Статті

"Мрія" для НАТО: як українські літаки допомагають Європі та США здолати епідемію
Протягом останнього місяця українські літаки - в центрі уваги світових ЗМІ. Вони перевозять медичні маски, захисні костюми та обладнання для боротьби з коронавірусом.
Від вірусу до реваншу: подвійний виклик для нового уряду Словаччини
Початок епідемії збігся у часі з періодом перезавантаження влади у Словаччині. А тому коронавірусна криза стала тестом на зрілість для нового уряду Матовича.
Відпустки епохи коронавірусу: коли Європа почне приймати літаки та туристів з України
Ключові центри туризму – такі як Туреччина, Кіпр тощо – готуються приймати туристів за новими правилами, не чекаючи на завершення епідемії...
Заражені та щасливі: як Данії вдалося вгамувати коронавірус
Ще місяць тому Данія була в топі європейських країн за кількістю хворих на COVID-19 на мільйон населення, поступаючись лише Італії та Норвегії. Проте тепер усе змінилося.
Реформи онлайн: як Естонія зробила стрибок до цифрового лідерства
99% послуг, включно з голосуванням на виборах, оподаткуванням та управлінням бізнесом, доступні онлайн. Як маленька Естонія стала світовим лідером з цифрових реформ?
Президент на півтора терміну: як Польща намагається уникнути виборів під час кризи
Польська влада шукає шляхи, щоб уникнути президентських виборів під час економічної кризи. Новий сценарій – продовження каденції чинного президента Анджея Дуди до 2022 року.
Великдень на карантині: як Україна і Європа розійшлися у правилах святкування
Великдень став справжнім викликом для багатьох урядів, які побоюються, що масові зібрання спричинять нову хвилю епідемії. Як європейські країни вирішують цю проблему?
Епідемія із найменшими втратами: як Німеччина готується до пом'якшення карантину
Федеративна система урядування Німеччини накладає відбиток на стратегії реагування на пандемію. В різних федеральних землях карантинні обмеження різняться, що ускладнює протистояння вірусу.
Нові загрози для Зеленського: які ідеї просуває Кремль на переговорах по Донбасу
Як вийти із ситуації, не здавши інтереси України? Якими є нові ідеї від Росії? Чому у Зеленського просувають сумнівні рішення щодо Донбасу?
Коронний час для Меркель: чому пандемія збільшила підтримку німецького уряду
Навички Ангели Меркель у галузі кризового менеджменту призвели до різкого стрибка підтримки як канцлерки, так і її уряду. Чи вдасться коаліції зберегти напрацьовані в часи "коронакризи" рейтинги?
Небезпечний карантин: чи зможуть інвестори відсудити компенсації за урядові заборони
На відміну від вітчизняного бізнесу, міжнародні інвестори мають низку додаткових прав та гарантій захисту. Чи зможуть вони претендувати на компенсацію втрат від "коронавірусних" обмежень?
Шанс на нові можливості: що відбувається із євроінтеграцією в Запоріжжі
Запоріжжя поступово перетворюється на місто втрачених можливостей. Однією з опцій для майбутнього розвитку регіону могла би стати євроінтеграція. Втім, чи готові мешканці до такого вектора розвитку?
"Забороняю, бо можу!": що не так із законопроєктом про обмеження права виїзду за кордон
Уряд на час карантину отримає право забороняти виїзд громадян України за кордон. Незрозуміло, на кого спрямована ця новація... 
"Привіт, диктаторе!": як і чому Орбан наділив себе абсолютною владою в Угорщині
На тлі пандемії уряд Віктора Орбана, а фактично – сам угорський прем’єр, отримав необмежені повноваження, які мають хіба що диктатори. Як це вплине на відносини Будапешта з ЄС?
Від егоїзму до солідарності: як ЄС та Україні протистояти коронавірусним ризикам
Пандемія стала глобальним викликом для ЄС, загостривши внутрішньополітичні дискусії євроскептиків та відкривши вікно можливостей для Росії та Китаю. Як Україні протистояти цим ризикам?
Словацька воля до реформ: як “чорна діра Європи” стала історією успіху
За декілька років Словаччина змогла пройти шлях від корумпованої країни до одного з лідерів у впровадженні реформ, які й забезпечили стрімке зростання економіки.
Довго, повільно та не всюди: як та коли Європа планує виходити з карантину
Чи не поспішили країни, які пообіцяли своїм громадянам послаблення? І навпаки, чи можливо, що їхнім шляхом підуть інші держави Європи?
Випробування Трампом та вірусом: як епідемія змінює шанси на переобрання президента США
Трамп вже розпочав публічну ворожнечу з губернаторами штатів. Президент заявив, що вони мають добре ставитись до нього особисто, аби отримати допомогу у боротьбі з коронавірусом.
Епідемія за розкладом: як Бельгії вдалося наперед розпланувати боротьбу з коронавірусом
Від моменту першого зараженого у Бельгії було розроблено план дій на час епідемії, з передбаченими фазами та набором дій на кожному етапі.
Польська перемога над "Газпромом": як Європа скидає енергетичний диктат РФ
Польщі вдалося повторити успіх "Нафтогазу" - через суд вона змусила "Газпром" переглянути ціни. Що це означає для Східної Європи?
Президент поштою: як Польща хоче проводити вибори під час пандемії
Польща йде до того, щоби стати єдиною європейською країною, яка не переносила вибори через пандемію. Які наслідки матиме такий крок?
Уряд, що допомагає коронавірусу: чому Греції вдалося зупинити епідемію, а Іспанії – ні
Чому дві середземноморські країни, де люди однаково люблять сонце та посиденьки в барах, мали геть різний розвиток епідемії?
Трактор проти коронавірусу: що стоїть за відмовою Лукашенка від карантину в Білорусі
Несподівано для себе Білорусь стала найліберальнішою країною в Європі. На відміну від сусідів, де запровадили суворі карантинні обмеження, Мінськ до останнього намагається їх уникнути.
Вірус соціалізму: як боротьба з наслідками епідемії змінює США
Сполучені Штати у своїй історії ще не знали подібних вливань в економіку. Схвалені заходи на трильйони доларів у тому чи іншому вигляді стосуються майже усіх громадян.
Європейські вибори під час пандемії: до чого варто готуватися Україні восени 2020 року
Як нині не існує ліків від COVID-19, так немає і універсального рецепта організації та проведення виборів під час карантину.
Виклик для Джонсона: хто очолив британську опозицію і чого від цього чекати Україні
Британська опозиція нарешті змінила свого лідера. Кір Стармер виглядає більш небезпечним опонентом Борису Джонсону, аніж його попередник. І має значні шанси стати новим головою уряду Її величності.
За крок до прірви: як Франція уникла найгіршого сценарію епідемії
Франція фактично "проспала" початок епідемії, навіть провівши в цей час місцеві вибори. А французька система охорони здоров’я показала себе неготовою до таких викликів.
Як вступити до ЄС після війни з сусідом: що змінювала та який опір долала повоєнна Хорватія
Без реформ, проведених урядом Рачана, успіх був би неможливий. Сьогодні в Хорватії це визнають навіть його колишні противники...
Епідемія без карантину: як Швеція витримує коронавірус без жорстких обмежень
Попри відсутність у Швеції на державному рівні карантинних заходів, центр Стокгольма зараз виглядає майже порожнім. Відповідальність за самоізоляцію беруть на себе бізнес та громадяни.
Епідемія на тлі війни та мігрантів: як вірус став викликом владі Ердогана
Пандемія різко загострила численні проблеми, які стоять перед турецькою владою. Від того, як правляча коаліція пройде "тест на коронавірус", великою мірою залежатиме і політичне майбутнє Ердогана.
Прогулянки на карантині: як дозволяють відпочивати у ЄС та на що схожі заборони в Україні
Чи можна взяти собаку напрокат? Чи прирівнюються діти до домашніх улюбленців? Що буде, якщо вигулювати песика, але плюшевого?
Борис із вірусом: як Британія із хворим прем'єром змінила стратегію протидії епідемії
Британія, яка однією з останніх у Європі запровадила жорсткий карантин, нині демонструє згуртованість перед "коронавірусним" викликом. Втім, чи не були ці кроки запізніми?