Туреччина знімає вето з розширення НАТО, США збільшать сили у Європі: новини дня

Дайджест
Вівторок, 28 червня 2022, 21:52

Міністр оборони Латвії заявив, що Росія залишиться загрозою на 5-10 років; міністр оборони Британії вважає, що є реальна загроза виходу агресія РФ за межі України; Медвєдєв погрожує Третьою світовою за спроби повернути Крим; лідери країн Групи семи та Євросоюз засудили російський ракетний удар по торговому центру в Кременчуці; Радбез ООН за запитом України о 22:00 по Києву збереться на засідання через останні ракетні удари РФ; Байден заявив, що за відповідь Росії довелося заплатити, але НАТО об’єднана як ніколи; Норвегія через санкції не дозволила пропустити вантаж для росіян на Шпіцбергені; РФ ввела санкції проти дружини і доньки Байдена, а також проти філософа Фукуями; українські військові вже опановують системи протиповітряної оборони NASAMS, які обіцяють надати США; Франція передасть Україні "значну кількість" бронеавто VAB; Болгарія виганяє 70 російських шпигунів, що працювали в посольстві РФ; Україна 30 червня почне торгувати електроенергією з ЄС.

Більше важливих і цікавих новин 28 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

"Реальна загроза" поширення агресії РФ за межи України

Триває 125 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Британська розвідка у своєму традиційному огляді зазначає, що характер і результати застосування Росією бойових з’єднань під Сєвєродонецьком, як і ракет під час останньої серії ударів, свідчить про все більшу виснаженість ресурсу російських сил.

Британці повідомляють, що під час останньої серії ракетних ударів по всій території України з високою ймовірністю застосовувалися старі радянські ракети Х-22 і більш сучасні Х-101, які випустили з повітряного простору Росії та Білорусі.  

Щодо подій на полі бою, розвідка відзначає, що українські військові продовжують закріплюватися у Лисичанську після відступу з Сєвєродонецька, і це місто розташоване на вищій місцевості. 

У огляді також йдеться про те, що українські військові продовжують завдавати шкоди російським командним центрам, завдаючи успішних ударів далеко вглиб тилу противника.

За словами дипломатів, Зеленський у зверненні до лідерів країн "Групи семи" 27 червня сказав, що хоче припинити війну до кінця цього року, до настання зими.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок реагуючи на заклик президента України заявила, що держави Заходу роблять усе, щоб надії про завершення війни до кінця року справдились, та щоб Україна залишилась суверенною і цілісною країною.

Водночас, за словами глави МЗС Німеччини, президент РФ Владімір Путін може зупинити війну "вже завтра".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наразі бачить мало шансів на припинення війни в Україні дипломатичним шляхом.

Він додав, що "в якийсь момент" буде домовленість між президентами Росії та України – "але зараз це не так".

Президент Франції Еммануель Макрон також вважає, що війна Росії проти України найближчим часом не закінчиться.

За його словами, ніхто не розглядає припинення війни в найближчі тижні чи місяці.

Міністр оборони Латвії заявив, що Росія стала загрозою на найближчі п'ять-десять років.

Більш того, міністр оборони Британії Бен Воллес вважає, що Росія може поширити свою агресію за межами України, і це становить для Європи "найбільш пряму та нагальну загрозу".

За його словами, існує дуже реальна небезпека, що Росія кине виклик іншим територіям Європи, але у дні ракет великої дальності й прихованих операцій відстань уже не забезпечує захист.

Слід нагадати, що Росія, серед інших, погрожує Литві через питання транзиту до Калінінграда.

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сказала, що не треба дивуватися загрозливій риториці РФ на адресу її країни.

Вона прокоментувала і кібератаки, пов'язані з Росією, які призвели до збоїв у роботі деяких держустанов та компаній цього тижня: "За час від початку вторгнення Росії в Україну в лютому ми вже бачили ці атаки: вони були і проти України, і проти деяких інших країн, включаючи і деякі литовські відомства".

Заступник голови Радбезу РФ Дмитрій Медведєв заявив, що спроби України повернути Крим означатимуть оголошення війни, а якщо вона на той час буде членом НАТО - призведуть до Третьої світової

Як повідомляє CNN, в адміністрації Байдена сумніваються у тому, що Україна, навіть отримавши більше важкого озброєння, зможе повернути усі території, втрачені після 24 лютого.

Радбез ООН через ракетні удари по Україні

Лідери країн Групи семи рішуче засудили російський ракетний удар по торговому центру в Кременчуці 27 червня. Кількість загиблих зросла до 18.

Лідери G7 наголошують, що невибіркові напади на мирних цивільних це воєнний злочин, російський президент Путін і всі винні будуть притягнуті до відповідальності.

Євросоюз також рішуче засудив російський ракетний удар по торговому центру в українському місті Кременчук.

У заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля зазначається, що це ще один огидний вчинок із серії ударів по мирному населенню та цивільній інфраструктурі з боку збройних сил РФ, включно з нещодавніми ракетними обстрілами цивільних будівель та інфраструктури в Києві та інших регіонах.

Боррель наголосив, що Росія несе повну відповідальність за ці акти агресії та за всі руйнування і жертви, до яких вони призводять, і Росію буде притягнуто до відповідальності за них.

Британський міністр Кріс Філп назвав актом тероризму ракетний удар росіян по торговому центру у Кременчуці і заявив, що "немає кінця варварству Путіна".

Раніше у вівторок президент Володимир Зеленський закликав визнати Росію державним-спонсором тероризму.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російський удар по торговому центру у Кременчуку є "воєнним злочином" і Франція продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Макрон заявив, що не приймає щодо Росії кваліфікацію держави-спонсора тероризмі: "Нам не потрібні якісь кваліфікації, щоб ввести ці санкції проти Москви". 

Рада безпеки ООН 28 червня проведе засідання за запитом України у зв’язку з останньою серією ракетних ударів, завданих РФ по території України. 

У графіку засідання призначене на 22:00 по Києву.

Як відомо, протягом вихідних та понеділка Росія здійснила серію ракетних ударів по території України. Найбільшого розголосу здобув удар по Києву, що поцілив у 9-поверхівку, та ТРЦ у Кременчуку, де загинули щонайменш 18 людей.

За даними CNN, на Радбезі ООН виступить президент України Володимир Зеленський. 

Саміт НАТО

28 червня у Мадриді стартував саміт НАТО, який висвітлює кореспондент "Європейської правди".

Президент США Джо Байден заявив, що держави НАТО усвідомлювали ціну, яку їм доведеться заплатити за санкції проти Росії, але залишились об’єднаними

За його словами, через понад чотири місяці війни Росії проти України "НАТО об’єднана більше, ніж будь-коли раніше", і НАТО "готова зустріти загрози російської агресії".

Крім того, радник із національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що президент США Джо Байден на саміті НАТО зробить конкретні заяви щодо нарощування чисельності американських сил у Європі.

Посилення включатиме ще два есмінці США на військово-морській базі Рота в Іспанії, внаслідок чого загальна кількість есмінців США, що базуються там, досягне шести.

Саліван додав, що до кінця саміту "ви побачите більш сильне, більш ефективне, боєздатне і більш рішуче угруповання сил, щоб врахувати російську загрозу, що загострюється".

Генсек НАТО засмучений зближенням РФ і Китаю, але не змінить позицію щодо України.

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на публічному форумі НАТО заявив, що Північноатлантичний альянс планує розробити пакет заходів, спрямованих на зменшення залежності від Китаю після відмови від газу та нафти з РФ.

За словами Столтенберга, Альянс навчився на помилках у відносинах з РФ.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що державам Альянсу слід продовжувати підтримку України у протистоянні з російським вторгненням попри різке зростання цін на енергоносії.

На полях саміту Альянсу генсек НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що країни Північноатлантичного альянсу домовились про скорочення викидів вуглецю до чистого нуля до 2050 року.

Щодо розширення Альянсу, то Столтенберг сподівається на прогрес щодо вето Туреччини у Мадриді, але "нічого не обіцяє".

Слід додати, що Фінляндія та Швеція заявили про певний прогрес у переговорах з Туреччиною щодо вступу в НАТО.

Більш того, очікується, що ці три країни ухвалять спільну заяву за підсумками саміту НАТО.

За підсумками переговорів у Мадриді у вівторок Туреччина дала згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Блокування транзиту до Шпіцбергена

Норвегія через санкції не дозволила пропустити вантаж для росіян на Шпіцбергені.

Конкретну заявку на отримання дозволу на транспортування було відхилено 15 червня, повідомили у Міністерстві закордонних справ Норвегії.

На прикордонній станції Стурскуг зупинено 20 тонн російських товарів, які прямували до російського шахтарського міста Баренцбург на Шпіцбергені.

Заявку подала гірничодобувна компанія "Траст Арктиквугілля" і посольство Росії надіслало листа до МЗС Норвегії, попросивши зробити виняток із санкцій.

У листі росіян йдеться про те, що вони побоюються гуманітарної кризи, якщо товари не пропустять через Стурскуг.

У МЗС Норвегії заявили, що в Баренцбурзі діють ті самі закони, що й на решті Шпіцбергена. Генеральний консул Росії Сергій Гущов розповів, що ситуація стабільна і російські дипломати працюють над отриманням пільг для товарів "з гуманітарних міркувань".

Як повідомляє The Wall Street Journal, влада США затримала грецький танкер Daytona, який прямував з Росії до штату Луїзіана з, імовірно, російськими нафтопродуктами.

Сейм Литви схвалив заборону імпорту російського газу.

США заборонили імпорт золота з РФ і ввели санкції проти майже 100 росіян і компаній. Тіна Канделакі й ексміністр оборони РФ більше не зможуть їздити до США.

А Росія заборонила роботу двох шведських державних організацій та ввела санкції проти дружини і доньки Байдена, а також проти філософа Фукуями.

Протиповітряна оборона NASAMS, бронеавто з Франції

За даними Politico, українські військові вже опановують ракетні системи протиповітряної оборони NASAMS норвезького виробництва, які мають передати Сполучені Штати.

Зазначається, що системи NASAMS мають бути включені до наступного пакету важкого озброєння, яке США передадуть Україні. 

Євросоюз починає постачання понад 90 вантажівок підвищеної прохідності для ЗСУ.

Логістичне обладнання є частиною ширшого пакету заходів допомоги на суму 31 мільйон євро, ухваленого 2 грудня на підтримку України.

Франція передасть Україні "значну кількість" бронеавто VAB.

Існує кілька модифікацій VAB, останні з яких були створені у 2010-х роках. Міністр збройних сил Франції не уточнив, яку саме модифікацію Париж передає Києву.

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорну також повідомив, що французький уряд розглядає можливість постачання Україні протикорабельних ракет Exocet, але жодного рішення щодо цього ще не ухвалено.

Німеччина та Нідерланди поставлять в Україну ще 6 САУ Panzerhaubitze 2000.

У німецькій опозиції закликали збільшити поставки зброї Україні.

Фінляндія надасть Україні додаткові 70 млн євро на гуманітарну допомогу та розвиток.

Польський журналіст почав збір коштів на Bayraktar для України.

Інше: Болгарія виганяє російських шпигунів, радар РФ поряд з Норвегією

Мер Варшави розмовляв через відеозв’язок з фальшивим Віталієм Кличком.

Болгарія виганяє 70 російських шпигунів, що працювали в посольстві РФ.

Прем'єр Італії виключив присутність Путіна на саміті G20.

Джонсон запросив незгодних з Путіним російських науковців до Британії.

У Мілані вимкнули фонтани на тлі однієї з найбільших посух за десятиліття.

У Німеччині 101-річного ексохоронця концтабору засудили на 5 років тюрми.

Україна 30 червня почне торгувати електроенергією з ЄС.

У Нідерландах озброєні злочинці серед дня влаштували грабіж на відомому мистецькому ярмарку.

Росіян просять не їхати в Естонію через "вороже ставлення".

Глава Шотландії назвала дату наступного референдуму про незалежність.

Польща судитиметься з "Газпромом" через відключення газу.

Росія будує радар для виявлення винищувачів біля кордону з Норвегією.

МЗС Німеччини: жодна держава більше не шантажуватиме нас енергетикою.

У Чехії ліквідують посаду уповноваженого з відносин з РФ: за два роки він так і не знадобився.

Це лише частина цікавих новин 28 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.