Пакет оружия из США, условия передачи Leopard, Швеция отказала Эрдогану: главное за праздники

Дайджест
Воскресенье, 8 января 2023, 20:00

Головна тема останніх трьох діб – постачання зброї Україні. 

Сполучені Штати оголосили про найбільший пакет підтримки нашої країни у сфері оборони на суму понад $3 мільярда, до якого увійшли й бойові машини піхоти Bradley. 

На тлі новин про постачання Україні колісних танків та броньованих машин від Франції, бронетранспортерів Bradley та Marder від США та Німеччини, додаткової німецької батареї "Patriot", боєприпасів, глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що час табу щодо зброї минув. 

"Ми вступаємо у вирішальну фазу", – констатував дипломат.

Всі важливі і цікаві новини 6,7 та 8 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Найбільший пакет зброї від США 

Сполучені Штати виділяють Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад $3 мільярда – це найбільший пакет допомоги, наданий Україні.

До нового пакету увійшли 50 броньованих машин піхоти Bradley, а також 500 протитанкових ракет та 250 000 боєприпасів калібру 25 мм до них.

США також надішлють 100 бронетранспортерів M113, 55 захищених від мін машин (MRAP) і 138 бронеавтомобілів HUMVEES, а також 18 одиниць 155-мм самохідних гаубиць та 18 машин підтримки.

Пакет допомоги включає 70 тисяч 155-мм артилерійських снарядів, а також 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів, гаубиці та снаряди для них, міни, додаткові боєприпаси для HIMARS, ракети RІМ-7 для ППО, авіаційні та протитанкові ракети, снайперські гвинтівки, тощо. 

Видання Politico раніше повідомляло, що Сполучені Штати планують вперше надати Україні ракети Sea Sparrow. Наразі не відомо, чи увійшли вони до нового пакету.

Сполучені Штати ще й працюють з союзниками для прискорення надання Україні зброї. Як повідомляє La Republica, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у розмові з дипломатичним радником прем’єрки Італії Франческо Тало закликав Рим якнайшвидше передати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони.

Джерела La Repubblica стверджують, що Вашингтон тиснув на Рим із метою якнайшвидшого постачання Україні систем протиповітряної оборони, насамперед комплексу SAMP/T італійсько-французького виробництва.

Уряд Італії ще доопрацьовує шостий пакет оборонної допомоги Україні, після чого про нього буде поінформовано парламент.

Танки та інша зброя для України

Постачання Сполученими Штатами бойових машин піхоти Bradley – це "крок вперед" у постачанні зброї Україні. 

Нагадаємо, минулого тижня Франція заявила про постачання Україні колісних танків AMX-10 RC та бронемашин Bastion, після чого США оголосили про надання Україні БМП Bradley, а Німеччина планує передати БМП Marder

Більш того, Греція готова відмовитись від БМП Marder на користь України, що може прискорити постачання цих бронемашин Києву.

А ще Німеччина передасть Україні додаткову батарею системи ППО Patriot – її планують доставити в I кварталі

Крім того, за даними Spiegel, Берлін обговорює з двома державами поставку Україні Gepard

Цього тижня Німеччина передала Україні додаткове оснащення і зброю, в тому числі 20 реактивних систем залпового вогню калібру 70 мм на шасі пікапа й ракети до них.

Берлін також передав дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 2 (всього 15) і великовантажний сідловий тягач M1070 Oshkosh (всього 13).

Оголошення Франції, Німеччини та США про передачу Україні нового озброєння, зокрема, бронетехніки західного зразка, показує, що час табу щодо зброї з боку союзників у минулому, впевнений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми вступаємо у вирішальну фазу. Мета може бути лише одна: перемога України. Лише так можна забезпечити тривкий і справедливий мир і безпеку в Європі. Звідси – каскад хороших новин щодо зброї, а далі їх буде ще більше. І після кожної такої новини дедалі сильнішим ставатиме скрегіт зубів у Кремлі та плач на росТБ", – сказав Кулеба.

До речі, наступна, восьма за рахунком зустріч Контактної групи з питань оборони України, або формат "Рамштайн", відбудеться 20 січня 2023 року.

Французькі AMX-10 називають колісними танками, а БМП Bradley – легкими танками.

Проте, до передачі Україні справжніх танків справа поки не доходить. 

У Пентагоні пояснили, що не відправляють Україні танки Abrams через складність їхнього обслуговування в умовах бойових дій, а також необхідності підготовки військових.

У Польщі ухильно прокоментували можливість надання Україні танків Leopard, а у парламенті Фінляндії назвали умову передання Україні танків Leopard 2.

Голова оборонного комітету Бундестагу Агнес Штрак-Ціммерманн висловила сподівання, що після надання Україні бойових машин піхоти Marder наступною поставкою стануть танки Leopard.

"Ми не здамося. Після Marder йдуть Leopard", – написала вона у своєму Twitter.

Заступники спікера Бундестагу Катрін Герінг-Еккардт і Вольфганг Кубікі виступають за постачання Україні танків Leopard.

"Зупинятись на досягнутому щодо БМП Marder було б неправильно. Ми повинні зробити і надати все можливе. Це стосується і танків Leopard", – заявила заступниця голови Бундестагу Катрін Герінг-Еккардт, яка представляє фракцію "Зелених".

Разом з тим, результати опитування, проведеного на замовлення Bild, свідчать про те, що більшість німців не підтримують постачання Україні БМП Marder або танків.

49 відсотків громадян Німеччини вважають помилковою заплановану урядом у Берліні поставку Україні броньованих машин піхоти Marder, а 40% – підтримують.

Ще новини щодо України

Високопоставлені британські політики з різних політичних кіл у спільній заяві закликають створити спеціальний трибунал для розслідування дій Росії у зв'язку зі злочином агресії проти України.

Представник Ердогана поклав на Росію відповідальність за затягування війни в Україні.

Миколаїв отримав 280 генераторів від Британії, а до Харкова прибули подаровані Грузією великі генератори.

Найпопулярніша щоденна газета Ірландії привітала українців з Різдвом українською мовою.

Неспокійне Косово

Біля села Готовуша муніципалітету Штрпце, що на півдні частково визнаного Косова, в результаті стрілянини отримали поранення два серби –21-річний Мілош Стоянович і його двоюрідний брат, 11-річний Стефан Стоянович.

Як розповів Мілош Стоянович, у нього й Стефана почали стріляти з автомобіля, коли вони несли різдвяне дерево й прапор Сербії.

У поліції Косова пізніше підтвердили факт стрілянини й заявили, що після слідчих дій затримали 33-річного чоловіка в місті Урошеваць на півдні Косова. Затриманий А. К., як було встановлено пізніше, служить у косовських Силах безпеки.

Сотні косовських сербів виходили на протест через поранення у стрілянині двох хлопців.

І це ще не все. У місті Клокот у Г’їланському окрузі на південному сході частково визнаного Косова в ніч проти суботи було побито 18-річного серба Стефана Томича – як стверджується, групою албанців.

Серед інших новин свят

Палата представників США з 15-ої спроби обрала спікера.

Поблизу Відня у казармі сталася стрілянина: один військовий загинув, інший поранений. Прокуратура говорить про самооборону.

Скандальна посол України в Болгарії відхрестилася від Telegram-каналу, який ведуть від її імені.

Орбан: Захід розпочав нову "холодну війну", тому Угорщина має підтримувати відносини з його ворогами.

ЗМІ: в автомобілі уряду Британії знайшли китайський пристрій стеження.

Прем’єр Британії скликав термінову нараду через переповнені лікарні.

У Парижі відбувся багатотисячний мітинг у пам’ять про загиблих у 2013 році курдських активісток.

У Німеччині заарештували підозрюваного в підготовці теракту з хімічною зброєю.

Прем’єр Швеції: ми не можемо виконати те, чого хоче Туреччина для розблокування вступу до НАТО.

ЄС різко відреагував на страту двох протестувальників в Ірані, а США запровадили санкції проти причетних в Ірані до розробки дронів та балістичних ракет.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: