зимового сезону шляхом збільшення використання вугілля, зменшення опалення по всій країні та наполягання на зміні звичок громадян.
18:15
У прощальній промові Джонсон натякнув, що може знову стати прем'єром Британії
Уже колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у прощальній промові на посаді у вівторок згадав давньоримського диктатора Луція Квінкція Цинцинната, який, за переказами, після відходу з політики знову повернувся до влади.
18:14
Опозиція в міськраді Нарви хоче йти до суду через демонтаж радянського танка-пам’ятника
Група депутатів з міської ради Нарви - найбільш російськомовного міста в Естонії - хоче позиватися проти центральних органів влади за рішення про демонтаж та вивезення з міста радянського танка-пам’ятника.
17:58
Нідерландське місто першим у світі заборонить рекламу м’яса в громадських місцях
Нідерландське місто Гарлем першим у світі заборонить рекламу м’яса в громадських місцях, щоб зменшити споживання та викиди парникових газів.
17:50
фотоМАГАТЕ підтвердило, що Росія розмістила техніку та військових на території ЗАЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у вівторок оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де зокрема поділилося даними про візит місії на Запорізьку атомну електростанцію.
17:40
Прем’єр Латвії про газовий шантаж РФ: ми платимо свій "військовий збір", Україна платить гірший 
Прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш наголосив, що Латвія та Євросоюз загалом мають витримати шантаж Кремля, який почав використовувати енергетичну залежність Європи від газу з Росії для політичного тиску.
17:26
Україна та Польща уклали попередню домовленість для розблокування руху на кордоні
Україна з Польщею у вівторок досягли попередньої домовленості для розблокування руху на пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин", де напередодні почався страйк польських далекобійників.
17:15
Уряд Латвії схвалив запровадження обов'язкової військової служби
Кабінет міністрів Латвії у вівторок схвалив запровадження обов’язкової військової служби для чоловіків від 18 до 27 років та добровільної – для жінок того ж віку.
17:07
Єврокомісія запропонувала не визнавати паспорти РФ, видані на окупованих територіях України
16:55
Посольство РФ у Ризі, "переселене" на вулицю Незалежності України, досі не змінило адресу
Посольство Росії у столиці Латвії вже шість місяців ухиляється від заміни таблички зі своєю адресою - після того, як цю частину вулиці Антоніяс перейменували на Незалежності України.
16:32
Єврокомісія запропонувала повністю призупинити Угоду про спрощення візового режиму з РФ
Європейська комісія офіційно виступила з пропозицією повністю призупинити дію Угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією.
16:25
Німецька авіакомпанія Lufthansa та пілоти досягли домовленості в останній момент перед страйком
Німецька  авіакомпанія Lufthansa та пілоти змогли домовитися про компроміс, в останній момент запобігши новому страйку.
16:22
У Римі на 450 євро оштрафували туриста, який їв морозиво на сходах фонтану
Побудований у 1589 році, фонтан є популярним місцем, де люди збираються вночі, але у п'ятницю його закрили та обгородили, щоб ніхто не сидів на сходах.
15:43
Рада звернулася до ЄС з проханням скасувати видачу віз громадянам Росії
Окрім скасування видачі туристичних віз Рада закликає запровадити 8-й пакет санкцій.
15:26
Угорщина погрожує заблокувати продовження санкцій ЄС, вимагає вилучити трьох олігархів - ЗМІ
Будапешт продовжує заблокувати продовження деяких блоків санкцій Євросоюзу проти Росії, якщо і далі збережуться персональні санкції проти трьох російських олігархів.
15:01
Позитивне сприйняття ЄС - найвище за 13 років, попри економічні труднощі
Стрімке зростання цін та напружена геополітична ситуація очолюють список проблем, які європейці вважають найбільшими викликами для ЄС; при цьому, позитивне сприйняття ЄС досягло максимуму з 2009 року.
14:58
Ліз Трасс офіційно очолила уряд Британії
Ліз Трасс стала прем'єр-міністром Великої Британії після того, як королева офіційно попросила її сформувати новий уряд.
14:52
Словенія викликала посла Сербії через заяви Вучича про санкції
МЗС Словенії викликало посла Сербії у Словенії Зорану Влаткович у зв'язку із заявами сербського президента Сербії Александара Вучича під час візиту президента Словенії Борута Пахора до Белграда минулими вихідними.
14:38
Абсолютна більшість європейців - за підтримку України та зменшення залежності від російського газу
Більшість європейців станом на червень-липень 2022 року виступали за продовження підтримки України та зменшення залежності від російських енергоносіїв, а позитивне сприйняття ЄС досягло максимуму з 2009 року.
14:28
Засуджений за воєнні злочини у Литві ветеран АТО попросив суд пом’якшити покарання 
Громадянин України Олександр Радкевич, засуджений до позбавлення волі у справі про події 13 січня 1991 року біля Вільнюської телевежі, просив Апеляційний суд Литви звільнити його від кримінальної відповідальності чи хоча б пом'якшити покарання.
14:08
У Польщі зростає невдоволення роботою уряду
В серпні серед поляків значно погіршилося ставлення до чинного уряду.
13:53
У Португалії схвалили пакет заходів для підтримки населення у зв’язку з інфляцією
У Португалії схвалили пакет надзвичайних заходів для підтримки населення у зв’язку зі стрімкою інфляцією. 
13:18
Боснія і Герцеговина приєдналась до Механізму цивільного захисту ЄС
Боснія та Герцеговина стала повноправним членом Механізму цивільного захисту ЄС - європейської структури солідарності, яка допомагає країнам, що постраждали від стихійного лиха. 
13:08
Шольц відмовився задовольнити запит України щодо постачання танків – ЗМІ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив прохання українського прем’єра Дениса Шмигаля про постачання додаткового важкого озброєння.
12:59
фото, відеоУ Лейпцигу протестували проти високих цін на енергоносії
Кілька тисяч людей з різних політичних таборів провели ввечері 5 вересня в Лейпцигу окремі демонстрації проти енергетичної та соціальної політики федерального уряду Німеччини.
12:55
фотоУ Польщі потрапив в ДТП автобус з громадянами Білорусі: понад 30 постраждалих
У Польщі неподалік від Варшави перекинувся в кювет автобус з громадянами Білорусі, 33 людини госпіталізовані з травмами.
12:31
Міністр економіки Німеччини не розраховує, що РФ ще запустить "Північний потік"
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що не очікує запуску російського газопроводу "Північний потік-1" у найближчому майбутньому. 
12:29
Глава МЗС Естонії: не варто недооцінювати РФ, навіть якщо вона не досягає успіху на полі бою
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що коридор для експорту зерна з українських портів і закриття газопроводу є частиною послання Росії світу про те, що з її вимогами треба рахуватися, оскільки від Росії, як і раніше, багато залежить.
12:28
В Італії поліція затримала у "мафіозному рейді" 35 осіб 
Італійська влада заарештувала 35 людей у ​​ході серії рейдів проти ймовірних членів мафії, активізуваши полювання за найрозшукуванішим злочинцем - босом сицилійської мафії.
11:58
Прем’єр Польщі назвав недостатньою фінансову допомогу ЄС для України
Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький закликав Єврокомісію виплатити Україні обіцяні 9 млрд євро, заявивши, що допомога ЄС є недостатньою.
11:55
Чехія готова почати обговорення продовження тимчасового захисту для українців у ЄС
Чехія, яка головує в Європейському Союзі, готова розпочати обговорення можливого продовження статусу тимчасового захисту для українських біженців.
11:34
У Литві хочуть продовжити надзвичайний стан через війну в Україні до середини грудня
У зв'язку з військовою агресією Росії в Україні міністерство внутрішніх справ Литви пропонує продовжити режим надзвичайного стану в країні до середини грудня.
11:23
Трасс планує пакет енергетичної допомоги бізнесу Британії на 40 млрд фунтів 
Ліз Трасс, яка у вівторок вступає на посаду прем'єр-міністра Великої Британії, завершує розробку планів щодо пакету підтримки бізнесу у розмірі 40 млрд фунтів стерлінгів ($46 млрд) для зниження рахунків за електроенергію для підприємств.
10:58
Ердоган про енергокризу: Європа пожинає те, що посіяла
Президент Туреччина Реджеп Таїп Ердоган вважає, що Європа сама винна у теперішній енергетичній кризі.
10:53
Росія отримала більше від продажу енергоносіїв, ніж витратила на війну – дослідження
Доходи Росії від експорту викопної енергії за перші шість місяців війни в Україні значно перевищили витрати на вторгнення.
10:45
У Польщі зняли заборону на використання вод Одри, де масово загинула риба
У Польщі з вівторка припинила діяти заборона на використання вод річки Одра, де влітку масово загинула риба.
10:29
Трасс визначилась з ключовими посадами свого уряду, міністр оборони збереже посаду – ЗМІ
Майбутній прем’єр-міністр Британії Ліз Трасс визначилася з кандидатурами на ключові посади у своєму уряді.
10:11
Кулеба: умиротворення Путіна за рахунок України - це угода з дияволом
Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ті, хто готові умиротворити Путіна, здавши Україну, пропонують укласти угоду з дияволом. 
10:03
Джонсон у прощальній промові: Путін помиляється, якщо думає, що може нас шантажувати
Прем’єр Британії Борис Джонсон, чиї повноваження добігають кінця, у прощальній промові запевнив, що його наступниця Ліз Трасс зробить все можливе, щоб Росії не вдався її енергетичний шантаж.
09:41
Туреччина з обуренням відреагувала на свіжі критичні заяви з ЄС 
Міністерство закордонних справ Туреччини у відповідь на критику на свою адресу заявило, що заяви інституцій ЄС та Чехії, яка зараз головує у Євросоюзі, не мають для країни "жодної цінності".
09:21
Орбан дозволив створення антикорупційного органу для розблокування мільярдів ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підписав указ про створення незалежного антикорупційного агентства, що є ключовим кроком для розблокування найважливіших фондів Європейського Союзу на суму 5,8 мільярда євро до наступного року.
09:19
Росія купує артилерійські снаряди у КНДР - розвідка США
За даними американської розвідки, Росія купує мільйони артилерійських снарядів і ракети малої дальності у Північної Кореї.
Аналітика короткоЯк Німеччина проходитиме зиму в умовах шантажу РФ
08:55
У Польщі голову державного телебачення звільнили втретє за 7 років
У Польщі втретє за 7 років звільнили керівника польського державного телеканалу TVP Яцека Курські, якого критики звинувачують у тому, що він перетворив телекомпанію на рупор уряду.
08:51
У Нідерландах міністр сільського господарства подав у відставку на тлі протестів фермерів
Міністр сільського господарства, природи та якості продуктів харчування Нідерландів Хенк Стагхауер оголосив про свою відставку в той час, коли фермери продовжують протестувати проти планів уряду запровадити правила ЄС.
08:31
Брак розвідувальних БПЛА ускладнює операції РФ - британська розвідка  
Росія має труднощі з підтримкою запасів БПЛА, що посилюються нестачею компонентів внаслідок міжнародних санкцій.
08:22
У Латвії не змогли домовитись про обмеження видачі дозволів на проживання росіянам
У Латвії правляча коаліція не змогла прийти до єдиної думки про поправки до закону про імміграцію, які передбачають суворіші вимоги до видачі тимчасових дозволів на проживання громадянам Росії та Білорусі.
08:12
фотоОдне з найбільших озер Іспанії перетворилося на невелику калюжу
Найбільше постійне озеро в іспанському національному парку Доньяна, одне з найбільших і найважливіших водно-болотних угідь у Європі, перетворилося на невелику калюжу.
07:46
Зміна влади у Британії: Джонсон виступить з прощальною промовою, Трасс представить уряд
У вівторок у Британії відбудеться зміна влада після того, як Консервативна партія обрала нового лідера.
07:22
Байден не підтримує визнання Росії державою-спонсором тероризму
Президент США Джо Байден у понеділок заявив, що не підтримує визнання Росії державою-спонсором тероризму.
07:10
Президент Німеччини вибачився за помилки теракту на Олімпіаді в Мюнхені 1972 року
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр попросив пробачення у родичів ізраїльських атлетів, які загинули внаслідок теракту під час Олімпіади в Мюнхені в 1972 році.