14 липня 2022

Статті
5 шляхів допомогти українцям у часи війни: інструкція для ваших друзів-іноземців
Мета нашого тексту – допомогти визначитися тим іноземцям, кому простіше донатити на гуманітарні цілі для допомоги Україні. 
Колонки
Запобіжник від агресії: як позбавити РФ імунітету та змусити відшкодовувати збитки
Нові міжнародно-правові механізми мають не лише врегулювати всі питання відшкодування шкоди, завданої агресією РФ, а й створити дієвий запобіжник на майбутнє.
Новини
23:45
фотоУ Бельгії знайшли скелети учасників останньої битви Наполеона
Археологи виявили у Бельгії скелети солдатів, які загинули під час битви під Ватерлоо у 1815 році – останньої спроби французького полководця Наполеона Бонапарта відновити свою владу.
23:28
Глава МЗС Німеччини: якщо послабимо санкції проти РФ – нас буде удвічі легше шантажувати
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виступила проти послаблення санкцій проти Росії, оскільки це, на її думку, зробить Захід ще більш вразливим до шантажу з боку Москви.
23:09
Єлизавета ІІ прописала для себе винятки в понад 160 британських законах
Британська королева Єлизавета ІІ домоглася додання виключень для себе в понад 160 законах, які стосуються різних сфер – від захисту тварин до прав працівників, чим забезпечила собі винятковий порівняно з іншими британцями імунітет.
22:43
Сербська молодь не вважає Росію винною у війні в Україні – опитування
Більшість молоді в Сербії більш прихильно ставиться до Сходу, аніж до Заходу, і не вважає Росію винною через розв’язану нею повномасштабну війну в Україні.
22:22
В МЗС назвали важливим черговий звіт місії ОБСЄ про воєнні злочини Росії в Україні
Міністерство закордонних справ вважає звіт другої місії експертів Московського механізму ОБСЄ важливим внеском у документування злочинів Росії в Україні та притягнення до відповідальності всіх відповідальних.
22:09
доповнено, виправленоСША пояснили, що не забороняли торгувати з Росією добривами і ліками
Міністерство фінансів США у п’ятницю опублікувало генеральні ліцензії, згідно з якими дозволяється торгівля з Росією окремими категоріями товарів.
21:48
Грузія пояснила, чому не хоче "втручатися" в позов України проти Росії в суді ООН
Міністерство закордонних справ Грузії заявило, що зобов’язання втрутитися в судовий процес України проти Росії в Міжнародному суді ООН могло б вплинути на її позови проти Москви.
21:33
"Варварська поведінка Росії": ЄС – про ракетний обстріл Вінниці
Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель і комісар Європейської комісії з питань кризового регулювання Янез Ленарчич у четвер випустили спільну заяву у зв’язку з ракетним обстрілом Вінниці.
ДайджестРеакція Заходу на обстріл Вінниці, трибунал для верхівки РФ, криза в Італії: головне за день
21:15
фотоНа аукціон виставили годинник Гітлера
Аукціонний дім Alexander Historical Auctions виставив на продаж наручний годинник, який належав лідеру нацистської Німеччини Адольфу Гітлеру.
20:54
Президент Італії не прийняв відставку прем'єра Драгі
Президент Італії Серджо Матарелла відмовився приймати відставку прем'єр-міністра Маріо Драгі.
20:46
У Гаазі створили групу діалогу для притягнення до відповідальності за злочини РФ
У Гаазі учасники конференції з притягнення до відповідальності за злочини РФ під час війни в Україні створили Групу діалогу з відповідальності для України.
20:42
Після ракетного удару по Вінниці посольство США закликало американців негайно виїхати з України
Посольство США в Україні в четвер, коли Росія завдала ракетного удару по Вінниці, закликало американців не в’їжджати до України, а тих, хто вже тут перебуває, – негайно поїхати.
20:32
51% німців вважають, що санкції б’ють по Німеччині більше, ніж по Росії – опитування
Трохи більш як половина громадян Німеччини вважають, що санкції, запроваджені проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну, впливають на них більше, ніж на росіян.
20:22
У Європарламенті назвали актом тероризму удар Росії по Вінниці
Депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс назвав актом державного тероризму удар росіян по Вінниці. 
20:14
У Росії заблокували польське інформагентство РАР
Генеральна прокуратура РФ заблокувала доступ до сайту Польського агентства преси (РАР) і ще 22 сайтів – PAP став першим заблокованим у Росії інформаційним агентством ЄС.
19:56
Більшість громадян Швейцарії підтримують зближення з НАТО
Війна Росії проти України призвела до переосмислення безпекової політики у громадян Швейцарії - курс на зближення країни з НАТО підтримують 52% швейцарців. 
19:52
Прем’єр Італії йде у відставку на тлі розпаду коаліції
Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі в четвер оголосив про відставку після того, як популістська партія "Рух 5 зірок" відмовилася брати участь в урядовій коаліції.
19:42
Австралія і Франція передали Україні засоби радіаційного захисту і моніторингу
Україна отримала велику кількість засобів радіаційного захисту і обладнання для радіаційного моніторингу від Австралії та Франції через Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).
19:21
Трамп підтвердив, що хоче знову стати президентом США
45-ий президент США Дональд Трамп стверджує, що вже ухвалив рішення брати участь у президентських виборах 2024 року, але поки не знає, коли саме оголосить про початок кампанії.
19:12
Глава МЗС Бельгії подала у відставку
Міністерка закордонних справ та віцепрем'єрка Бельгії Софі Вільмес подала у відставку.
19:03
фотоУ Польщі знайшли масове поховання тисяч жертв нацистів
Біля колишнього концентраційного табору Солдау на півночі Польщі було знайдено масове поховання не менш як восьми тисяч жертв нацистів – у ньому містилося 17,5 тонни праху.
18:45
Греки запрошують німців на зимівлю, "подалі від енергокризи"
Греція запрошує до себе на зимівлю німців, які переживають шок і страх перед високими цінами на енергоносії.
18:44
Франція має ресурси для допомоги Україні у війні – Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон запевняє, що його країна має ресурси для допомоги Україні у війні з Росією, а також союзникам.
18:30
виправленоУ Литві сказали, чи будуть оскаржувати нові правила транзиту до Калінінграда
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в четвер заявила, що Вільнюс не впливав на позицію Європейської комісії щодо транзиту товарів до Калінінградської області Росії, але теоретично може оскаржити її через Суд ЄС.
18:26
Німеччина надасть ще 1 млн євро на розслідування воєнних злочинів РФ в Україні
Німеччина виділить Міжнародному кримінальному суду (МКС) додатково 1 млн євро для розслідування воєнних злочинів в Україні.
18:24
Німецькі соціал-демократи спробують вигнати Шредера з партії
Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), яка очолює коаліційний уряд країни, розпочала у четвер офіційне обговорення можливого виключення колишнього канцлера Герхарда Шредера з партії за його тісні зв'язки з президентом Росії Владіміром Путіним.
18:16
Німецька компанія вже полагодила 30 БМП, які можуть обміняти на зброю для України
Німецький збройний концерн Rheinmetall у четвер заявив, що підготував три десятки бойових машин піхоти Marder, які дозволять забезпечити Україну озброєнням, і чекає на відповідне рішення федерального уряду.
18:03
Кількість сезонних працівників у Фінляндії впала через війну в Україні
За отриманням дозволу на сезонну роботу у Фінляндії цього року подано значно менше заяв, ніж торік, і у Міграційній службі країни це пов’язують з війною в Україні.
17:58
фотоВ Ірландії біженців з України поселять у військовому таборі через нестачу місць
Через нестачу місць для розселення біженців з України уряд Ірландії у четвер вирішив віддати на ці потреби військовий табір Горманстон.
17:45
В Румунії розбився американський військовий безпілотник
У Румунії неподалік авіабази Кімпія Турзій впав американський військовий безпілотник MQ-9 Reaper.
17:44
ЄС вивчає, чи можлива конфіскація активів центробанку РФ на користь України
Європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс вважає можливою конфіскацію з подальшим переданням Україні російських активів, які перебувають під санкціями ЄС, у тому числі активів центрального банку Росії.
17:41
Москва заборонила підприємствам із Болгарії та Чехії ремонтувати російські вертольоти
Росія відкликала свідоцтва у авіаремонтних підприємств Чехії та Болгарії, які зокрема здійснюють ремонт гелікоптерів типу "Мі".
17:30
Іранець отримав довічне ув'язнення у Швеції за воєнні злочини 1980-х років
У четвер шведський суд засудив громадянина Ірану до довічного ув'язнення за звинуваченням у скоєнні тяжких воєнних злочинів та вбивств на заключному етапі ірано-іракської війни у 1980-х роках.
17:29
В Угорщині посилять військові навчання через "нескінченну війну" в Україні та мігрантів
Міністр національної оборони Угорщини Кристоф Шалай-Бобровницький у середу розпорядився привести збройні сили країни в стан підвищеної бойової готовності й провести військові навчання в різних регіонах.
17:13
Росія назвала нові умови переговорів з Україною: ані слова про "денацифікацію"
Заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко заявив, що Москва не відмовляється від переговорів із Києвом, але висуває до нього низку умов – серед них він не згадав так звані "денацифікацію" та "демілітаризацію".
17:09
Глава МЗС Нідерландів підтримав ідею Спецтрибуналу щодо воєнних злочинів РФ в Україні
Західним країнам необхідно розглянути питання про створення спеціального трибуналу для розгляду воєнних злочинів, скоєних в Україні, щоб запобігти їх безкарності.
17:04
Спартц знову закликала до нагляду за поставками зброї Україні, щоб не "шукати її в Сирії чи Мексиці"
Когресвумен Вікторія Спартц знову закликала запровадити належний нагляд за виділеною військовою допомогою у зв’язку з російсько-українською війною та створити спільну робочу групу щодо України.
17:03
Претендентів на посаду Джонсона вже п’ятеро
За результатами другого туру голосування за майбутнього лідера Консервативної партії Великої Британії в четвер участь у виборах братимуть п’ятеро кандидатів.
16:45
Залужний і Резніков обговорили з послом США систему обліку та прозорості військової допомоги
Міністр оборони України Олексій Резніков та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорили США в Україні Бріджит Брінк системи обліку та прозорості військової допомоги.
16:37
Посол США у відповідь на удар РФ по Вінниці: ми з Україною, доки вона не переможе
Посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на ракетний удар Росії по Вінниці.
16:30
Росії не місце на зустрічах G20 - міністр фінансів США
Міністр фінансів США Джанет Єллен напередодні зустрічей міністрів фінансів в Індонезії цього тижня заявила, що російським посадовцям не місце на нах з огляду на війну проти України.
16:16
ЄС готує угоду про імпорт до 20 млрд кубометрів газу з Азербайджану - ЗМІ
Європейська комісія запропонувала країнам ЄС укласти угоду з Азербайджаном для збільшення імпорту природного газу та розширення трубопроводу для цього.
16:08
У Північній Македонії тисячі протестували проти поступок для розблокування вступу в ЄС
Тисячі людей протестували в Північній Македонії в четвер на тлі підготовки парламенту до голосування за компромісну угоду Франції щодо врегулювання суперечок з Болгарією, що дало б змогу розпочати переговори про членство в Європейському Союзі.
15:59
Посол ЄС відреагував на удар росіян по Вінниці
Посол ЄС в Україні Матті Маасікас після ракетного удару Росії по Вінниці  заявив, що злочини росіян будуть розслідуванні, а винні - притягнуті до відповідальності. 
15:49
ЄС може зняти санкції з деяких росіян через юридичні проблеми – Bloomberg
Євросоюз обговорює скасування санкцій на деяких росіян, адже вони нібито могли бути накладені на слабких підставах.
15:38
Пропагандистський підсанкційний канал Russia Today відкриє представництво в Сербії
Російський державний телеканал Russia Today, "підбурювання та підтримку російської агресії" проти України, відкриє своє представництво в Сербії.
15:38
Зеленський закликав створити інструмент компенсації жертвам російської агресії 
Президент Володимир Зеленський закликав до створення компенсаційного механізму для жертв російської агресії.
ВідеоХто погодився визнати "Л/ДНР"? Що це змінить для Росії та Путіна?
15:14
Сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії планують погодити протягом тижня - ЗМІ
Сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії може бути схвалений державами-членами до середини наступного тижня.
15:12
Макрон закликав французів мобілізуватися в очікуванні браку енергоносіїв
Франція повинна мобілізуватися, щоб підготуватися до ймовірного сценарію нестачі енергії цієї осені, оскільки Росія використовує скорочення поставок до Європи як зброю у своїй війні з Україною.
14:59
фотоУ Шотландії за картиною знайшли прихований автопортрет Ван Гога
За однією з картин нідерландського художника-постімпресіоніста Вінсента Ван Гога знайшли його прихований автопортрет. 
14:44
Німців попередили про зростання рахунків за опалення щонайменше втричі
За оцінками енергетичного регулятора Німеччини, щомісячні рахунки за опалення можуть потроїтися наступного року через значне скорочення імпорту російського газу.
14:39
Уряд Латвії підтримав демонтаж 69 пам'яток, що прославляють радянський і нацистський режими
Закон не дозволяє демонтаж меморіальних об'єктів, які розміщені на місцях поховання полеглих солдатів.
14:18
Сейм Латвії затвердив заборону на постачання російського газу з 2023 року
У четвер, 14 липня, Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив поправки до закону "Про енергетику", які передбачають, що з 1 січня 2023 року постачання природного газу з Росії до Латвії буде заборонено.
14:02
Британія виділяє Україні 2,5 млн фунтів для розслідування воєнних злочинів РФ
Фінансування буде використано для допомоги Генеральній прокуратурі України у розслідуванні злочинів, зокрема сексуального насильства, пов’язаного з війною.
13:58
У Болгарії проведуть нові переговори з партіями у спробі уникнути дострокових виборів
Президент Болгарії Румен Радев проведе новий раунд переговорів з політичними партіями після того як друга за розміром парламентська партія ГЕРБ відмовилась від спроб сформувати уряд.
13:42
Суд ЄС заборонив Данії використовувати назву "фета" для своїх сирів
Копенгаген не заперечував, що продає так звану фету по всьому світу, але замість цього вказував, що правила ЄС про географічні зазначення не поширюються на експорт.
13:29
У Молдові депутатка вийшла з партії Додона через незгоду з риторикою щодо війни в Україні
У Молдові депутатка Блоку комуністів та соціалістів Алла Долінца здала свій мандат та оголосила про вихід із Партії соціалістів, бо не згодна з риторикою керівництва партії та її членів щодо війни в Україні.
13:23
фотоНа півдні Франції через лісові пожежі евакуювали ще сотню людей, вигоріли майже 4000 гектарів
На південному заході Франції продовжують боротися з пожежами у зелених масивах департаменту Жиронда біля атлантичного узбережжя.
13:08
Кулеба закликав створити Спеціальний трибунал для керівництва РФ і назвав 5 його параметрів
Дмитро Кулеба закликав створити Спеціальний трибунал для притягнення вищого військового та політичного керівництва Російської Федерації до відповідальності за скоєні в Україні злочини.
12:57
У НАТО впевнені, що Україна належним чином гарантує збереженість наданої союзниками зброї
У НАТО впевнені, що Україна належним чином забезпечує збереженість та облік зброї, яку вона отримує від союзників у реалізації права на самооборону від російської агресії.
12:44
У Білому домі уточнили, чи вже застосовують ленд-ліз для України
У Білому домі розповіли, що зараз Україна продовжує отримувати військову допомогу у рамках давнішої спеціальної програми, яка не передбачає повернення коштів за отриману допомогу, а ленд-ліз почне застосовуватися пізніше. 
12:35
В ЄС закликали Кремль зупинити війну в Україні: ви все одно нас не розділите
Віцепрезидент Єврокомісії з питань клімату Франс Тіммерманс заявив у Празі, що Європа єдина і не може бути розділеною через вторгнення Росії в Україну - на його думку, це єдиний меседж, який можна направити Кремлю.
12:18
У Німеччині на тлі газової кризи активізувалися дебати з приводу відмови від АЕС 
У Німеччині активізувалися дебати про доцільність запланованого виведення з експлуатації АЕС, які ще продовжують роботу в країні, з огляду на непредбачувану ситуацію з постачанням природного газу.
12:10
В ЄС заявили, що інформація щодо "контрабанди зброї" з України є масованою пропагандою РФ
Росія започаткувала інтенсивну кампанію дезінформації проти України, ЄС і НАТО, заявляючи про "контрабанду зброї", яка поставляється союзниками.
11:15
У партії Шольца кажуть, що рано чи пізно перемовини з РФ можливі, але з умовами
Лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольф Мютзеніх не виключає, що рано чи пізно перемовини з Росією можуть бути потрібні, тому що зазвичай війни завершуються за столом перемовин. 
Аналітика короткоЯк вирішити проблему імунітетів РФ для відшкодування збитків Україні
10:43
Сербія відмовилася приєднатися до нових санкцій ЄС проти Ірану
Сербія є єдиним кандидатом на членство в ЄС серед країн Західних Балкан, яка не приєдналася до нових обмежувальних заходів блоку проти Ірану.
10:16
Прем'єрка Естонії офіційно оголосила про відставку, щоб сформувати новий уряд
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас офіційно проінформувала уряд про рішення піти у відставку з власної ініціативи.
10:03
"Не збираюся продавати частину країни за дешевий газ": Санду закликала готуватись до складної зими
Президентка Молдови Мая Санду сказала, що Молдові потрібно готуватися до режиму економії енергоресурсів цієї зими та пояснила ситуацію тим, що "не збирається продавати частину країни" задля дешевшого газу з Росії. 
09:54
Уряд Італії опинився на межі розпаду через відмову популістів голосувати у парламенті
Коаліційний уряд прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі опинився на межу розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.
09:37
США повідомляють про успішні випробування гіперзвукової ракети
У США повідомляють про успішні випробування двох гіперзвукових ракет.
09:35
У Британії відбудеться другий тур голосування за нового лідера консерваторів
Голосування розпочнеться о 13:30 за Києвом, результати оголосять о 17:00.
08:57
Британська розвідка: сили РФ на Донбасі за останні дні не просунулись і можуть "втратити імпульс"
За даними британської розвідки, за останні три дні російські війська на Донбасі не досягли ніякого суттєвого просування та в цілому ризикують втратити імпульс, який мали після зайняття Лисичанська. 
08:41
фотоУ Греції розбився вертоліт, який гасив лісові пожежі: двоє загиблих
У середу для боротьби з вогнем на Самосі було направлено 27 пожежників, чотири літаки для скидання води та три вертольоти.
08:27
У звіті Єврокомісії знову розкритикували стан верховенства права в Угорщині та Польщі
У звіті Єврокомісії щодо ситуації з верховенством права у країнах-членах ЄС знову розкритикували ситуацію з верховенством права в Угорщині та Польщі, зосередившись на питаннях до судової системи і незалежності медіа. 
08:16
Болгарські винищувачі перехопили і приземлили літак-порушник
Літак було виявлено 13 липня о 17:42 засобами наземної ППО у районі міста Свіштів, на висоті 600 метрів.
07:56
Президент Сербії побачив "майже світову війну" у війні в Україні
Президент Сербії Александар Вучич сказав, що бачить ознаки світової війни у тому, як розгортається війна РФ проти України, та заявив, що на Балканах важливо зробити усе можливе для збереження миру.
07:26
фотоНа приморському півдні Хорватії майже добу намагаються приборкати масштабну пожежу
На півдні Хорватії в районі міста Шибеник на узбережжі Адріатичного моря намагаються взяти під контроль масштабну лісову пожежу.