РФ имитирует удары по Эстонии, Мельник извинится перед немцами, зима без газа из России: новости

Дайджест
Среда, 22 июня 2022, 22:00

РФ готується перекинути на Донбас велику кількість резервних підрозділів - розвідка Британії; Білорусь почала мобілізаційні навчання на кордоні з Україною; Сенат Італії схвалив резолюцію із закликом продовжити допомогу Україні у її війні з Росією; командувач фінської армії заявив, що Україна для Росії "виявилася міцним горішком" і що Фінляндією буде так само опритатися; канцлер Німеччини заявив, що партнерство з імперіалістичною Росією в осяжному майбутньому неможливе; посол України Мельник вибачиться перед канцлером Німеччини за "ображену ковбасу"; США заявили про зобов’язання захисту Литви на тлі погроз Росії через "блокаду" Калінінграда; Росія відпрацьовує ракетні удари по території Естонії; прем’єр Грузії заявив, що Арахамія завадив їхній країні отримати статус кандидата на членство в ЄС; Європі порадили готуватись до зими без російського газу; українські військові вже наступного тижня почнуть опановувати німецькі MARS-II.

Більше важливих і цікавих новин 22 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Навчання Білорусі на кордоні з Україною, резолюція Сенату Італії

Триває 119 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Як повідомляє розвідка Британії, Росія, швидше за все, готується спробувати перекинути на Донбас велику кількість резервних підрозділів.

Розвідка наголошує: сильні обстріли на Донбасі продовжуються, оскільки Росія прагне оточити район Сєвєродонецька через Ізюм на півночі та Попасну на півдні. 

Відзначається, що здатність обох сторін формувати та розгортати резервні підрозділи на фронті, ймовірно, стає все більш важливою для результату війни.

Окремо британська розвідка описує ситуацію з втратами у лавах самопроголошеної "ДНР". Сама псевдореспубліка станом на 16 червня визнала 2128 військовослужбовців загиблими та 8897 пораненими з початку 2022 року.

Британці зазначають, що рівень втрат "ДНР" еквівалентний приблизно 55% їх початкової чисельності, що підкреслює надзвичайне виснаження російських та проросійських сил на Донбасі.

Тим часом, Білорусь почала мобілізаційні навчання на кордоні з Україною. Зокрема, Міністерство оборони Білорусі 22 червня розпочало мобілізаційні навчання з військовими комісаріатами Гомельської області, що межує з Україною.

Навчання відбуватимуться до 1 липня і, згідно з повідомленням, є плановими. Вони проходять під керівництвом начальника головного організаційно-мобілізаційного управління – заступника начальника Генерального штабу Збройних сил.

Делегація ПАРЄ прибуде вивчати воєнні злочини Росії.

Президент США Джо Байден не побоюється ризику наростання глобальної втоми від війни в Україні.

"Але я думаю, що в якийсь момент це буде свого роду вичікувальна гра - що росіяни можуть витримати, і що Європа буде готова витримати", - додав він.

Здавалося, що Італія вже втомлюється від війни в Україні. Зокрема, лідер "Руху 5 зірок" (коаліційна партія) та колишній прем'єр-міністр Джузеппе Конте відкрито закликав припинити надавати Києву зброю.

Та Сенат Італії у вівторок більшістю голосів схвалив резолюцію із закликом продовжити допомогу Україні у її війні з Росією, відхиливши спроби керівництва однієї з коаліційних партій – "Руху 5 Зірок" – припинити надавати Києву зброю.

Уряд Молдови схвалив продовження надзвичайної ситуації через війну в Україні. 

Командувач фінської армії заявив, що Україна для Росії виявилася міцним горішком і що з Фінляндією буде так само.

Німеччина не відмовляється від ядерної зброї і обіцяє допомогу Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що партнерство з агресивною імперіалістичною Росією Путіна, яким його уявляли в 2010 році, неможливо уявити в найближчому майбутньому.

Також Шольц заявив, що тільки Україна має приймати рішення щодо свого майбутнього і виступив проти домовленостей за спиною Києва.

Крім того, канцлер заявив, що Німеччина продовжить постачати зброю Україні.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник хоче перепросити у канцлера Олафа Шольца за свою заяву про "ліверну ковбасу". Він заявив, що жалкує про те, що так казав. 

Через нинішню ситуацію у сфері безпеки, а також зобов’язання країни в межах НАТО уряд Німеччини вважає неможливими приєднання до договору про заборону ядерної зброї.

В уряді, зокрема, зазначають, що доки для Німеччини та її союзників існує загроза застосування ядерної зброї, зберігається необхідність переконливого ядерного стримування в межах НАТО. Також зазначається, що напад Росії на Україну показує загрози, що йдуть від Москви.

В Міністерстві закордонних справ Росії у річницю нападу нацистської Німеччини на СРСР заявили, що нинішня політика Німеччини та "русофобська істерія" ставить під загрозу здобутки примирення після Другої світової.

Російське зовнішньодипломатичне відомство заявило про нібито "хвилю невмотивованої агресії проти Росії та російськомовних жителів ФРН на межі з масовим психозом". 

Погрози РФ через Калінінград: США та Німеччина готові захищати Литву

США заявили про зобов’язання захисту Литви на тлі погроз Росії.

Представник Держдепартаменту Нед Прайс зазначив, що Сполучені Штати вітають "безпрецедентні економічні заходи", вжиті Литвою та іншими країнами проти Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну.

Нагадаємо, Литва оголосила про обмеження залізничного транзиту товарів, що підпадають під санкції ЄС, до Калінінградської області - ізольованого російського анклаву між Литвою та Польщею. А згодом під обмеження потрапив й автомобільний транзит. 

З 18 червня набула чинності заборона транзиту територією ЄС для продукції російської металургії – саме щодо неї і були запроваджені обмеження.

А вже з 10 липня перелік заборонених до транзиту товарів розшириться – додасться цемент, деревина, алкоголь та навіть ікра. А з 5 грудня під заборону потраплять ще й нафта та нафтопродукти – це може стати найбільш потужнім ударом як по РФ загалом, так і по Калінінградській області зокрема.

Росія заявила, що відповідь на блокаду Литви буде "серйозною та чутливою" для її жителів. 

У Збройних силах Литви поки не бачать безпосередньої військової загрози з боку РФ.

При цьому, там кажуть, що готові до дій Росії через Калінінград, але не очікують військового зіткнення.

Німецький уряд застеріг Москву від контрзаходів, які порушують міжнародне право. 

А канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив східних партнерів по НАТО у повній солідарності та підтримці. За його словами, Німеччина розширить військову присутність, направивши більше повітряних і військово-морських сил до Балтійського моря.

Тим часом, Росія відпрацьовує ракетні удари по території Естонії.

"Навіть корисно": міністр оборони Естонії про російські навчання, де моделювали удари по країні.

Щодо євроінтеграції України

Лідери ЄС у Брюсселі схвалять рекомендацію Європейської комісії щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата на вступ в Європейський Союз. 

Про це, зокрема, зазначається у оприлюдненому проєкті рішення, який мають ухвалити лідери Євросоюзу на саміті в Брюсселі 23-24 червня.

Посол України в Брюсселі Всеволод Ченцов заявив, що надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС стане історичним рішенням, яке сигналізує Росії, що вона більше не може претендувати на сферу впливу на Україну.

Рішення про статус кандидата, за словами дипломата, нарешті знищить невизначеність щодо того, чим є Україна для ЄС.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна розраховує виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання статусу кандидата в члени ЄС до кінця року.

17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата. 

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

Детальніше про це - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.

Президентка Грузії закликала європейських лідерів підтримати країну на саміті.

А прем’єр Грузії заявив, що опозиційна депутатка Саломе Самадашвілі та український парламентар Давид Арахамія завадили Тбілісі отримати статус кандидата на членство в ЄС.

Сам Арахамія назвав фейком заяви прем’єра Грузії про те, що він блокував надання країні кандидатства.

У Міністерстві закордонних справ Росії вважають, що Україна, а також Молдова отримають статус кандидата на вступ до ЄС через "махінації".

Зима без російського газу

Голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

На його думку, Росія останнім часом вдалась до скорочень поставок газу, щоб не дати європейцям заповнити їхні газові сховища та збільшити свої важелі впливу в зимові місяці.

Глава IEA закликає уряди вжити заходів для зменшення попиту на газ та зберегти роботу старих атомних електростанцій, які планували відключити.

Євросоюз тимчасово перейде на вугілля, щоб замістити дефіцит російського газу.

Європейський парламент у середу підтримав реформи вуглецевого ринку, розвіявши побоювання щодо затримки європейської політики щодо зміни клімату.

Схвалені пропозиції дозволять швидше скоротити викиди в рамках вуглецевого ринку Європейського Союзу, що є центральним елементом пакета законів щодо скорочення чистого виробництва парникових газів в ЄС на 55% до 2030 року з рівня 1990 року.

Міністр фінансів Німеччини пророкує громадянам роки економічної кризи.

Мільярди заморожених російських активів

Ірландія заморозила понад 1,7 млрд євро російських активів. 

В Італії також заморозили понад 1,7 млрд євро російських активів.

Британія не дала візи російським депутатам для участі в сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Посольство Британії в Росії повідомило, що причиною відмови у виданні віз є саме санкції проти депутатів.

Інше: заяви до ЄСПЛ онлайн, вакцинування геїв від віспи у Британії

Українці, постраждалі від агресії РФ, можуть онлайн подати заяви до ЄСПЛ.

Українські військові вже наступного тижня почнуть опановувати німецькі MARS-II.

Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна. Проте, Україна не підтверджує домовленостей про переговори щодо експорту зерна.

Чехія витратила майже 300 млн євро на біженців з України.

У Литві не знайшли злочин у нібито побитті російського дипломата.

Німеччина проти планів ЄС заборонити нові авто з двигунами внутрішнього згоряння з 2035 року.

Тисячі незгодних з планами уряду фермерів з’їхалися на протест у Нідерландах.

У стічних водах Лондона виявили вірус поліомієліту – востаннє таке було у 1984 році.

Підтримка НАТО в державах-членах Альянсу перебуває на "історично високому рівні" – опитування.

Через спалах мавпячої віспи у Британії будуть вакцинувати геїв і бісексуалів від вітряної віспи.

Британія планує відмовитись виконувати частину рішень ЄСПЛ.

Це лише частина цікавих новин 22 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.