12 серпня 2022

Статті
Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни
Символом "ватного опору" в Естонії став радянський танк Т-34 у місті Нарві. Рішення прибрати його з публічного простору викликало протести.
Трамп готується до реваншу: що зможе завадити експрезиденту повернутися у Білий дім
Проміжні вибори, що пройдуть у листопаді, можуть призвести до посилення позицій Дональда Трампа, що зробить цілком реалістичними його президентські амбіції.
Новини
22:53
Молодь у Сербії найбільше довіряє главі православної церкви
Опитування організації Youth Umbrella Organization показало, що сербська молодь не має високого рівня довіри до жодної публічної особи чи інституту.
22:23
Розслідування ФБР може обернутися для Трампа ув’язненням – Politico
Федеральне бюро розслідувань перевіряє дії 45-го президента США Дональда Трампа на предмет порушення закону про шпигунство та інших правопорушень, що загрожує йому штрафом або ув’язненням.
22:08
США не давали Україні зброю для ударів по Криму – Пентагон
Сполучені Штати не давали Україні жодного озброєння, за допомогою якого вона могла б нанести такий же удар, як по аеродрому "Саки" в окупованому Криму.
21:52
Рада з протидії дискримінації Румунії викликає Орбана через його скандальний виступ
Глава Національної ради з протидії дискримінації Румунії (CNCD) Асталош Чаба в п’ятницю оголосив, що викличе прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у зв’язку із скаргою на його скандальний виступ у румунському курортному містечку Беїле Тушнад.
ДайджестЛитва взялася за Шарія, у Трампа ФБР знайшла таємні документи, нові РСЗВ з Британії: новини дня
21:31
У Болгарії запевняють, що інтерконектор, який має зменшити залежність від газу з РФ, запрацює вчасно
Міністр енергетики Болгарії Росен Христов у п’ятницю заявив, що впевнений у вчасному запуску інтерконектора Греція-Болгарія, який дозволить Європі отримувати азербайджанський газ і таким чином зменшити залежність від Росії.
21:06
Прем’єр Польщі звільнив двох чиновників через отруєння річки Одер, в якій масово гине риба
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю оголосив про звільнення начальника державного агентства "Польські води" та головного інспектора охорони довкілля через скандал із отруєнням річки Одер, в якій гине риба.
20:58
В Іспанії запрацювала найбільша в Європі сонячна електростанція
На тлі збільшення вартості електроенергії та зусиль зі зменшення залежності від викопного палива іспанська електрична компанія Iberdrola увімкнула свою найбільшу в Європі сонячну електростанцію.
20:44
Кількість мігрантів в ЄС зросла на 86% за перші 7 місяців року
За перші сім місяців 2022 року кількість мігрантів у Європейському Союзі збільшилася на 86% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
20:40
ФБР знайшла 11 пакетів секретних документів під час обшуків у Трампа – WSJ
Агенти Федерального бюро розслідувань, які обшукали будинок 45-го президента США Дональда Трампа в Мар-а-Лаго в понеділок, вилучили 11 пакетів секретних документів, зокрема деякі з грифом "цілком таємно".
20:26
фотоПольський флот поповниться трьома тральщиками
Військово-морські сили Польщі отримають три сучасні мінні тральщики класу KORMORAN II – один із них уже долучився до складу флоту.
20:11
ЄС підтримує демілітаризацію Запорізької АЕС і вимагає, щоб Росія передала станцію Україні
Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у п’ятницю долучився до закликів створити демілітаризовану зону довкола Запорізької атомної електростанції.
20:04
Чехія знову почала отримувати нафту через трубопровід "Дружба"
Міністр промисловості та торгівлі Чехії Юзеф Сікела також підтвердив якнайшвидше відновлення постачання нафти через "Дружбу".
20:02
Опозиція в Грузії вимагає обмежити продаж нерухомості росіянам
Найбільша опозиційна партія Грузії "Єдиний національний рух" закликала міністерство юстиції країни обмежити купівлю громадянами Росії нерухомості та вжити заходів для контролю за тими, хто приїжджає з Росії.
19:50
В Австрії взяли на роботу понад 400 учителів для навчання українських дітей
Для забезпечення навчання близько 11 тисяч дітей з України, які виїхали через повномасштабну війну, влада Австрії прийняла на роботу ще 433 учителів.
19:38
Зеленський розповів Папі Римському про злочини РФ проти України
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з папою Римським Франциском та розповів йому про злочини РФ проти України.
19:30
фото, оновлено 19:45Стрілянина в Чорногорії: мінімум 11 загиблих, серед них діти
У чорногорському місті Цетинє в п’ятницю вдень невідомий відкрив стрілянину по людях у спальному районі – є загиблі й поранені.
19:18
Понад 100 тисяч британців планують відмовитися платити за комірне через його подорожчання
У Великій Британії вже понад 100 тисяч людей долучилися до онлайн-кампанії Don’t Pay, учасники якої зобов’язалися з 1 жовтня не платити за електроенергію та опалення на тлі їхнього подорожчання.
19:04
Аеропорт Амстердама компенсує пасажирам, які пропустили рейси через великі черги
Заява "Схіпхола" запобігла можливим масовим заявкам на компенсацію з боку пасажирів, які пропустили рейси через багатогодинні черги для перевірки безпеки.
19:00
Байден у листопаді може зустрітися із Сі Цзіньпінем – WSJ
Китай готує перший з початку пандемії коронавірусу візит свого лідера Сі Цзіньпіна за кордон восени, у межах якого він може зустрітися з президентом США Джо Байденом – це буде їхня перша зустріч з моменту обрання останнього.
18:36
Росія відкинула заклики ООН створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС
Росія відкинула заклики ООН про створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС – найбільшої в Європі атомної електростанції.
18:02
Посол Німеччини в Україні про порівняння Путіна з Гітлером: паралелі очевидні
Фельдгузен розповіла, що у Німеччині знають про такі російські ідеї, як створення концтаборів для українців, які озвучуються в публічному просторі.
17:36
Іспанія заявила, що газопровід до Франції можливий через 8-9 місяців
Конектор Франція-Іспанія вимагатиме прокладання ще одного сегмента трубопроводу, щоб з’єднати іспанську мережу з французькою.
17:21
фотоЄС передав Україні чотири катери для охорони державного кордону
Білгород-Дністровський прикордонний загін, що в Одеській області, отримав чотири патрульні катери UMS – 425CC від Європейського Союзу загальною вартістю 2,2 мільйона гривень.
17:14
Шестеро португальців судяться з 32 державами Європи через їхню кліматичну політику
Європейський суд з прав людини восени розгляне позов шістьох громадян Португалії проти урядів 32 держав Європи – їх звинувачують у неадекватній кліматичній політиці, яка вплинула на їхнє здоров’я.
17:04
фотоУ Римі витягли чоловіка з-під обвалу саморобного тунелю, копав до банку
30-річний італієць був врятований у четвер у Римі з тунелю, що частково обвалився, на глибині близько 6 метрів.
16:49
Естонія і Фінляндія об'єднають ракетні системи берегової охорони
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що його країна спільно з Фінляндією будуть об’єднувати ракетні комплекси берегової охорони в межах анонсованої раніше інтеграції оборонних планів.
16:48
США перекидають до Європи військових елітної повітряно-десантної дивізії
101 дивізія армії США брала активну участь у бойових діях на території Європи під час Другої світової війни, у тому числі під час висадки союзників у Нормандії 1944 року.
16:39
Чорногорія висилає одного російського дипломата
Міністерство закордонних справ Чорногорії в п’ятницю оголосило одного дипломата посольства Росії в країні персоною нон грата.
16:33
відеоМолдова вперше в історії відправила свій супутник у космос
Команда Міжнародної космічної станції в п’ятницю вивела на орбіту перший молдовський супутник TUMnanoSAT.
16:25
Швеція прийняла понад 40 тисяч українських біженців – посол
Статус тимчасово переміщених осіб у Швеції отримали 42 тисячі громадян України, з них 13 тисяч – діти.
16:18
У Чехії оголосили обвинувачення росіянину, який сприяв анексії Криму
Вища прокуратура Чехії в четвер оголосила обвинувачення росіянину Александру Франчетті, якого підозрюють у сприянні анексії Росією Криму й екстрадиції якого домагається Україна.
16:17
Генсек НАТО зустрінеться з лідерами Сербії та Косова на тлі загострення між країнами
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийме президента Сербії Олександра Вучича та прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті 17 серпня.
16:03
Чехія офіційно запропонує ЄС заборонити видачу віз росіянам
Міністр закордонних справ Чехії (яка нині головує в Раді ЄС) Ян Ліпавський у п’ятницю запропонував включити заборону на видачу громадянам Росії віз у новий пакет санкцій проти Москви.
15:56
Північна Македонія відмовила Росії у відкритті почесного консульства
Влада Північної Македонії офіційно повідомила Росію про відкликання згоди на заснування посади почесного консула Російської Федерації в місті Бітола.
15:43
фото, відеоВ Іспанії згоріла супер'яхта за $23 млн, яку місяць тому передали власнику
Судно Aria SF завдовжки 43,7 метра, що належить голові італійської компанії з виробництва запчастин Паоло Скудьєрі, спалахнуло в четвер вдень, стоячи на якорі в Кала-Саоні на західному узбережжі Форментери.
15:43
Китай наклав санкції на заступника міністра інфраструктури Литви через поїздку на Тайвань
Міністерство закордонних справ Китаю в п’ятницю оголосило про запровадження санкцій проти заступниці міністра транспорту і комунікацій Литви Агне Вайчукевічуте, яка тиждень тому відвідувала Тайвань.
15:34
Фінському заводу можуть дати виняток із санкцій з метою побудови криголама для РФ
Міністерство закордонних справ Фінляндії вивчає питання про надання Гельсінському суднобудівному заводу винятку із санкцій, щоб він міг побудувати криголам для Росії.
15:13
В Англії оголошено посуху через надзвичайно спекотну погоду
Посуху офіційно оголошено у восьми районах південної, центральної та східної Англії.
14:56
У Німеччині громадські будівлі опалюватимуться лише до 19 градусів
У Німеччині цієї осені та взимку запровадять суворі правила енергозбереження.
14:52
Глава МЗС Естонії не згоден з Шольцом: це війна всіх росіян, не лише Путіна
Глава МЗС Естонії не згодний з позицією канцлера Німеччини Олафа Шольца, який  виступив проти заборони в’їзду в ЄС для росіян.
14:41
Болгарія екстрадує до РФ росіянина, який спалив свій паспорт, протестуючи проти війни в Україні
Росія вимагала екстрадиції Алчина на батьківщину у зв'язку з розслідуванням податкового шахрайства.
14:26
У Литві розпочали розслідування щодо проросійського блогера Шарія
Генеральна прокуратура Литви розпочала розслідування щодо майна та фінансів проросійського блогера Анатолія Шарія, можливого відмивання грошей.
13:51
Естонія продовжить переконувати колег в ЄС припинити видачу віз росіянам
Естонія продовжить роботу над тим, щоб переконати колег в ЄС припинити видачу туристичних віз росіянам, незважаючи на позицію канцлера Німеччини Олафа Шольца.
13:43
Франція почала розслідування проти експрем’єра Чехії за підозрою у відмиванні грошей
Французька прокуратура розпочала розслідування проти чеського мільярдера та колишнього прем'єр-міністра Андрея Бабіша за підозрою у відмиванні грошей, пов'язаних із купівлею ним вілл на півдні Франції.
13:20
У Молдові зламали сервер адміністрації президента
Адміністрація президентки Молдови Маї Санду повідомила 12 серпня про злом сервера електронної пошти.
13:07
У Німеччині працюють над підготовкою візиту Штайнмаєра в Україну
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відвідає Україну з візитом, німецька сторона працює над його організацією.
Аналітика короткоЧому у Трампа є реальні шанси вдруге стати президентом і що це означатиме для України
12:51
У Німеччині в річці Одер після масової загибелі риби виявили ртуть
Проби води, взяті після масової загибелі риби у річці Одер, що протікає уздовж польсько-німецького кордону, виявили ознаки значного забруднення ртуттю.
12:29
Нідерланди слідом за низкою країн долучилися до навчання українських військових
Нідерланди приєдналися до очолюваної Британією програми підготовки українських військових.
12:28
G7 чекає від України призначення ради "Нафтогазу" для проходження опалювального сезону
Посли країн "Групи семи" (G7) наголошують на важливості якнайшвидшого призначення наглядової ради НАК "Нафтогаз України" напередодні зимового сезону. 
12:16
Рада до кінця року має намір ухвалити більшість законопроєктів, необхідних для вступу в ЄС
Більшість законопроєктів, необхідних Україні для вступу до Європейського союзу, Верховна рада має намір ухвалити до кінця 2022 року.
11:59
Молдова найняла двох міжнародних аудиторів вивчити борг перед "Газпромом"
Дві аудиторські компанії з Норвегії та Великої Британії проведуть аудит історичної заборгованості "Молдовагаз" перед "Газпромом". 
11:50
Швейцарський гірський перевал вперше за століття може втратити усі свої льодовики
Товстий шар льоду, який століттями покривав швейцарський гірський перевал, повністю розтане протягом кількох тижнів.
11:28
ФБР шукало документи щодо ядерної зброї у маєтку Трампа - ЗМІ
Агенти ФБР шукали документи, що стосуються ядерної зброї, коли вони здійснили обшук у маєтку колишнього президента США Дональда Трампа у Флориді цього тижня. 
11:16
Попри санкції вартість німецького імпорту з Росії різко зросла
Незважаючи на санкції, Німеччина витратила на імпорт товарів з Росії більше, ніж раніше.
10:49
Литва просить союзників замінити новим озброєння, яке вона передає Україні
Литва шукає можливість спрямувати Україні додаткове озброєння і заявляє, що цей процес ішов би швидше, якби союзники погодилися замінити новим озброєння, що передається.
10:47
Нова партія РСЗВ M270 від Британії прибула в Україну
В Україну прибула чергова партія РСЗВ M270 від Великої Британії.
10:28
Фінська філія Amnesty International втратила близько 400 донорів через звіт про ЗСУ
Фінська філія правозахисної організації Amnesty International втратила близько 400 донорів після того, як організація опублікувала звіт із критикою ЗСУ.
09:59
У Латвії визнали, що навряд чи зможуть прийняти більшу кількість біженців з України
Латвія без особливих проблем справляється із нинішнім потоком біженців з України, проте прийняти більше українців буде складно.
09:36
Україна просить США ввести санкції проти всіх російських банків 
Україна закликає адміністрацію президента США Джо Байдена запровадити санкції проти всіх російських приватних банків, щоб позбавити президента Путіна можливості вести війну.
09:30
Естонія збирається розробити комплексний пакет заходів військової підтримки України
Найближчим часом уряд Естонії хоче виробити комплексний пакет військової підтримки для України.
09:23
РФ звинуватила Латвію в русофобії і прославленні нацизму після визнання Росії спонсором тероризму
Міністерство закордонних справ Росії у своїй офіційній заяві назвало рішення Сейму Латвії про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму із закликом припинити видачу туристичних віз росіянам проявом русофобії.
08:53
МЗС Молдови вбачає політичне підґрунтя у забороні РФ на експорт фруктів та овочів
Віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску вважаэ, що заборона Росії на імпорт сільськогосподарської продукції з Молдови має політичні причини.
08:34
Розвідка Британії назвала свою оцінку втрат російських літаків на аеродромі в Криму
У результаті вибухів на військовому ародромі Саки Росія втратила щонайменше 8 бойових літаків, хоча сам аеродром залишився придатним для використання.
08:17
Шредер подав в суд через позбавлення його привілеїв ексканцлера
Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер судиться з Бундестагом за відновлення своїх особливих прав, яких його було позбавлено в травні. 
07:43
Байден оголосить про плани переобрання після листопада - Bloomberg
За словами помічників і союзників, президент США Джо Байден готується оголосити, що буде переобиратись на другий термін через кілька місяців,  після проміжних виборів до Конгресу в листопаді.