Швеция идет в НАТО, а Путин не видит в этом угрозы, McDonald's выходит из России: новости дня

Дайджест
Понедельник, 16 мая 2022, 21:56

Лукашенко намагається уникнути прямої участі у війні в Україні; США дали Україні зброю без умов щодо ОРДЛО і Криму; уряд Швеції офіційно ухвалив рішення про подання заявки на членство в НАТО; Путін заявив, що не бачить загрози від вступу Фінляндії і Швеції до Альянсу, але є нюанс; Німеччина відмовиться від російської нафти до кінця року; в Угорщині заявили, що досі не мають прийнятної пропозиції ЄС щодо нафтових санкцій проти РФ; McDonald's оголосив про вихід з Росії та продаж бізнесу; у США випустили монети, присвячені Україні; у Фінляндії почали продавати "НАТО-пиво".

Більше важливих і цікавих новин 16 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Зброя без умов щодо ОРДЛО і Криму, "серйозна помилка" Путіна

Триває вісімдесят друга доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Британська розвідка у щоденному зведенні зазначає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко намагається уникнути прямої участі у війні в Україні.

Також вказується, що незважаючи на попередні припущення, на сьогодні білоруські сили не були безпосередньо залучені до конфлікту.

Проте білоруська територія використовувалася як плацдарм для початкового наступу Росії на Київ і Чернігів. Росія також здійснила повітряні вильоти та ракетні удари з Білорусі.

Міністр оборони США Ллойд Остін після телефонної розмови з міністром оборони РФ зателефонував українському колезі Олексію Резнікову

Резніков, серед іншого, розповів про успішне застосування українськими військовими гаубиць M777. 

Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін зазначила, що Сполучені Штати надали Україні військову допомогу без якихось умов щодо Донбасу і Криму.

Крістіна Квін зазначила, що Україна вже примусила російську армію відступити з Київщини, Чернігівщини та під Харковом, тож "не позбавлене логіки припущення, що вона відкине росіян і з інших окупованих регіонів".

Вона заявила, що США хочуть, щоби Україна відкинули армію РФ і у інших напрямках, щоби Україна перемогла у цій війні.

Міністр закордонних справ Португалії Жоао Гомеш Кравіньо заявив, що "стратегічна поразка" Росії, спричинена "серйозною помилкою" президента Владіміра Путіна, може призвести до перемоги України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив переконання, що Україна вистоїть у війні, що почалася з повномасштабним вторгненням Росії, та зазначив, що цей виклик безпрецедентно об’єднав НАТО.

Швеція іде в НАТО, Путін вже не бачить у цьому загроз

Уряд Швеції офіційно ухвалив рішення про те, що країна після десятиліть нейтралітету подасть заявку на членство в НАТО.

Майже всі партії в парламенті висловили свою підтримку заявці на членство.

Очікується, що країна подасть заявку на вступ до Альянсу 17 травня.

Команда шведських дипломатів відправиться до Туреччини для переговорів щодо заперечень Анкари щодо вступу Швеції в НАТО.

Раніше генсек НАТО заявив, що зауваження Туреччини, яка обіцяла заблокувати вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу, будуть вирішені.

Читайте також - А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Міністерство закордонних справ РФ лякає Швецію втратою суверенітету в результаті вступу у НАТО. 

В МЗС Росії заявили, що вступ Швеції до НАТО завдасть істотних збитків безпеці Північної Європи та на європейському континенті загалом.

Парламент Фінляндії у понеділок вдень розпочав історичні дебати щодо вступу до НАТО. У промовах депутати висловлюються здебільшого за те, щоб подавати заявку на членство. 

Міністр оборони Антті Кайкконен зауважив, що Фінляндія не збирається просити про розміщення ядерної зброї на своїй території і ніхто не підштовхував Гельсінкі до цього. 

Нагадаємо, 15 травня президент та прем’єр-міністр Фінляндії оголосили у неділю, що Фінляндія подає заявку про приєднання до НАТО.

Скандинавські країни пообіцяли гарантії безпеки Фінляндії і Швеції до вступу в НАТО.

До речі, у Фінляндії вже почали продавати "НАТО-пиво".

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Москва не буде "просто миритися" зі вступом Швеції та Фінляндії до НАТО.

Пізніше Путін заявив, що вже не бачить загрози від розширення НАТО.

Проте, він зауважив, що розширення військової інфраструктури на територію цих країн викличе реакцію Росії у відповідь. 

"Якою вона буде - вирішимо виходячи з того, які загрози нам будуть створюватися", - додав глава РФ.

Слід нагадати, що не допустити нового розширення НАТО – це одна з цілей повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Проте російсько-українська війна призвела до протилежного ефекту.

Докладніше про те, що змінить вступ до НАТО Фінляндії та Швеції читайте в статті головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Аліни Гриценко.

До речі, у США вважають, що Україна може "обійти" ПДЧ на шляху до НАТО, як Фінляндія та Швеція.

Угорщина опирається введенню нафтового ембарго проти РФ

Німеччина планує припинити імпорт російської нафти на кінець року, навіть якщо Євросоюзу не вдасться домовитися про загальну заборону в рамках наступного пакета санкцій.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що ЄС не може схвалити шостий пакет санкцій проти РФ, тому що перебуває в заручниках однієї країни-члена. Він мав на увазі Угорщину. 

Глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба також повідомив, що введення нафтового ембарго проти Росії підтримують практично всі члени ЄС, але одна держава продовжує опиратися.

Вони мають на увазі Угорщину.

В Угорщині заявили, що досі не мають прийнятної пропозиції ЄС щодо нафтових санкцій проти РФ.

Докладніше про те, що означає угорський підхід до агресії РФ проти України читайте в колонці одного з провідних депутатів партії прем’єр-міністра Угорщини Fidesz Жолта Неймета.

Слід додати, що угорський парламент переобрав Орбана прем’єром.

Інше: McDonald's виходить з РФ, німців турбує війна в Україні

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель розповів, на яку зброю підуть нові 500 млн євро, які ЄС виділить на військову допомогу України. Гроші, зокрема, підуть на важке озброєння: бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси – все те, що необхідно для такої війни.

Українські військові проходять навчання на словацьких САУ, йдуть переговори про купівлю.

У США випустили монети, присвячені Україні.

McDonald's оголосив про вихід з Росії та продаж бізнесу.

ЄС продовжив на три роки дію режиму санкцій за кібератаки.

В Естонії починаються масштабні військові навчання за участі 10 країн.

У Польщі не побачили помилок у діях поліції через облитого "кров'ю" посла Росії. А українка, яка облила "кров’ю" посла Росії, через погрози росіян залишила Варшаву.

Війна в Україні - друга з основних проблем, які турбують німців, після інфляції.

У Грузії засудили до 3,5 років в’язниці гендиректора основного опозиційного телеканалу.

Глава МВС Латвії йде у відставку через події довкола радянського пам’ятника.

У Британії затримали активістів, які не пускали в порт грецький танкер з російським паливом.

Прем'єр Франції подав заяву про відставку. На його місце Макрон призначив міністерку праці Елізабет Борн.

Це лише частина цікавих новин 16 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.