Бійки депутатів у Молдові і Грузії, членство в ЄС у 2029 році, Україна блокує G20: новини дня

Дайджест
Четвер, 2 березня 2023, 20:40

Серед головних тем дня – зустріч міністрів закордонних справ країн "Групи двадцяти", яка проходила у столиці Індії Нью-Делі 1 та 2 березня. 

На ній так і не змогли погодити підсумкову заяву через розбіжності з Росією і Китаєм щодо війни в Україні. 

Володимир Зеленський уперше поговорив із новим президентом Швейцарії про допомогу й "формулу миру", а в Естонії показали навчання українських військових на гаубицях FH-70.

А ще ми опублікували інтерв’ю з євродепутатом Андрюсом Кубілюсом, який висловив досить оптимістичні прогнози щодо вступу України в ЄС і НАТО. Він загалом розповів багато цікавого щодо євроатлантичної інтеграції нашої країни. 

Серед інших тем дня – російський танк у Естонії, Молдова і Туреччина, наслідки масштабної залізничної катастрофи у Греції і інше. 

Всі важливі і цікаві новини 2 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Зустріч G20

Серед головних тем дня – зустріч міністрів закордонних справ країн "Групи двадцяти", яка проходила у столиці Індії Нью-Делі 1 та 2 березня. 

На зустрічі глави МЗС країн G20 так і не змогли погодити підсумкову заяву через розбіжності щодо війни.

Більшість держав знову найрішучішим чином засудили російську агресивну війну і зажадали безумовного виведення військ з території України. Міністри закордонних справ Росії і Китаю Сергій Лавров і Цінь Ган не погодилися з двома відповідними пунктами.

У підсумковому документі Росія і Китай не погодилися з пунктами 3 та 4 – щодо війни в Україні. 

Міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар підкреслив, що Індія доклала великих зусиль для пошуку компромісу. Джайшанкар сказав, що міністри досягли згоди з багатьох питань, включаючи необхідність реформ, багатосторонність, продовольчу безпеку, глобальну охорону здоров'я та зміну клімату.

Державний секретар США і міністр закордонних справ Росії коротко поспілкувалися в кулуарах сьогоднішньої зустрічі головних дипломатів країн "двадцятки".

Sky News повідомляє, що Ентоні Блінкен і Сергєй Лавров поговорили близько 10 хвилин під час зустрічі на конференції в Нью-Делі, що вважається їхньою першою розмовою віч-на-віч від повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Я закликав Росію скасувати своє безвідповідальне рішення і повернутися до виконання Договору СНО-3, який накладає обмеження на ядерні арсенали Сполучених Штатів і Російської Федерації, що піддаються перевірці. Взаємне дотримання цього договору – в інтересах обох наших країн. Це також те, чого люди в усьому світі очікують від нас як ядерних держав", – сказав держсекретар США.

За словами Блінкена, в розмові з Лавровим він заявив про готовність США взаємодіяти з Росією в питаннях контролю над стратегічними ядерними озброєннями "незалежно від того, що ще відбувається у світі і в наших відносинах".

Ще однією з тем розмови очільників дипломатії США й РФ стало питання звільнення незаконно затриманого в Росії американця Пола Вілана. Держсекретар сказав, що Вашингтон виніс "серйозну пропозицію" з цього питання, і "Москва повинна її прийняти".

Крім того, очільник Держдепу закликав РФ припинити повномасштабну війну в Україні і сісти за стіл переговорів, підтвердивши підтримку України з боку США. "Кожен член G20 і практично кожна країна продовжує нести витрати, пов'язані з російською агресивною війною", – додав він.

Також в кулуарах конференції міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Китай зіткнеться з наслідками, якщо розглядатиме питання про постачання зброї до Росії для її війни в Україні.

Коли Україна може вступити в ЄС і НАТО?

Депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс вважає, що Україна може набути повноправного членства в ЄС у 2029 році.

"Звісно, для цього обидві сторони мають працювати: Україна має робити реформи, а Євросоюз має зібрати політичну волю і повернути амбіції побудови нової європейської архітектури, що передбачатиме членство України, Молдови, а може, і Грузії", – сказав Кубілюс в інтерв'ю "Європейській правді".

Також він вважає, що Україні вже не потрібен ніякий план дій щодо членства в НАТО, оскільки вона вже відповідає більшості критеріїв.

За його словами, на саміті НАТО у Вільнюсі в липні може бути зроблена підготовча робота для прийняття України, а вже наступного року у Вашингтоні можна ухвалити остаточне рішення.

Для тих, хто віддає перевагу формату відео, дивіться інтерв'ю на каналі "ЄвроПравди" – Україна в НАТО і жорстка поразка РФ у війні зруйнують путінську Росію, а текстова версія – у матеріалі Андрюс Кубілюс: Нам треба говорити про демократію в Росії, щоб допомогти Україні вступити в НАТО.

Війна з РФ 

Міноборони Великої Британії передбачає погіршення умов для пересування по місцевості у районі Бахмута, що ймовірно може дати перевагу українським захисникам.

У той час як українські війська продовжують обороняти Бахмут, йдеться у зведенні, підвищення температури призведе до багнистих умов та бездоріжжя, що обмежує пересування по пересіченій місцевості.

Погане пересування по пересіченій місцевості зазвичай дає певну військову перевагу силам, що обороняються, наголошує британське відомство.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц сьогодні виступив у Бундестазі щодо війни в Україні.

Він, серед іншого, заявив, що Росія не отримає військової перемоги в Україні, закликав Китай вплинути на РФ і застеріг від поставок зброї.

Крім того, канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив сумніви щодо готовності Путіна вести переговори про "справедливий мир" в Україні.

Тим часом, Володимир Зеленський уперше поговорив із новим президентом Швейцарії про допомогу й "формулу миру", а в Естонії показали навчання українських військових на гаубицях FH-70.

Російський танк у Естонії 

У двох естонських містах відмовилися виставляти підбитий російський танк. 

Міська управа естонського містечка Раквере одноголосно відкинула пропозицію Міноборони виставити російський танк, підбитий в Україні в березні.

Мер Раквере Трійн Варек пояснила, що "посил експонування незрозумілий" і час – невідповідний.

Також відмовилися виставляти підбитий російський танк і у естонському місті Нарва, де минулого року перенесли шість монументів із радянською військовою символікою, у тому числі танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

"Минулого року президент Естонії Алар Каріс зазначив, що Нарва – це не місто одного танка. Нехай це так і залишиться. З Нарви вже вивезли один танк, і зараз ми хочемо жити далі без будь-яких танків", – написала Райк у соцмережах.

За її словами, місту буде достатньо переконливої фотовиставки, що демонструє всі руйнування, страждання і неподобства, викликані російською військовою агресією.

Залізнична катастрофа у Греції

Кількість загиблих у результаті зіткнення пасажирського й вантажного потягів неподалік від грецького міста Лариса, за останніми даними, вже становить щонайменше 57 людей.

Як повідомив грецький телеканал Skai, станом на четвер шестеро постраждалих у залізничній аварії залишаються у критичному стані, понад 70 – перебувають на стаціонарному лікуванні як у місті Лариса, так і за його межами.

Нагадаємо, масштабна аварія сталася у вівторок перед північчю. Пасажирський поїзд, який перевозив близько 350 осіб, зіткнувся з вантажним поїздом, коли він виходив з тунелю після виїзду з міста Лариса.

Начальнику місцевої станції висунули звинувачення в ненавмисному вбивстві. Міністр транспорту Греції подав у відставку після катастрофи, як і керівники двох залізничних компаній.

Прем'єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс заявив, що аварія сталася через "трагічну людську помилку".

Грецькі залізничники і метро Афін оголосили страйк.

Молдова

Парламент Молдови схвалив декларацію з осудом російської агресії проти України, а соратники проросійського експрезидента Ігоря Додона демонстративно вийшли з зали.

У тексті зазначають, що Росія з 2014 року здійснює неспровоковану і невиправдану агресивну війну проти України, яка з 2022 року переросла у повномасштабну. У декларації наголошують, що дії Росії є воєнними злочинами і грубим порушенням принципів міжнародного права. РФ закликають припинити війну і вивести сили з усієї території України у межах міжнародно визнаних кордонів.

А ще у парламенті Молдови депутати побилися під час голосування за внесення румунської мови у конституцію.

Прем'єр країни Дорін Речан назвав необґрунтованим рішення Wizz Air зупинити всі рейси з Кишинева.

"Ми намагаємося вести чесний і відкритий діалог з усіма компаніями, зрозуміти, чому Wizz Air не почувалася в безпеці, ухвалюючи це рішення. Але я твердо вірю, що ми зможемо виправити ситуацію і зробити так, щоб економічні агенти почувалися спокійно, стабільно і безпечно для подальшої роботи", – сказав прем'єр.

Речан також вважає, що у Росії немає достатніх ресурсів для вторгнення у Молдову.

Туреччина

У Туреччині на 23-й день після руйнівних землетрусів врятували з-під завалів собаку та готуються до нового. На заході країни почали евакуацію "ризикових" шкіл і лікарень через загрозу нового землетрусу.

Посадовці у Стамбулі ініціювали перевірки, наскільки будівлі лікарень і навчальних закладів сейсмічно стійкі. Повідомляють про "багато" рішень щодо шкіл, не називаючи точної кількості. 

Міністр охорони здоров’я Фахреттін Коджа серед останнього оголосив про рішення переселяти державну лікарню Кагитане в корпус іншого медзакладу. Попри те, що це приміщення будувалося після потужного землетрусу 1999 року, фахівці вважають його недостатньо надійним. 

Землетруси і питання готовності до ймовірного великого землетрусу в північно-західному регіоні Мармурового моря навколо Стамбула стануть ключовими питаннями на президентських і парламентських виборах, які планувалися на червень, але президент Ердоган налаштований проводити їх у травні.  

Решта новин дня 

В Угорщині відклали голосування за вступ Швеції та Фінляндії в НАТО мінімум до 20 березня.

У Копенгагені відому статую русалоньки розмалювали російським прапором.

У парламенті Грузії сталися бійки на комітетських слуханнях щодо закону про "іноагентів".

Інфляція у єврозоні знизилася порівняно з січнем до 8,5%.

МОЗ Німеччини не хоче відмовлятися від TikTok попри застереження щодо безпеки.

В уряді Польщі заявили про тиск на своїх громадян, які їздять в Калінінградську область.

Польща відкриє виробництво південнокорейських танків K2.

У Швейцарії судитимуть чотирьох банкірів за допомогу у приховуванні мільйонів Путіна.

У Брюсселі відкрили неформальне представництво демократичної Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: