Угорщина обирає дружбу з РФ, відповідь на іранські дрони, росіянам закриють кордон: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 23 вересня 2022, 21:23

Влада Угорщини продовжує загравати з агресором і намагатися зруйнувати єдність Євросоюзу. 

Захід попередив Путіна про наслідки у разі використання ядерної зброї. 

Генсек НАТО заявив, що відповіддю Альянсу на "референдуми" Путіна має бути посилення підтримки України. 

Тим часом, у ЄС почалися консультації щодо 8-го пакета санкцій, триватимуть і протягом вихідних. П'ять країн вимагають жорсткіших санкцій проти Росії в новому пакеті.

Незалежна міжнародна комісія ООН у п’ятницю заявила, що знайшла докази скоєння воєнних злочинів після вторгнення Росії в Україну 7 місяців тому.

Україна й союзники у Нью-Йорку, де проходить Генасамблея ООН, скоординували кроки для покарання причетних до воєнних злочинів.

Більше важливих і цікавих новин 23 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Угорщина обирає дружбу з РФ

Влада Угорщини продовжує загравати з агресором і намагатися зруйнувати єдність Євросоюзу. 

В газеті, що є рупором партії прем’єра Угорщини Віктора Орбана, пророкують знищення України і закликають ігнорувати 5 статтю.

А ще партія Орбана хоче провести в Угорщині опитування щодо підтримки санкцій проти РФ.

Глава МЗС Угорщини похвалився, що прорвав бойкот ЄС та поговорив про мир у Нью-Йорку з російським колегою Сергєєм Лавровим.

В Євросоюзі не бачать сенсу у зустрічах з представниками Росії, але країни-члени мають право проводити їх на двосторонній основі.

До речі, за показником "стабільності" уряду в Європейському Союзі на першому місці опинилася Угорщина, де при владі з 2010 року незмінно перебуває партія "Фідес" Віктора Орбана.

Захід попередив Путіна

Сполучені Штати протягом кількох місяців відправляли до Москви приватні повідомлення з попередженням керівництва Росії про серйозні наслідки, які матиме застосування ядерної зброї.

За даними The Washington Post, адміністрація Байдена в цілому вирішила навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, тому Кремль переймається тим, як може відреагувати Вашингтон.

Нагадаємо, у Пентагоні заявили, що погрози Путіна застосувати ядерну зброю не вплинуть на військову підтримку України.

Також, генсек НАТО попередив Росію про "тяжкі наслідки" застосування ядерної зброї.

А президент Польщі Анджей Дуда вважає, що якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю проти України, то може очікувати відповіді від США і виключення з цивілізованого світу.

"Сполучені Штати є великою ядерною державою, найбільшою військовою державою у світі, і те, що Сполучені Штати сприймають цю російську загрозу серйозно, також є загрозою для Росії", - сказав Анджей Дуда.

Він підкреслив, що "в США також є кнопки, які запускають ядерні ракети".

Дивіться також відео на YouTube-каналі "ЄП": Що буде у разі ядерного удару РФ? Яку відповідь США та колективний Захід дадуть Путіну?

Відповідь на "референдуми" РФ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що світ повинен підготуватися до того, що Росія використає фіктивні "референдуми" в Україні, щоб стверджувати, що російську територію атакують зі зброї НАТО.

"Але ці голосування не мають легітимності і, звичайно, нічого не змінюють", — сказав він, повторюючи заяви низки західних лідерів.

"Відповідь НАТО – посилити підтримку. Найкращий спосіб покласти край цій війні – це ще більше зміцнити українців на полі бою, щоб вони могли на певному етапі сісти за стіл і досягти рішення, яке буде прийнятним для України та збереже Україну як суверенну незалежну державу в Європі", – додав він.

Глава МЗС Румунії заявив, що "референдуми" на окупованих територіях України неприйнятні.

Швейцарія засудила псевдореферендуми та заявила про готовність приєднатися до нових санкцій ЄС.

Тим часом, у ЄС почалися консультації щодо 8-го пакета санкцій, триватимуть і протягом вихідних.

П'ять країн Євросоюзу вимагають жорсткіших санкцій проти Росії в новому пакеті.

Крім того, держави-члени Європейського Союзу прагнуть упродовж кількох тижнів укласти політичну угоду про запровадження межі цін на російську нафту.

Обговорення активізувалися після того, як президент РФ Владімір Путін оголосив про часткову мобілізацію. Рішення, ймовірно, стане частиною нового пакету санкцій, запропонованого Європейською комісією.

Мобілізація в РФ

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу прокоментував оголошену президентом Росії Путіним часткову мобілізацію у країні.

Чавушоглу сказав, що це рішення не наближає закінчення війни в Україні.

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс зауважив, що з оголошенням у Росії часткової мобілізації для російського суспільства настав час вибору

Лінкявічюс зазначив, що коли з’явилася загроза безпосередньо для росіян - вони почали втікати за кордон або протестувати.

"У російській історії зміни стаються через війни та революції. Той мільйон, який спробують мобілізувати проти їхньої волі, має шанс. Є й інший варіант - йти на смерть як худоба на забій, без жодної мети й причини. Це справжній тест для російського суспільства", - написав Лінкявічюс. 

Через мобілізацію число росіян, які приїхали до Фінляндії через південно-східні пункти пропуску, майже подвоїлося порівняно із ситуацією тижнем раніше.

За інформацією прикордонної служби Південно-Східної Фінляндії, у четвер до країни прибуло 7003 особи, з яких майже 6000 – громадяни Росії.

Глава МЗС Естонії закликав Фінляндію закрити кордони для росіян.

Разом з тим, Фінляндія ухвалила рішення про "суттєві обмеження" на в’їзд росіян.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто на пресконференції в п’ятницю розповів подробиці цього рішення.  

За його словами, рішення передбачатиме повну заборону на в’їзд для тих росіян, які хочуть відвідати Фінляндію з туристичною метою. Також може бути переглянута чинність уже виданих росіянам шенгенських віз.

Хаавісто також навів приклад "лазівки", якою користувалися росіяни, щоб отримати візи: наприклад володіючи нерухомістю у Фінляндії або розподіляючи право власності на нерухомість між кількома людьми, щоб спростити отримання візи.

"Ці лазівки тепер заблоковано", – заявив глава МЗС Фінляндії.

Він додав, що обмеження на в’їзд для росіян можуть набути чинності вже наступного тижня.

Також Хаавісто вважає, що ухилення від мобілізації не є підставою для надання притулку громадянам Росії.

У Польщі також застерігають перед прийомом російських дезертирів і ухилянтів.

А Німеччина закликає Євросоюз до спільного рішення щодо росіян, які ухиляються від мобілізації.

Генасамблея ООН

Незалежна міжнародна комісія ООН у п’ятницю заявила, що знайшла докази скоєння воєнних злочинів після вторгнення Росії в Україну 7 місяців тому.

Експерти комісії наразі зосередили свої дії у чотирьох звільнених від російських окупантів областях - Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській. 

Представляючи свої найширші висновки станом на сьогодні, вони цитували свідчення колишніх полонених про побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання в російських слідчих ізоляторах та висловлювали серйозну стурбованість щодо страт у чотирьох областях.

"Ми були вражені великою кількістю страт у районах, які ми відвідали. Наразі комісія розслідує такі випадки смерті в 16 містах і селищах", – сказав голова слідчої комісії Ерік Мосе Раді ООН з прав людини.

Україна й союзники у Нью-Йорку скоординували кроки для покарання причетних до воєнних злочинів.

Крім того, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з держрадником і главою МЗС Китаю Ваном Ї у Нью-Йорку, де зараз перебувають багато світових лідерів та дипломатів у зв’язку з засіданням Генасамблеї ООН.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу у Нью-Йорку заявив, що його країна виступає за скасування права вето в Раді безпеки ООН.

А президент Євроради закликав призупинити членство Росії в Радбезі ООН.

Допомога Україні

Німеччина передала Україні ще 6 установок Gepard і боєприпаси

Разом з тим, парламент країни не проголосував за рішення про передачу танків Україні.

У Конгресі закликали Пентагон надати Україні новий вид сучасних безпілотників, а Румунія надасть $1 млн на оборону України та Молдови за програмою НАТО.

Посол ЄС після візиту в Ізюм заявив, що Україна "отримає всю нашу допомогу, щоб виграти війну".

Глава МЗС Естонії вважає, що якщо до зими надати Україні необхідну підтримку, вона зможе виграти війну.

Ексгенсек НАТО звинуватив Макрона у шкідництві і послабленні України.

Вибори в Італії 

Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі спричинив резонанс своєю заявою про вторгнення Владіміра Путіна в Україну напередодні парламентських виборів, що відбудуться у неділю.

Виступаючи в ефірі телеканалу Rai, Берлусконі, відомий дружбою з президентом РФ, сказав, що до війни проти України "Путіна підштовхнув російський народ, партія, його міністри".

Берлусконі сказав, що спочатку план Росії полягав у тому, аби захопити Київ "за тиждень", замінити демократично обраного президента України Володимира Зеленського "урядом порядних людей" і вивести війська ще за тиждень.

Партія Берлусконі "Вперед, Італіє" належить до правої коаліції, що, як очікується, виграє вибори в неділю та сформує уряд.

А глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн завуальовано пригрозила Італії наслідками, якщо вона відхилиться від демократичних принципів після перемоги правого блоку на чолі з Джорджією Мелоні на виборах у неділю.

Лідер італійської ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні вимагає від президентки Європейської комісії піти у відставку або принаймні вибачитися за те, що він назвав "безглуздими погрозами".

Читайте детальніше: Коаліція з "друзями Путіна": як дострокові вибори можуть змінити зовнішню політику Італії.

Інше: відповідь на іранські дрони

Зеленський доручив МЗС відреагувати на постачання Іраном безпілотників Росії.

Зеленський призначив нового посла в Німеччині.

Болгари вважають високі ціни небезпечнішими за війну в Україні - опитування.

23 держави і одна організація попросили ЄСПЛ долучитись до справи України проти РФ.

Банк РЄ відновив випуск облігації соціального впливу на 1 млрд євро для допомоги біженцям з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.