11 серпня 2022

Статті
Боротьба за Білорусь: навіщо Україні встановлювати відносини з "тіньовим урядом" Тихановської
Українська влада не спілкується ані з самопроголошеною владою Білорусі, ані з антилукашенківською опозицією – і як наслідок, ми втрачаємо підтримку навіть опозиційних лідерів думок.
Курс на одну з найсильніших армій Європи: як Польща модернізує свої збройні сили
Захист східного флангу Альянсу стає дедалі актуальнішим, і в польському уряді воліють спиратися не лише на союзників по альянсу, але й на власні сили.
Новини
23:02
фотоНацбанк Румунії взяв на роботу астролога
Відома в Румунії 64-річна астрологиня Мінерва (справжнє ім’я – Ґабріела Діма) отримала посаду в Національному банку країни.
22:41
Стало відомо про ще один заліт літака РФ у зону ППО Аляски
Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки в четвер повідомило про ще один, третій випадок, коли російський військовий літак залітав у зону ідентифікації протиповітряної оборони Аляски.
22:26
У фінському Тампере закрився проєкт "Дім України" через конфлікт двох організацій
Благодійна організація Ukraina Talo Ry в четвер заявила про закриття проєкт "Дім України", який допомагав українським біженцям інтегруватися в країні й виконувати функції культурного центру – причиною став конфлікт з іншою громадською організацією "Українці Тампере у Фінляндії".
22:08
Експрем’єра Чехії Бабіша закликають піти з політики після того, як він назвав виборців влади "фашистами і нацистами"
Десятки знаменитостей у Чехії закликали колишнього прем’єр-міністра країни, лідера партії ANO Андрея Бабіша піти з політики після того, як він назвав "фашистами і нацистами" понад 2,3 мільйона виборців чинних п’яти урядових політсил.
ДайджестЛатвія прирівняла РФ до терористів, €1.5 млрд Києву, Естонія закрила в’їзд росіянам: новини дня
21:39
Вучич заговорив про плани Косова "ліквідувати" сербів на своїй території
Президент Сербії Александар Вучич у четвер заявив, що Косово "під приводом боротьби зі злочинністю" нібито готується до "ліквідації" сербського населення у своїх північних районах.
21:20
Швеція не виключає, що може виробляти зброю для України
20:57
У Нідерландах винесли один із перших вироків учаснику фермерських протестів
Суд нідерландського міста Арнем у четвер виніс один із перших вироків учаснику так званих фермерських протестів, учасники яких вимагають від уряду відмовитися від суворих обмежень на викиди парникових газів.
20:56
Україна підтвердила відновлення транзиту російської нафти до Угорщини та Словаччини
Україна відновила транспортування російської нафти південною ділянкою нафтопроводу "Дружба" у напрямку Словаччини та Угорщини.
20:42
Молдова зобов'язала чиновників "Придністров'я" звітувати про поїздки за кордон
Вищі чиновники так званого "Придністров’я" будуть зобов'язані повідомляти владі Молдови про свої закордонні відрядження – відповідний механізм перетину молдовського державного кордону Кишинів запровадив з 1 серпня.
20:37
Туреччина почала видавати кримським татарам довгостроковий дозвіл на проживання
Міграційна служба МВС Туреччини з початку серпня розпочала видачу довгострокових посвідок на проживання кримським татарам, визнавши за ними статус "співвітчизників з тюркським корінням".
20:31
Аварія в парку атракціонів у Німеччині: понад 30 постраждалих
У місті Ґюнцбург на півдні Німеччини в парку "Леґоленд" зіштовхнулися два вагони на американських гірках – постраждала 31 людина, одна з них отримала серйозні травми.
20:14
Італійські праві відмовляться від критики ЄС, щоб збільшити шанси на перемогу – ЗМІ
Блок правих партій Італії готує передвиборчу програму, в якій відмовиться від кроків, які суперечать політиці ЄС – так він розраховує збільшити шанси на перемогу і формування уряду.
20:04
Кулеба відповів Шольцу: це війна не тільки Путіна, росіяни переважно її підтримують
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не погодився із заявою канцлера Німеччини Олафа Шольца, який не підтримав ідею загальної заборони на в'їзд росіян до ЄС.
19:56
Естонія і Латвія припинили співпрацю з Китаєм у межах формату "16+1"
Ще дві країни Балтії – Латвія та Естонія – в четвер повідомили про намір вийти з формату співпраці Центрально-Східної Європи й Китаю "16+1".
19:44
США підтримують створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС
Сполучені Штати підтримують заклики до створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції.
19:32
Після оголошення Росії спонсором тероризму Сейм Латвії зазнав кібератаки
Вебсайт Сейму Латвії, яка оголосила Росію державою-спонсором тероризму, в четвер атакували хакери – імовірно, проросійське угруповання Killnet.
19:28
Генсек ООН закликав припинити військові дії поблизу Запорізької АЕС
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що глибоко стурбований ситуацією, що розвивається на Запорізькій атомній електростанції та навколо неї.
19:20
Туреччина 26 серпня зустрінеться з Фінляндією і Швецією для обговорення їхнього руху в НАТО
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в четвер анонсував перемовини з представниками Швеції та Фінляндії у зв’язку з вступом останніх до Північноатлантичного Альянсу.
19:03
Міністр оборони Британії: Путін уже не зможе захопити Україну
На думку міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, президент Росії Владімір Путін уже навряд чи зможе досягти своєї початкової мети – окупації всієї України.
18:54
Німеччина планує конференцію з відновлення України в жовтні - ЗМІ
Поки що Німеччина призначила 25 жовтня як дату, коли експерти та представники Європейського Союзу, G7 та міжнародних організацій зберуться в Берліні.
18:48
Британія готова тренувати більше українських військових, ніж планувала – міністр оборони
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у четвер за підсумками донорської конференції в Копенгагені заявив, що Лондог готовий забезпечити підготовку більшої кількості українських військових, ніж раніше планувалося.
18:28
На конференції в Данії домовилися про понад €1,5 млрд допомоги Україні
На конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені було домовлено надати Києву додаткову підтримку в розмірі понад 11 мільярдів данських крон (1,5 мільярда євро).
18:16
Молдова й Румунія домовилися про обмін електроенергією – він може початися вже у жовтні
Оператори електроенергії з Румунії та Молдови Transelectrica та Moldelectrica в четвер підписали договір, який уможливлює обмін електроенергією між країнами.
18:14
У МЗС РФ відкинули пропозицію Швейцарії представляти інтереси України
Міністерство закордонних справ РФ заявило, що Швейцарія не може представляти інтереси України в Росії.
18:07
фотоУ Німеччині й Австрії – скандал через продаж вин із Гітлером на етикетці
У Німеччині та Австрії спалахнув скандал через те, що німецькі туристи нібито купують як колекційні товари вино італійського виробника Vini Lunardelli з Адольфом Гітлером на етикетці.
Аналітика короткоЧому Україні слід визнати уряд білоруської опозиції
17:48
Угорський ОТР Bank допустив вихід із Росії – на заваді указ Путіна
Одна з найбільших угорських компаній, банк OTP Bank допускає можливість виходу з ринку Росії в майбутньому, але цей процес ускладнює указ президента РФ Владіміра Путіна про заборону продажів західних фінустанов.
17:29
Захарова про рішення Латвії визнати РФ спонсором тероризму: "тваринна ксенофобія" і "неонацизм"
Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова в четвер розкритикувала дії Латвії, яка проголосила РФ державою-спонсором тероризму.
17:21
Норвегія теж допомагатиме тренувати українських військових у Британії
Міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам у четвер оголосив, що його держава долучиться до масштабної програми підготовки українських військовослужбовців у Великій Британії.
17:12
У Німеччині почали суд над резервістом, якого підозрюють у шпигунстві на користь РФ
Вищий земельний суд Дюссельдорфа в четвер почав розгляд справи щодо резервіста Бундесверу Ральфа Ґ., якого звинувачують у шпигунстві на користь Росії.
17:09
Фінляндія через санкції не пропустила близько 30 приватних рейсів росіян
Агентство транспорту та зв'язку Фінляндії Traficom не пропустило до повітряного простору країни близько 30 приватних рейсів громадян РФ.
16:55
Шольц підтримав добудову газогону з Іспанії для зменшення залежності від Росії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції в четвер підтримав відродження проєкту газогону MidCat з Іспанії до Франції, який допоміг би Берліну зменшити залежність від російського газу в майбутньому.
16:47
Угорщина заборонила експорт дров через енергетичну кризу
Уряд зобов'язав лісозаготівельників інформувати про будь-які контракти на постачання деревини до інших країн.
16:43
Швеція вперше з початку вступу до НАТО висилає до Туреччини підозрюваного
Уряд Швеції вирішив екстрадувати до Туреччини чоловіка, який розшукується там за шахрайство – це перший такий випадок після того, як Анкара зажадала від Стокгольма вислання низки людей для розблокування його руху до НАТО.
16:11
Шольц заявив, що не може уявити Шредера як посередника з РФ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що йому важко представити своїм однопартійця Герхарда Шредера як посередника від Росії.
15:44
фотоІспанія запустила пілотний проєкт із експорту кукурудзи з України залізницею
Залізничний оператор Renfe Mercancías відправив до кордону між Польщею та Україною 25 одиниць 40-футових контейнерів для перевезення до Іспанії країни 600 тонн української кукурудзи.
15:22
Армія Швейцарії вертольотами доставляє воду спраглим коровам на альпійських луках
Вертольоти швейцарської армії були залучені для доставки води спраглій худобі, яка потерпає від високих температур цього літа на альпійських луках країни.
15:18
Кулеба: російські туристи не мають вештатися за кордоном, поки їхня країна веде криваву війну
Міністр зазначив, що Україна не сприймає аргумент про те, що нібито такий крок обмежить можливість виїзду для тих росіян, які не підтримують путінський режим.
15:08
У МЗС пояснили, як реагують на російські обстріли з Білорусі
Міністерство закордонних справ України реагує нотою протесту на кожен російський обстріл з території Білорусі для фіксації участі в агресії.
14:52
Чехія слідом за Угорщиною і Словаччиною заплатила за транзит російської нафти через Україну
Поставки нафти до Чехії по нафтопроводу "Дружба" можуть бути відновлені в п'ятницю або суботу.
14:29
ЄС відзвітував про рекордні понад 60 тисяч тонн життєво необхідної допомоги Україні
Станом на сьогодні ЄС скоординував доставку Україні 66 224 тонн допомоги в натуральній формі з 30 країн через Механізм цивільного захисту ЄС.
14:09
Єврокомісія: держави-члени самі приймають рішення щодо віз росіянам на основі загроз безпеці
В Єврокомісії заявили, що питання видачі віз росіянам знаходиться в компетенції держав-членів і вони в кожному конкретному випадку можуть відмовити у візі на підставі загроз власній безпеці.
13:37
Шольц проти загальної заборони в'їзду росіян до ЄС: "Це війна Путіна"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц не підтримує ідею загальної заборони на в'їзд росіян до ЄС, наприклад, з туристичною метою.
13:15
Естонія закриває в’їзд росіянам з чинними шенгенськими візами, з деякими винятками
Через тиждень в Естонії набуде чинності рішення, за яким у країну не пускатимуть росіян із виданими Естонією шенгеськими візами за кількома винятками.
Аналітика короткоЯк Польща посилює армію та з якими проблемами вона стикається
12:58
Уряд сформував пакет нормативно-правових актів на виконання Угоди про асоціацію
Уряд цього тижня завершив роботу над формуванням пакету нормативно-правових актів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
12:29
Данія збільшить фінансову підтримку України на 110 млн євро
Данія збільшить свою фінансову допомогу Україні на 110 мільйонів євро.
12:23
Україна закликала інші держави визнати Росію спонсором тероризму слідом за Латвією
Глава МЗС України Дмитро Кулеба подякував латвійському сейму і його членам за визнання Росії державою-спонсором тероризму і закликав інші країни наслідувати приклад.
12:03
У Болгарії протестували проти можливого повернення до закупівлі газу у Росії
10 серпня в столиці Болгарії Софії відбулася акція проти ризику того, що тимчасовий уряд, призначений президентом Руменом Радєвим, укладе нову угоду з російським "Газпромом".
11:57
Сейм Латвії визнав Росію державою-спонсором тероризму
У четвер, 11 серпня, сейм Латвії затвердив заяву щодо цілеспрямованих військових атак Росії проти мирного населення в Україні, визнавши насильство Росії проти цивільних тероризмом, а Росію державою-спонсором тероризму. 
11:28
У Франції третій день борються з пожежею біля Бордо, свою допомогу надішле Польща
Понад 1000 пожежників за підтримки пожежних літаків третій день борються з величезною лісовою пожежею поблизу виноробного центру Франції Бордо.
11:28
У Копенгагені стартує оборонна конференція північноєвропейських союзників з підтримки України 
Понад 20 країн 11 серпня беруть участь у конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені. 
10:57
Швеція стала найбільшим нетто-експортером електроенергії в Європі
Швеція обійшла Францію як найбільший нетто-експортер електроенергії в Європі в першій половині цього року.
10:47
Глава МЗС Латвії зробив попередження людям, які вирішать отримати паспорт РФ
Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич попередив, що місцеві росіяни, які погодяться отримати російське громадянство, не отримають дозволи на проживання в балтійській країні.
10:14
Міністр оборони Польщі: ми не послабили свою обороноздатність, допомагаючи Україні
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак запевняє, що його країна не послабила свою обороноздатність, надаючи військове обладнання Україні.
10:11
Глава Ryanair: ера авіаквитків за 10 євро закінчилася
Виконавчий директор ірландського лоукостера Ryanair Майкл О'Лірі заявив, компанія більше не буде пропонувати рейси за найнижчими цінами через різке зростання вартості палива.
09:38
Росіяни таки можуть відвідувати Венсенський замок у Франції
Влада Франції запевнила, що громадянам Росії дозволено відвідувати Венсенський замок та інші відкриті для туристів місця, які перебувають під контролем міністерства оборони країни.
09:35
Посольство РФ у Латвії відмовляється встановлювати табличку з назвою вулиці Незалежності України
Посольство РФ у Ризі відмовляється замінити табличку з назвою вулиці через 5 місяців після того як її перейменували на "Незалежності України", але місцева влада не може оштрафувати дипмісію через віденську конвенцію.
09:03
Британія викликала "на килим" посла Китаю через ескалацію довкола Тайваню
Глава МЗС Британії Ліз Трасс доручила викликати до міністерства посла Китаю для пояснення "агресивної та широкомасштабної ескалації", яку Пекін здійснює щодо Тайваню.
08:48
Розвідка Британії розповіла про проблеми РФ з експортом зброї через війну
Росія навряд чи зможе виконати деякі експортні замовлення на бронетехніку через винятковий попит на озброєння власних сил в Україні та посилення впливу західних санкцій.
08:32
Російські літаки-розвідники двічі увійшли в зону ППО Аляски
Командування протиповітряної оборони Північної Америки повідомило про щонайменше дві активні спроби розвідувальних літаків Росії проводити польоти в зоні ППО Аляски.
08:07
У Литві запропонували позбавляти громадянства за підтримку агресора
У Литві троє депутатів-консерваторів підготували поправки до закону про громадянство та пропонують забирати литовський паспорт у людей, які отримали громадянство як виняток, якщо вони підтримують агресора.
07:51
Глава МЗС Латвії: поїздки в Європу - не спадкове і божественне право росіян
Громадяни Росії не можуть відвідувати Європу, поки РФ продовжує свою агресію в Україні.
07:40
фотоШвейцарія надішле Україні 100 тонн гуманітарної допомоги
Швейцарія надасть Україні нову партію гуманітарної допомоги.