16 грудня 2022

Статті
Крах уряду, що обіцяв МіГ-29: що означає для України політична криза у Словаччині
Наскільки ймовірним є розворот Словаччини від дружньої Україні держави до євроскептика, що просуватиме тези про компроміс із Кремлем?
Як у Туреччині будують "русский мир" та чим це загрожує партнеру України
Просування російської державної ідеології у Туреччині суттєво посилилося. І якщо не вживати заходів у відповідь, це може стати значною проблемою.
Новини
22:55
У Конгресі можуть закликати до кримінального переслідування Трампа через штурм Капітолія – ЗМІ
Спеціальний комітет Палати представників США з розслідування штурму Капітолія 6 січня 2021 року може порекомендувати міністерству юстиції висунути три кримінальні обвинувачення проти колишнього президента Дональда Трампа.
22:31
Австрія пожертвує 5 млн євро до Фонду енергетичної підтримки України
Віцеканцлер Австрії Вернер Коглер у п’ятницю оголосив, що Відень виділить п’ять мільйонів євро для Фонду енергетичної підтримки України, створеному українським міністерством енергетики при Секретаріаті Енергетичного співтовариства.
22:17
У Конгресі США пропонують заборонити Трампу працювати в уряді
Сорок демократів у Палаті представників США на чолі з конгресменом Девідом Сісілліном у четвер представили законопроєкт, який забороняє колишньому президенту Дональду Трампу обіймати федеральні посади в майбутньому.
21:58
У США відповіли на погрози Росії через можливе постачання Україні ЗРК Patriot
У відповідь на твердження російських посадовців про те, що постачання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot "призведе до непередбачуваних наслідків", у США наголосили, що Росія одноосібно несе відповідальність за будь-які провокації щодо війни в Україні.
21:41
МЗС Латвії заявило про кампанію з вербування латвійців для завезення іммігрантів
Міністерство закордонних справ Латвії в останні місяці помітило, що міжнародні організовані злочинні угруповання активно вербують латвійців в соціальних мережах для ввезення іммігрантів із третіх країн під прикриттям перевізників.
21:24
У Молдові тимчасово позбавлять ліцензії шість каналів через фейки про війну в Україні
Національна комісія з надзвичайних ситуацій Молдови в п’ятницю ухвалила рішення про тимчасове позбавлення ліцензії на мовлення шести телеканалів у зв’язку з "некоректною інформацією" про війну в Україні.
21:09
фотоБез світла, без води, але без Росії: посол Німеччини передала головування в G7 японському колезі
У зв’язку з завершенням головування Німеччини в "Групі семи" посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен передала символічну булаву послу Японії, яка гловуватием в групі наступного року.
21:07
фотоОфіційно: посольство Росії в Латвії розташоване на вулиці Незалежності України
Посольство Росії в латвійській столиці Ризі тепер офіційно розташоване на вулиці Незалежності України, хоча понад вісім місяців опиралося зміні адреси.
20:50
Сунак просить оцінити прогрес війни в Україні, в його уряді побоюються сповільнення підтримки Києва – ЗМІ
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак розпорядився здійснити аудит, що оцінить вплив британської військової допомоги на хід повномасштабної війни в Україні.
20:37
ЄС ввів санкції проти майже 200 фізичних і юридичних осіб з РФ: у списку Збройні сили, судді, партії, дочки Кадирова
Рада ЄС у п’ятницю ухвалила рішення про введення санкцій проти ще 141 фізичної та 49 юридичних осіб у відповідь на ескалацію російської війни проти України.
20:13
Боррель після ракетних ударів РФ: ЄС активізує підтримку України
Масовані ракетні удари Росії по Україні у п’ятницю, на додаток до щоденних обстрілів цивільного населення і цивільної інфраструктури, є ще одним прикладом невибіркового терору Кремля.
19:58
Північною Македонією пройшла масова хвиля псевдомінувань, прем'єр бачить зв'язок з війною в Україні
Влада Північної Македонії в п'ятницю протягом кількох годин евакуювала 23 об'єкти, включаючи головний аеропорт країни, школи, готелі, торговий центр і спортивні об'єкти після отримання повідомлень про мінування, що виявилися фальшивими.
19:33
Столтенберг: Путін планує "довгу війну" в Україні
Росія готується до тривалої війни в Україні, і ті, хто підтримує Київ у НАТО, повинні продовжувати надсилати зброю, доки президент РФ Владімір Путін не зрозуміє, що він не може перемогти на полі бою.
19:27
Білий дім поки не бачить ознак повторного наступу росіян на Київ
Сполучені Штати наразі не вважають, що Росія може в найближчому майбутньому здійснити наступ на Київ, але не думають, що Москва відмовилася від намірів захопити територію України.
19:08
Прем'єр Нідерландів: 9-ий пакет санкцій проти РФ – "крихітний", треба думати про 10-ий і 11-ий
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що ухвалений Європейським Союзом дев’ятий пакет санкцій проти Росії є "крихітним", і блок уже повинен думати про те, які подальші обмеження може запровадити.
19:05
Глава МЗС Естонії: терор Росії сюрреалістичний, потрібно більше зброї зараз
Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликав негайно збільшити поставки озброєння Україні після чергової масованої ракетної атаки РФ по цивільній інфраструктурі.
18:54
Угорщина хоче пришвидшити рух України в ЄС і зберегти зв'язки з РФ - радник Орбана
Угорщина вважає, що необхідно прискорити інтеграцію України до Європейського Союзу, і водночас прагне зберегти тісні зв’язки з Росією.
18:49
У 2022 році значно зросла кількість нелегальних мігрантів, що прибули в ЄС
Кількість нелегальних мігрантів, які в'їхали до Європейського Союзу, значно збільшується з року у рік.
18:37
ЄС схвалив націоналізацію в Німеччині колишньої дочки "Газпрому" й найбільшого імпортера газу з РФ
Європейська комісія в п’ятницю надала дозвіл уряду Німеччини на націоналізацію енергетичної компанії Uniper, яка була найбільшим імпортером російського газу, й компанії SEFE, що раніше була дочірнім підприємством "Газпрому".
18:18
Правляча партія Греції відсторонила євродепутатку на час розслідування щодо оплати праці помічникам
Правляча правоцентристська партія Греції "Нова демократія" тимчасово відсторонила свою депутатку, яка є членом Європарламенту, до моменту закінчення розслідування європейської влади щодо оплати праці помічникам.
18:18
Парламент Хорватії не схвалив участі в місії ЄС із підготовки українських військових
Хорватський парламент у п'ятницю відхилив пропозицію про приєднання країни до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM).
18:16
В уряді кажуть, що ЄС пришвидшив оцінку виконання Україною критеріїв кандидата на вступ
У кабінеті міністрів очікують, що Європейська комісія навесні 2023 року попередньо оцінить прогрес України у виконанні семи рекомендацій, необхідних для початку переговорів щодо членства в ЄС.
17:52
Євросоюз: останні події у Чорногорії уповільнили її шлях до ЄС
Останні політичні події в Чорногорії викликали глибоку інституційну кризу, підірвали функціональність демократичних інститутів країни та сприяли уповільненню переговорів щодо вступу до ЄС.
17:45
Латвійський канал розірве договір оренди з "Дождем", в якого забрали ліцензію
Студія латвійського телеканалу TV3, з приміщень якої транслювався телеканал "Дождь", розірве з ним договір оренди після того, як регулятор Латвії скасував його ліцензію на мовлення.
17:36
Кулеба про поставку Patriot Україні: все неможливе можливе
Міністр закордонних справ України прямо не підтверджує згоду Вашингтона передати Україні ЗРК Patriot, проте радить дочекатись офіційного повідомлення Білого дому, заявляючи, що "все неможливе можливе".
17:33
Кулеба: єдине табу на постачання Україні зброї – танки, та ми його знімемо
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що Україна в діалозі із партнерами розблокувала майже всі теми щодо постачання зброї за винятком танків, та висловив упевненість, що й це вдасться подолати.
17:18
Греція готова надати Україні С-300 за умови, якщо США розмістять ЗРК Patriot на Криті
Міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос заявив, що Афіни можуть передати Україні грецькі зенітно-ракетні комплекси С-300 в разі, якщо Сполучені Штати розмістять замість них на Криті свої ЗРК Patriot.
17:16
Парламент Болгарії остаточно схвалив угоду про постачання зброї Україні
Парламент Болгарії 16 грудня проголосував за затвердження у другому та остаточному читанні угоди між Болгарією та Україною про постачання озброєнь, обладнання та боєприпасів.
16:57
Білий дім анонсував черговий пакет військової допомоги Україні із засобами ППО
Сполучені Штати готують черговий пакет військової допомоги для України, в якому будуть присутні засоби протиповітряної оборони.
16:53
Німеччина до кінця року виділить 130 млн євро Фонду енергетичної підтримки України
Уряд Німеччини планує до кінця року виділити у Фонд енергетичної підтримки України 130 млн євро.
16:45
Швейцарія приєдналась до обмеження цін на російську нафту
Федеральна рада Швейцарії у п’ятницю приєдналась до санкцій Європейського Союзу проти Росії, які передбачають запровадження граничної ціни на російську нафту, що транспортується морським шляхом.
16:38
Папа Франциск наказав повернути Греції скульптури з Парфенону
Папа Римський Франциск вирішив повернути Греції три 2500-річні фрагменти скульптур з Парфенону, які понад століття перебували в папських колекціях музеїв Ватикану.
16:32
Польща й Литва пропонують переглядати санкції проти РФ через рік, а не пів року
На засіданні Європейської ради в четвер Польща й Литва висунули пропозицію переглядати запроваджені ЄС санкції проти Росії кожні дванадцять місяців, а не шість, як зараз.
16:18
Уряд Грузії виділив $560 тисяч на закупівлю генераторів для України
Міністерство економіки Грузії в п’ятницю повідомило, що відповідно до постанови уряду на придбання генераторів для України виділено 1,5 мільйона ларі, або приблизно 562 тисячі доларів.
16:17
фотоУ Брюсселі понад 15 тисяч людей вимагали захисту від високих цін і інфляції 
У п'ятницю в Брюсселі понад 15 тисяч демонстрантів вийшли на протест, щоб вимагати додаткових заходів для захисту від високих цін на енергоносії та підвищення заробітної плати на тлі інфляції.
16:10
Сербія планує розширити газову інфраструктуру, щоб позбутися залежності від РФ
Сербія розглядає можливість розбудови нових газопроводів із сусідніми країнами для зменшення залежності від російського блакитного палива й перетворення своєї країни на регіональний транзитний вузол.
15:54
В Ірландії за угодою про ротацію уряд очолить заступник прем'єра
В Ірландії Лео Варадкар вдруге вступає на посаду прем'єр-міністра цими вихідними в результаті передачі влади між двома основними політичними партнерами в трипартійній правлячій коаліції.
15:49
фотоУ Британії створили статую Путіна з головою-членом для допомоги ЗСУ та кидання яйцями
У селі Белл-Енд англійського графства Вустершир група місцевих жителів встановила статую президента Росії Владіміра Путіна золотого кольору з головою у вигляді пеніса на знак протесту проти повномасштабного російського вторгнення в Україну.
15:29
Уряд Словаччини запрацював у статусі тимчасового: це може вплинути на допомогу Україні
Президентка Словаччини Зузана Чапутова у п’ятницю відправила у відставку уряд прем’єр-міністра Едуарда Гегера після того, як парламент висловив йому вотум недовіри.
15:26
В Україну прийшов перший вантаж обладнання для ремонту енергетики зі США – посол
Перший вантаж аварійно-ремонтного обладнання для енергетичної інфраструктури прибув до України зі Сполучених Штатів.
15:17
Фінська поліція веде два рідкісних розслідування за підозрою у шпигунстві
Центральна кримінальна поліція Фінляндії веде два досудових розслідування за підозрою у шпигунській діяльності, про їхніх фігурантів нічого не повідомляють. 
15:16
Сейм Польщі затвердив нові правила перебування біженців з України
Польський Сейм підтримав зміни до спеціального закону про допомогу українцям, які тікають від війни, що передбачають нові умови їхнього проживання та реєстрації на території Польщі, а також надання соціальних виплат.
14:56
ЄС остаточно схвалив 9-ий пакет санкцій проти Росії
Рада ЄС затвердила у п’ятницю дев'ятий пакет нових санкцій, спрямованих на посилення тиску на Росію у зв’язку з війною проти України.
14:44
Спеціальний суд щодо воєнних злочинів у Косові виніс перший вирок
Командира Саліха Мустафу засудили до 26 років тюремного ув'язнення за злочини, скоєні у квітні 1999 року на базі в Зллаші, Косово.
14:29
У Єврокомісії попередили Маска після блокування Twitter кількох американських журналістів
Віцепрезидентка Єврокомісії з цінностей і прозорості Вера Юрова відреагувала на звістки про незрозуміле блокування Twitter-акаунтів низки західних журналістів, та звернулася з попередженням до нового власника соцмережі Ілона Маска.
14:23
ЄС і Україна підписали пакет підтримки на 100 млн євро для відновлення зруйнованих війною шкіл
Європейська комісія та уряд України підписали пакет підтримки у розмірі 100 мільйонів євро для реконструкції та відновлення шкільних закладів, які постраждали внаслідок війни Росії проти України. 
13:56
Європа не може покладатися лише на США - голова оборонного агентства ЄС
Країни Європейського союзу повинні спільно закуповувати зброю, щоб поповнити запаси після поставок в Україну, а Сполучені Штати не завжди зможуть захистити Європу від загроз.
13:52
Кулеба закликає партнерів надавати гаубиці, танки й БТР у відповідь на кожну ракету РФ по Україні
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після масованого ракетного удару РФ по Україні 16 грудня закликав партнерів відреагувати ще активнішою військовою допомогою для України.
13:22
Сенат США затвердив рекордний оборонний бюджет з $800 млн для України
Сенат Конгресу США затвердив оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік з рекордними 858 млрд доларів, у якому закладені кошти і для військової допомоги Україні.
13:09
Пентагон використовує спеціальні процедури, щоб прискорити закупівлі озброєнь для ЗСУ — ЗМІ
Йдеться про швидкі процедури, розроблені під час пандемії коронавірусу для оптимізації процесів.
12:58
США розповіли, як санкції вплинули на економіку РФ: Путіну вже бракує грошей
За оцінками Вашингтона,  санкції вже мають суттєвий вплив на російську економіку і Кремль відчуває нестачу коштів на ведення війни.
12:34
відеоВибухи російських ракет в Україні імовірно зняли з літака в Молдові
Журналістка програми Факти ICTV зняла відео з борту літака, на якому видно, як стверджується, вибухи від російських обстрілів в Україні.
12:24
Новим кандидатом на посаду прем'єр-міністра Болгарії став професор хімії
Колишній міністр освіти і професор хімії Ніколай Денков буде висунутий кандидатом у прем'єр-міністри Болгарії.
12:16
Прем’єр Польщі на тлі скандалу в Європарламенті порадив "не повчати Польщу" щодо верховенства права
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, коментуючи корупційне розслідування у Європарламенті, заявив, що за таких умов євроінституції не мають "повчати Польщу" щодо стандартів верховенства права.
11:49
У Німеччині зростає схвалення постачання танків в Україну - опитування
Після 43 відсотків на початку листопада, зараз 48 відсотків виступають за постачання танків Україні.
11:28
фото, відеоУ готелі Берліна лопнув величезний акваріум з 1 млн літрів води, двоє постраждалих
Акваріум AquaDom, який містив 1500 тропічних риб, має висоту 14 метрів і описується як найбільший окремо стоячий циліндричний акваріум у світі.
10:57
Австрія наполягає на будівництві паркану на болгарсько-турецькому кордоні
Канцлер Австрії Карл Негаммер наполягає на спільному фінансуванні ЄС будівництва паркану на болгарсько-турецькому кордоні.
10:21
Угорщина заморозила російських активів на 870 млн євро, нещодавно було всього 3 тисячі євро
Це значна сума, навіть порівняно з іншими країнами Європи, тим паче, що до листопадової звітності Будапешт повідомив Брюссель про арешт лише 3000 євро.
10:06
У Лукашенка повідомили, що чекають у гості Путіна в понеділок
Президента Росії Владіміра Путіна чекають з візитом у Мінську наступного понеділка, 19 грудня.
09:38
Росія, схоже, відступилася від намірів не продавати нафту за граничною ціною від G7
Російську нафту почали везти до Індії на танкерах, які застраховані західними компаніями, що може бути першим сигналом про те, що Москва відступила від своїх початкових погроз взагалі не продавати нафту за граничною ціною, встановленою G7.
09:38
Партнер колишньої віцепрезидентки Європарламенту зізнався у причетності до скандалу з Катаром - ЗМІ
Франческо Джорджі, партнер відстороненої з посади віцепрезидентки Європарламенту Єви Кайлі, зізнався у своїй ролі в корупційному скандалі, пов'язаному з Катаром.
09:06
Литва підписала із США контракт на купівлю HIMARS вартістю $495 млн
Литва підписала зі Сполученими Штатами контракт на придбання реактивних систем залпового вогню HIMARS вартістю 495 млн доларів.
08:42
У Франції в результаті пожежі загинули 10 людей, з них 5 дітей
Пожежа сталася рано вранці в п'ятницю в семиповерховому житловому будинку.
08:35
Британська розвідка: укріплення, які будує Росія на сході, малоефективні в сучасних війнах
Російські військові продовжують будувати оборонні укріплення уздовж лінії фронту, які за своїми характеристиками практично не змінилися з часів Другої світової війни і в сучасних умовах мають сумнівну ефективність.
08:19
13 держав та Росія проголосували проти резолюції ООН щодо Криму
Генеральна Асамблея ООН ухвалила нову резолюцію щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму; проти неї проголосували менше держав, ніж попереднього разу.
07:48
Президентка Молдови "має питання" до контракту на закупівлю електроенергії у Придністров’я
Президентка Молдови Мая Санду сказала, що має питання до умов контракту з Придністровською МДРЕС та обговорить це з урядом.
07:15
Угорщина протисла вилучення з 9-го пакету санкцій ЄС трьох російських міністрів - ЗМІ
Угорщина у процесі перемовин лідерів ЄС про дев’ятий пакет санкцій проти Росії за розв’язану нею війну змогла добитися невключення до нього трьох російських міністрів.
00:39
Лідери ЄС підтримують спільну закупівлю зброї в межах блоку – рішення саміту
Європейська рада на засіданні в четвер закликала до ухвалення рішень, необхідних для налагодження спільної закупівлі озброєнь у межах Європейського Союзу, а також зміцнення сфери оборони у світлі російської агресії проти України.
00:21
Саміт ЄС домовився збільшити військову підтримку України, зокрема щодо ППО – заява
Глави держав Європейського Союзу на зустрічі в четвер домовилися про нарощування подальшої військової підтримки України, а також спрямування зусиль для притягнення до відповідальності Росію за воєнні злочини.
00:06
Лідери ЄС домовились про 18 млрд євро макрофіну для України у 2023 році – рішення саміту
Лідери держав-членів Європейського Союзу на засіданні в четвер досягли згоди про виділення Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги у 2023 році.