Массовая высылка дипломатов РФ, транспортная блокада агрессора, шаг к членству в ЕС: новости дня

Дайджест
Понедельник, 4 апреля 2022, 21:51

РФ консолідує сили для наступу на Донбасі, перекидає туди "вагнерівців"; Євросоюз звинуватив російську владу у звірствах в Бучі та інших містах; Німеччина висилає 40 співробітників посольства РФ, а Франція готується вислати близько 30; в ЄС у середу обговорять нові санкції проти РФ, в тому числі ембарго на енергоносії; країни Балтії і Польща готують транспортну блокаду РФ і Білорусі; Єврокомісія цього тижня зробить крок до отримання Україною статусу кандидата в ЄС; проросійський президент Сербії Вучич переобраний на другий термін; на Майорці затримано яхту російського олігарха Вексельберга.

Більше важливих і цікавих новин 4 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Перегрупування військ агресора

Триває сорокова доба повномасштабної війни Росії проти України. У Міноборони Британії вважають, що Маріуполь майже напевно є ключовою ціллю російського вторгнення в Україну, оскільки контроль над ним забезпечить сухопутний коридор до Криму.

У британській розвідці зазначають, що РФ консолідує сили для наступу на Донбасі, перекидає туди "вагнерівців".

Як повідомив CNN високопосадовець Міністерства оборони США, близько двох третин російських військ, зосереджених навколо Києва, залишили цей район.

За словами чиновника, війська, що залишили район навколо Києва, "направляються на північ" та "концентруються в Білорусі".

США вважають, що ці війська будуть "застосовуватися у східній частині країни, у районі Донбасу".

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон розмістив у Twitter відео на підтримку українського народу у боротьбі з російським вторгненням.

Джонсон захоплюється мужністю і відвагою, з якою українці боронять власну землю.

Реакція на воєнний злочин у Бучі

Європейський Союз звинуватив російську владу у скоєнні звірств на вже звільнених територіях у Київській області, які раніше перебували під контролем російських окупаційних військ.

У заяві зазначається, що російська влада відповідає за ці злочини, скоєні під час фактичного контролю над цим районом. Вони підпадають під дію міжнародного права окупації.

Крім того, Євросоюз готовий надати Україні своїх фахівців задля документації воєнних злочинів, скоєних російськими військовими.

Мін'юст Франції готовий допомогти Україні з документацією воєнних злочинів.

Нагадаємо, 2 квітня було оголошено, що всю Київську область вдалося звільнити від окупантів. 

Мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив, що у місті виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав'язаними руками.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що знімки зі звільненої від російських загарбників Бучі спростовують переконання у пошуку компромісів за будь-яку ціну.

А прем’єр Польщі закликав створити міжнародну комісію з розслідування геноциду в Україні.

Президент США Джо Байден назвав вбивства цивільного населення у Бучі під час окупації воєнним злочином та з цього приводу варто організувати трибунал.

Президент України Володимир Зеленський напередодні запросив колишню федеральну канцлерку Німеччини Ангелу Меркель та експрезидента Франції Ніколя Саркозі відвідати Бучу, щоб самим "побачити, до чого призвела політика поступок Росії".

Меркель наполягає, що вважає правильним своє рішення не приймати Україну до НАТО у 2008 році, незважаючи на критику з боку президента України Володимира Зеленського.

Керівник британської розвідки MI6 Річард Мур заявив, що позасудові страти входили в плани путінського вторгнення в Україну.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що викрадення і страти представників місцевих органів влади, схоже, є цілеспрямованою політикою РФ.

Росія вимагала обговорити в Радбезі ООН 4 квітня "провокацію українських радикалів у Бучі", проте їй відмовили. РФ заявила, що ще раз вимагатиме проведення засідання.

Британська місія при ООН, яка у квітні головує у Раді з 15 членів, заявила, що Радбез проведе заплановане обговорення щодо України у вівторок, а не буде збиратися у понеділок, як того вимагає Росія.

Країни Євросоюзу висилають російських дипломатів

Міністерство закордонних справ Німеччини ухвалило рішення вислати з країни "значну кількість" співробітників російського посольства в Берліні.

У заяві глави МЗС країни Анналени Бербок щодо рішення про висилку співробітників згадується й про звірства у Бучі. Зокрема, зазначається, що фотографії з Бучі свідчать про неймовірну жорстокість російського керівництва та тих, хто стежить за його пропагандою, про прагнення до знищення, яке не знає меж.

За інформацією Spiegel, Німеччина висилає 40 співробітників російського посольства, вони повинні залишити країну протягом 5 днів.

Як повідомляє BFMTV, Франція слідом за Німеччиною готується вислати близько тридцяти російських дипломатів.

Міністерство закордонних справ Литви прийняло рішення знизити рівень дипломатичного представництва з Росією і наказало послу РФ залишити країну.

Литва висилає посла Росії і закриває консульство в Клайпеді.

Щодо ембарго на російські енергоносії

Проте, звірства у Бучі не вплинули на рішення Німеччини та Австрії щодо введення ембарго на газ і нафту з Росії.

Австрійська влада підтримує нові санкції проти Росії після викриття військових звірств у Бучі, але відкидає негайне ембарго на російські енергоносії.

У Німеччині після того, як українські та європейські чиновники звинуватили російські війська у скоєнні звірств під Києвом, зокрема в Бучі, немає єдності щодо негайної зупинки імпорту російських енергоносіїв.

За словами прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, Німеччина є головною перешкодою на шляху до введення більш жорстких санкцій проти Росії.

А от президент Франції Еммануель Макрон після звірств у Бучі виступив за посилення санкцій проти Росії  і запровадження обмежень на імпорт російської нафти і вугілля".

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що після звірств у Бучі Італія підтримає санкції проти російського газу.

Нові санкції проти РФ, в тому числі ембарго на енергоносії, в Євросоюзі планують обговорити у середу. 

Слід додати, що за даними польських ЗМІ, в ЄС представили пропозицію, яка де факто послаблює санкції проти РФ.

Також зазначимо, що Словаччина передумала платити за російський газ в рублях.

Транспортна блокада

Заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм повідомив, що країни Балтії і Польща готують транспортну блокаду РФ і Білорусі.

Польща вже посилила контроль вантажівок до Білорусі, черги на кордоні до 80 годин.

Також активісти заблокували автотрасу з Німеччини до Польщі для російських фур.

Тим часом Румунія скасовує усі вимоги щодо дозволів для українських перевізників.

Вибори в Угорщині 

У неділю 3 квітня в Угорщині відбулися парламентські вибори. Партія діючого прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Фідес (Fidesz) набрала більше половини голосів виборців. 

Орбан у своїй промові після виборів назвав українського президента у числі тих, хто заважав повторному обранню його партії.

Прем’єр заявив, що "ця перемога запам’ятається на все життя, тому що так багато людей ополчилися проти нас, у тому числі ліві вдома, ліві за кордоном, бюрократи в Брюсселі, всі фонди та організації імперії Сороса, іноземні ЗМІ, і зрештою навіть український президент".

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що після переобрання на пост прем’єр-міністра Віктора Орбана Угорщина буде посилювати дружбу з РФ, та закликала не допустити побудови тоталітарного режиму в сусідній країні.

Міністерство закордонних справ України відкинуло звинувачення прем’єра Угорщини Віктора Орбана у тому, що президент України Володимир Зеленський нібито заважав повторному обранню його партії.

Додамо, що референдум про так званий "захист дітей від ЛГБТ", ініційований урядом Угорщини, що відбувся в неділю разом з парламентськими виборами, визнаний недійсним.

Інше: крок до членства в ЄС, 17 млрд на біженців

Єврокомісія цього тижня зробить крок до отримання Україною статусу кандидата в ЄС.

У Німеччині закликають громадян російського походження не вірити пропаганді РФ.

США наполягають на виключенні Росії із Ради ООН з прав людини.

Румунія почне роздавати громадянам таблетки йоду через війну в Україні.

Проросійський президент Вучич переобраний на другий термін.

Брюссель дозволив використання 17 млрд євро з фондів ЄС на допомогу біженцям з України.

На Майорці затримано яхту російського олігарха Вексельберга.

Берлін шукає покупця на німецькі активи "Газпрому", пропонує кредитну підтримку - ЗМІ.

Британія анонсувала фонд підтримки для громадських організацій в Україні на 10 млн фунтів.

Це лише частина цікавих новин 4 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: