Литва дає американські БТР, відбудова України коштом олігархів, газ для німців з США: новини дня

Дайджест
Середа, 25 травня 2022, 21:47

У США прогнозують, що найближчі тижні визначать результати битви за Донбас; Литва надасть Україні БТР М113, військові вантажівки і позашляховики; опозиція критикує уряд Шольца за відсутність поставок важкого озброєння Україні; в МЗС РФ готові на "коридор" для експорту зерна з України в обмін на послаблення санкцій; Єврокомісія запропонувала зробити ухилення від санкцій злочином і посилити правила конфіскації активів; за даними міністерки фінансів Канади, російські олігархи хочуть відкупитись від санкцій мільярдами на відбудову України; спікер Держдуми заговорив про виплати за зовнішнім боргом у рублях; Німеччина домовилась про закупівлю скрапленого газу у США; у Туреччині раптом заявили, що знайшли шведську зброю у курдів в Іраку.

Більше важливих і цікавих новин 25 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Вирішальна битва за Донбас

Триває дев’яносто перша доба повномасштабної війни Росії проти України.

Міністерство юстиції України запустило проєкт "Скажи правду" для збору та оброблення інформації про порушення прав людини Російською Федерацією притягнення до відповідальності у Європейському суді з прав людини.

Військові посадовці США вважають, що зараз на сході України починається вирішальна фаза битви за Донбас і її результат визначиться найближчими тижнями.

У матеріалі американського Washington Post зазначається, що під загрозою атаки одночасно з двох сторін опинилися десятки тисяч українських військових, "що становить близько половини української армії".

Від результату битви за Донбас може залежати, чи повернеться РФ до амбітніших цілей. 

Один з посадовців, що коментував на умовах анонімності, зазначив, що "вага" - на боці Росії, і там готові кидати військових у бій. 

Міністр закордонних справ Іспанії  Хосе Мануель Альбарес у середу спрогнозував, що в Україні буде "затяжна криза" через відсутність волі у Путіна, "хто хотів цієї війни", до переговорів про можливі мирні угоди.

До речі, у Москві заявили, що не отримували "мирний план" Італії для припинення війни.

Президент Володимир Зеленський заявив, що перемовини з керівництвом РФ про завершення війни обов'язково будуть, питання лише у тому, з яким президентом Росії.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що стратегія умиротворення та поступок президенту РФ Владіміру Путіну зазнала провалу після 2014 року та не має шансів на успіх.

Президентка Європарламенту Роберта Метсола просить припинити риторику про "збереження обличчя" Путіна.

Вона також закликала європейських політиків припинити посилатися на якісь правові аргументі та не шукати причин, чому Україна не може виграти війну проти Росії.

"Я не хочу чути слово "умиротворення" більше ніколи", – додала Метсола.

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет переконаний, що Україна виграє війну, а для Росії війна має закінчитись реальною поразкою.

За його словами, Захід зрештою зрозумів, що Україна бореться не лише за себе, а й за сам Захід. 

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер попередив, що якщо Росія переможе у війні в Україні, то його країна стане наступною.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс закликав партнерів збільшити підтримку України, щоб потім не довелося оборонятися самим.

Він заявив, що "Україна зараз воює на нашій війні - і якщо вона програє, наступна буде у нас, за це заплатимо самі".

Тим часом, президент Володимир Зеленський розкритикував країни Заходу за відсутність єдиної позиції щодо підтримки членства України в ЄС, розширення НАТО і запровадження санкцій проти Росії.

За його словами, коли мова йде про єдність для протистояння агресії Росії, то вона повинна бути не на словах і у всьому.

Глава МЗС Німеччини закликала не піддаватися "втомі від війни".

Мін'юст запустив проєкт для збору інформації про злочини РФ для міждержавної заяви України в ЄСПЛ.

Партія американських БТР Україні, Шольц продовжує зволікати 

Литва надасть Україні БТР М113, військові вантажівки і позашляховики.

Міністр оборони США Ллойд Остін у понеділок заявив, що близько 20 країн оголосили про нові пакети допомоги у сфері безпеки для України.

Опозиція звинуватила уряд канцлера Олафа Шольца у невиконанні обіцянок щодо поставок зброї.

Зокрема, лідер головної опозиційної партії Німеччини Фрідріх Мерц звинуватив уряд у приховуванні точної процедури постачання зброї.

Також уряд Німеччини розкритикував і заступник голови фракції німецького Християнсько-демократичного союзу Йоганн Вадепуль.

Він нагадав, що Бундестаг звернувся до уряду з проханням поставити необхідне важке озброєння без обмежень. Проте цього, за його словами, не відбувається. 

Вадепуль зазначив, що якщо все буде продовжуватися так, то пізніше буде скликано слідчий комітет.

Північна Македонія обіцяє Україні подальшу підтримку, у тому числі військову.

США надали $4 млн на розмінування в Україні.

Щодо експорту зерна з України

В МЗС Росії заявили, що готові були би надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море - в обмін на зняття санкцій та "розмінування Україною" акваторії Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама Росія.

За даними британської розвідки, морська блокада українських портів, яку РФ здійснює від початку війни, вже призвела до глобального зростання цін і продовжить чинити тиск на них.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не піддаватися на шантаж Росії про "коридор" для українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій. 

У Британії відкинули ідею послаблення санкцій в обмін на коридор для експорту врожаю з України.

Відбудова України коштом російських олігархів

Єврокомісія запропонувала зробити ухилення від санкцій злочином і посилити правила конфіскації активів.

В ЄС ще сподіваються на санкції щодо російської нафти, незважаючи на опір Угорщини.

Президент Володимир Зеленський розкритикував позицію Угорщини, яка відмовляється підтримувати нафтове ембарго проти Росії попри те, що кошти за енергоносії фінансують воєнну машину Кремля.

Міністерка фінансів Канади Христя Фріланд повідомила, що російські олігархи готові жертвувати мільярди на післявоєнну відбудову України в обмін на зняття санкцій..

За орієнтовними оцінками, вартість заморожених у ЄС активів російських олігархів у рамках санкцій за війну проти України сягає вже близько 10 мільярдів євро.

Тим часом, російський олігарх Роман Абрамович, який є власником футбольного клубу "Челсі", отримав дозвіл офіційного Лондона продати клуб.

До речі, у Франції подали скаргу на незаконне збагачення російських олігархів.

Швейцарський уряд планує конфіскувати активи на суму понад 100 мільйонів швейцарських франків ($104 мільйони) у Юрія Іванющенка, соратника колишнього президента України Віктора Януковича.

Спікер Держдуми заговорив про виплати за зовнішнім боргом у рублях.

Нідерландські журналісти оскаржують в Суді ЄС санкції проти кремлівських RT і Sputnik.

Британський виробник одягу Marks&Spencer повністю виходить з Росії.

Інше: газ для Німеччини з США, КНДР запускає ракети

Німеччина домовилась про закупівлю скрапленого газу у США.

США стурбовані планами Туреччини щодо нового наступу вздовж кордону з Сирією. 

КНДР запустила три балістичні ракети після візиту Байдена до Азії.

Гроші, коштовний посуд і шахи: до активістів потрапили фото з обшуку у Додона.

Невизнане Придністров’я понизило рівень "терористичної загрози".

Іспанія і Британія закликали НАТО до пильності через російську загрозу в Африці.

У Туреччині раптом заявили, що знайшли шведську зброю у курдів в Іраку.

Це лише частина цікавих новин 25 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: