5 жовтня 2022

Інтерв'ю
"Путін може наказати вдарити у спину Україні з Молдови. Але Придністров'я не хоче воювати"
Депутат парламенту Молдови Оазу Нантой: "Ще на початку 2014 року стало зрозуміло, що Молдова перебуває під загрозою нової агресії з боку РФ".
Новини
23:33
фото, відеоІрландія готується до запуску свого першого супутника в космос
Уряд Ірландії у вівторок провів обмін листами з Європейським космічним агентством (ESA), що стало черговим кроком на шляху до запуску в космос першого ірландського супутника – EIRSAT-1 (Ірландський освітній дослідницький супутник).
23:13
Росія використовує Telegram для поширення дезінформації про війну на Заході – звіт
Росія знайшла ще один спосіб поширювати дезінформацію про своє вторгнення в Україну, використовуючи Telegram як платформу для розповсюдження маніпулятивних відео різними мовами світу в обхід державних блокувань.
22:52
фото, відеоУ Будапешті відбулася масштабна акція на підтримку угорських учителів
Тисячі угорських учителів, учнів та їхніх батьків у середу влаштували акцію на підтримку освітян, які вимагають підвищення заробітної плати, і вчителів, звільнених за участь у протестах.
22:24
фотоНімеччина передала Україні ще дві ремонтно-евакуаційні машини
Уряд Німеччини протягом останнього тижня передав Україні дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 2 в межах пакету військової допомоги для протистояння агресії Росії.
22:08
НАТО остаточно сформував нову бойову групу у Словаччині
Нова багатонаціональна бойова група НАТО в Словаччині в середу офіційно почала функціонувати після нещодавніх навчань "Сильна згуртованість-2022".
21:51
Делегація Швеції прибула до Туреччини на дводенні переговори про вступ до НАТО
В Анкарі в середу розпочалися дводенні технічні переговори між турецькою та шведською делегаціями щодо виконання вимог у межах угоди про вступ Стокгольма до НАТО, а саме – екстрадиції осіб, яких Туреччина вважає терористами.
ДайджестЄС обмежує ціни на роснафту, важка техніка з Чехії, безалкогольні полювання у Франції: новини дня
21:33
"Альтернатива для Німеччини" покарала депутатів, які поїхали в Росію
Федеральний виконавчий комітет ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" оголосив попередження трьом депутатам регіональних парламентів, які вирушили в Росію та мали намір відвідати "східну Україну".
21:11
МЗС закликає до санкцій проти "Росатому" через проголошення Росією контролю над ЗАЕС
Міністерство закордонних справ закликало міжнародних партнерів відреагувати на спробу Росії взяти під контроль Запорізьку атомну електростанцію після анексії території України, де вона розташована.
21:01
фотоПенсіонери в Афінах вимагали збільшити виплати і "припинити участь у війні" в Україні
В Афінах уранці в середу відбулась масова акція протесту пенсіонерських організацій, які вимагали від уряду вирішити проблеми із затримками виплат та їхнім розміром, а також висловилися щодо війни Росії проти України.
20:47
Французька TotalEnergies заявила, що продовжить постачати скраплений газ з Росії
Французька компанія TotalEnergies підтвердила, що продовжить відвантажувати скраплений природний газ з Росії доти, доки не буде європейських санкцій на це паливо.
20:38
МАГАТЕ проведе консультації через проголошення Росією контролю над ЗАЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у середу відреагувало на повідомлення про те, що Росія після анексії українських областей оголосила про перехід під свій контроль Запорізької атомної електростанції.
20:26
Французькі мисливці обурені планами заборонити алкоголь під час полювання
У Франції мисливці різко розкритикували ініційований у парламенті законопроєкт, який заборонятиме їм вживати алкоголь під час полювання під загрозою штрафів, заявивши про "стигматизацію" та висміювання їхнього ремесла.
20:01
Коронація Чарльза III відбудеться у Лондоні 3 червня - ЗМІ
Чарльз вступив на трон і був названий королем минулого місяця після смерті своєї матері, королеви Єлизавети II.
19:53
Росія заявила, що готова постачати газ вцілілою ниткою "Північного потоку-2"
Віцепрем’єр-міністр Росії Алєксандр Новак у середу підтвердив готовність Москви постачати газ Європі ниткою "Північного потоку-2", яка не була пошкоджена внаслідок вибухів.
19:40
Росія заявила Суду ООН, що він не може розглядати позов України про геноцид
Міністерство закордонних справ Росії 3 жовтня направило Міжнародному суду ООН письмові заперечення проти наявності в нього юрисдикції розглядати по суті позов України за Конвенцією про запобігання геноциду.
19:33
Франція відключить гарячу воду в державних установах для економії енергії
Уряд доручив промисловості, домогосподарствам та муніципальним органам влади скоротити споживання енергії на 10%.
короткоЧому Молдова відмовляється воювати за звільнення Придністров'я
19:26
виправленоЧехія передасть Україні важку техніку – міністерка оборони
Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в середу оголосила про схвалення подальшої військової допомоги Україні на тлі її повномасштабної війни з Росією.
19:10
Замість знесеного радянського монумента в Ризі хочуть побудувати скейт-парк
На місці радянського пам’ятника в Ризі, демонтаж елементів якого має завершитись найближчим часом, планують побудувати місце для занять спортом і скейт-парк.
18:54
Литва витратить на потреби України майже 3 млн євро, які призначались для Афганістану
Литва вирішила перенправити на потреби України кошти, які були призначені, але так і не використані для підтримки національних сил Афганістану, де понад рік тому владу захопило терористичне угруповання "Талібан".
18:51
Підсанкційний російський мільярдер через суд домігся права користуватися своєю яхтою у Франції
Апеляційний суд Парижа постановив, що митники не дотримувалися правильних процедур під час висадки на судно, пришвартоване в місті Антіб на Лазурному березі.
18:39
Естонія повідомляє про "зникнення" з кордону близько тисячі українців, які чекали на виїзд з РФ 
В Естонії заявили про "зникнення" з російського боку кордону близько тисячі людей, скоріш за все - українців, що намагаються через територію РФ виїхати з окупації, які до того очікували у гігантській черзі на перетин кордону.
18:34
Гендиректор МАГАТЕ вирушив до Києва для переговорів про ЗАЕС
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі в середу повідомив, що вирушив до Києва для переговорів про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.
18:27
Лідера консерваторів Європарламенту закликають вигнати Берлусконі через підтримку Мелоні
Главу Європейської народної партії – консервативної групи Європарламенту – Манфреда Вебера закликали виключити італійського політика Сільвіо Берлусконі та його партію "Вперед, Італіє!" через підтримку крайньої правої партії "Брати Італії" Джорджії Мелоні.
18:23
Генсек НАТО пообіцяв Зеленському посилювати підтримку України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським відзначив контрнаступальний прогрес ЗСУ.
18:09
Будівництво стіни на кордоні Фінляндії та Росії почнеться до кінця року – ЗМІ
Міністерство внутрішніх справ Фінляндії розрахувало, що побудова загорожі на частині кордону з Росією коштуватиме шість мільйонів євро, а будівельні роботи можуть розпочатися вже до кінця 2022 року.
17:59
У Німеччині повідомили про витік на АЕС, експерти проводять розслідування
Інцидент стався 28 вересня, але повідомили про нього лише сьогодні.
17:48
Трамп через суд вимагає заборонити Мін'юсту аналізувати вилучені у нього таємні документи
45-ий президент США Дональд Трамп подав до Верховного суду клопотання, вимагаючи заборонити міністерству юстиції вивчення понад 100 конфіденційних документів, які були вилучені з його резиденції в Мар-а-Лаго на початку серпня.
17:42
Туреччина викликала посла Швеції через те, що Ердогана назвали "дурнем" у сатиричній телепрограмі
Туреччина викликала до міністерства закордонних справ посла Швеції Стаффана Герстрьома у зв’язку з тим, що у сатиричній шведській передачі президента Туреччини обізвали "дурнем".
17:27
Французьким сім'ям, які прийняли біженців з України, платитимуть по 150 євро на місяць
Міністр-делегат уряду Франції з питань міст і житлобудування Олів’є Кляйн у середу анонсував щомісячні виплати в розмірі 150 євро французьким сім’ям, які приймають у себе біженців з України.
17:20
Лідери Вірменії та Азербайджану зустрінуться з Макроном і президентом Євроради у Празі
Лідери Вірменії та Азербайджану 6 жовтня зустрінуться з президентом Франції Еммануелем Макроном і президентом Євроради Шарлем Мішелем на полях першого саміту Європейської політичної спільноти у Празі.
17:11
Росія висилає главу посольства Литви й призупиняє роботу його культурного центру
Міністерство закордонних справ Росії в середу повідомило про оголошення персоною нон грата тимчасової повіреної у справах Литви Вірґінії Умбрасене у відповідь на аналогічний крок Риги кількома днями раніше.
17:06
МВС Естонії пропонує забрати зброю у росіян, які проживають в країні, до кінця 2023 року
Дозволи на зброю для росіян і білорусів, які мають дозвіл на проживання в Естонії, але не мають громадянства, більше не будуть подовжуватися, термін їхньої дії закінчиться через кілька років.
16:29
Супер'яхту Путіна помітили біля берегів Естонії під новою назвою і в супроводі військового корабля
16:24
Поліція Німеччини підозрює диверсію "державного підрозділу" на гілках "Північного потоку" - ЗМІ
Федеральна кримінальна поліція Німеччини наразі вважає, що причиною витоків газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" стала диверсія і за нею ймовірно стоїть іноземна держава. 
15:49
ЄС не включив до списку санкцій російського алмазодобувного гіганта - ЗМІ
За даними видання, Європейська комісія запропонувала внести "Алросу" до чорного списку у проєкті санкцій.
15:43
Кремль може захотіти "другий фронт" у Придністров’ї, але там не готові воювати - депутат партії Санду
На думку депутата парламенту Молдови Оазу Нантоя, представника партії президентки Молдови PAS, Кремль потенційно може наказати російському угрупованню у невизнаному Придністров’ї "вдарити у спину" Україні, але у самому Придністров’ї зовсім не зацікавлені брати участь у війні. 
15:06
Земан: якщо Росія застосує ядерну зброю, відповідь має бути військовою
Європейські держави, а також інші країни повинні надіслати попередження, що якщо Росія застосує ядерну зброю в Україні, то буде не тільки дипломатична, але й військова реакція.
15:03
"Основний шлях вирішення конфлікту у Придністров’ї - воєнна поразка РФ" - депутат з партії Санду
На думку депутата парламенту Молдови Оазу Нантоя, представника партії президентки Молдови PAS, силове вирішення конфлікту у Придністров’ї неможливе, а основним реальним шляхом до розв’язки є воєнна поразка Путіна в Україні.
14:39
Прем'єрка Данії призначила дострокові вибори на 1 листопада
Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен у середу призначила дострокові парламентські  вибори на 1 листопада.
14:39
У Кремлі чекають, що РФ долучать до розслідування пошкоджень на "Північному потоці"
У Кремлі вважають, що Росія має брати участь в огляді місць пошкодження гілок "Північного потоку" та розслідуванні причин інцидентів.
14:22
Прем'єрка Британії проти миру з Росією в обмін на українську землю
Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс, виступаючи на щорічній конференції правлячої Консервативної партії в Бірмінгемі, заявила, що Україна "переможе" і що жодна мирна угода не повинна бути ціною української території.
13:58
Корабель з 1000 тонн гуманітарного вантажу з Франції для України прибув до Румунії
Корабель з близько 1000 тонн гуманітарного вантажу, який зібрали у Франції для підтримки України, прибув до румунського порту Констанца. 
13:55
Боррель: Путін чекає на прихід "генерала Зими", який завжди рятував російську армію
На думку глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, президент РФ Владімір Путін розраховує на те, що труднощі зими посилять втому західного світу від війни в Україні.
13:36
Прем’єри Нідерландів та Албанії розповіли, чому підтримують новий формат європейської співпраці
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і прем’єр Албанії - яка ще не є членом ЄС - Еді Рама опублікували спільну колонку у Politico, в якій висловлюють підтримку ідеї президента Франції про створення Європейської політичної спільноти як нового формату співпраці у Європі. 
13:30
Боррель: ядерні погрози не повинні похитнути нашу підтримку України
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав тривожним сценарієм потенційне застосування Росією ядерної зброї, але наголосив, що це не повинно похитнути європейську підтримку України.
12:58
Угорщина домовилась з "Газпромом" про відстрочку платежів на 1,9 млрд євро - Bloomberg
Угорщина отримала від "Газпрому" відстрочку для платежів у розмірі близько 1,9 мільярда євро, які вона мала б перерахувати протягом цього опалювального сезону. 
12:50
Естонія може позбавити дозволу на проживання главу місцевої православної церкви
У міністерстві внутрішніх справ Естонії не виключили анулювання посвідки на проживання глави Естонської православної церкви Московського патріархату митрополита Євгенія, давши зрозуміти, що рішення залежатиме від позиції митрополита щодо російської агресії в Україні.
12:38
Президентка Єврокомісії: слід бути готовими до несподіванок після інцидентів на "Північному потоці"
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про необхідність бути готовими до несподіваного зриву постачання енергоресурсів та краще захищати інфраструктуру після інцидентів на гілках "Північного потоку".
12:22
Більшість жителів ЄС підтримують поставки зброї Україні
Більшість жителів Євросоюзу, а саме 60%, виступають за подальше постачання озброєнь в Україну.
12:04
У Вільнюсі через втручання комітету ООН відклали демонтаж радянських пам'ятників
Через втручання Комітету з прав людини ООН Вільнюс відклав термін демонтажу скульптур на Антакальніському цвинтарі.
11:50
Посли ЄС затвердили пакет санкцій проти РФ у відповідь на анексію
Посли Євросоюзу у середу затвердили деталі восьмого пакета санкцій ЄС.
11:44
Глава МЗС Литви назвав заслабким восьмий пакет санкцій проти РФ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що досягнута країнами Європейського Союзу принципова домовленість про восьмий пакет санкцій проти Росії є слабкою, але це краще, ніж нічого.
11:36
фотоУ Британії почали навчати молодших командирів ЗСУ 
У Великій Британії розпочалася підготовка молодших командирів Збройних Сил України.
11:27
Росія відновлює поставку газу в Італію
Після короткої зупинки Росія відновлює поставку газу через Австрію до Італії. 
11:12
В Україні загинув військовослужбовець з Ірландії
Під час бойових дій в Україні загинув 23-річний ірландець.
10:59
Польща веде переговори зі США щодо програми спільного використання ядерної зброї
Польща веде переговори зі США щодо участі в програмі спільного використання ядерного озброєння для протидії зростаючим загрозам з боку Росії.
10:50
Франція враховуватиме ризики для безпеки під час видачі віз російським ухилянтам
Міністр з європейських справ Франції Лоранс Бун заявила, що росіяни, які тікають зі своєї країни, щоб уникнути мобілізації, не будуть автоматично отримувати візи, але їхня ситуація і будь-які ризики для безпеки будуть розглядатися.
10:27
Казахстан говорить з Україною про зміну посла та викликав посла РФ через заяви Захарової
Посла Росії викликали до МЗС Казахстану через заяви речниці Марії Захарової, які в Алмати вважають такими, що "дисонують із характером союзницьких відносин".
10:16
Уряд Данії може оголосити дострокові вибори, щоб уникнути вотуму недовіри
У середу правлячі соціал-демократи Данії розмістили в найбільших газетах рекламу на всю сторінку, яка підживлює очікування того, що прем'єр-міністр Метте Фредеріксен оголосить дострокові вибори.
09:57
Чехія направила США запит на купівлю 24 винищувачів F-35
Міністерство оборони Чехії направило США запит на пропозицію про постачання 24 літаків F-35 - це є обов'язковою умовою для подальших переговорів.
09:57
Білий дім прокоментував "мирні ідеї" Маска
Речниця Білого дому прокоментувала "мирні ініціативи" американського бізнесмена Ілона Маска, який запропонував Україні відмовитися від Криму і проголосити нейтралітет для завершення війни з Росією.
09:43
В Естонії готові до незаконного перетину кордону на тлі черг українців з боку РФ
Глава МВС Естонії заявив про готовність до напливу українських біженців і можливого незаконного перетину кордону.
09:21
Генасамблея ООН збереться для обговорення анексії РФ українських територій
Генеральна Асамблея ООН скликала термінове засідання наступного понеділка для обговорення оголошеної Росією анексії чотирьох частково окупованих регіонів України.
08:52
66% європейців підтримують вступ України в ЄС
Абсолютна більшість європейців виступають за вступ України до ЄС. 
08:47
Британська розвідка: наближення ЗСУ до анексованої Луганської області завдає клопоту лідерам РФ
Україна продовжує розвивати наступальні операції як на північно-східному, так і на південному фронтах.
08:25
Глави МЗС Азербайджану, Вірменії та США обговорили розробку мирної угоди
Глави МЗС Азербайджану та Вірменії з ініціативи США провели тристоронню розмову за участю держсекретаря Ентоні Блінкена, у якій обговорили розробку мирної угоди між Єреваном та Баку.
ВідеоЄС збирає саміт про "нове сусідство". Чи нема загрози членству України?
07:53
Нідерланди обмежать ціни на електроенергію і газ для споживачів
Уряд Нідерландів оприлюднив подробиці запланованого обмеження цін на електроенергію і газ для домашніх господарств, а також схему системи субсидій, спрямовану на полегшення проблем малих та середніх підприємств, які споживають багато енергії.
07:33
Сійярто заявив, що Угорщина "протиснула" свої вимоги у новий пакет санкцій ЄС
Угорщина домоглась того, щоб обмеження ціни на російську нафту не застосовувались до трубопровідних поставок і в екстрених випадках - до морських поставок, а також домоглась виключення ядерної енергетики з нового пакета санкцій ЄС проти Росії.
07:13
Пентагон не підтвердив повідомлення про переміщення російської ядерної зброї
Пентагон не має інформації, яка підтверджує повідомлення про те, що Росія може перевозити тактичну ядерну зброю залізницею.
ВідеоЧи буде напад на Україну з Придністров'я? Чому Молдова не атакує сепаратистів?