Эскадрон западных танков, обстрел Украины и Молдовы, Чехия выбирает президента: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 15 января 2023, 19:20

Головні теми вихідних – танки для України, російська терористична атака, президентські вибори в Чехії.

Уряд Британії підтвердив плани щодо передачі Україні ескадрону з 14 танків Challenger 2 і близько 30 самохідних артилерійських установок калібру 155 мм AS90.

Німецький збройовий концерн Rheinmetall не зможе поставити танки Leopard Україні раніше 2024 року навіть якщо уряд Німеччини вже завтра ухвалить рішення про їх передачу.

За даними агентства Bloomberg, федеральний уряд Німеччини наступного тижня може оголосити рішення стосовно постачання Україні західних танків.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може розраховувати на збільшення поставок важкого озброєння від західних країн найближчим часом.

Росіяни у суботу в ході ракетної атаки влучили у багатоповерхівку в Дніпрі, а в Молдові вчергове знайшли уламки ракету. 

Ну а в Чехії визначили, які кандидати в президенти виходять у другий тур виборів. Проросійський кандидат порівняв свого опонента із Путіним. 

Всі важливі і цікаві новини вихідних 14 та 15 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Танки для України 

В уряді Британії підтвердили плани передати Україні ескадрон з 14 танків Challenger 2 і близько 30 самохідних артилерійських установок калібру 155 мм AS90.

"Відправка танків Challenger 2 в Україну є початком зміни тактики підтримки з боку Великої Британії. Ескадрон з 14 танків відправиться в країну в найближчі тижні. Очікується, що за ними прибудуть близько 30 AS90 – великих самохідних гармат, якими керуватимуть п'ять навідників", – йдеться у повідомленні.

Як повідомляло The Sun, перші чотири одиниці бронетехніки мають передати негайно.

Найближчими днями Велика Британія також розпочне навчання військовослужбовців Збройних Сил України користуватися цими танками та гарматами.

Напередодні річниці російського вторгнення прем’єр намагатиметься продемонструвати силу Великої Британії як міжнародного каталізатора, що має вплив у НАТО, G7, Об'єднаних експедиційних силах та інших організаціях.

Поки Британія демонструє лідерську сміливість у питанні постачання Україні танків, в одній з найбільших економік Євросоюзу – Німеччині – виявляють все більше складностей щодо надання Києву танків. 

Як повідомило видання Spiegel, німецький збройовий концерн Rheinmetall не зможе поставити танки Leopard Україні раніше 2024 року навіть якщо уряд Німеччини вже завтра ухвалить рішення про їх передачу.

Rheinmetall має 22 машини Leopard 2 і 88 машин старої моделі Leopard 1. Однак ремонт виведених з експлуатації основних бойових танків займає "майже рік".

За даними агентства Bloomberg, федеральний уряд Німеччини наступного тижня може оголосити рішення стосовно постачання Україні західних танків.

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв закликав Берлін якомога швидше передати Києву танки Leopard 2 – без танків Leopard подальше відвоювання окупованих Росією українських територій неможливе.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може розраховувати на збільшення поставок важкого озброєння від західних країн найближчим часом.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, вже п’ять країн готові передати Україні танки Leopard 2, але чекають рішення Німеччини.

Щодо Німеччини також додамо, що міністр юстиції цієї країни проти створення спецтрибуналу ООН для РФ.

Війна з РФ

На вихідних Росія здійснила черговий терористичний акт.

Росіяни у суботу в ході ракетної атаки влучили у багатоповерхівку в Дніпрі, станом на 19:00 15 січня 30 людей загинуло і 75 дістали поранень.

Мер Дніпра Борис Філатов повідомляв, що внаслідок влучання було знеструмлено і відключено від систем життєзабезпечення цілий район.

Президент Володимир Зеленський відреагував на удар по Дніпру, заявивши, що всі причетні до цього терору понесуть максимальну відповідальність.

Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала жахливими наслідки влучання російської ракети у житловий будинок в Дніпрі.

"Жахливо. Мої думки з постраждалими та з тими, хто докладає так багато зусиль, щоб надати допомогу. Додаткова безпекова допомога продовжує надходити, щоб допомогти Україні захиститися", – зазначила Брінк у своєму Twitter.

Після нової ракетної атаки РФ по українських цілях 14 січня співробітники прикордонної поліції Молдови виявили уламки ракети у Бричанському районі на кордоні з Україною

На територію Молдови після обстрілу РФ втретє впали уламки ракети

Згодом у Молдові знайшли боєголовку ракети, збитої під час обстрілу з РФ, і підірвали її.

Тим часом, президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що війні Росії проти України "не видно кінця".

Нііністьо описує "референдум", організований Росією у вересні минулого року, як такий, що викликає занепокоєння. Після нього президент РФ заявив, що окуповані регіони "назавжди у складі Росії".

"Я витлумачив це так, що він зробив ставку на війну. Він грає у покер і поставив на карту все", - каже Нііністьо.

Президент Фінляндії додав, що він все ще переживає, що Путін піде до кінця, не маючи шансів на перемогу.

Нііністьо високо оцінює рішучість українців, а дії Путіна в Україні порівнює з початком зимової війни Сталіна у Фінляндії.

Вибори в Чехії

Фінал першого туру виборів президента Чехії виявився вкрай драматичним. 

Там проросійський кандидат поступився ексгенералу НАТО.

Одна із головних претенденток на пост президента Чехії Дануше Нерудова, яка не пройшла до другого туру виборів, заявила про підтримку кандидата Петра Павела задля його перемоги над проросійським лідером перегонів Андреєм Бабішем.

Бабіш, у свою чергу, підготував ґрунт для запеклої боротьби у другому турі президентських виборів, в якій домінують суперечки про комуністичне минуле країни, порівнявши свого суперника Петра Павела з Владіміром Путіним.

Змальовуючи Павела як "висуванця уряду" і колишнього офіцера комуністичної розвідки, Бабіш сказав журналістам: "Ви знаєте, хто ще є розвідником на чолі держави? Президент Росії Владімір Путін. Путін був висаджений і розгорнутий як агент КДБ у 1980-х роках в Берліні. Це те, до чого готували пана Павела, щоб він був закинутий в тил ворога, щоб змусити людей там співпрацювати".

Серед інших новин дня

В Австрії розслідують вивезення українських підлітків у Москву – нібито для возз’єднання сім’ї.

Скандал у Хорватії: яхта підсанкційного російського олігарха без перешкод залишила країну.

У будинку Байдена знайшли більше документів з грифом "секретно". Республіканці у Палаті представників почали розслідування щодо таємних документів Байдена.

Британія засудила "варварську страту" Іраном британсько-іранського громадянина та викликала посла з Тегерану.

Німеччина відкрила свій другий LNG-термінал.

Туреччина скасувала запрошення спікеру парламенту Швеції після "повішення" опудала Ердогана. А речник президента Туреччини заявив, що час для ратифікації вступу Швеції і Фінляндії в НАТО спливає.

Уряд Орбана оголосив про 97-відсоткову опозицію угорців до санкцій проти РФ.

У Молдові на березі Дністра помітили лева – "подарунок" з Одеси.

Під час стрілянини у центрі Лондона постраждали кілька людей, серед них семирічна дівчинка.

У Латвії проводять перевірку через відео з закликом боротися з "фашистами при владі" і образами України.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.