13 липня 2022

Статті
Після Джонсона: хто стане новим прем'єром Великої Британії
Вже на початку вересня стане відомо, хто очолить британських консерваторів, а згодом і уряд Великої Британії. Хто стане наступником Джонсона і чи вплине зміна прем'єра на підтримку України?
САП і не лише: що із заяв конгресвумен Спартц має почути Київ, попри конфлікт із нею
"Українська проблема" починає формувати порядок денний виборів-2022 у США. І схоже, Банковій доведеться виконати частину вимог...
Новини
22:59
У Зеленського розповіли подробиці домовленостей у Стамбулі
Україна на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна запропонувала створити алгоритм навігації в Чорному морі для безпечного судноплавства.
22:43
Прем'єр Чехії: нема шансів, що газ буде в сьомому пакеті санкцій ЄС
Європейський Союз почав обговорення сьомого пакету санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну, але обмеження щодо російського газу туди не увійдуть.
22:30
ЄС не визнаватиме паспорти, які режим Путіна роздаватиме українцям
Європейський Союз засуджує рішення Владіміра Путіна спростити роздавання російських паспортів усім громадянам України і не буде визнавати ці документи.
22:17
Зеленський заявив про прогрес на переговорах у Стамбулі, деталі узгодять із генсеком ООН
Президент Володимир Зеленський заявив, що на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо розблокування експорту зерна з України є "певний прогрес".
22:07
Президентка Молдови – про посилення армії: що ми робитимемо, якщо на нас нападе Росія?
Президентка Молдови Майя Санду наголосила на важливості зміцнення збройних сил країни, пояснивши це зокрема можливістю агресивних дій Росії.
ДайджестЄС зняв "блокаду" з Калінінграду, успіх переговорів по зерну, розрив відносин з КНДР: новини дня
21:47
фотоУ Польщі збирають кошти на польські дрони-камікадзе для України
У Польщі в середу розпочалася кампанія зі збору коштів на безпілотники-камікадзе Warmate польського виробництва для України.
21:26
ЄС повинен витрачати більше на оборону і спільно закуповувати зброю – Боррель
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що країни Євросоюзу повинні збільшити витрати на оборону, але при цьому спільно закуповувати зброю, щоб витрачати кошти більш ефективно.
21:08
Генсек ООН: у Стамбулі відбувся "критичний" прогрес щодо експорту зерна з України
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.
20:55
Білий дім відреагував на звернення конгресвумен Спартц щодо України
В Білому домі пообіцяли відповісти на звернення конгресвумен Вікторії Спартц, в якому вона просить президента Джо Байдена надати Конгресу інформацію щодо Андрія Єрмака, а також висловлює занепокоєння щодо нагляду за поставками зброї Україні.
20:49
На зустрічі в Стамбулі домовились створити координаційний центр вивезення зерна – Міноборони Туреччини
Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники чотиристоронніх переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.
20:38
Кандидат у президенти Австрії пропонує вийти з ЄС через кандидатство України
Кандидат у президенти від Австрійської партії свободи Вальтер Розенкранц у середу заявив, що через швидке надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі Відень може переглянути свою участь у ньому.
20:29
У Польщі запропонували вигнати російських послів із соцмереж за пропаганду
Урядовий уповноважений з питань кібербезпеки Польщі Януш Цешинский заявив, що для посилення боротьби з дезінформацією Кремля Twitter і Facebook повинні заборонити російським послам доступ до своїх платформ.
20:20
Чоловіка, який приніс артилерійський снаряд у центр Варшави, підозрюють у тероризмі
Генеральна прокуратура Польщі в середу взяла на себе розслідування інциденту у Варшаві, під час якого 31-річний Лукаш К. приніс артилерійський снаряд у центр польської столиці – його підозрюють у тероризмі.
20:13
В ООН анонсували "позитивні" підсумки переговорів у Стамбулі щодо зерна
Генсек ООН Антоніу Гутерреш у середу в 21:00 за київським часом розповість про переговори між Росією, Україною, Туреччиною та офіційними особами ООН, які відбулися у Стамбулі щодо відновлення експорту українського зерна через Чорне море.
19:59
ЄС контролює використання зброї, яку надсилає в Україну – Єврокомісія
Механізм моніторингу за країнами-членами ЄС, які постачають Україні військове обладнання, відповідає міжнародним нормам, а українська сторона зобов'язалася не передавати його більше нікому, крім власних Збройних Сил.
19:44
Литва відреагувала на роз’яснення ЄС щодо транзиту до Калінінграда
Реагуючи на роз’яснення Європейської комісії, Міністерство закордонних справ Литви заявило, що вітає заборону на транзит військових технологій і технологій подвійного призначення до Росії, але виступає за максимально широке застосування санкцій.
19:31
Україна розриває дипломатичні відносини з Північною Кореєю після визнання "Л/ДНР"
Україна розриває дипломатичні відносини з КНДР у відповідь на визнання нею так званої "незалежності" "ДНР" та "ЛНР".
19:27
фотоУ Вроцлаві відкрилася виставка знищеної в Україні російської техніки
Вроцлав став другим польським містом, де відкрилася виставка "За вашу і нашу свободу" – там представлена російська техніка, знищена під час бойових дій в Україні.
19:25
Трюдо назвав "дуже важким" рішення передати турбіну для "Північного потоку"
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо у середу назвав "дуже важким" рішення зробити санкційний виняток для того, щоб повернути відремонтовану турбіну для газопроводу "Північний потік".
19:10
Хаос в аеропортах: Lufthansa скасовує ще 2 тисячі рейсів
Через поточні проблеми з обслуговуванням Lufthansa скасовує ще близько 2 тисяч рейсів.
19:04
Кількість претендентів на посаду Джонсона скоротилася до шести
Шестеро претендентів на посаду лідера Консервативної партії вийшли в наступний тур виборів після першого етапу голосування в середу.
18:54
Кулеба: Україна не буде експортувати зерно без гарантій безпеки
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що експорт зерна з українських портів не відновиться без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників і України як незалежної держави.
18:50
У лікарні Німеччини прибули нові важкопоранені внаслідок війни українці
Декілька поранених з України доставили у середу до лікарень швидкої допомоги в Берліні та Бранденбурзі на лікування.
18:38
До кінця року Литва збудує паркан на кордоні з Білоруссю
Литва у 2022 році планує завершити будівництво фізичного бар’єру разом із системою спостереження на всьому кордоні з Білоруссю.
18:28
43 країни і ЄС підтримали намір України засудити РФ за конвенцією про геноцид
Європейський Союз і 43 світові держави опублікували заяву на підтримку наміру України засудити Росію за конвенцією про геноцид.
18:17
Радник Борреля вважає, що коронавірус розробили в "біолабораторії США"
Професор Колумбійського університету Джефрі Сакс, який є спеціальним радником високого представника з питань зовнішньої та безпекової політики ЄС Жозепа Борреля, вважає "доволі переконливою" теорію про американське походження COVID-19.
17:56
ЗМІ дізналися ім’я третього американця, якого взяли в російський полон в Україні
Третім громадянином США, якого взяли в полон проросійські бойовики під час воєнних дій в Україні, є 35-річний Суеді Мурекезі – він не брав участі в бойових діях і був захоплений через нібито участь у проукраїнських мітингах.
17:56
"Газпром" каже, що не може гарантувати роботу "Північного потоку"
Російський енергетичний гігант "Газпром" заявив, що не може гарантувати роботу газопроводу "Північний потік", кажучи, що не знає, чи поверне Канада із ремонту турбіну.
17:36
ЄС готує заходи для пом’якшення наслідків раптової зупинки газу РФ - Bloomberg
Євросоюз планує низку термінових заходів, зокрема скорочення використання опалювальних систем, щоб пом'якшити наслідки можливого припинення постачання газу з Росії.
17:36
Посол ЄС: призначення голови САП – технічно найпростіша вимога Єврокомісії до України
Призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – це "технічно найпростіша" з рекомендацій ЄС, і в Брюсселі чекають на подальші кроки української влади.
17:29
Грузії дадуть відстрочку для виконання рекомендацій ЄС
Європейська комісія планує підготувати оцінку виконання Грузією 12 рекомендацій для набуття статусу кандидата у члени ЄС тільки на початку 2023 року, а не в грудні 2022-го, як планувалося.
17:19
Уряд Британії ініціював вотум довіри до самого себе
Британський уряд ініціював голосування щодо вотуму довіри до самого себе - найімовірнійше, воно пройде в понеділок.
17:13
Угорщина оголосила надзвичайну ситуацію в енергетиці
Керівник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш у середу оголосив про запровадження надзвичайної ситуації в енергетиці.
16:54
Єврокомісія частково поступилася Росії в питанні транзиту до Калінінграда
Європейська комісія в четвер опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з Росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізничним транспортом.
16:53
Посли G7 знову нагадали про призначення керівника САП
Посли країн "Групи семи" (G7) у Києві вважають, що призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є символом зобов’язання України проводити реформи.
16:44
"Нема що обговорювати": Кулеба – про переговори між Україною і РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що між Україною і Росією станом на зараз не ведуться переговори, оскільки "немає що обговорювати".
16:40
Російські інформагентства заявили про визнання "незалежності" "Л/ДНР" Північною Кореєю
Російське державне агентство РИА "Новости" та російське агентство "Интерфакс" повідомили про визнання Північною Кореєю незалежності ОРДЛО.
16:37
Кулеба в Гаазі закличе створити трибунал для притягнення до відповідальності керівництва РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час участі в конференції про притягнення Росії до відповідальності за злочини планує закликати до створення спеціального трибуналу щодо керівництва РФ.
Аналітика короткоЩо думають про Україну 8 кандидатів на посаду прем'єр-міністра Британії
16:06
Україна отримає 36 легкозбірних мостів від Франції
Французька компанія Matiere передасть Україні 36 легкозбірних мостів, які будуть встановлені на місці зруйнованих російськими загарбниками.
15:53
Блінкен: Росія має негайно зупинити "фільтрацію" українців
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у середу, що Росія повинна невідкладно зупинити так звану "фільтрацію" українського населення.
15:38
фотоНовий посол України в Польщі вручив вірчі грамоти Дуді
Новий посол України в Польщі Василь Зварич вручив польському президенту Анджею Дуді вірчі грамоти.
15:30
Глава МЗС Ірану заперечив постачання безпілотників Росії для війни в Україні
Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заперечив, що Тегеран збирається продати Москві безпілотники для війни в Україні.
15:06
У Стамбулі почались переговори про розблокування українського зерна
У Стамбулі розпочалися чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна за участі України, Туреччини, ООН і Росії.
Аналітика короткоЯк Банкова підставляє Байдена напередодні виборів
14:47
Працівників пошти Польщі навчатимуть користуватися зброєю
На тлі війни в Україні співробітників пошти в Польщі навчать стрільбі з вогнепальної зброї.
14:43
В Європарламенті закликають не давати гроші Угорщині до виконання рішень Суду ЄС та ЄСПЛ
Комітет громадянських свобод Європарламенту схвалив проєкт звіту, в якій наголошується, що європейські цінності перебувають під системною загрозою в Угорщині.
14:25
65% українців, які виїхали за кордон через війну, не планують повертатися ближчим часом
Близько двох третин українців, які з початком повномасштабної війни виїхали за кордон, поки не планують повертатися в Україну.
14:18
Литва готується прийняти військову бригаду Німеччини на два роки раніше
Для розгортання бригади необхідно буде збудувати склади для зброї та інфраструктуру для розміщення солдатів.
13:57
Канада дозволила ремонтувати у себе турбіни "Північного потоку-1" протягом двох років - ЗМІ
Міністерство внутрішніх справ Канади надало німецькому промисловому гіганту Siemens Energy звільнення від санкцій щодо Росії на два роки.
13:35
Іспанія проходить хвилю аномальної спеки: місцями до 44°С
В окремих районах Іспанії оголосили найвищий рівень попередження через надзвичайну спеку, місцями очікують до 44°С.
13:26
Єврокомісія визначилася, як відбуватиметься транзит до Калінінграда через Литву - ЗМІ
Єврокомісія визначить, що товари прямуватимуть до Калінінграда через територію Литви, але Литва контролюватиме кількість товарів, щоб Росія не використовувала транзит для обходу санкцій та експорту своїх товарів у треті країни.
12:51
Уряд Ірландії витримав вотум недовіри
Коаліційний уряд в Ірландії витримав випробування вотумом недовіри у парламенті після того, як минулого тижня втратив формальну більшість.
12:44
У Словаччині кажуть, що досі не отримали гроші ЄС для українських біженців
Місцева влада у Словаччині, яка впроваджує заходи для допомоги українським біженцям, ще не отримала жодних коштів із фондів ЄС, створених для підтримки країн-членів.
12:26
Австрія хоче позиватись щодо визнання Євросоюзом газу й АЕС "зеленими" за певних умов
Австрія збирається оскаржувати визнання проєктів у сфері природного газу й атомної енергетики "зеленими" за певних умов і шукатиме союзниць для цього.
11:56
Німеччина повністю припинить купувати російське вугілля 1 серпня, а нафту – 31 грудня
Росія постачала до Німеччини 40% вугілля та 40% нафти.
11:33
ЄС починає обговорювати нові санкції проти Росії - ЗМІ
Посли ЄС у четвер почнуть консультації щодо запровадження нових обмежень проти РФ.
10:59
Глава МЗС Німеччини не бачить можливості для переговорів з Росією
Вона також відхилила заклики до негайного припинення вогню та переговорів, як того вимагали у відкритому листі низка німецьких знаменитостей.
10:54
На кордонах Литви між Білоруссю й Калінінградською областю РФ ростуть черги з вантажівок
Останніми днями на кордонах Литви з Білоруссю та Калінінградською областю Росії збільшилися черги, одночасно очікують сотні вантажівок. 
10:41
У Британії відбудеться перший тур голосування за нового лідера консерваторів замість Джонсона
Після того, як висування кандидатів завершилося у вівторок, вісім претендентів візьмуть участь у передвиборчих перегонах у парламенті, щоб заручитися підтримкою своїх колег.
10:23
Кулеба: переговори про розблокування зерна перебувають у фінальній фазі
Україна готова експортувати зернові на міжнародний ринок і переговори про розблокування постачань перебувають на фінальній стадії.
10:06
На Заході обговорюють обмеження цін на енергоресурси РФ, щоб зменшити її доходи 
США та союзники розмірковують над новими заходами для того, щоб позбавити коштів російську воєнну машину, але так, щоб при цьому не допустити зростання вартості енергоресурсів до такого рівня, який стане надто тяжким ударом для глобальної економіки.
09:56
фото, відеоУ Франції, Іспанії та Португалії сильні лісові пожежі через спеку
У Франції, Іспанії та Португалії сотні людей борються з лісовими пожежами, спричиненими другою хвилею спекотної погоди за останні тижні.
09:24
Президент Болгарії заявив про можливість нових дострокових виборів у жовтні
Політична криза в Болгарії почалася у червні, коли популістська партія "Є такий народ" вийшла з чотирипартійної правлячої коаліції.
09:12
Британська розвідка розповіла про найближчі ймовірні плани РФ 
За оцінками британської розвідки, протягом найближчого тижня Росія зосередиться на спробах просування до Слов’янська і Краматорська.
08:40
Офіційний Берлін розповів, яку зброю вже передав і планує передати Україні
Німеччина опублікувала перелік зброї та боєприпасів, які вже були передані Україні або мають бути передані згодом для допомоги у захисті від російської агресії.
08:00
У Канаді подали позов до суду, щоби зупинити постачання турбін Siemens для "Північного потоку"
Світовий Конгрес Українців, організація української діаспори, подала у Канаді судовий позов у зв’язку з рішенням уряду передати після обслуговування турбіну Siemens для "Північного потоку", попри санкції.