17 листопада 2022

Статті
Випробування голосуванням: як найбільші соціальні мережі реагували на вибори у США
Як соціальні мережі реагували на ризики, пов'язані з нещодавніми виборами у США, які спеціальні практики вони вводили та які з них могли би бути корисними для України.
Перший вирок у Гаазі. Як рішення суду щодо MH17 проти "групи Гіркіна" допоможе покарати РФ
Щоби провести цей безпрецедентний суд і безпрецедентне розслідування, довелося навіть змінити кримінально-процесуальне законодавство Нідерландів...
Новини
23:30
Трампісти в Палаті представників США внесли законопроєкт про аудит допомоги Україні
Група членів Палати представників Конгресу США від трампістського крила Республіканської партії внесли законопроєкт про запровадження аудиту допомоги Україні в її протистоянні з Росією.
23:10
В Іспанії скандал через новий закон про сексуальне насильство: засуджені можуть достроково вийти на волю
В Іспанії розгорівся скандал після того, як закон про посилення покарання за злочини на сексуальному ґрунті почав використовуватися адвокатами для пом'якшення вже винесених вироків своїм клієнтам.
22:48
Рада МАГАТЕ вимагає від Росії припинити окупацію ядерних об’єктів України
Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що складається з 35 країн, у четвер ухвалила третю резолюцію з початку повномасштабної війни в Україні, в якій закликала Росію припинити всі дії на українських ядерних об'єктах.
22:35
Захід не повинен диктувати Україні умови миру з РФ – глава МЗС Чехії
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський виступив проти нав’язування Україні умов миру із Росією, яка розпочала проти неї повномасштабну збройну агресію.
22:16
Селище у Фінляндії платитиме жителям, які заохотять інших до нього переїхати
Селище Хумппіла, що на півдні Фінляндії, вирішив запровадити винагороду кожному мешканцю, який може залучити інших переїхати в населений пункт.
22:05
Глава МЗС Угорщини закликав піти у відставку лідерів ЄС, які виступали за санкції проти Росії
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в четвер укотре розкритикував санкційну політику Європейського Союзу проти Росії, запроваджену після її повномасштабного вторгнення в Україну.
21:41
У Європарламенті узгодили резолюцію про визнання Росії спонсором тероризму
Політичні групи Європейського парламенту в четвер узгодили текст резолюції про визнання Росії державою-спонсором тероризму, голосування за яку заплановане на наступний тиждень.
ДайджестДовічне Гіркіну за MH17, продовження “зернової угоди”, таємна допомога від Ізраїлю: новини дня
21:18
У Молдові дозволили заочно судити олігарха-втікача Плахотнюка у "справі мільярда"
Суд кишинівського району Чокана задовольнив клопотання Антикорупційної прокуратури про розгляд справи щодо колишнього лідера Демократичної партії Молдови, олігарха-втікача Влада Плахотнюка без його присутності.
21:00
США про вирок у справі MH17: вагомий крок, але попереду ще багато роботи
Сполучені Штати привітали сьогоднішнє рішення Окружного суду Гааги у справі про збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року. 
20:59
Серби після демаршу повернулися в парламент Косова, щоб "не допустити конституційного перевороту"
У парламенті частково визнаного Косова склали присягу десять депутатів, які представляють косовських сербів, після того, як їхні попередники влаштували демарш на знак протесту проти обов’язкової зміни автомобільних номерів.
20:47
У Польщі очікують активізації російської пропаганди після інциденту з ракетою
Після інциденту з падінням ракети в Пшеводуві російська пропаганда буде намагатися досягти власних інформаційних цілей, ворожих Польщі.
20:47
Українські експерти прибули в Польщу для розслідування падіння ракети – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер провів телефонну розмову з польським візаві Збігневом Рау, під час якої обговорив розслідування падіння ракети в польському селищі Пшеводув.
20:36
ЄС привітав продовження "зернової угоди"
Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель від імені блоку привітав продовження Чорноморської зернової ініціативи, яка дозволяє експортувати збіжжя з українських морських портів.
20:19
Понад 100 тисяч українських біженців у Німеччині знайшли постійну роботу
109 тисяч біженців із України, за попередніми даними німецького Федерального агентства з питань зайнятості, отримали постійну роботу в Німеччині.
20:03
Республіканці, які перемагають у Палаті представників, анонсували розслідування щодо Байдена та його сім'ї
Республіканська більшість у Палаті представників Конгресу США, яка почне роботу в січні 2023 року, планує ініціювати розслідування бізнес-діяльності президента Джо Байдена та його сина Гантера.
19:56
Пелосі заявила, що більше не буде змагатися за лідерство в Демократичній партії США
Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що не буде балотуватися на керівну посаду в партії, що знаменує собою кінець епохи і створює серйозні потрясіння для демократів у Палаті представників.
19:32
Reuters: ЄС готується надати Угорщині до 15 млрд євро, заморожених через проблеми з демократією
Європейська комісія готується розблокувати до 14,7 мільярда євро фінансування для Угорщини, які були заморожені через невирішені проблеми з верховенством права та судовою системою.
19:23
Берлусконі вважає, що може переконати Путіна зупинити війну в Україні - ЗМІ
Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі вважає, що саме він може переконати свого старого друга Владіміра Путіна сісти за стіл переговорів і припинити війну в Україні, і має намір зробити це ще до Різдва.
19:14
У Німеччині засудили чоловіка, який надсилав листи з погрозами публічним діячкам
Регіональний суд у Німеччині засудив до майже шести років позбавлення волі 54-річного чоловіка, який протягом 2000-2007 років написав понад 80 листів з погрозами на адресу публічних діячок, зокрема адвокаток, політикинь та журналісток.
18:55
"Політичне замовлення": Росія очікувано відкинула вирок суду у справі МН17
Міністерство закордонних справ Росії заявило, що не визнає вирок Гаазького окружного суду у справі про збиття рейсу МН17 над Донбасом у липні 2014 року, оскільки "в його основі лежало політичне замовлення".
18:46
Італійський суд виправдав Берлусконі у справі про підкуп
Італійський суд у четвер виправдав колишнього прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі у підкупі свідка у справі про проституцію неповнолітніх у 2013 році.
18:40
Посол України у США впевнена, що після проміжних виборів підтримка Конгресу збережеться
Посол України в США Оксана Маркарова не бачить ризиків витрати Києвом двопартійної підтримки Конгресу після проміжних виборів, що відбулися в листопаді.
18:26
виправленоГлава слідчої групи у справі МН17: у 2023 році можуть бути оголошені нові підозрювані
Керівниця слідчої групи з розслідування катастрофи МН17 Дінга ван Бутзелар заявила, що обвинувачення задоволене ухваленим Гаазьким судом у четвер рішенням і не відкидає, що у 2023 році повідомить про нові результати розслідування, яке триває.
18:23
Ізраїль таємно переказав державі НАТО мільйони доларів на "стратегічні матеріали" для України - ЗМІ
Під тиском адміністрації США Ізраїль нещодавно погодився профінансувати закупівлю "стратегічних матеріалів" на мільйони доларів США для України.
18:20
Боррель: Росія ще не готова до миру в Україні
Глава зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив у четвер, що мир в Україні неможливий доти, доки Росія не виведе свої війська, але Москва не демонструє жодних ознак готовності до цього.
18:08
Парламент Швеції схвалив надання Україні військової допомоги на рекордні $287 млн
Риксдаг (парламент) Швеції у четвер ухвалив рішення дозволити уряду передати Україні протягом 2022 року оборонних матеріалів на максимальну суму в понад 3,0078 мільярда шведських крон (понад 287 мільйонів доларів).
17:57
Президент Литви: Європі час визнати злочини комунізму
Президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що військова агресія Росії проти України, супроводжувана дезінформацією і спробами переписати історію, спонукає Європу переосмислити своє минуле й дати точнішу оцінку злочинам комуністичних режимів.
17:51
доповнено 18:18Кулеба і МЗС після перших вироків у справі МН17 сподіваються на відповідальність РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав перші вироки у справі про збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року, висловивши сподівання на притягнення до відповідальності керівництва Росії.
17:51
Блінкен: США продовжать підтримувати Україну на тлі ракетних обстрілів РФ
Державний секретар США Ентоні Блінкен у телефонній розмові з главою МЗС України обговорив ракетні обстріли РФ по цивільній інфраструктурі України. 
17:45
"Ще один крок на шляху до правди й справедливості": прем'єр Нідерландів про вирок у справі МН17
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте привітав рішення Окружного суду Гааги у справі про збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року, та наголосив, що воно є важливим кроком для встановлення правди й справедливості.
17:33
Суд у справі MH17 допустив, що підозрюваних може бути більше
Гаазький окружний суд у Схіпхолі, який розглядав збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 році, вважає, що підозрюваних у справі може бути більше, ніж четверо, яким було винесено вирок.
17:24
Зеленський призначив Венедіктову послом у Швейцарії
Президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення ексгенпрокурора Ірини Венедіктової послом у Швейцарії.
17:14
Парламент Естонії відхилив пропозицію заборонити використання російської в публічній сфері
Парламент Естонії (Рійгікогу) відхилив подані фракцією консервативної партії EKRE пропозиції внести поправки до законодавства, які дозволили б публічно-правовим і приватноправовим юридичним особам використовувати тільки державну мову в діяльності, спрямованій на населення Естонії.
17:12
"Емоції зрозумілі": Дуда прокоментував слова Зеленського про падіння ракети в Польщі
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що розуміє твердження українського візаві Володимира Зеленського, який говорив про непричетність України до падіння ракети в селищі Пшеводув у вівторок, унаслідок чого загинули дві людини.
17:12
Фінляндія витратить 139 млн євро на паркан на кордоні з Росією
Уряд Фінляндії в четвер запропонував виділити 139 мільйонів євро на будівництво огорожі вздовж частини кордону країни з Росією.
16:57
Зеленський про MH17: на лаві підсудних мають опинитись і замовники 
Президент Володимир Зеленський вважає важливими перші вироки у справі про збиття літака MH17, проте наголошує на важливості притягнути до відповідальності і замовників.
16:45
У США закінчуються деякі види озброєнь і боєприпасів, які можна передати Україні - ЗМІ
З початком першої повної зими війни Росії з Україною у США закінчуються деякі високотехнологічні системи озброєння та боєприпаси, які можна передати Києву.
16:45
Троє засуджених за збиття MH17 повинні виплатити 16 млн євро компенсацій
Визнанні винними у збитті малайзійського лайнера MH17 Леонід Харченко, Сергій Дубінський та Ігор Гіркін повинні відшкодувати моральну шкоду родичам загиблих у катастрофі компенсацією у розмірі понад 16 мільйонів євро.
16:45
Гіркіну, Дубінському і Харченку присудили довічне ув’язнення у суді про збиття MH17
Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, заочно приговорив до довічного ув’язнення Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка, та доручив забезпечити їхній арешт
16:20
Польща підтвердила допуск українських експертів на місце падіння ракети
Голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох підтвердив, що на місці падіння ракети у Пшеводуві працюють українські фахівці.
16:19
Суд Гааги: "Гіркін винний у вбивстві 298 разів", один з обвинувачуваних виправданий
Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, визнав винними у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубінського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.
16:07
Німеччина пожертвує Молдові 40 млн євро на виплату компенсацій за енергоносії
Міністр з питань праці та соціального захисту Молдови Марчел Спатар повідомив, що Німеччина пожертвує Молдові 40 млн євро на виплату компенсацій громадянам.
16:03
Гаазький суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17
Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, дійшов рішення про те, що авіалайнер був збитий комплексом "Бук" з території, що була не підконтрольна Україні.
15:44
Швеція змінила конституцію, щоб посилити антитерористичне законодавство
Парламент Швеції ухвалив поправки до конституції, які дозволять приймати більш жорсткі антитерористичні закони, що є ключовою вимогою Туреччини для схвалення заявки Стокгольма на членство в НАТО.
15:32
фотоУгорщина оголосила про розбудову партнерства з Іраном, який входить до "вісі зла" США
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Будапешт планує "нормалізувати ситуацію" на Близькому Сході і тому планує економічне співробітництво з Іраном.
15:11
Фінляндія анонсувала найбільший з початку війни пакет військової допомоги Україні
Фінляндія передасть Україні черговий пакет оборонного обладнання на суму 55,6 млн євро.
15:08
Дуда відвідає прикордонне село у Польщі, де впала ракета
Президент Польщі Анджей Дуда у четвер відвідає місце падіння ракети село Пшеводув Люблінського воєводства поблизу кордону з Україною.
15:03
Гаазький суд визнав, що Росія контролювала "ДНР" під час збиття лайнера MH17
Окружний суд Гааги, що розглядав справу про збиття авіалайнера MH17 ухвалив рішення про те, що так звана "Донецька народна республіка" була контрольованою з боку РФ як мінімум з травня 2014 року.
Вирок бойовикам РФ, що збили MH17 над Донбасом у 2014 році. НАЖИВО
14:47
У Польщі не виключають запровадження системи інформування про ракетні удари в Україні
У Польщі допустили можливість запровадження системи інформування мешканців прикордоння про ракетні удари в Україні.
14:45
Міністр фінансів Британії оголосив про підвищення податків
Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Хант оголосив у четвер про підвищення податків і скорочення державних видатків.
14:18
ЄС надає додаткову гуманітарну допомогу Україні для проходження зими
ЄС надасть Україні подальшу гуманітарну допомогу для того, щоб допомогти їй пройти зиму.
13:56
Економіка Британії перебуває у рецесії
Міністр фінансів Британії Джеремі Хант у четвер визнав, що британська економіка перебуває у рецесії.
13:53
Угорщина на шляху до розблокування мільярдів євро з фондів ЄС цього року - ЗМІ
На карту поставлено до 14,7 млрд євро або майже 10% від ВВП Угорщини за оцінками на 2022 рік.
13:23
У парламенті Норвегії вирішили перевірити дії уряду щодо допомоги Україні
У Стортингу, парламенті Норвегії, вирішили перевірити діяльність уряду щодо темпів та обсягів допомоги Україні. 
13:14
Ердоган вважає, що проблеми закупівлі F-16 у США будуть вирішені найближчим часом
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган очікує, що питання щодо купівлі Туреччиною американських літаків F-16 будуть вирішені найближчим часом.
13:02
Нові судові процеси у справі МН17 можуть початися наступного року
Слідство у справі збитого над Донбасом лайнера рейсу MH17 триває і на лаві підсудних можуть опинитися ще багато інших осіб.
Аналітика короткоЧому вирок у справі MH17 важливий навіть під час великої війни
12:54
Польща має отримати 20 замовлених HIMARS наступного року
Двадцять систем HIMARS, замовлені Польщею три роки тому, мають бути поставлені у 2023 році. 
12:29
Українських фахівців допустять до розслідування щодо ракети у Польщі - Зеленський
"Учора ми отримали підтвердження, що наші фахівці братимуть участь у розслідуванні"
12:27
Посол США: Україна постачає зерно, а Росія в цей час завдає ракетні удари
Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк розкритикували Росію за продовження ракетних ударів по Україні.
12:26
Молдова: партія Додона і союзники ініціювали вотум недовіри міністру юстиції
У Молдові блок соціалістів та комуністів ініціював простий вотум недовіри Мін’юсту і міністру юстиції Серджіу Литвиненко.
12:16
Ердоган вважає, що ні Росія, ні США не застосують ядерну зброю
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після переговорів між США та Росією на початку цього тижня в Анкарі отримав від своєї розвідки інформацію про те, що жодна зі сторін не застосовуватиме ядерну зброю.
12:04
Британія скасовує продаж свого найбільшого заводу мікрочипів компанії, пов’язаній з Китаєм 
Уряд Британії прийняв рішення про скасування продажу найбільшого в країні заводу мікрочипів компанії, яка має китайського власника. 
11:52
Суд в Амстердамі дозволив сквотерам залишитися у будинку підсанкційного російського мільярдера
Група активістів, які самовільно зайняли будинок в Амстердамі, що належить підсанкційному російському мільярдерові, не зобов'язана покидати його.
11:19
Кулеба під час чергової ракетної атаки поговорив з Блінкеном: просив про Patriot
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про телефонну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, зазначивши, що дякував за надані засоби ППО і просив розширити допомогу.
11:03
У Литві купили морський дрон для України і обрали йому промовисту назву
Раніше президент Володимир Зеленський оголосив про початок збору коштів для флоту морських дронів.
10:34
У Польщі повідомили перші подробиці розслідування щодо падіння ракети
На місці падіння працює польсько-американська слідча група, і українці також звернулися з проханням надати їм доступ до розслідування.
10:32
Французька асоціація судиться з владою низки міст через англіцизми у публічному просторі
Французька асоціація вирішила судитися з низкою муніципалітетів та музеїв у Франції через англіцизми у публічному просторі.
10:16
Шольц не вражений прагненням Трампа переобратися на другий термін
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його не вразила заявка колишнього президента США Дональда Трампа на участь у виборах в 2024 році.
10:16
Молдова приєдналася до механізму цивільного захисту ЄС
Молдова приєдналася до механізму цивільного захисту Євросоюзу.
09:49
У Стамбулі продовжили "зернову угоду" на чотири місяці
У Стамбулі домовилися про продовження роботи "зернового коридору" для експорту продовольства з трьох українських морських портів ще на 120 днів.
09:39
Болгарія скасовує останні обмеження щодо COVID-19
Болгарія скасовує останні обмежувальні заходи щодо COVID-19, включаючи використання масок в аптеках і дотримання 1,5-метрової дистанції в комерційних установах.
09:04
Британська розвідка: РФ виснажує свої запаси крилатих ракет задля масованих ударів по Україні
Британська розвідка вважає, що для завдання масованих ракетних ударів по Україні Росії доводиться виснажувати свої запаси крилатих ракет.
Аналітика короткоЧи є у Трампа шанси повернутися у Білий дім
08:57
Байден не погодився із заявою Зеленського про те, що ракета в Польщі не була українською
Президент США Джо Байден заперечив твердження президента України Володимира Зеленського про те, що ракета, яка впала в Польщі, не мала українського походження.
08:32
КНДР запустила балістичну ракету, пообіцявши "жорсткішу" відповідь США
Північна Корея запустила балістичну ракету в четвер, попередивши про "більш жорстку військову відповідь" на зусилля США щодо посилення своєї присутності в регіоні.
08:30
Британія та Нідерланди підписали угоду для взаємопідтримки в енергетиці
Британія та Нідерланди 17 листопада підписали угоду, що має на меті взаємну допомогу у сфері енергетики на тлі викликів, створених війною та енергетичною кризою. 
08:07
Канада на сьомому "Рамштайні" анонсувала нову допомогу Україні на 34 млн доларів 
Канада під час сьомої зустрічі Контактної групи з оборони України розкрила деталі нового траншу допомоги для України на близько 34 млн доларів. 
07:39
Республіканці за підсумками виборів отримують більшість у Палаті представників США
Республіканська партія за підсумками проміжних виборів з незначною перевагою отримують більшість у Палаті представників Конгресу США, де перед цим мали більшість демократи.
07:11
У Нідерландах готуються оголосити вирок у справі MH17
У Нідерландах 17 листопада оголосять вирок щодо загибелі рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній", який у липні 2014 року збила у небі над Донбасом російська ракета.