Статті

Сусідство з туманним майбутнім: чи вдасться оживити Східне партнерство ЄС
Вже незабаром Східне партнерство ЄС святкуватиме 10-річний ювілей. Втім, майбутнє цього проекту досі залишається непевним. Єдності в цьому немає ані серед країн ЄС, ані серед держав-партнерів.
Баварська проблема: як провал у найбільшому регіоні вдарить по німецькій коаліції
Результат партнерів Меркель – червоний сигнал для Берліна. Меседж виборців дуже чіткий: далі так тривати не може. Землетрус у Баварії стався, а його поштовхи можуть коштувати крісла і самій канцлерці...
Анафема по-страсбурзьки: як у Раді Європи готуються до розлучення з Кремлем
Політик, саме ім’я якого ще донедавна викликало обурення українських депутатів у ПАРЄ, несподівано став головним рушієм виключення росіян з Ради Європи...
Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера
Людина, яка занадто багато знала про зв'язки Саудівської Аравії з "Аль-Каїдою" і талібами, а також про внутрішню "кухню" королівської родини, раптом виїжджає за кордон і стає опозиціонером.
Право передумати і проголосувати знову: як організовані вибори у Швеції
Як у Швеції забезпечується неможливість подвійного голосування? Можна голосувати безліч разів, але зарахований буде лише останній голос, адже кожен бюлетень має унікальний номер зі списку виборців.
Євроінтеграція і вибори: про що уникають говорити кандидати у президенти
В українському політикумі посилюється спротив проєвропейським реформам. Тим важливіше, аби тему євроінтеграції під час передвиборчих дискусій не було зведено до примітивного "за" чи "проти" ЄС.
Кремль програв битву за Страсбург: як підкилимна гра Ягланда призвела до поразки росіян у ПАРЄ
Українські депутати мають дякувати за перемогу своєму давньому опоненту Ягланду. В останні тижні генсек Ради Європи вів настільки некоректну гру, що налаштував проти себе велику кількість членів ПАРЄ...
Три розслідування ціною в життя: за що в ЄС вбивають журналістів
Протягом року в ЄС убили трьох журналістів-розслідувачів. Усі троє вбитих "розкопували" шахрайство та корупцію, так чи інакше пов’язані з політиками найвищого рівня – аж до прем’єр-міністрів.
Проблеми для Хорватії та нові можливості для Кремля: що принесли вибори у Боснії і Герцеговині
Вибори у балканській країні не додали їй стабільності – перемогу святкує сербський сепаратист, якого особисто пiдтримав Владімір Путін. А на додачу вибори суттєво погіршили відносини Боснії і Герцеговини з Хорватією.
Санкції поза статутом: у ПАРЄ знайшли новий привід для повернення Росії
Депутатам доведеться обирати між ганьбою та війною (якщо Росія не отримає бажаного – то напевно продовжить шантаж). Але, навіть обравши ганьбу, ПАРЄ все одно отримає також i війну...
Ніхто не любить переможця: як провалився російський реванш на виборах у Латвії
Лідери всіх партій, що пройшли до Сейму, заявили, що готові вести коаліційні переговори з будь-ким, окрім проросійської "Злагоди". Чи достатньо цього, щоб стверджувати, що Латвію оминула загроза "російського реваншу"? На жаль, ні.
Паспорти нон грата: що буде з українсько-угорськими відносинами після висилки консулів
Крапка у цій історії не означає завершення паспортного конфлікту в цілому. Проблема "напівзабороненого" подвійного громадянства ще не раз вдарить по Україні, якщо її зрештою не врегулювати...
Останнє американське попередження: НАТО готується протидіяти російській ракетній програмі
Північноатлантичний альянс на найвищому рівні офіційно заговорив про ракетну загрозу для Європи. Міністри оборони країн НАТО цього тижня обговорювали у Брюсселі розробку нових російських ракет...
Денонсація угоди з Росією щодо Азовського моря: 10 аргументів за та проти
Чи варто денонсувати договір 2003 року про співпрацю України і Росії в Азовському морі і Керченській протоці? Такий крок зменшуватиме поле для правових маніпуляцій Москви і вноситиме бодай мінімальну визначеність.
Сербія йде у наступ: навіщо Белград реанімує конфлікт із Косовом
"Розмороження" косовського конфлікту – нова мета зовнішньої політики Сербії, завданням якої є зміна статусу питання Косова із "вирішеного" на "невирішений" та повернення цієї теми до порядку денного світової спільноти.
Більше ніж "угорська проблема": як паспортний скандал відкрив паралельну реальність
Найближчими днями консул у Береговому повернеться на батьківщину. Проте проблема подвійного громадянства виходить далеко за межі відносин з Угорщиною. І нам потрібна грунтовна дискусія з цього питання.
Італія свариться через борги: уряд пішов на гострий конфлікт із Єврокомісією
Новий уряд Італії пішов на принциповий конфлікт із Брюсселем. Після скандалів щодо прийому біженців та майбутніх відносин із РФ у Римі покусилися на святе – на фінансову стабільність ЄС.
І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію
Успіх референдуму дозволив би країні вже наступного року завершити усі формальності щодо вступу до Альянсу та одночасно розпочати офіційні переговори про вступ до ЄС. Натомість Македонія отримала лише нову політичну кризу.
Мер у пошуках земляків: як Латвія повертає своїх заробітчан
Чи можна повернути співвітчизників, які поїхали за кордон шукати кращої долі? Ця проблема актуальна не лише для України. Тим важливішим є досвід Латвії, яка довела, що таке повернення цілком можливе.
Brexit під тиском перевиборів: момент істини для Терези Мей
Осінні переговори щодо умов Brexit стануть вирішальними не лише для майбутніх відносин між Брюсселем та Лондоном, а й для уряду Терези Мей. Особливо на тлі активізації чуток про нові позачергові вибори.
Перед загрозою російського реваншу: чому вибори в Латвії можуть стати особливими
Нинішню Латвію можна сміливо записати до адвокатів України. Проте незабаром її підтримка може послабитися – вперше в новітній історії країни до влади можуть прийти проросійські сили.
Знову в ту ж пастку. Які уроки повинна винести Україна з турецької кризи
Що насправді сталося з Туреччиною, як це вплине на Україну і які висновки повинна зробити українська влада?
Екологічна свідомість в Україні та в ЄС: топ-5 подібностей та відмінностей
Немає жодної важливої екологічної проблеми, яку б не охоплювали положення Угоди про асоціацію. Однак загальна кількість екологічних практик громадян є значно нижчою в Україні, аніж в ЄС.
Любов і ненависть у Пхеньяні: чому угода двох Корей стала викликом для США
Президента Південної Кореї Мун Чже Іна зустріли у Пхеньяні небаченою церемонією: червона доріжка, почесна варта біля літака, проїзд у відкритому автомобілі центром міста.... Усе це різко контрастує з принизливим прийомом держсекретаря США.
Дві третини санкцій: як ПАРЄ змінює свої правила та чому Росія все одно незадоволена
Росія доб’ється зміни правил, змусить європейців поступитися своїми принципами, нашкодить цим низці європейських політиків – а після того знову відмовиться їхати до Страсбурга...
100 тисяч вірних Угорщині: історія та приховані деталі паспортного скандалу на Закарпатті
Для України це – одне з ключових питань національної безпеки, що безпосередньо пов’язане з агресією Росії в Криму, якій передувала роздача російських паспортів...
Україна в стороні від трьох морів: чому Київ ігнорує ініціативу з мільярдами інвестицій
На відміну від минулорічної зустрічі, де через присутність на саміті президента Дональда Трампа явно домінували США, Бухарестський саміт відбувся уже під знаком Євросоюзу...
Рік на зміни: що може врятувати СОТ від знищення Трампом
Формально СОТ має рік на вирішення проблеми апеляції. Інакше само існування організації може бути поставлено під сумнів. Однак ключові рішення мають бути прийняті вже найближчими місяцями.
Біженці ви всі: як Польща і Чехія змінювали ставлення до працівників з України
Уряди Польщі та Чехії запрошують українських працівників, проте намагаються подати це як акт гуманітарної допомоги. Розповіді про "українських біженців" підігрівають антиімміграційні настрої.
Конкуренти України чи двері до ЄС: чим може стати для нас ініціатива Тримор'я
Ініціатива створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів за три роки отримала шанс перетворитися з ідеї на амбітний проект. Яким же повинен бути підхід України до Тримор’я?
Обіцянки на мільярд євро: що має зробити Київ в обмін на гроші ЄС
Євросоюз знову отримав інструмент для примусу України до реформ – новий меморандум про надання макрофінансової допомоги. В Києві та Брюсселі переконані, що перший транш надійде вже цього року.
ЄвроПравда веде пряму трансляцію форуму Yalta European Strategy
"Європейська правда", що є медіапартнером щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії у 2018 році, веде пряму трансляцію дискусійних панелей YES.