Россию выгнали из Совета ООН, ленд-лиз для Украины, "спецоперация" Лукашенко: главное за день

Дайджест
Четверг, 7 апреля 2022, 21:33

Проблеми військ РФ з моральним духом і постачанням будуть і на Донбасі; Серед країн НАТО нема єдності, як далі діяти щодо Росії; Лавров блокує та зриває українсько-російські переговори; Група семи засудила звірства військових РФ в Бучі; німці спростували російські звинувачення в тому, що зображення з Бучі є фейковими; президент Польщі вважає дії Росії геноцидом українців; США ввели експортні обмеження щодо "Аерофлоту", Utair та Azur air; Росію вигнали з Ради ООН з прав людини; Словаччина скасувала всі вимоги на міжнародні перевезення для українських перевізників.

Більше важливих і цікавих новин 7 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Війська агресора матимуть проблеми на Донбасі

Триває сорок третя доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними британської розвідки, незважаючи на перефокусування сил і матеріально-технічного забезпечення для підтримки операцій на Донбасі, російські сили і там будуть мати проблеми з моральним духом та дефіцитом постачання і персоналу.

Проведення наступальних операцій на сході України є основним напрямком російських військових сил. Російська артилерія та авіаудари тривають по лінії зіткнення на Донбасі, відзначається в огляді.

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Україна "абсолютно" здатна перемогти у війні з РФ на тлі спроб російської армії пробити українську оборону на сході країни.

Через кілька годин після того, як США оголосили про санкції проти двох дорослих дочок Владіміра Путіна, Кірбі заявив, що опір України залишається сильним.

За його словами, війська Путіна змогли отримати контроль над незначною кількістю населених пунктів, але не тих, які були йому потрібні.

При цьому, речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що сцен, подібних до різанини в Бучі, буде більше, і зазначила, що ніхто не повинен мати ілюзій, що цілі Кремля змінилися, незважаючи на відхід російських військ з Північної України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент РФ Владімір Путін не відмовився від свого плану щодо контролю над Україною і переміщує основні сили на схід для захоплення Донбасі.

За даними The New York Times, зіткнувшись із перспективою того, що війна в Україні буде довгою та виснажливою, країни НАТО розходяться щодо того, як найкраще діяти на наступному її етапі.

Центральноєвропейські країни, такі як Польща та країни Балтії, хочуть повного розриву з Москвою та спроб поставити Росію на коліна, заявили двоє високопоставлених західних чиновників. Вони переживають, що все, що Росія може представити як перемогу, завдасть серйозної шкоди європейській безпеці.

Але інші країни вважають, що Росію неможливо легко підкорити і що результат війни, ймовірно, буде безладним — більше виснажливим припиненням вогню, ніж гучною перемогою.

За словами чиновників, такі країни, як Франція, Німеччина та Туреччина, хочуть підтримувати контакти з президентом Росії Владіміром Путіним, незважаючи на звинувачення у воєнних злочинах, скоєних його військами.

Президент Володимир Зеленський закликав Грецію не допустити знищення Маріуполя та врятувати поранених і вцілілих там людей.

У промові Зеленський наголошував на історичних зв’язках України і Греції, закликаючи до негайної допомоги Маріуполю.

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що Афіни звернуться до Міжнародного суду в Гаазі з проханням розслідувати воєнні злочини в оточеному Маріуполі.

Лавров блокує та зриває українсько-російські переговори - Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його російський колега блокує та зриває перемовини між Україною та РФ про припинення війни.

Лукашенко несподівано виявив бажання брати участь у переговорах РФ і України.

Посол Литви повернувся до Києва.

Група семи засудила звірства в Бучі

Глави МЗС країн Групи семи виступили з рішучим засудженням звірств російських військових у Бучі і інших населених пунктах України і підкреслили, що винні будуть встановлені і притягнуті до відповідальності.

Також міністри заявили про непохитну підтримку України в межах її міжнародно визнаних кордонів і висловили готовність надавати їй подальшу допомогу, в тому числі військовою технікою та фінансовими засобами, щоб дозволити Україні захиститися від російської агресії та відбудувати країну.

Угорщина досі не визнала відповідальність Росії за Бучанську різанину. У Міністерстві закордонних справ України закликали прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана "перейти на правильну сторону історії".

Німецькі фахівці ретельно вивчили зроблені у середині березня супутникові знімки Бучі і не мають сумнівів, що тіла вбитих людей тривалий час перебували там, де вони були виявлені після відходу російських військ.

Німецька Федеральна розвідувальна служба (BND) представила у Бундестазі дані перехоплень розмов російських військових, які обговорюють вбивства мирних жителів у Бучі.

Як зазначає Spiegel, дані прослуховувань повністю спростовують російські звинувачення в тому, що зображення з Бучі є фейковими.

В парламенті Молдови під звуки сирен показали фотографії з Бучі.

Президент Польщі розцінює дії РФ як геноцид та вважає, що Захід має поставити ультиматум Путіну.

Ленд-ліз для України

Сенат США схвалив законопроєкт, який передбачає ленд-ліз для України. Законопроєкт стосується відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну на тлі вторгнення Росії.

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважалася переломною в ході війни, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

Законодавці вдаються до екстраординарної тактики, яка востаннє застосовувалася під час найбільшого глобального конфлікту 20-го століття — це ще одна ознака того, що США та їх союзники в Європі вважають, що вторгнення Росії становить екзистенційну загрозу ліберальному порядку.

Це також свідчить про те, що західний світ вірить, що Україна тепер може виграти боротьбу з російськими загарбниками.

Країни НАТО обговорюють поставки важчої зброї Україні.

За даними Reuters, Британія розробляє плани відправки в Україну бронемашин.

Санкції проти Росії: обмеження від США і союзників

Міністерство торгівлі США повідомило про запровадження обмежень на експорт проти російських авіакомпаній "Аерофлот", Utair та Azur air.

Авіакомпанії позбавляються права брати участь в операціях, що підпадають під дію правил експортного контролю, включаючи експорт та реекспорт із США. Рішення видано на 180 днів і може бути продовжено.

Швейцарія заблокувала російські активи на $8 млрд.

За даними Reuters, Євросоюз відтермінує заборону на імпорт вугілля з РФ через тиск Німеччини.

Естонія повністю припинить імпорт російського газу до кінця 2022 року.

Президентка Європарламенту виступила за санкції проти 2 млн членів партії Путіна.

Білорусь збирається виплачувати частину зовнішнього боргу в нацвалюті.

В уряді пояснили, що це "вимушений захід, оскільки Білорусь обмежена у розрахунках із західними кредиторами в доларах та євро через запроваджені санкції та аналогічні дії вищезазначених організацій з припинення платежів за своїми зобов’язаннями".

Ізоляція РФ: вигнання з органу ООН і не тільки 

Росію вигнали з Ради ООН з прав людини. 24 держави проголосували проти.

"Проти" призупинення її членства у Раді з прав людини, окрім самої Росії, проголосували Білорусь, Китай, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Сирія, КНДР, Куба, Нікарагуа, Алжир, Болівія, Бурунді, Габон, ЦАР, Конго, Еритрея, Ефіопія, Малі, Зімбабве та В’єтнам.

Чорногорія висилає чотирьох співробітників посольства РФ.

Австрія висилає чотирьох російських дипломатів.

Естонія більше не видаватиме громадянам РФ і Білорусі візи для роботи та посвідки на проживання.

Кіпр анулює паспорти чотирьох підсанкційних росіян - ЗМІ.

Активісти продовжили блокаду російських фур на кордоні Польщі.

У посольства РФ в Ірландії закінчується опалення та гаряча вода: бізнес відмовляється працювати з ними.

В Естонії затримали керівників філії пропагандистського Sputnik.

Інше: резолюція Європарламенту, стислі терміни щодо членства

Енергоембарго, трибунал, зброя: Європарламент схвалив нові вимоги щодо війни РФ в Україні.

Глава Європарламенту прогнозує стислі терміни розгляду заявки України на вступ в ЄС.

Іспанія каже про підтримку заявки України на вступ у ЄС, але НАТО "не на часі".

Угорщина отримала ядерне паливо з Росії повітряним шляхом.

Словаччина скасувала всі вимоги на міжнародні перевезення для українських перевізників.

Фінляндія та Естонія спільно орендують СПГ-термінал, щоб зменшити залежність від газу з РФ.

Лукашенко заявив, що провів "спецоперацію" в Україні зі звільнення водіїв фур.

Це лише частина цікавих новин 7 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: