План восстановления Украины, проблемы у Бориса Джонсона, две страны пригласили в НАТО: новости дня

Дайджест
Вторник, 5 июля 2022, 22:00

Понад 40 держав зобов'язались у Лугано підтримати відновлення України; Австралія скасувала мита на імпорт з України; у НАТО підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянс, а Данія та Канада вже навіть ратифікували вступ; після початку вступу Фінляндії до НАТО Росія раптово відвела свої війська від фінського кордону; за даними Bild, у Німеччині працюють близько 200 російських розвідників; Фінляндія заарештувала майже 900 російських вантажних вагонів через санкції ЄС; Польща дозволила перебирати в тимчасове управління й продавати підсанкційні компанії з РФ; у РФ нарешті конкретизували, що можуть зробити у відповідь на обмеження транзиту до Калінінграда; Україна отримає 10 самохідних артилерійських установок від Британії; два міністри уряду Британії пішли у відставку на знак протесту проти дій Джонсона; Україна подала заявку на членство в Організації економічного співробітництва та розвитку; Україна за кілька днів почне торгувати електроенергією ще з однією країною ЄС; Італія оголосила надзвичайний стан у п'яти регіонах через рекордну посуху.

Більше важливих і цікавих новин 5 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

План відновлення України

Вівторок, 5 липня, - другий і заключний день конференції з відновлення України (URC2022), яка проходить у швейцарському місті Лугано. 

Представники понад 40 країн разом із багатосторонніми організаціями, такими як Європейський інвестиційний банк та Організація економічного співробітництва та розвитку, підписали Луганську декларацію щодо відновлення України.

В ухваленій декларації йдеться, що проєкт плану відновлення та розвитку під керівництвом України, який у понеділок був представлений на міжнародній конференції в Лугано, визнано основним рамковим документом, який задає напрямок процесу відновлення України.

Основна увага у декларації приділяється наданню Україні політичної, фінансової та технічної підтримки.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзначив, що всі учасники конференції підтримали створення координаційної платформи між урядом України та всіма двосторонніми та багатосторонніми партнерами, організаціями та міжнародними фінансовими організаціями для підготовки та реалізації плану відновлення.

Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс під час завершальної сесії в межах конференції відновлення підкреслив, що основою декларації є сім принципів Лугано, які визначають критерії та методи відновлення: партнерство, спрямованість на реформи, прозорість, підзвітність, верховенство права, демократична участь, залучення багатьох стейкхолдерів, гендерна рівність та інклюзія, сталий розвиток.

Португалія допоможе відбудувати зруйновані школи в Житомирі.

Швеція надасть Україні ще 6 млн євро на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Нідерланди виділили ще 200 млн євро на допомогу Україні через фонд МВФ.

Кошти будуть витрачені на поточні потреби органів влади України, наприклад, на зарплати держслужбовцям, вчителям, медикам

Швейцарія подвоїть підтримку України до понад 100 млн франків до кінця 2023 року.

Данія виділить Україні новий пакет підтримки у розмірі 13,5 млн євро.

Австралія скасувала мита на імпорт з України.

Україна та Швеція вперше погодили спільну заяву щодо ключових питань двосторонньої співпраці.

Історичний момент для Фінляндії, Швеції і НАТО

Посли країн-членів НАТО у вівторок, 5 липня, підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Генсек НАТО Єнс Столтенберг перед церемонією підписання назвав подію історичним моментом для Фінляндії, Швеції і НАТО і наголосив, що Альянс залишається відкритим для майбутніх членів. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Фінляндія та Швеція отримали статус "запрошених країн" після підписання країнами НАТО протоколів про вступ.

Далі протоколи про приєднання будуть надіслані для ратифікації в усі країни НАТО відповідно до їхніх національних процедур. 

Данія "блискавично" ратифікувала вступ Фінляндії і Швеції до НАТО.

Другою вступ Фінляндії та Швеції до НАТО ратифікувала Канада.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг очікує, що парламенти 30 країн-членів ратифікують протоколи про вступ Фінляндії і Швеції до Альянсу протягом місяців.

Після початку вступу Фінляндії до НАТО Росія раптово відвела свої війська від фінського кордону.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що рішення НАТО почати процес набуття членства для Швеції та Фінляндії фактично обнулило аргументи про те, чому Україна не може стати членом Альянсу.

"Нам же казали: "Ми ж не можемо іти вперед на кордон, у нас буде спільний кордон з Росією. Ви чого, це ж Росія, егегей, ескалація". Будь ласка, в них скільки тепер дві тисячі кілометрів спільного кордону і НАТО стоятиме біля воріт Петербурга", - сказав Кулеба.

Звіт британської розвідки, 200 розвідників РФ у Німеччині

Триває 132 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Як повідомляє британська розвідка, російські війська після захоплення Лисичанська розширять контроль практично на всю територію Луганської області.

Також наголошується, що на відміну від попередніх фаз війни, Росія, ймовірно, досягла досить ефективної координації між принаймні двома угрупованнями військ: Центральним угрупуванням, ймовірно, під командуванням генерал-полковника Александра Лапіна, та Південним угрупуванням, ймовірно, під командуванням нещодавно призначеного генерала Сергєя Суровікіна.

За даними розвідки, українські сили, ймовірно, здебільшого відведені у хорошому стані відповідно до існуючих планів. Утримувані українцями райони Сєвєродонецьк-Лисичанськ були виступом, який росіяни могли атакувати з трьох сторін.

Існує реальна ймовірність того, що тепер українські сили зможуть відступити до зручнішої для оборони прямішої лінії фронту.

В Україні загинув другий доброволець із Франції.

За даними Bild, у Німеччині працюють близько 200 російських розвідників.

Чехія долучиться до розмінування сільськогосподарських земель в Україні.

Європейський Союз поступово звільняється від залежності, що довго гальмувала політичні рішення попри агресивність президента РФ Владіміра Путіна.

Про це йдеться у статті високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозепа Борреля "Як діють санкції та коли вони вплинуть на Путіна: стаття головного дипломата ЄС".

"Санкційна війна"

Фінляндія заарештувала майже 900 російських вантажних вагонів через санкції ЄС.

Польща дозволила перебирати в тимчасове управління й продавати підсанкційні компанії з РФ.

Білорусь ввела санкції проти майже 200 компаній із акціонерами з "недружніх держав".

Росія зупинила видачу туристичних віз болгарам.

У Російській Федерації задумались про скасування договору про передачу частини Баренцевого моря Норвегії.

Речниця міністерства закордонних справ Норвегії Ане Хавардсдаттер у коментарі NRK зауважила, що договір про розмежування не містить положення про його припинення.

Нагадаємо, минулого тижня влада Норвегії на підставі санкцій не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії "Арктиквугілля" перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни. Через це російські хакери почали кібератаки проти Норвегії, а російське МЗС викликало норвезького посла.

Губернатор Калініградської області РФ Антон Аліханов заявив, що російська влада може повністю заборонити ввезення та вивезення будь-яких товарів через усі країни Балтії.

Раніше російські посадовці публічно не озвучували можливі кроки у відповідь на обмеження транзиту окремих товарів до Калінінграда через Литву.

Нагадаємо, Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області, посилаючись на роз'яснення ЄС. Москва заявила, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди і пригрозила відповіддю.

Президент Швейцарії проти конфіскації активів РФ на користь України, бо це суперечить праву на власність.

А у Литві банк помилково заблокував рахунок тезки підсанкційного колаборанта з ОРДЛО.

Допомога від Британії, проблеми у Бориса Джонсона

Україна отримає від Британії 10 самохідних артилерійських установок і баражуючі боєприпаси, які прибудуть у найближчі дні й тижні.

Джонсон анонсував військову допомогу Україні на 100 млн фунтів від Шотландії та Вельсу. Уряд Вельсу виділив 35 мільйонів на військову підтримку Україні, а валлійські сім'ї прийняли 3000 біженців.  65 мільйонів фунтів виділила і Шотландія, також оголосивши про готовність прийняти біженців з України. 

Британія відреагувала на перейменування території біля посольства в Москві на "площу ЛНР". Зокрема, посольство Великої Британії в Росії заявило, що перейменування ніяк не вплине на позицію Лондона щодо російсько-української війни.

Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з главою британського уряду Борисом Джонсоном в вівторок обговорив продовольчу безпеку для світу й безпекові гарантії для України.

Зеленський подякував Джонсону за незмінну підтримку Британії – нещодавнє рішення надати 1 млрд фунтів стерлінгів безпекової допомоги й сьогоднішнє рішення щодо 100 млн фунтів стерлінгів. 

Між іншим, у Бориса Джонсона проблеми. Два міністри уряду Британії пішли у відставку на знак протесту проти дій Джонсона.

Міністри не конкретизували приводу для відставки, але вона відбувається на тлі чергового внутрішньополітичного скандалу у Великій Британії, до якого побічно причетний прем’єр Джонсон.

Інше: заявка на членство в ОЕСР, операція проти торгівців людьми

Україна подала заявку на членство в Організації економічного співробітництва та розвитку.

Україна за кілька днів почне торгувати електроенергією ще з однією країною ЄС.

22 країни Європи, зокрема Україна, провели масштабну операцію проти торговців людьми.

В уряді розповіли, як планують зменшувати черги на кордоні з Румунією.

7 тисяч українців попросили політичний притулок у Молдові з початку війни.

У Німеччині в школах і дитсадках навчаються понад 146 тисяч українців, які виїхали через війну.

Італія оголосила надзвичайний стан у п'яти регіонах через рекордну посуху.

Шольц закликав німців бути готовими до затяжної інфляції.

У Норвегії призупинили видобуток нафти й газу на трьох родовищах через страйк працівників.

"Просто бізнес": виконавець убивства відомої журналістки Мальти вперше визнав свою провину.

Вбивство відомого журналіста-розслідувача в Нідерландах: затримали ще двох підозрюваних.

Ексглава МЗС Австрії, яка танцювала на весіллі з Путіним, виїхала з країни нібито через погрози.

У Білорусі знищили поховання польських солдатів, МЗС Польщі вимагає реакції.

Це лише частина цікавих новин 5 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.