22 вересня 2022

Статті
Антиросійська Вірменія: чи піде Єреван на розрив союзу з РФ
Нове військове загострення на Південному Кавказі призвело до справді історичного результату – Росія опинилася за крок до втрати ледь не останнього союзника.
Інтерв'ю
"Рух України до ЄС буде марафоном з великою кількістю блокпостів"
Глава групи підтримки України у ЄС: "Путін – це та людина, що створила українську політичну націю... Так звані переговори про членство насправді не є переговорами..."
Новини
23:31
Мобілізація в Росії не вирішить багатьох проблем їхньої армії – Пентагон
Хоча часткова мобілізація, оголошена президентом РФ Владіміром Путіним, може вирішити проблему із нестачею особового складу російських сил, існує низка інших проблем, які додаткова кількість військових може ускладнити.
23:13
Франція відправить слідчих для розслідування воєнних злочинів в Ізюмі
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна оголосила, що її країна відправить до України місію підтримки для слідчих, які розслідують скоєні в Ізюмі Харківської області воєнні злочини.
22:53
Зеленський – до Німеччини: ви незалежна держава, не хочете давати танки – без образ
Президент Володимир Зеленський заявив, що Німеччина має самостійно ухвалювати рішення про передання Україні бойових танків та іншої броньованої техніки, а не орієнтуватися на інші держави, як-от США.
22:27
Пентагон: ядерні погрози Путіна не вплинуть на підтримку України
Речник міністерства оборони США бригадний генерал Патрік Райдер у четвер заявив, що погрози президента Росії Владіміра Путіна застосувати ядерну зброю не вплинуть на військову підтримку України.
22:10
Прем'єр Грузії проти того, щоби російська окупація визначала політику його країни
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН у четвер наголосив, що Тбілісі не дозволяє такому виклику, як російська окупація частини території, визначити свою сутність.
ДайджестТрибунал для Путіна, Захід коментує ядерні заяви РФ, Ізраїль продає "Залізний купол": новини дня
21:51
фотоУ Таллінні розклеїли листівки, де "президента Угорщини" Орбана порівнюють із Гітлером
У столиці Естонії з’явилися кілька листівок, на яких зображено прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з вусами німецького диктатора Адольфа Гітлера й червоною свастикою на лобі.
21:30
Фінляндія поки пускатиме росіян, які тікають від мобілізації
Фінська прикордонна служба поки дозволятиме громадянам Росії, які тікають від мобілізації, оголошеної Владіміром Путіним, перетинати кордон і подаватися на притулок.
21:16
У ЄС підтвердили запрошення України та Британії на перше засідання нового політичного формату
Україна та Велика Британія так само, як і 27 держав-членів Європейського Союзу та низка інших країн, отримали запрошення до участі в першому засіданні Європейської політичної спільноти – нового політичного формату ЄС.
20:54
НАТО засудив плани РФ щодо "референдумів", обіцяє подальшу підтримку України
Північноатлантична рада випустила заяву з засудженням планів проведення "референдумів" на окупованих територіях України і обіцянкою продовжувати надавати підтримку Києву.
20:32
"Ознака слабкості": у США розкритикували поведінку Лаврова на Радбезі ООН щодо України
Чиновник США розкритикував міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова за короткочасне перебування під час засідання ООН щодо України
20:17
Венеційська комісія зробила заяву у зв'язку з намірами Кремля щодо псевдореферендумів
Європейська комісія "За демократію через право" (відома також як Венеційська комісія") нагадала про свою позицію щодо незаконного "референдуму" у Криму в 2014 році і заявила, що її висновки з відповідними змінами застосовуються і до планованих Кремлем псевдореферендумів на окупованих територіях України.
19:56
Кулеба закликав запобігти спробам Росії відновити "голодні ігри" з зерном
Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав країни світу чинити тиск на Москву, щоб запобігти спробам заблокувати продовження дії зернового коридору.
19:42
уточненоКулеба потролив Лаврова, який втік з Радбезу одразу після свого виступу
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН зауважив, що глава російського МЗС Сєрґєй Лавров пішов одразу після свого спічу, переповненого штампами роспропаганди.
19:29
Іспанія оштрафувала Glovo на майже 80 млн євро через порушення трудового законодавства
Міністерство праці Іспанії в середу оголосило про накладання штрафу в розмірі 79 мільйонів євро на службу доставки Glovo, що базується в Барселоні, через порушення трудового законодавства.
19:15
Глава МВС Німеччини підтримала надання притулку російським дезертирам
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що країна готова приймати дезертирів з російської армії, яким "загрожують суворі репресії".
19:08
Уряд Іспанії пропонує запровадити податок на багатих, щоб впоратися з економічною кризою
Міністерка фінансів Іспанії Марія Хесус Монтеро в четвер оголосила про те, що уряд країни працює над можливістю запровадження нового тимчасового податку на великий дохід для компенсації великих витрат для менш забезпечених людей.
18:52
Генерал Ходжес: дії Путіна нагадують Гітлера в останні дні Третього Рейху
Генерал у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес стверджує, що останні рішення президента РФ Владіміра Путіна нагадують поведінку Адольфа Гітлера, коли той в останні дні Третього Рейху намагався залучити побільше вояків.
Аналітика короткоЯк Україна євроінтегрується та чи зможе почати переговори про членство в ЄС впродовж року
18:44
Фінляндія та Ірландія долучилися до позову України проти РФ щодо геноциду
Ще дві держави – Ірландія та Фінляндія – вирішили долучитися до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді.
18:27
Мер Будапешта вважає, що Єврокомісія не повинна знімати з Угорщини покарання на 7,5 млрд євро
Мер Будапешта Гергей Карачонь, який перебуває в опозиції до угорської влади, вважає, що Європейська комісія не повинна схвалювати її дії, спрямовані на розблокування 7,5 мільярда євро фінансування.
18:24
Україна і Франція працюють над постачанням нових САУ CAESAR - Кулеба
Глава МЗС України після зустрічі з французькою колегою Катрін Колонною у Нью-Йорку повідомив, що дві країни працюють над постачанням нових CAESAR.
18:14
Основний претендент на посаду прем’єра Данії втрачає рейтинги через серію скандалів
Один з головних претендентів на посаду наступного прем'єр-міністра Данії втрачає лідерство в опитуваннях після викриття його таємних зустрічей і звинувачень у тому, що його чоловік мав родинні зв'язки з колишнім президентом Домініканської Республіки.
18:06
Чехія проти видачі гуманітарних віз росіянам, які тікають від мобілізації
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у четвер заявив, що його країна не буде видавати гуманітарні візи громадянам Росії, які намагаються виїхати зі своєї країни, щоб не потрапити під мобілізацію.
18:05
Зеленський утворив робочу групу для створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ
Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка займатиметься опрацюванням питання створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.
17:53
відеоМіністр оборони Італії вперше зустрівся із Зеленським у Києві
Міністр оборони ще чинного уряду Італії Лоренцо Ґуеріні в четвер прибув до України, де вперше провів зустріч із президентом Володимиром Зеленським.
17:33
Ердоган не виключає зустрічі з Пашиняном, щоб обговорити конфлікт Вірменії та Азербайджану
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у четвер допустив, що може зустрітися з главою уряду Вірменії Ніколом Пашиняном у Празі – це буде їхня перша зустріч – для обговорення азербайджансько-вірменського конфлікту.
17:32
Прокурор Міжнародного кримінального суду анонсував посилення місії слідчих в Україні
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан повідомив, що наступного тижня в Україну вирушать додаткові члени його команди, щоб розслідувати воєнні злочини. 
17:26
Норвегія офіційно призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з РФ
Норвезька влада з 22 вересня офіційно призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з Росією.
17:20
США передали Грузії військової допомоги на $11,5 млн
Сполучені Штати в четвер передали Грузії військову допомогу загальною сумою 11,5 мільйона доларів.
17:15
Ердоган заявив, що обговорював з Путіним прямі рейси з Росії до Північного Кіпру
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що він обговорював початок прямих рейсів з Росії до самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру зі своїм російським колегою Владіміром Путіним.
17:07
У Польщі видали вже понад 25 тисяч українських документів, послуга буде доступна і в інших країнах
З початку роботи представництва Державної міграційної служби у Польщі – це перша країна, де воно відкрилося за кордоном, – воно видало понад 25 тисяч документів.
16:58
Румунія розглядає купівлю ізраїльської системи протиракетної оборони "Залізний купол"
Румунія може придбати в Ізраїлю систему протиракетної оборони "Залізний купол" (Iron Dome) після минулотижневого візиту міністра оборони Румунії Васіле Дінку.
16:55
Росія заборонила в'їзд 87 канадцям, які підтримують "київський режим" і "пробандерівські структури"
Міністерство закордонних справ Росії в четвер оголосило про заборону в’їзду для 87 громадян Канади у відповідь на "антиросійські санкції, які періодично вводяться правлячим у Канаді режимом Джастіна Трюдо".
16:46
Ердоган обіцяє продовжити "телефонну дипломатію" з Зеленським і Путіним
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що планує продовжити зусилля для забезпечення миру в Україні, та анонсував нові переговори з лідерами України та РФ.
16:42
ЗМІ дізналися, коли ЄС може ухвалити новий пакет санкцій проти Росії
Європейський Союз може ухвалити новий пакет санкцій проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну вже 6-7 жовтня, коли відбудеться засідання Європейської ради, а Європейська комісія внесе відповідні пропозиції вже наступного тижня.
16:28
У Брюсселі заради економії енергії вимкнули освітлення фасаду королівського палацу
З понеділка фасад королівського палацу у Брюсселі більше не освітлюється – таке розпорядження зробив король Бельгії Філіп з метою економії електроенергії.
16:18
Столтенберг та Кулеба обговорили мобілізацію в РФ і ядерні погрози Путіна
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у 21 вересня зустрівся в Нью-Йорку на полях Генасамблеї ООН з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.
15:54
80% фінів підтримують закриття кордонів для росіян з шенгенськими візами інших країн
Більшість жителів Фінляндії, 85%, хочуть припинити видачу туристичних віз росіянам доти, доки не закінчиться агресивна війна Росії в Україні.
15:49
Німецький парламент обговорить поставку Україні західних танків і БМП
У німецькому парламенті в четвер обговорять пропозицію найбільшого опозиційного блоку ХДС/ХСС про поставку Україні бойових танків і БМП західного виробництва зі складів промисловості.
15:32
У Північній Ірландії католиків вперше виявилося більше, ніж протестантів
Результати перепису населення показали, що в Північній Ірландії вперше католиків більше, ніж протестантів.
15:30
Туреччина хоче збільшити постачання газу зі США
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина прагне збільшити закупівлю газу в США та поділитися ним з європейськими сусідами.
15:02
Латвія заборонить складати іспит на водійські права російською мовою
Дирекція безпеки дорожнього руху Латвії з 1 жовтня заборонить складати іспит з водіння автомобілем російською мовою.
14:52
Латвія не видаватиме робочі візи росіянам, обмежить продовження посвідок на проживання
Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив поправки до імміграційного закону, що посилюють умови продовження посвідок на проживання для громадян РФ та Білорусі, а також вводять фактичну заборону на видачу віз громадянам РФ у зв'язку з роботою
14:27
В Єврокомісії прокоментували заклики створити спецтрибунал щодо злочинів РФ в Україні
В Європейській комісії вважають за необхідне використовувати наявні юридичні інструменти для притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів в Україні.
14:25
G7 відреагувала на псевдореферендуми і ядерні залякування Путіна
Держави "Групи семи" (G7) не визнають фіктивні референдуми на території України і відреагують на них подальшими цілеспрямованими санкціями. 
13:56
Німеччина прийняла на лікування понад 500 пацієнтів з України
За даними федерального відомства цивільного захисту та допомоги при стихійних лихах, Німеччина прийняла понад 500 пацієнтів для надання медичної допомоги в рамках заходів допомоги Україні. 
13:53
Фінляндія заарештувала активи братів Ротенбергів та засновника Yandex
У Фінляндії заарештовано активи найбільшої російської пошукової компанії "Яндекс" засновником та генеральним директором якої є Волож.
13:38
Прем’єрка Литви: ні Вільнюс, ні інші держави не зобов’язані рятувати росіян від мобілізації
Литовська прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте заявила, що Литва та інші країни не зобов'язані рятувати громадян Росії від мобілізації, і було б недоцільно приймати з гуманітарних міркувань росіян, які нещодавно підтримували війну.
13:27
Сейм Литви на два роки заборонив трансляцію російських і білоруських програм 
Сейм Литви за прискореною процедурою схвалив поправку до законодавства, якою тимчасово заборонив транслювати в країні російські та білоруські теле- й радіопрограми.
13:14
Командувач армії Литви: погрози Путіна варто сприймати серйозно
На думку командувача армії Литви Вальдемараса Рупшиса, ядерні погрози президента РФ Владіміра Путіна варто сприймати серйозно, тому що вже були ситуації, коли за його попередженнями були дії. 
13:14
Британія зняла мораторій на видобуток газу методом фрекінгу на тлі енергокризи
Британія у четвер офіційно зняла мораторій на видобуток газу методом фрекінгу, який діяв з 2019 року, оскільки визнала зміцнення енергопостачання країни "абсолютним пріоритетом".
12:58
У Гаазі відбулося останнє засідання суду у справі MH17, вироки оголосять у листопаді
Головуючий суддя Гендрік Стейнгаус оголосив, що винесення рішення у справі MH17 буде оголошено 17 листопада о 13:30 за місцевим часом щодо всіх чотирьох осіб.
12:45
Трасс розглядає можливість перенесення посольства Британії в Ізраїлі до Єрусалима
Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс розглядає можливість перенесення британського посольства в Ізраїлі до Єрусалиму.
12:39
Центральний банк Швейцарії здійснив найбільше підвищення процентної ставки в історії
Ставка зросла з мінус 0,25% до 0,5%, поклавши край кількарічним негативним відсотковим ставкам у Швейцарії.
12:34
Україна, Польща й Британія у форматі тристороннього альянсу обговорили протидію російській агресії
Міністри закордонних справ України, Польщі й Британії, які перебувають у Нью-Йорку для участі у Генасамблеї ООН, зустрілися у тристоронньому форматі та скоординували кроки для протидії російській агресії з огляду на рішення Путіна про часткову мобілізацію.
12:19
Ердоган збирає зустріч щодо російської платіжної системи “Мір” і можливих санкцій Заходу
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган збере у п'ятницю нараду високого економічного рівня, на якій обговорюватимуться можливі санкції Заходу та російська платіжна система "Мір".
12:13
ЄС засудив вироки окупаційної влади в Криму Наріману Джелялу та ще двом кримським татарам 
Євросоюз засудив вироки псевдосудів в окупованому Криму щодо першого заступника "Меджлісу" кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Асана й Азіза Ахметових. 
Аналітика короткоЯк Росія втрачає свого союзника на Кавказі
11:36
Представниця ЄК вважає малоймовірним початок перемовин про членство до осені 2023 року
У Єврокомісії пояснили, що переговори про вступ України до ЄС навряд чи зможуть початися раніше жовтня 2023 року, але більш ранні терміни не є цілковито неможливими.
11:32
Прем'єр Угорщини знову закликав скасувати санкції ЄС проти Росії
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив своїй правлячій партії "Фідес", що санкції проти Росії, запроваджені Європейським Союзом, мають бути скасовані.
11:19
ЄС бачить перші кроки у виконанні рекомендацій, які дали Києву разом зі статусом кандидата
У Єврокомісії помітили перші кроки України для виконання тих семи рекомендацій, які вона отримала разом зі статусом кандидата на вступ до ЄС.
11:02
Представниця Єврокомісії пояснила, якими будуть переговори про вступ України до ЄС
У Єврокомісії пояснили, що так звані переговори про вступ до ЄС де-факто є не перемовинами, а процесом адаптації країни-кандидата до європейських правил, у якому кожен крок на наступний етап потребує згоди усіх країн-членів.
10:41
Німеччина та Іспанія тиснуть на Францію через добудову газогону з Піренеїв
Три країни розчаровані через опір президента Франції Еммануеля Макрона завершенню трубопроводу MidCat вартістю 3 мільярди євро.
10:03
Росія обрала шлях конфронтації, оголосивши мобілізацію і "референдуми" - Боррель
У ЄС нагадали, що Росія, її політичне керівництво та всі причетні до організації цих "референдумів", а також до інших порушень міжнародного права та міжнародного гуманітарного права в Україні будуть притягнуті до відповідальності.
09:53
Посол США прокоментувала обмін полоненими
Посол США Бріджит Брінк прокоментувала обмін полоненими між Україною та РФ.
09:39
Міністр оборони Словаччини: мобілізація закінчиться поваленням Путіна
Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що псевдореферендуми на території України є лише приводом для майбутніх претензій Росії щодо нападу українців на російську землю.
09:16
Прем'єрка Британії про ядерний шантаж Путіна: це не спрацює
Прем’єрка Британії Ліз Трасс назвала "бряцанням зброєю" ядерні погрози президента РФ Владіміра Путіна та заявила, що цей шантаж "не спрацює".
09:15
Британська розвідка: мобілізація буде вкрай непопулярна, Путін пішов на політичний ризик
Росія зіткнеться з логістичними та адміністративними проблемами при наборі 300 000 осіб у рамках оголошеної часткової мобілізації.
08:38
Німеччина націоналізує газового гіганта Uniper на тлі енергетичної кризи
У рамках угоди уряд Німеччини придбає 98,5% акцій компанії за ціною 8,5 млрд євро.
08:35
ЄС почав підготовку восьмого пакета санкцій проти Росії за війну
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підтвердив, що Євросоюз починає підготовку восьмого пакета санкцій проти Російської Федерації за агресивну війну проти України. 
08:14
КНДР заявила, що ніколи не постачала зброю чи боєприпаси до Росії
Північна Корея заявила, що ніколи не постачала зброю чи боєприпаси до Росії і не планує цього робити.
07:54
У Франції добудували першу в країні морську вітрову електростанцію
У Франції завершили будівництво першої в країні морської вітрової електростанції, вітряки якої розміщені в районі Сен-Назер, біля гирла Луари.
07:19
Трюдо: ядерні погрози Путіна - це небезпечна ескалація
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відреагував на останню промову президента РФ Владіміра Путіна, у якій він оголосив мобілізацію та пригрозив застосуванням ядерної зброї.