22 грудня 2022

Статті
Танки та переговори з Путіним на умовах України: про що домовлявся Зеленський у США
Ця поїздка мала підкреслити роль США у допомозі Україні та посилити Байдена та інших проукраїнських політиків. Зеленський був здатен це зробити...
"2023 рік стане вирішальним у нашій спільній війні". Виступ Зеленського у Конгресі США
"Україна жива та завдає ударів. Ми вже перемогли Росію в битві за думки світу. У нас немає страху. І ні в кого у світі не повинно його бути".
Новини
23:03
ЄС блокуватиме 22 млрд євро виплат Угорщині до вирішення проблем з верховенством права
Європейська комісія в четвер схвалила угоду про партнерство з Угорщиною щодо виділення коштів із Фонду гуртування – одного з п’яти структурних фондів ЄС – у бюджетному періоді 2021-2027 років.
22:32
МЗС Румунії незадоволене ухваленим Радою "євроінтеграційним" законом про нацменшини
Міністерство закордонних справ Румунії в четвер опублікувало заяву у зв’язку з ухваленням Верховною Радою 13 грудня закону "Про національні меншини (спільноти) України", що присутнє серед переліку вимог для подальшого руху Києва в Європейський Союз.
22:13
Глави МЗС G7 обговорили мирні пропозиції України, Блінкен назвав їх "гарним початком"
Міністри закордонних справ країн "Групи семи" на віртуальній зустрічі в четвер обговорили мирні пропозиції України, які президенту США Джо Байдену напередодні озвучив український колега Володимир Зеленський.
21:55
фотоПерша жінка на посаді президента Словенії склала присягу
Наташа Пірц Мусар, яка була обрана президентом Словенії у другому турі виборів 13 листопада, в четвер склала присягу на урочистому засіданні Народних зборів (парламенту) і офіційно приступить до виконання обов’язків у п'ятницю.
21:28
Cенат США схвалив бюджет із майже $45 млрд для України й союзників
Сенат Сполучених Штатів у четвер переважною більшість голосів схвалив законопроєкт про фінансування уряду у 2023 році на суму 1,7 трильйона доларів, у якому передбачені майже 45 мільярдів доларів для допомоги України та союзникам Вашингтона.
21:15
Прем’єрка Італії хоче поїхати в Україну в наступному році
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що хотіла б здійснити візит до України на початку 2023 року.
20:59
Сенат США проголосував за посилене притягнення до відповідальності воєнних злочинців РФ
Сенат Сполучених Штатів ухвалив закон "Про правосуддя для жертв воєнних злочинів", який дозволяє переслідувати воєнних злочинців у Сполучених Штатах незалежно від місця, де були скоєні воєнні злочини, та їхніх жертв.
ДайджестІран погрожує Зеленському, підсумок візиту до США, шпигун Росії у Німеччині: новини дня
20:52
відеоМіноборони Британії показало тренування українських військових із бойовою стрільбою
Міністерство оборони Великої Британії опублікувало відео тренувань із бойовою стрільбою, які проходять українські військовослужбовці.
20:36
Конгрес США підтримав конфіскацію активів РФ на користь України
Сенат США в четвер затвердив поправку сенатора від Республіканської партії Ліндсі Грема до закону про фінансування американського уряду про конфіскацію активів російських олігархів та їхнє передання на користь України.
20:36
США найближчим часом розпочнуть навчання українських військових на системах Patriot - Пентагон
США навчили приблизно 3100 українських військовослужбовців різним системам.
20:24
Глава МЗС Британії: Путін звертається по зброю до КНДР і це ознака відчаю
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що звернення президента Владіміра Путіна по допомогу до Північної Кореї свідчить про відчай.
19:57
Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 40 млн євро
Данія підготувала новий пакет військової допомоги для України суму 40 мільйонів євро.
19:24
Рада ЄС затвердила механізм для обмеження цін на газ
Регламент було ухвалено сьогодні за письмовою процедурою.
19:10
фотоРосія та Китай почали спільні військово-морські навчання
Кораблі військово-морського флоту Росії та Китаю в четвер провели спільні навчання в Східнокитайському морі.
18:50
У Німеччині затримали працівника спецслужб, якого підозрюють у шпигунстві на користь РФ
Федеральна прокуратура Німеччини заарештувала співробітника Федеральної розвідувальної служби країни (BND) за підозрою у державній зраді – чоловіка підозрюють у шпигунстві на користь Росії.
18:39
Туреччина вимагає від Швеції активніших дій щодо екстрадиції як умови підтримки в НАТО
Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що Швеція досі не вжила заходів для екстрадиції або заморожування активів людей, які, на думку його країни, пов'язані з тероризмом.
18:36
У Німеччині просять ЄС посилити контроль за Twitter під керівництвом Маска
Державний секретар міністерства економіки Німеччини, відповідальний за політику конкуренції, Свен Гігольд у четвер звернувся до Європейської комісії із закликом посилити регулювання Twitter, оскільки він становить загрозу для свободи слова за керівництва Ілона Маска.
18:14
Путін відреагував на рішення США передати Україні системи Patriot
Владімір Путін заявив, що рішення США поставити Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot - це "просто затягування конфлікту".
18:12
Албанія купує три дрони Bayraktar
Уряд Албанії підписав із турецькою компанією Baykar угоду про придбання трьох безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2.
17:54
G7 обіцяє $32 млрд бюджетної підтримки Україні у 2023 році
Міністри фінансів країн "Групи семи" за підсумками зустрічі в четвер оголосили про наміри направити до 32 мільярдів доларів бюджетної підтримки Україні та, за необхідності, збільшити цю суму.
17:42
США розширили санкції проти РФ, додали 10 компаній
До списку потрапили компанії, залучені до російського військово-промислового комплексу.
17:37
У РНБО розповіли про те, як союзники України ведуть облік переданої зброї
Для контролю за озброєнням, яке Захід постачає Україні, існує логістичне програмне забезпечення, яке використовують також Сполучені Штати й Велика Британія.
17:24
фотоКиїв отримав дев'ять генераторів від міста-побратима з Данії
Місто-побратим Києва з Данії Оденсе передало українській столиці дев’ять генераторів для подолання енергодефіциту, що виник унаслідок атак Росії на критичну інфраструктуру.
17:12
фотоУ Чехії завершила підготовку перша група українських військових у межах місії ЄС
На полігоні Лібава в Чехії завершила підготовку перша група українських військовослужбовців у межах місії Європейського Союзу EUMAM.
17:05
Санкції можуть скоротити експорт російської нафти з портів Балтії на 20%
Експорт флагманської російської нафти Urals з портів Балтійського моря може скоротитися на п'яту частину в грудні після того, як західні ціни та ембарго ЄС на російську нафту набули чинності.
16:53
В Ізраїлі заблокували рахунки молдовського депутата-втікача Ілана Шора
Ізраїльські рахунки молдовського депутата-втікача Ілана Шора, засновника партії "Шор", яка стоїть за антиурядовими протестами в Молдові, були заморожені владою Тель-Авіва, де він перебуває вже певний час.
16:38
відео, доповненоЗеленський дорогою додому зі США зустрівся з Дудою
Президент Володимир Зеленський, повертаючись із першого з початку повномасштабної війни закордонного візиту до США, провів зустріч із польським візаві Анджеєм Дудою.
16:29
Прем'єр Польщі поскаржився на "диктат євробюрократії" та заявив, що в Італії думають так само
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава та Рим "ситі по горло диктатом європейської бюрократії" та хочуть разом "оновити Європейський Союз".
16:17
Суд ЄС: громадяни не можуть судитися з державами через зіпсоване забрудненим повітрям здоров'я
Люди, які зазнали шкоди здоров'ю, пов'язаної із забрудненням повітря, не можуть подавати на свою країну до суду і вимагати відшкодування збитків.
16:11
Литва і США підписали угоду про постачання дронів Switchblade
Агентство оборонних ресурсів при міністерстві оборони Литви підписало контракт про придбання в Сполучених Штатів баражувальних безпілотних літальних апаратів Switchblade 600, що зробило Литву першою країною за межами США, яка уклала таку угоду.
16:01
Іран погрожує Зеленському через промову в Конгресі
Речник міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані в четвер розкритикував заяви Володимира Зеленського про військову підтримку Тегераном Москви у війні проти України.
15:50
Німецький концерн передає Україні 26 військових ваговозів
Німецький збройовий концерн Rhinemetall у четвер оголосив про постачання в Україну 28 військових вантажних автомобілів у формі комерційного вантажу.
15:46
Три чверті британських фірм заявили, що угода про Brexit не сприяла розвитку бізнесу
Загалом 77% фірм, які торгують в рамках угоди, зазначили, що вона не допомогла їм збільшити продажі або розширити свою діяльність.
15:37
Литва остаточно заборонила росіянам і білорусам володіти зброєю
Сейм Литви в четвер остаточно схвалив правки до закону, які передбачають заборону громадянам Росії та Білорусі, які постійно проживають у країні, володіти зброєю.
15:30
У Франції на різдвяні вихідні можуть скасувати більше третини потягів через страйк залізничників
У Франції 24-25 грудня можуть в останній момент скасувати більше третини рейсів швидкісних потягів далекого спрямування через страйк залізничників.
15:17
У Чехії зібрали 6,5 млн крон на "швидкі" для ЗСУ, мільйон пожертвувала медсестра
Чеська ініціатива "Подарунок для Путіна", відома своєю акцією зі збору коштів "Танк Томаш", зібрала кошти на автомобіль Hummer H1, який буде слугувати військовою швидкою допомогою на передовій в Україні.
14:56
Місія НАТО досі не ухвалила рішення щодо запиту Сербії направити її сили безпеки в Косово
Президент Сербії Александр Вучич заявив, що офіційно звернеться з проханням направити сербських військових та поліцейських для "збереження миру" відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН 1244.
14:35
Лідер правлячої партії Грузії: заклики України і Молдови щодо Саакашвілі “не мають значення”
Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заявив, що для офіційного Тбілісі "не мають значення" заклики президентів України та Молдови відпустити Саакашвілі на лікування за кордон.
14:34
Італія пом'якшить правила полювання для боротьби з навалою диких кабанів у містах
Кабани поширені в сільській місцевості, але останнім часом вони також були помічені в центральних частинах Риму, приваблені хронічно переповненими сміттєвими баками міста.
13:58
Захарова відповіла прем'єру Вірменії, що не приймає його ставлення до "миротворців" РФ
Речниця МЗС Росії Марія Захарова відреагувала на критичну заяву прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна щодо діяльності так званих російських "миротворців" у Карабаху.
13:57
США наклали санкції на нових посадовців Ірану за придушення протестів і перші страти
Мінфін США оголосив санкції проти ще двох іранських посадовців та однієї компанії у зв’язку з жорстким придушенням протестів та першими стратами протестувальників.
13:34
МЗС РФ знову погрожує Греції через плани надати ППО Україні
Офіційна речниця МЗС Росії Марія Захарова повторила погрозу на адресу Греції про наслідки в разі передачі Україні систем протиповітряної оборони С-300. 
13:15
Молдова: блок соціалістів і комуністів пригрозив бойкотувати усі засідання парламенту
Блок соціалістів і комуністів у парламенті Молдови погрожує бойкотувати усі майбутні засідання законодавчого органу, вимагаючи дострокових виборів.
13:13
Туреччина на тлі інфляції підвищує мінімальну зарплату на 55% у 2023 році
Щомісячна мінімальна заробітна плата в Туреччині складе 8 506,80 лір ($455) в 2023 році.
12:34
У Польщі зібрали додаткові докази на місці падіння ракети
У польському Пшеводуві, поблизу кордону з Україною, у середу відбулися додаткові слідчі дії на місці падіння ракети 15 листопада, в результаті чого загинули двоє осіб. 
12:28
фотоКлючові установи ЄС перед найдовшою ніччю року вимкнули світло на знак солідарності з Україною
Увечері 21 грудня будівлі головних установ Європейського Союзу ненадовго вимкнули світло на знак солідарності з українцями, які потерпають від перебоїв з електропостачанням після ударів РФ по об’єктах енергоінфраструктури.
11:56
виправленоЄС призначив дату саміту з Україною, у 2022 році його не проводитиме
Наступний саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого в Брюсселі, президент України Володимир Зеленський вже отримав запрошення на захід.
11:44
Суд ЄС визнав незаконною вимогу Данії до іммігрантів завжди здавати мовний тест для об’єднання родини 
Суд ЄС визнав незаконною вимогу данського законодавства, що іммігранти, які законно працюють в країні, мають здати тест на базове володіння данською мовою перед тим, як забрати в країну свого чоловіка або дружину.
11:21
Чехія планує закупити у Швеції 210 БМП CV90
Чехія підписала незобов'язуючий меморандум зі Швецією і компанією BAE Systems про постачання бойових гусеничних машин CV90.
10:59
Саакашвілі у суді в Грузії почав говорити українською, його попросили "дотримуватися порядку"
Судове засідання у справі експрезидента Грузії Саакашвілі змушені були призупинити через напругу у залі після того, як Саакашвілі почав принципово говорити українською, а суддя вимагав від нього перейти на грузинську мову. 
10:58
Німецька опозиція після рішення США вимагає у Берліна Patriot для України
Після оголошення США про постачання Україні ЗРК Patriot генеральний секретар опозиційного Християнсько-соціального союзу (ХСС) закликав уряд Німеччини також надати Києву подібні системи озброєння. 
10:32
Макрон поки вважає малоймовірним вступ України до НАТО - через Москву
Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що вважає малоймовірним вступ України до НАТО як варіант безпекових гарантій для неї.
10:26
Прем’єр Вірменії звинуватив російських "миротворців" у невиконанні зобов'язань
Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив "миротворців" РФ у зв’язку з перекриттям Лачинського коридору - єдиної дороги, що пов'язує Вірменію з Нагірним Карабахом.
10:07
Макрон закликав Європу зменшити залежність від США у питаннях безпеки
Президент Франції Еммануель Макрон закликав Європу зменшити свою залежність від США та розвинути власні оборонні можливості, водночас відіграючи більш активну роль у НАТО.
09:55
В Іспанії 2022 рік став найспекотнішим за всю історію
В Іспанії цьогоріч зафіксували найспекотніший рік за всю історію спостережень.
09:36
Скандал з несправними БМП для Німеччини: виробники обіцяють ремонт за 2-3 тижні
Компанії-виробники новітніх німецьких БМП Puma, які несподівано вийшли з ладу під час навчань, обіцяють відремонтувати їх найближчими тижнями.
09:25
Хорватія виділить майже 3 млн євро на розмінувальні машини для України
Хорватія планує спрямувати майже 3 млн євро на придбання для потреб України у розмінувальних машинах.
09:08
Розвідка Британії: російських резервістів вимушено тренують білоруси, яких РФ вважає слабшими
Через перенапруження російської військової системи РФ була змушена залучити білоруських інструкторів до тренування своїх мобілізованих.
08:33
Пелосі сподівається на затвердження Конгресом нового раунду допомоги Україні впродовж 48 годин
Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі висловила сподівання, що в наступні 48 годин Конгрес США затвердить новий раунд "важливої безпекової та економічної допомоги для України".
08:17
Кулеба: рішення Байдена відчиняє двері для інших Patriot
Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що рішення президента США Джо Байдена про передачу Україні ЗРК Patriot відчиняє двері для аналогічних кроків союзників.
08:00
Байден підтримав пропозицію Зеленського провести саміт миру
Президент Володимир Зеленський обговорив з президентом США Джо Байденом українську формулу миру, і американський лідер підтримав ідею провести саміт миру.
ВідеоВідео виступу Зеленського у Конгресі США
07:42
Зеленський - Конгресу США: 2023 рік стане вирішальним у війні
Президент Володимир Зеленський у зверненні до Конгресу США в Вашингтоні назвав наступний рік вирішальним у війні. 
00:50
Неузгоджене постачання зброї Україні може розколоти НАТО і ЄС – Байден
Президент США Джо Байден на спільній пресконференції з українським візаві Володимиром Зеленським пояснив, чому виступає проти надання Україні всього американського озброєння, про яке просить Київ.
00:40
відеоБайден пожартував у відповідь на питання, чи дадуть США Україні ATACMS
Президент США Джо Байден на пресконференції з Володимиром Зеленським жартома відповів на питання, чи не варто Вашингтону дати Києву всю зброю, про яку він просить для завершення війни з Росією.
00:29
Байден: Росія не переможе у війні, але все одно доведеться говорити з Путіним
Президент Джо Байден переконаний, що війна України та Росії не обійдеться без переговорів з Путіним.
00:20
Байден пояснив, що для нього означає "справедливий мир" для України
Президент США Джо Байден заявив, що поділяє бачення справедливого миру із українським візаві Володимиром Зеленським, і завдання Вашингтона та союзників – продовження допомоги Києву для перемоги на полі бою.
00:10
Байден упевнений, що єдність США й союзників у підтримці України збережеться у 2023 році
Президент США Джо Байден вважає, що підтримка союзниками України не зміниться на тлі повномасштабного російського вторгнення.
00:05
Байден: Путін не планує зупиняти війну проти України
Президент США Джо Байден вважає, що президент Росії не має наміру домовлятися з Україною про мир
00:01
Майже 2000 танків та іншої техніки: Байден розповів про вклад союзників у перемогу України
Сполучені Штати від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну разом із союзниками надали сотні одиниць військової техніки, аби Київ зміг захистити себе.