20 вересня 2022

Статті
Шлях до членства у новому форматі: які зміни відкрив для України статус кандидата
Рамка відносин з ЄС тепер має змінитися... Варто знайти відповідь на запитання: що ж дає новий статус, що він змінює для України?
Закони за 7,5 млрд євро. Як Орбан отримає гроші ЄС і продовжить "війну" за розпад Союзу
Дуже схоже, що угорський прем’єр виграє цей раунд у своїй "війні" з Євросоюзом і не втратить кошти. Для цього він готовий піти на невелику жертву...
Новини
23:25
В ЄС не очікують, що до кінця року домовляться відійти від одностайності в ухваленні рішень
Міністр у європейських справах головуючої в Раді ЄС Чехії Мікулаш Бек у вівторок заявив, що очікує на "обмежений прогрес" до кінця року в питанні відходу від одностайності в процесі ухвалення рішень.
23:01
Глава дипломатії ЄС закликає до нових санкцій проти Росії через "референдуми"
Європейський Союз і його держави-члени ніколи не визнають результати псевдореферендумів на окупованих територіях України, а проти Росії можуть бути запроваджені додаткові санкції.
22:45
Кулеба у Нью-Йорку взяв участь у міністерському засіданні ГУАМ: про що домовились
У Нью-Йорку у вівторок відбулося міністерське засідання ГУАМ – міжнародної організації, до якої входять Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова, – в якому взяв участь і очільник зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба.
22:29
Президент Фінляндії про "референдуми": Путін пішов ва-банк, на кону – майбутнє РФ
Президент Фінляндії Сауле Нііністьо вважає, що рішенням провести так звані "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України Владімір Путін ризикує майбутнім та економікою Росії.
22:11
У США очікують, що все більше іноземних банків переставатимуть обслуговувати російські карти "Мір"
Рішення двох турецьких банків припинити обслуговування російської платіжної системи "Мір", яку вона використовує після виходу інших платіжних систем, є логічним, вважає високопосадовець адміністрації президента США.
21:50
В ЄС виступили проти пом’якшення заборони на перевезення вугілля з РФ – ЗМІ
Кілька держав-членів Європейського Союзу виступили проти нових рекомендацій Європейської комісії, в яких вона пропонує пом’якшити обмеження на транспортування деяких російських товарів, зокрема вугілля, через світову продовольчу кризу.
ДайджестСвіт реагує на нову анексію РФ, США вгамовують війну на Кавказі, 5 млрд євро Україні: новини дня
21:31
фотоУ столиці Словаччини партія експрем’єра влаштувала протест проти чинної влади
У Братиславі у вівторок відбувся протест під гаслом "Уряд не турбується про народ", організований партією Smer-SD колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо.
21:11
Бельгійські католицькі священники запропонували молитву для гей-пар
Група католицьких єпископів у Бельгії у вівторок запропонувала текст літургії для одностатевих пар попри те, що минулого року Ватикан прямо заборонив благословляти гей-шлюби.
20:52
Шольца роздратувала спроба Туреччини приєднатися до організації, очолюваної РФ і Китаєм
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у вівторок заявив, що він "дуже роздратований" спробами Туреччини приєднатися до центральноазіатського органу безпеки, в якому домінують Росія і Китай.
20:46
Ексглава Мюнхенської конференції закликає Німеччину першою оголосити про передачу Україні танків
Колишній глава Мюнхенської конференції з безпеки і німецький дипломат Вольфґанґ Ішинґер вважає, що Берлін повинен першим оголосити про передачу Україні бойових танків за умови, що це ж зроблять інші союзники.
20:32
У Пентагоні назвали плани Кремля щодо "референдумів" інформаційною операцією
У Пентагоні заявляють, що заяви лідерів самопроголошених  "ЛНР" і "ДНР" про проведення референдумів про приєднання до Російської Федерації є відволікаючим маневром після успішного контрнаступу України.
20:27
Білий дім: підготовка до мобілізації свідчить про невпевненість Росії
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван вважає, що повідомлення про можливу мобілізацію в Росії свідчать про ті труднощі, які перед нею постали в ході повномасштабної війни в Україні.
20:10
Президент Польщі про псевдореферендуми: знущання, яке нічого не варте
Президент Польщі Анджей Дуда назвав заплановані окупантами на захоплених територіях України псевдореферендуми нічого не вартими.
20:09
Макрон про російські "референдуми" на окупованих територіях: "Цинізм"
Президент Франції Емманюель Макрон розкритикував наміри Росії провести так звані "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України, назвавши їх "провокацією" і "цинізмом".
Аналітика короткоЯк Україні скористатися перевагами, що дає статус кандидата у члени ЄС
19:59
Чоловіка, який утримував заручників у банку в Грузії, затримали, ніхто не постраждав
Міністерство внутрішніх справ Грузії у вівторок увечері підтвердило затримання чоловіка, який захопив філію "Банку Грузії" в місті Кутаїсі, а також звільнення всіх дванадцяти заручників.
19:42
Білий дім: США ніколи не визнають територіальних загарбань Росії в Україні
Сполучені Штати ніколи не визнають анексії Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити.
19:24
Президент Чорногорії запропонував дострокові вибори після провалу спроби сформувати уряд
Президент Чорногорії Міло Джуканович запропонував провести дострокові вибори у вівторок після того, як три політичні блоки висунули консенсусного кандидата на посаду прем'єр-міністра, але угоду про це так і не підписали.
19:18
Генсек НАТО: "референдуми" на окупованих територіях України – це подальша ескалація війни
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у вівторок засудив наміри Росії організувати псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України.
19:07
Французький депутат склав повноваження, зізнавшись у побитті дружини – лідер партії став на його захист
Координатор лівої партії "Франція нескорена" Адрієн Кватеннен пішов у відставку після того, як визнав, що дав ляпаса своїй дружині й схопив її за зап’ястя – при цьому на захист Кватеннена став лідер політсили Жан-Люк Меланшон.
18:47
"Кремль нервує": в ЄС прокоментували плани РФ щодо "референдумів" і "воєнний" закон
У Європейському Союзі вважають, що запровадження Держдумою Росії кримінальної відповідальності, доречнішої під час повномасштабної війни, так само як і проведення на окупованих українських територіях так званих "референдумів" є ознакою "нервозності" Кремля через провали на фронті.
18:41
У Болгарії оголосили тендери на закупівлю скрапленого природного газу
Болгарська державна енергетична компанія "Булгаргаз" у вівторок розпочала три тендери на закупівлю скрапленого природного газу, щоб уникнути його нестачі напередодні зими.
18:21
Зеленський поговорив з Ердоганом про "актуальні безпекові питання"
Президент Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.
18:21
Канцлер Австрії проти нових санкцій щодо РФ і за переговори з "агресором і жертвою"
Канцлер Австрії Карл Негаммер, спілкуючись зі ЗМІ на полях сесії Генеральної Асамблеї ООН у вівторок, виступив проти запровадження нових санкцій проти Росії на рівні ЄС, а також за переговори з Україною і Росією.
18:20
Шольц засудив плани Кремля щодо псевдореферендумів на окупованих територіях України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув оголошені окупантами плани щодо "референдумів" про приєднання до Росії в чотирьох областях України як неприйнятні.
18:02
Прем’єрка Естонії про псевдореферендуми: Росія отримає зворотний ефект 
Прем’єрка Естонії Кая Каллас заявила, що намір РФ провести псевдореферендуми на окупованих територіях України матиме для Росії зворотній ефект.
17:58
В МЗС прокоментували плани Кремля провести "референдуми" на окупованих територіях
Так звані референдуми, проведені Росією на окупованих територіях України, не матимуть жодних юридичних наслідків та не змінять адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України.
17:52
Делегація Європарламенту відвідала Ірпінь і Бучу
Делегація Генерального секретаріату Європейського парламенту на чолі з генеральним секретарем Клаусом Велле відвідали Бучу та Ірпінь, звільнені від російських окупантів.
17:47
Литва до 2025 року побудує логістичний парк для військ НАТО
У місті Рукла, розташованому в центральній Литві, розпочалося будівництво парку логістичної підтримки для контингенту військ Північноатлантичного Альянсу.
17:32
Молдова обирає альтернативи російському "Газпрому"
Молдова обрала 7 компаній, які будуть забезпечувати її газом з наступного місяця, якщо "Газпром" припинить постачання.
17:27
фотоКиїв отримав від уряду США 11 кілометрів труб для відновлення тепломереж
Уряд Сполучених Штатів у вівторок передав владі Києва 11 кілометрів труб і трубопровідної арматури вартістю 1,3 мільйона доларів для відновлення централізованого теплопостачання для 22 тисяч мешканців столиці.
17:24
Рада ратифікувала угоду про участь України у програмі ЄС LIFE для клімату і довкілля
Верховна рада ратифікувала угоду про участь України в програмі Євросоюзу LIFE для клімату та навколишнього середовища, яка сприятиме відновленню країни після руйнувань війни.
17:10
Фінляндія пропонує включити візовий бан для росіян до санкцій ЄС
Фінляндія у вівторок направила Європейській комісії листа з пропозицією запровадити загальні рекомендації для всіх країн Шенгенської зони щодо скасування чи визнання недійсними віз, виданих громадянам Росії, та обмежень на їхній в’їзд.
17:02
В Україні загинув доброволець з Нідерландів
Цього тижня на війні в Україні загинув 27-річний громадянин Нідерландів.
Аналітика короткоЧому недостатнє покарання Орбана може призвести до падіння Євросоюзу
16:59
У Грузії озброєний злочинець утримує заручників понад 6 годин, відмовився відпускати жінок
В Кутаїсі, де озброєний злочинець напав на банк та захопив заручників, правоохоронці вже понад 6 годин намагаються звільнити людей, проте досі безуспішно.
16:40
92% українців хочуть приєднання України до ЄС, 79% - за вступ до НАТО
Переважна більшість українців виступають за приєднання України до ЄС і НАТО в майбутньому.
16:35
Італійські ультраправі відсторонили кандидата через вихваляння Гітлера 8 років тому
Партія "Брати Італії", яка йде до перемоги на парламентських виборах цієї неділі, відсторонила одного зі своїх кандидатів у вівторок після того, як було виявлено, що він вихваляв диктатора Адольфа Гітлера у соцмережах.
16:10
відеоУ Молдові почались військові навчання за участі сил Румунії і США
У Молдові на полігоні в Булбоаці 20 вересня розпочалися військові навчання "Вогняний щит-2022" за участі військових з Румунії та США.
16:03
Ірландія збільшуватиме державну пенсію тим, хто продовжить працювати після 66 років
Ірландія запропонує тим, хто старше 66 років, вищу державну пенсію, чим довше вони залишаться на роботі.
15:40
На Кіпрі українку, яка нібито погрожувала росіянам ножем, випустили під заставу
55-річна українка, яку звинувачують у розмахуванні ножем під час демонстрації росіян, постала перед окружним судом Ларнаки в понеділок.
15:38
Кулеба: псевдореферендуми нічого не змінять, Україна продовжить звільняти території
Попри плани РФ провести псевдореферендуми про приєднання окупованих українських територій, Україна продовжить їх звільнення.
15:24
Біля берегів Кіпру врятували майже пів тисячі мігрантів
Влада Кіпру пізно в понеділок і рано у вівторок врятувала сотні мігрантів, які покинули Ліван і опинилися в морі.
15:22
МЗС Латвії: нові санкції і зброя мають стати відповіддю на псевдореферендуми РФ
Глава МЗС Латвії закликав міжнародну спільноту відреагувати на заплановані фейкові "референдуми" РФ новими санкціями та більшої кількістю зброї для України.
14:59
Лідер боснійських сербів підтримав війну Путіна в Україні і пропаганду РФ про неї
Лідер боснійських сербів і член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік, що прибув до Москви для зустрічі з Путіним, вважає, що війна в Україні є прямим наслідком розширення НАТО, а реальна мета американців та європейців у цій війні – стримування та знищення РФ.
14:54
Вісім країн приєдналися до санкцій ЄС проти російських депутатів
Вісім країн, в тому числі Україна, приєдналися до рішення Ради ЄС про розширення санкційного списку у зв’язку з агресією РФ проти України.
14:35
Вірменія і Азербайджан за посередництва США заявили про готовність до переговорів
Сполучені Штати закликають до подальших переговорів Вірменії та Азербайджану, щоб послабити напругу після останньої ескалації, внаслідок якої загинули десятки людей
14:17
Росія готується запустити прямі авіарейси до невизнаного Північного Кіпру - ЗМІ
Росія у листопаді планує запустити прямі авіарейси до самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру (ТРПК).
13:59
відеоУ Грузії озброєний чоловік взяв заручників у банку: вимагає $2 млн, вертоліт і прапор Росії
В грузинському місті Кутаїсі озброєний чоловік захопив заручників у філії "Банку Грузії" та погрожує підірвати бомбу, якщо не буде виконано його вимоги.
13:49
У німецьких школах працюють близько 2700 вчителів і асистентів з України
Федеральна земля Баварія повідомила про особливо велику кількість українських працівників. Міністерство культури Мюнхена припускає, що в школах працює понад 700 спеціалістів і асистентів.
13:24
У Бельгії збудують селище для українських біженців
У бельгійському муніципалітеті Гент з початку наступного року буде розміщено селище для екстреного прийому близько 600 українських біженців.
13:23
Латвійські митники завдяки службовій собаці знайшли 155 тисяч євро, які намагались провезти в РФ 
Латвійські митники завдяки службовому псу виявили в автомобілі на німецьких номерах 155 тисяч євро готівкою, які намагалися приховано вивезти з ЄС у Росію.
13:22
Бельгія частково вимикає нічне освітлення автострад через енергокризу
У вівторок ввечері світло на першій ділянці автомагістралі E40 між Льєжем і Левеном зникло з 22:00.
13:09
Понад 250 тисяч людей відвідали церемонію прощання з Єлизаветою II у Лондоні
Люди цілодобово стояли в черзі з кінця минулої середи до 6:30 ранку понеділка, дня похорону королеви, щоб побачити її труну у Вестмінстер-Холі.
12:59
Британія ще зважує, чи приєднуватись до нового політичного формату ЄС
Велика Британія ще зважує, чи долучатися наступного місяця до нового європейського політичного формату, ініційованого президентом Франції Еммануелем Макроном.
12:49
Жодних шансів, що ми пустимо Косово в ООН – президент Сербії
Вучич перебуває в Нью-Йорку і візьме участь у 77-й сесії Генасамблеї ООН.
12:43
У Гаазі конфіскували трактори у фермерів, які пригнали їх на протест у центр попри заборону
У Гаазі поліція конфіскувала декілька тракторів фермерів, які приїхали на акцію протесту з технікою, попри заборону.
12:36
Пентагон: передача Україні танків західного типу обговорюється
Високопоставлений представник міністерства оборони США заявив, що надання Україні танків західного зразка перебуває "абсолютно на столі".
12:19
Прем'єр Іспанії: Росія воює не лише з Україною, а й з усім ЄС – і програє
Президент Росії Владімір Путін використовує енергію як зброю війни, бо йому загрожують цінності Європейського Союзу.
12:09
ЄС фінально погодив виділення 5 млрд євро макрофіну для України
Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.
11:47
Суд ЄС визнав порушенням вимогу до провайдерів та операторів про невибіркове зберігання даних
Суд ЄС своїм рішенням підтвердив, що законодавство ЄС не дозволяє загальне, невибіркове зберігання даних про трафік, дзвінки і розташування - окрім випадків, коли йдеться про серйозну загрозу для нацбезпеки, і тоді ці заходи теж мають бути суворо регламентованими і обмеженими в часі. 
11:36
ЄС має припинити розмови про нові санкції проти РФ - глава МЗС Угорщини
Європейському Союзу не слід розглядати нові санкції проти Росії, оскільки це лише поглибить кризу енергопостачання та завдасть шкоди Європі.
11:35
PROMOTEDВрятуйте Україну від чергової зими у вогні
11:02
Угорщина готова виконати вимоги для розблокування 7,5 мільярда євро - міністерка юстиції
Угорщина готова виконати узгоджені з Європейською комісією заходи для розблокування 7,5 мільярда євро фінансування.
10:33
Більшість литовців на президентських виборах підтримали би Грибаускайте або чинного президента
Якби президентські вибори у Литві проходили найближчим часом, найбільше литовців хотіли б бачити на цій посаді експрезидентку Далю Грибаускайте, і майже стільки ж - чинного президента Гітанаса Науседу.
10:11
В ЄС обговорять скасування одноголосного принципу ухвалення санкцій
Сьогодні кожна країна ЄС має право вето з таких питань, як санкції проти Росії.
09:59
Фінська опозиція хоче майже тотальної заборони на в’їзд росіян
Опозиційні партії у Фінляндії вимагають майже повної заборони видачі туристичних віз громадянам Росії. 
09:54
Чехія отримала першу партію скрапленого газу із США
Зріджений газ із плавучого терміналу забезпечить Чехії до третини річного споживання, значно зменшивши залежність держави від газу з Росії.
09:08
Британія у 2023 році збереже рівень військової допомоги Україні – прем'єрка
Велика Британія у 2023 році надаватиме Україні ту ж підтримку або навіть перевищить обсяг військової допомоги, наданої Україні 2022 року.
08:49
Кулеба й глава МЗС Бельгії зустрілися на полях Генасамблеї ООН 
Міністр закордонних справ України та його бельгійська колега Аджа Лябіб провели зустріч у Нью-Йорку на полях Генеральної асамблеї ООН.
08:46
Ердоган: повернення Росією захоплених територій Україні полегшить переговори
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що повернення захоплених Росією територій України полегшить переговорний процес про завершення війни.
08:26
Німеччина заповнила газові сховища більш ніж на 90%
Заповненість газових сховищ у Німеччині перевищила 90% - попри повну зупинку "Північного потоку", свідчать дані операторів європейських сховищ.
08:13
РФ вивела підводні човни з Криму в Краснодарський край через загрозу ударів - британська розвідка
Командування Чорноморського флоту Росії майже напевно передислокувало свої підводні човни класу "Kilo" з порту приписки Севастополь до Новоросійська у Краснодарському краї на півдні Росії.
07:52
Президенти Естонії, Молдови та генсек НАТО разом полетіли у Нью-Йорк літаком Анджея Дуди
Президенти Польщі, Естонії, Молдови та генсек НАТО полетіли з Лондона - де усі лідери були на похороні Єлизавети II - до Нью-Йорка одним рейсом, літаком польського президента Анджея Дуди.
07:26
Прага дарує Україні 22 трамваї та автобуси, більшість - для Харкова 
Столиця Чехії вирішила подарувати Україні 22 трамваї та автобуси, більшість - для Харкова, щоб замінити втрачені внаслідок обстрілів.
ВідеоОрбан чекає на війну до 2030 та окупацію України. Чи можна його зупинити?