19 жовтня 2022

Статті
Зрозуміти Туреччину: що змушує Ердогана одночасно допомагати Путіну та Україні
Пересічні турки співчувають Росії, що стала "жертвою" підступного Заходу, але одночасно тоннами відправляють гуманітарну допомогу українцям.
5 сценаріїв руху до ЄС: що може зробити євроінтеграцію вдалою, а що – зупинити її
Євроінтеграція України не обов’язково станеться, а якщо станеться, то не обов’язково буде успішною. До яких викликів вже зараз треба бути готовими суспільству?
Європейський ленд-ліз для України: якою може бути військова допомога ЄС
Україна може отримувати військовий ленд-ліз не лише від США, а й від Євросоюзу. Що потрібно, щоб його запустити? І чому такий проєкт потрібен самому ЄС?
Новини
23:26
У Нідерландах суд визнав винним чоловіка, чия повітряна куля до смерті налякала трьох папуг
Апеляційний суд нідерландського міста Гертоґенбос зобов’язав чоловіка виплатити понад 55 тисяч євро компенсації власнику трьох папуг, які злякалися прольоту повітряної кулі та в результаті померли.
23:07
Сенат Франції не підтримав закріплення права на аборт у конституції
Верхня палата французького парламенту – Сенат – у середу відхилила законопроєкт уряду про включення до конституції права на аборти.
22:50
США наклали санкції на росіянина і дві його компанії, що скуповували військові технології
Міністерство фінансів США в середу запровадило санкції проти громадянина Росії Юрія Орєхова та двох його компаній, які закуповували військові та сенситивні технології подвійного призначення у виробників зі США та постачали їх російській стороні.
22:31
ЗМІ: Берлусконі заявив соратникам, що Зеленський винен у війні в Україні
Італійське видання LaPresse у середу опублікувало черговий аудіозапис лідера партії "Вперед, Італіє!" та багаторічного прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі, в якому він критикує президента України Володимира Зеленського.
22:10
Мін’юст США звинуватив п’ятьох росіян в ухилянні від санкцій
Міністерство юстиції США в середу оголосило обвинувачення п’ятьом громадянам Росії та двом трейдерам венесуельської державної компанії в ухилянні від санкцій – вони організували схему незаконного транспортування венесуельської нафти в Росію та Китай.
ДайджестЄвросоюз покарав Іран за дрони, Орбан просить зупинити санкції, БМП від Греції: новини дня
21:44
Польща призупинила переговори з Німеччиною про "круговий обмін" танками
Заступник міністра оборони Польщі Марчин Очепа заявив, що Варшава призупинила переговори з Берліном про отримання німецьких танків взамін радянській техніці, яку вона передала Україні.
21:22
Єврокомісар у Києві оголосив програму підтримки українців у зимовий період
Європейський Союз виділить 175 мільйонів євро для підтримки внутрішньо переміщених осіб та українських біженців в Україні та Молдові, а також допоможе з розгортанням прихистків для українців на час зими.
21:00
Іспанія передає Україні генератори через обстріли енергетичної інфраструктури
Міністерство оборони Іспанії в середу оголосило про передання Україні електрогенераторів у зв'язку з нещодавніми атаками Росії на українську електричну інфраструктуру, "які серйозно вплинули на постачання електроенергії українським громадянам".
20:52
Дуда обговорив з президентом Ірану роль Тегерана у війні РФ проти України
Президент Польщі Анджей Дуда провів телефонну розмову з лідером Ірану Ібрагімом Райсі - обговорення стосувалося російської агресії проти України та підтримки Тегераном режиму Путіна.
20:45
Bild: президент Німеччини скасував поїздку в Україну з міркувань безпеки
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр скасував запланований на четвер візит до Києва з міркувань безпеки, пов’язаних із повторюваними обстрілами Росією цивільної інфраструктури в українських містах.
20:24
Орбан прямо заявив, що переконуватиме лідерів ЄС переглянути санкції проти РФ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що на саміті лідерів держав Європейського Союзу закликатиме їх переглянути санкційну політику щодо Росії.
20:20
У Байдена відреагували на оголошений Путіним воєнний стан в анексованих районах України
Воєнний стан, оголошений президентом РФ Владіміром Путіним на тимчасово окупованих територіях України,  це "відчайдушна тактика", спрямована на встановлення контролю.
20:13
Європарламент пропонує збільшити допомогу Україні в бюджеті ЄС на 2023 рік
Європейський парламент у середу проголосував за резолюцію про пропозиції щодо бюджету Європейського Союзу на 2023 рік, у якій, серед іншого, пропонує збільшити видатки на допомогу Україні.
20:04
В Раді хочуть визнати Білорусь окупованою країною
Депутати хочуть винести на голосування Верховної ради постанову про визнання Білорусі тимчасово окупованою Росією.
19:56
Член Європарламенту закликав видавати гуманітарні візи росіянам, що виступають проти війни
Депутат Європейського парламенту Сергій Лагодинський у середу виступив із промовою, в якій закликав Європейський Союз видавати гуманітарні візи громадянам Росії, які виступають проти війни в Україні.
19:42
Глава МВС Британії пішла у відставку та натякнула, що те саме варто зробити Трасс
Міністерка внутрішніх справ Великої Британії Суелла Браверман в середу подала у відставку через те, що надіслала офіційний документ зі своєї особистої електронної пошти, порушивши правила безпеки в уряді.
19:32
З початку мобілізації в РФ притулку у Фінляндії попросили майже 500 росіян
499 громадян Росії звернулися з проханням про надання притулку у Фінляндії після того, як російська влада наприкінці вересня оголосила про проведення "часткової" мобілізації.
19:23
ЗМІ: Україна направила Ізраїлю офіційне прохання про системи ППО
Посольство України в Ізраїлі у вівторок направило уряду країни офіційний запит на отримання систем протиповітряної оборони, які дозволять Києву протистояти іранським балістичним ракетам та ударним безпілотникам, які використовуються Росією.
19:12
МЗС після оголошення Путіним "воєнного стану" просить надати більше ППО і ПРО
Міністерство закордонних справ вважає указ президента Росії Владіміра Путіна про запровадження "воєнного стану" в чотирьох окупованих областях України новим етапом терору й просить партнерів збільшити військову підтримку.
18:57
Ердоган поговорив із Зеленським про необхідність "дипломатичного врегулювання"
Президенти України й Туреччини Володимир Зеленський та Реджеп Таїп Ердоган у середу провели чергову телефонну розмову.
18:49
Німецький політик: воєнний стан в анексованих районах України – ще один знак слабкості Путіна
У Німеччині назвали ще однією ознакою слабкості президента РФ Владіміра Путіна проголошення ним воєнного стану на тимчасово окупованих територіях України.
18:46
Білий дім будь-що хоче запобігти зустрічі Байдена та Путіна на саміті G20 – Politico
Американські чиновники вживають заходів з тим, щоб президенти США й Росії Джо Байден і Владімір Путін у жодному разі не перетнулися на саміті "Групи двадцяти" в Індонезії, навіть випадково.
18:27
Міністр оборони Естонії вважає, що РФ відновить свій військовий потенціал за 2-4 роки
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що Росія рано чи пізно відновить свій військовий потенціал попри санкції.
18:16
За запуск дрона в Норвегії затримали сина соратника Путіна – ЗМІ
Серед затриманих у Норвегії росіян, які здійснювали незаконний запуск безпілотників, виявився 47-річний син близького соратника президента Росії Владіміра Путіна.
18:03
Посли ЄС затвердили санкції проти Ірану за удари "Шахедами" по Україні - ЗМІ
Посли країн-членів Європейського Cоюзу у середу схвалили санкції проти Ірану за його залучення до війни, яку проти України веде Росія.
18:02
Кримінальний авторитет Сербії заявив, що є членом партії Вучича і співпрацював із владою
Лідер сербського організованого злочинного угруповання Велько Белівук, відомий як Веля Неволя, заявив у суді, що пов’язаний із Сербською прогресивною партією (SNS) чинного президента країни Александара Вучича.
17:53
Рига пожертвує 200 тисяч євро на дизель-генератори для Києва
У середу, 19 жовтня, міська рада Риги ухвалила рішення про виділення 200 000 євро на загальну підтримку українського суспільства.
17:34
Зеленський одним із перших іноземних лідерів поговорив з новим прем’єром Швеції
Президент Володимир Зеленський розповів, що одним із перших з іноземних лідерів провів розмову з новим прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. 
17:31
В уряді Британії пригрозили Путіну серйозними наслідками у разі застосування ядерної зброї
Президент Росії Владімір Путін зіткнеться з "серйозними наслідками", якщо застосує ядерну зброю у війні в Україні.
17:30
Сміливий народ України отримав премію Сахарова Європейського парламенту
Європейський парламент вирішив присудити премію Сахарова – головну нагороду ЄС у сфері прав людини – "сміливому народу України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства".
17:17
У МЗС відповіли Китаю: вдавати, що ви не знаєте про атаки дронів на Київ, некоректно
Речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко прокоментував заяви зовнішньополітичного відомства Китаю, де стверджують, що їм не відомо про російські атаки на Київ з використанням безпілотників.
17:16
Польща отримала від ЄС майже 145 млн євро на допомогу біженцям з України
Майже 700 млн злотих (144,6 млн євро) отримала Польща з фондів Європейського Союзу на підтримку заходів, пов'язаних з наданням допомоги біженцям з України.
17:13
Віцепрезидент Єврокомісії "з огидою" спостерігав за візитом Сійярто у Москву
Віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс у вівторок дорікнув міністру закордонних справ Угорщини Петеру Сійярто через його нещодавню поїздку до Москви. 
17:12
ЗМІ опублікували плани Німеччини з легалізації канабісу
Федеральний уряд Німеччини підготував проєкт плану з легалізації канабісу.
Аналітика короткоЩо може заблокувати шлях України до членства в ЄС
16:49
Ізраїль може допомогти Україні з попередженням про ракетні удари, та зброю не дасть - міністр
Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що Ізраїль не постачатиме зброю Україні для протистояння російському вторгненню, але міг би надати систему раннього попередження про наближення ударів - подібну до тієї, що використовується в Ізраїлі.
16:47
Група німецьких депутатів керівної коаліції вимагає збільшити поставки зброї Україні
Група депутатів Бундестагу від Зелених та Вільної демократичної партії (ВДП) закликала уряд Німеччини відігравати провідну роль у подальших поставках озброєнь Україні.
16:25
Молдові знову довелось спростовувати фейки про мобілізацію
Міністр оборони Молдови Анатолій Усатий спростував повідомлення про те, що у Молдові можливе оголошення мобілізації.
16:22
ЄС готує нові закони про прозорість іноземних ЗМІ
Європейська комісія планує представити на початку наступного року нове законодавство, спрямоване на боротьбу з іноземними гравцями і впливом в європейській медіа-сфері.
15:55
Орбан розкритикував плани ЄС про спільні закупівлі газу
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зробив критичну заяву щодо намірів ЄС про спільні закупівлі газу.
15:41
Прем'єрка Британії не збирається подавати у відставку
Прем'єр-міністр Британії Ліз Трасс буде при владі, коли 31 жовтня буде представлений бюджетний план, і не планує йти у відставку.
15:37
Кулеба розповів про вплив розриву дипвідносин з Іраном на переговори про збиття літака МАУ 
Глава МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що можливе розірвання дипломатичних відносин з Іраном не зашкодить переговорам про виплату компенсацій за збиття українського літака МАУ.
15:13
Греція розпочала передачу БМП-1 Україні
Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив про початок передачі Україні грецьких БМП-1.
15:11
Переговори глав МЗС України і Греції перервала повітряна тривога, їх продовжили у бомбосховищі
Переговори міністрів закордонних справ України і Греції у середу перервала повітряна тривога, тож дипломатам довелось продовжити їх у бомбосховищі.
14:48
Угорщина відкрила залізничний термінал для перевезення українського зерна
Угорщина відкрила на кордоні з Україною великий залізничний термінал для перевантаження контейнерів із широкої колії на вузьку - цей проєкт дозволить налагодити сухопутний маршрут для постачання українського зерна до портів північної Адріатики.
14:16
Поліція Латвії розслідує причетність ексгенсека НАТО Расмуссена до економічних злочинів
Расмуссена, який був головою незалежної керівної групи PNB, та інших колишніх керівників перевіряють щодо їх керування банком.
14:12
Посол Німеччини: російський наратив про "втечу" дипломатів з Києва - брехня
Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен розповіла, що російський наратив поширює брехливі повідомлення, начебто німецькі дипломати після масованих атак на столицю знову евакуювалися з Києва.
13:44
В ЄС підтвердили, що готуються швидко запровадити санкції проти Ірану за постачання дронів Росії
В Європейському союзі ведеться робота над швидким запровадженням санкцій проти Ірану у відповідь на постачання безпілотників Росії для війни проти України.
13:27
У Кишиневі демонстранти від опозиції прийшли під посольство ЄС - скаржитись на "придушення протестів"
У Кишиневі протестувальники, зібрані популістською партією "Шор", прийшли під офіс представництва ЄС.
13:25
Співлідер партії Шольца визнав великі помилки у політиці партії щодо Росії
Співголова правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ларс Клінгбайль вказав на низку помилок у політиці своєї партії щодо Росії в останні десятиліття. 
13:19
Фінляндія через несправність відкладає запланований у грудні запуск нового реактора на АЕС
Затримка пов'язана з пошкодженням, виявленим у насосах, розташованих у машинному відділенні блоку АЕС "Олкілуото-3" потужністю 1600 мегават на етапі випробувань.
12:55
Польща підписала угоду з Південною Кореєю про закупівлю майже 300 РСЗВ Chunmoo 
Польща підписала в середу угоду про купівлю 288 реактивних систем залпового вогню Chunmoo у рамках своєї останньої угоди з Південною Кореєю.
12:44
У Лукашенка кажуть, що обслуговують борги Білорусі, але не можуть платити у валюті через санкції
У Мінфіні Білорусі пояснили, що не можуть обслуговувати свій борг виплатами у валюті через санкції Заходу - після того, як Всесвітній банк включив країну до списку тих, які не обслуговують свої борги.
12:37
ЄС заощадив 11 млрд євро імпорту газу завдяки енергії сонця та вітру
Відновлювані джерела енергії дозволили ЄС уникнути імпорту викопного газу на 99 млрд євро з початку війни в Україні, що на 11 мільярдів євро більше, ніж торік, завдяки рекордному зростанню вітрової та сонячної енергії.
12:23
Другий найбільший аеропорт Норвегії ненадовго закрили через помічений дрон
У Норвегії аеропорт другого найбільшого міста Бергена ненадовго закрили у середу після того, як місцеві жителі помітили у його районі дрон.
Аналітика короткоЧому збільшення передачі зброї Україні посилює ЄС
11:57
Пропаганда Орбана переконує громадян, що санкції ЄС проти Путіна - це "бомбардування" Угорщини
На урядових постерах в Угорщині, які рекламують опитування думки з приводу санкцій ЄС проти Росії за війну, санкції зобразили як "бомбу", що загрожує угорцям.
11:52
Парламент Фінляндії підтримав будівництво паркану на кордоні з Росією
Як повідомлялося, міністерство внутрішніх справ Фінляндії пропонує закласти у бюджет 139 млн євро на будівництво паркану на деяких ділянках кордону з Росією.
11:33
США, Франція та Британія піднімуть питання про іранські дрони на зустрічі Радбезу ООН - ЗМІ
Сполучені Штати, Франція та Британія планують підняти питання про надання Іраном бойових безпілотників Росії на закритому засіданні Ради безпеки ООН у середу 19 жовтня.
11:23
фотоРосійська церква скуповує нерухомість у Норвегії поряд з військово-морськими базами
Громада в Бергені, пов’язана з Московським Патріархатом, облаштувалася поблизу одного з найважливіших об’єктів збройних сил Норвегії – бази Хоконсверн.
10:58
Президентка Єврокомісії назвала воєнними злочинами удари РФ по українській енергосистемі
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала воєнними злочинами цілеспрямовані обстріли Росією цивільної енергетичної інфраструктури в Україні під час останніх масованих ударів ракетами та дронами.
10:35
У Британії інфляція досягла понад 10% - рекорд за 40 років
У Британії річна інфляція у вересні 2022 року досягла 10,1%, що є найбільшим зростанням за останні 40 років.
10:33
ЄС підготував нові санкції проти Ірану за постачання зброї Росії - ЗМІ
Дипломати сподіваються домовитися про новий пакет у середу або принаймні до саміту лідерів ЄС у четвер і п'ятницю.
09:34
Іран відправив до окупованого Криму інструкторів, щоб навчати росіян використанню дронів - NYT
Коли Іран розгорнув першу партію безпілотників у Росії, помилки російських операторів зробили їх неефективними.
09:28
Президент Хорватії хоче блокувати навчання українських військових у країні у рамках місії ЄС
Президент Хорватії Зоран Міланович, відомий симпатіями до РФ, заявив, що виступає проти навчання українських військових на території Хорватії і буде блокувати такі рішення.
09:14
Глава дипломатії ЄС заперечив, що його слова про "джунглі" були расистськими
ОАЕ засудили суперечливі висловлювання Борреля, в яких він порівняв Європу з садом, а решту світу - з джунглями.
08:54
Британська розвідка розповіла, як проблеми з командною ланкою у силах РФ шкодять ефективності армії
Британська розвідка зауважує, що у російській армії простежується чимало проблем з керівною ланкою різних рівнів і це відображається як на ефективності сил РФ, так і їхньому моральному стані.
08:44
У Словенії жінка вперше може стати президентом - опитування
Словенія готується до виборів нового президента в неділю, а чинний президент Борут Пахор не балотується через обмеження за термінами.
ВідеоРФ оплатила "переворот" у Молдові. Чи втримається Санду?
08:16
У МЗС Китаю заявили, що нічого не знають про атаку російських дронів на Київ
У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що нічого не знають про атаку російських дронів на Київ 17 жовтня, коли загинули п'ять осіб і була пошкоджена інфраструктура.
08:06
Зеленський призначив нового посла України у Словаччині
Президент України Володимир Зеленський призначив новим послом України у Словаччині Мирослава Кастрана.
08:01
Зеленський звільнив посла в Казахстані, якого Астана просила замінити після скандалу з Москвою
Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Петра Врублевського з посади посла України в Казахстані.
07:52
Іран продовжує заперечувати передачу РФ дронів, які масово помічають в Україні
Офіційний Тегеран продовжує наполягати, що не передавав Росії зброї, у тому числі дронів-камікадзе, які останнім часом масово застосовуються РФ проти України.
07:31
США піднімали винищувачі для перехоплення двох російських бомбардувальників біля Аляски
США у понеділок 18 жовтня підняли у повітря два винищувачі F-16для перехоплення пари російських бомбардувальників, які прямували близько до кордонів на Алясці.