3 серпня 2022

Статті
Покарання для Угорщини. Коли ЄС зможе позбавити права вето антизахідний уряд Орбана
Є можливість позбавити уряд Орбана права голосу в ЄС. Цей механізм, що досі був суто теоретичним, відтепер стає реальним...
Візит, що став ляпасом Китаю: чому США не бояться нової війни через конфлікт із Пекіном
Візит на Тайвань третьої посадової особи США не дав старт війні, як багато хто чекав. Проте цей візит напевно матиме довгострокові наслідки для відносин із Китаєм.
Новини
22:59
"Просто огидно": Зеленський – про поїздку Шредера до Москви
Президент Володимир Зеленський назвав огидною поведінку колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера, який нещодавно їздив до Росії, а по поверненні заявив, що Владімір Путін готовий до переговорів з Україною.
22:47
В Іспанії розслідують уколи дівчат на вечірках і в нічних клубах – мотив нападників невідомий
Поліція Іспанії розслідує близько 50 випадків проколювання дівчат і жінок шприцами під час вечірок і в нічних клубах, які раніше спостерігалися в інших європейських країнах.
22:28
ЄСПЛ не втручатиметься у справу 12-річного британця, якого мають відключити від системи життєзабезпечення
Європейський суд з прав людини в середу відмовився втручатися в рішення британських судів, які постановили відключити 12-річного Арчибальда Батерсбі від системи життєзабезпечення всупереч бажанню його батьків.
22:11
Спецслужба Греції визнала, що шпигувала за журналістом – ЗМІ
Під час закритого засідання комітету з питань інституцій і прозорості Греції керівник розвідувальної служби EYP Панагіотіс Контолеон визнав, що вона стежила за журналістом CNN Greece Танасісом Кукакісом.
21:52
Уряд Іспанії схвалив допомогу українським біженцям
Уряд Іспанії цього тижня за пропозицією міністерства інклюзії, соціального забезпечення та міграції схвалив указ про виділення 52,8 мільйона євро автономним спільнотам для виплати прямої фінансової допомоги українським біженцям.
ДайджестРФ "кинула" Німеччину з турбіною, бойові дії на Кавказі, Шредер благає почути Путіна: новини дня
21:31
Уряд Нідерландів оголосив про нестачу води в країні
Уряд Нідерландів у середу заявив, що в країні нестача води через незвичайно сухе літо і відсутність прогнозів дощу на найближчі два тижні.
21:08
Росія знайшла новий спосіб обходити санкції Заходу щодо нафти – Bloomberg
Росія, ймовірно, знайшла новий спосіб транспортувати свою нафту в умовах західних санкцій, використовуючи єгипетський нафтовий термінал Ель-Хамра.
21:03
У Чорногорії ініціювали вотум недовіри уряду через таємну угоду з сербською церквою
Декілька політичних партій ініціювали в парламенті вотум недовіри уряду Чорногорії після того, як у середу він підписав суперечливий договір, який регулює відносини країни з впливовою Сербською православною церквою.
20:54
Вибори наступника Джонсона: ексміністр охорони здоров’я Джавід підтримав Трасс
Колишній міністр охорони здоров’я Великої Британії Саджид Джавід у середу підтримав кандидатуру глави МЗС Ліз Трасс на посаду лідера Консервативної партії.
20:42
Глава МЗС Туреччини сподівається, що "зернова угода" наблизить завершення війни
Анкара сподівається, що угода про розблокування експорту українського зерна через Чорне море наблизить домовленості щодо завершення війни в Україні.
20:39
фотоВ Іспанії врятували 62-річного плавця, який 16 годин провів у відкритому морі
Іспанські рятувальники врятували 62-річного громадянина Франції, який 16 годин провів у відкритому морі після того, як його вітрильний човен перевернувся в Атлантичному океані.
20:16
Міністр оборони Молдови вважає, що РФ не планує вторгнення в його країну
Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий стверджує, ґрунтуючись на інформації з різних каналів, що до планів Росії не входить вторгнення до Молдови.
20:02
Данія позбудеться залежності від російського газу пізніше, ніж планувала
Найбільше газове родовище Данії Tyra може бути введено в експлуатацію не раніше кінця 2023 або початку 2024 року, тобто на дев'ять місяців пізніше запланованого терміну – саме за його рахунок країна хотіла швидко позбутися залежності від газу з Росії.
19:57
ЄС закликав до негайного припинення бойових дій у Нагірному Карабаху
Євросоюз закликав до негайного припинення бойових дій у Нагірному Карабаху та повернення сторін до переговорів.
19:44
Прем’єр Ірландії – про скандального листа дружини президента щодо України: кожен має право на свою думку
Прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін у середу прокоментував листа дружини президента країни Сабіни Гіґґінс, у якому вона закликала Україну погодитися на "припинення вогню і переговори" з Росією.
19:42
Столтенберг сказав президенту Сербії, що сили НАТО готові втрутитись у Косові
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у розмові з президентом Сербії Александром Вучичем, що сили KFOR готові втрутитися у Косові, якщо стабільність там буде під загрозою.
19:28
фотоМузичний коледж Лондона відсторонив викладача, який їздив з концертом в окупований Маріуполь
Королівський коледж музики Лондона вирішив відсторонити від викладання піаніста Алєксандра Романовского, який їздив з виступом в окупований російськими військами Маріуполь.
19:14
Естонія подасть пропозицію ЄС про заборону видачі туристичних віз росіянам найближчим часом 
Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу під час візиту до Києва повідомив, що Естонія подасть пропозицію на розгляд ЄС заборонити видачу туристичних віз росіянам протягом найближчого тижня.
19:05
"Газпром" тепер каже, що повернути турбіну в Росію неможливо через санкції Заходу
Російська компанія "Газпром" у середу заявила, що через санкції країн Заходу постачання Росії турбіни для "Північного потоку", яка перебувала в Канаді, неможливе.
18:57
У Франції стався вибух на підприємстві з виробництва військової вибухівки 
Декілька людей отримали поранення внаслідок вибуху, що стався в середу на заводі виробника військової вибухівки Eurenco в містечку Бержерак на південному заході Франції.
18:56
В МЗС Росії заявили, що "епоха співпраці із Заходом завершена"
Директор департаменту зовнішньополітичного планування МЗС Росії Алєксєй Дробінін вважає, що епоха співпраці РФ із Заходом завершена й настав час позбутися ілюзій та зрозуміти, що повернення до ситуації до 24 лютого у відносинах з Європою та США не буде.
18:41
відеоОперація "Відплата": Азербайджан повідомив про взяття кількох висот у Нагірному Карабаху
Міністерство оборони Азербайджану в середу ввечері підтвердило наступальну операцію в районі Нагірного Карабаху, в результаті якої війська змогли заняти кілька висот.
18:26
Рівень інфляції в Туреччині зріс майже до 80%
Річна інфляція в Туреччині зросла майже до 80% у липні - стрімке зростання цін на продукти харчування, житло та енергоносії сильно вдарило по споживачах.
18:25
фотоОрбан зустрівся з Трампом, який вважає, що Україна мала поступитися Кримом
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок зустрівся із 45-им президентом США Дональдом Трампом на одному з його гольф-клубів – обоє мають виступити на Конференції політичних дій консерваторів (СРАС).
18:09
В Італії заарештували активи архітектора "палацу Путіна" - Reuters
Податкова поліція Італії наклала арешт на активи на суму понад 141 млн євро  архітектора Ланфранко Чирілло, який пов'язаний з президентом Росії Владіміром Путіним.
18:02
У невизнаному Нагірному Карабаху оголосили часткову мобілізацію
Так званий президент невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Араїк Арутюнян у середу підписав указ про проведення часткової мобілізації на тлі напруження в регіоні.
17:52
НАТО все ще сидить склавши руки, Україна повинна отримувати зброю набагато швидше – британський депутат
Депутат від владної Консервативної партії Тобіас Елвуд, який очолює комітет Палати громад з питань оборони, вважає, що необхідна зброя для України приходить надто пізно, а НАТО досі зволікає з допомогою.
17:47
фото, відеоБіля столиці Ісландії почалось виверження вулкана
В Ісландії на півострові Рейк'янесскагі неподалік від столиці Рейк’явіка почалося виверження вулкану Гелдінгадалір.
17:30
Литва: транзит до Калінінграда може знову припинитися без додаткових санкцій
Міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс у середу заявив, що литовські банки можуть самостійно відмовитися здійснювати платежі за послуги транзиту до Калінінградської області Росії, що фактично означатиме його зупинку.
17:16
США: прохід першого судна з зерном через Чорне море - лише перший крок
Держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував заявою на успішне проходження зерновоза Razoni з українським зерном через Чорне море.
17:14
Парламент Британії закрив акаунт у TikTok через зв’язок соцмережі з Китаєм
Парламент Великої Британії вирішив закрити свій акаунт у популярній соцмережі коротких роликів TikTok після того, як кілька депутатів висловили побоювання безпекою зберігання даних через зв’язок платформи з Китаєм.
16:56
Британія готується дати Україні 3 млрд фунтів стерлінгів у кредит – ЗМІ
Міністр фінансів Великої Британії Надхім Захаві підтримав виділення Україні кредиту в розмірі трьох мільярдів фунтів стерлінгів через державне агентство UK Export Finance (UKEF).
16:48
В Брюсселі затриманий вирвав унітаз і втік з ув’язнення через отвір у стіні
Поліція Брюсселя у вівторок повідомила, що 25-річний чоловік втік із камери після того, як вирвав всередині унітаз. 
Аналітика короткоЧим може обернутися війна Орбана із цінностями ЄС
16:43
Магазини Фінляндії повинні припинити продавати росіянам підсанкційні товари – пояснення МЗС
Міністерство закордонних справ Фінляндії пояснило, що відповідно до санкційного режиму Європейського Союзу крамниці країни зобов’язані відмовляти в продажу російським туристам товарів і продуктів, які потрапили під обмеження.
16:28
Туристи з Росії намагалися вивезти з Фінляндії дрони та інші товари подвійного призначення
Митниця Фінляндії наприкінці липня здійснила у пунктах перетину кордону трохи більше 2500 перевірок щодо осіб, які прямують до Росії – близько сотні перевірок привели до додаткових заходів через санкції.
16:26
Шольц підтримав продовження терміну експлуатації німецьких АЕС
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що продовження терміну служби останніх атомних електростанцій у Німеччині може "мати сенс", оскільки скорочення потоків газу з Росії підвищує перспективу енергетичної кризи взимку.
16:18
Нове загострення в Нагірному Карабаху: повідомляють про загиблих і поранених з обох боків
Так зване міністерство оборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки в середу заявило про порушення Азербайджаном режиму припинення вогню і загибель одного свого військового та сімох поранених.
16:08
Канада виділила Україні $40 млн для допомоги у зберіганні зерна
Канада виділила 40 млн доларів США (52 мільйони канадських доларів) для розв’язання проблеми дефіциту зерносховищ в Україні.
16:03
Швейцарія приєдналась до сьомого пакета санкцій ЄС проти Росії
Федеральна рада Швейцарії у середу оголосила про приєднання до останнього, сьомого пакета санкцій Європейського Союзу, запровадженого у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.
15:47
Число українських біженців у ЄС стабілізувалось - єврокомісар 
За даними Єврокомісії, кількість українських біженців в ЄС наразі відносно постійна. 
15:29
Посол України роз’яснив позицію Туреччини про співпрацю з РФ щодо "Байрактарів"
Посол України в Туреччині Василь Боднар вважає, що заяви Туреччини свідчать про неготовність до співпраці з Росією щодо виробництва "Байрактарів".
15:28
У Британії змінили правила голосування за наступника Джонсона через безпекові загрози
Правляча Консервативна партія Великої Британії заявила в середу, що відклала розсилку бюлетенів для виборів керівництва партії після попередження розвідувальних служб про ризик фальсифікацій.
14:59
Білий дім відреагував на повідомлення про "недовіру" Байдена до Зеленського
Президент США Джо Байден висловлював своє захоплення лідерством президента Зеленського у воєнний час і має твердий намір продовжувати підтримувати Україну.
14:53
Найбільший супутниковий оператор Європи припинив мовлення ще одного російського телеканалу
Управління аудіовізуальних і цифрових комунікацій Франції (Arcom) офіційно повідомило супутникового оператора Eutelsat про припинення трансляції російського каналу НТВ "Мир".
14:27
Франція до листопада планує заповнити газові сховища на 100%
У Франції заявили, що до 1 листопада планують повністю заповнити газові сховища.
13:51
Шольц покритикував Росію під час інспекції турбіни для "Північного потоку"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу заявив, що у Росії немає причин затримувати повернення газової турбіни для газопроводу "Північний потік-1", яка обслуговувалась в Канаді, але нині перебуває у Німеччині через ескалацію енергетичного протистояння.
13:45
Молдова запроваджує надзвичайну ситуацію через посуху
Молдова запровадить режим надзвичайної ситуації в екології у зв’язку з посухою.
13:20
У Туреччині завершили інспекцію першого судна з українським зерном
Представники Росії, України, Туреччини та ООН, що входять до складу Спільного координаційного центру в Стамбулі, завершили інспекцію суховантажного судна RAZONI - першого судна, яке пройшло "зерновим коридором" з Одеси.
13:16
відеоСпікерка Палати представників США вилетіла з Тайваню
Літак спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі вилетів з аеропорту Тайбею Суншань.
12:59
Латвія планує запровадити перевірки всіх громадян РФ і Білорусі при в’їзді в країну
Латвія планує додатково перевіряти всіх громадян, які в'їжджають з Білорусі та Росії.
12:56
Литва готова забрати до себе до 2000 українців, які знайшли прихисток від війни у Молдові
Литва готова переселити до себе до 2000 українців, які у зв’язку з бойовими діями виїхали до Молдови.
12:31
У Сеймі Литви обговорюють заборону співпраці литовських компаній з державами-терористами
Один з депутатів Сейму Литви ініціював запровадження заборони роботи литовського бізнесу з країнами, які Литва визнала терористичними.
12:15
У Бундестазі не вірять в бажання Путіна вести переговори з Україною
Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман розкритикувала заяви ексканцлера Герхарда Шредера про нібито відкритість президента РФ Владіміра Путіна до переговорів з Україною.
Аналітика короткоЧим загрожує візит спікерки Палати представників Конгресу США до Тайваню
11:50
Хакери викрали листування прем’єра Албанії
Хакери, які атакували урядові платформи та сайти Албанії кілька днів тому, опублікували деякі електронні листи прем'єр-міністра Еді Рами.
11:39
Молдова готує заходи на випадок серйозного дефіциту енергоресурсів
В уряді Молдови підготували орієнтовний перелік заходів, які можуть запровадити у разі серйозного дефіциту енергоносіїв.
11:30
ЄС закликав до діалогу задля мінімізації ризиків на тлі напруженості довкола Тайваню
Європейський Союз закликав у середу вирішити напруженість навколо візиту спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань шляхом діалогу та зберегти канали зв’язку з Китаєм відкритими, щоб уникнути прорахунків.
11:13
Кулеба про відносини з Угорщиною: "Поки заяви не збігаються з рішеннями - можна жити"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що для Києва бувають неприємними заяви офіційного Будапешта, але головним показником є реальні дії Угорщини.
10:59
Литва стала єдиною державою ЄС, що публічно схвалила візит Пелосі на Тайвань
Литва стала єдиною країною ЄС, яка публічно схвалила суперечливий візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань.
10:54
Кулеба розповів про труднощі дискусії щодо трибуналу для Путіна і його воєнних злочинців
За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, дискусія серед демократичних держав з приводу трибуналу для покарання керівництва РФ за воєнні злочини в Україні непроста через символічну вагу подібних процесів. 
10:33
Шредер вважає абсурдною ідею повернення Україною Криму військовим шляхом
Ексканцлер Німеччини Герхард Шредер назвав війну в Україні "помилкою російського уряду", але наголосив, що для врегулювання потрібні поступки обох сторін.
10:22
Кулеба розповів, за яких обставин Україна розірве дипвідносини з Білоруссю Лукашенка
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що вважає за необхідне розірвати дипломатичні відносини з Білоруссю, якщо її армія зайде на територію України.
10:11
Кулеба підписав подання на призначення Венедіктової послом у Швейцарії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав подання президентові Володимиру Зеленському на призначення колишнього генпрокурора Ірини Венедіктової послом України у Швейцарії.
10:05
У Пентагоні спростовують заяви РФ про знищення шести українських HIMARS 
У Пентагоні заперечили заяви РФ про те, що російські сили знищили шість із переданих Україні ракетних систем HIMARS.
10:04
Шредер після зустрічі з Путіним заявив, що той налаштований на переговори з Україною
Ексканцлер Німеччини Герхард Шредер заявив, що російський президент Владімір Путін відкритий до дипломатичного врегулювання з Україною.
ВідеоЧого чекати Угорщині? Як Польща "зрадила" Орбана? Чому геї - його особиста біда?
09:36
Мадрид заявляє, що не виконуватиме урядові заходи енергозбереження
Лідерка Мадриду Ізабель Діас Аюзо заявила, що столичний регіон не погоджується з постановою уряду, яка зобов’язує запровадити заходи енергозбереження.
09:31
Президент Фінляндії обговорить з урядом візові обмеження для росіян
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо має намір обговорити з урядом питання щодо запровадження візових обмежень для росіян.
08:59
Вучич заявив, що Косово хоче втілити свої інтереси на тлі "істерії довкола України"
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що два дні тому ситуація у регіоні була "за крок від катастрофи", та звинуватив Косово у спробах реалізувати свої інтереси на тлі "істерії довкола війни в Україні".
08:32
Розвідка Британії: удар ЗСУ по ешелону РФ з боєприпасами серйозно пошкодив залізницю до Криму
За даними британської розвідки, завданий Україною удар по російському військовому ешелону, що прямував з Криму, серйозно пошкодив залізничне сполучення.
08:00
"Блеф Путіна": Шольц прокоментував історію з турбіною для "Північного потоку" 
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що завдяки згоді Канади зробити виняток із санкцій та передати турбіну для "Північного потоку" вдалось продемонструвати, що Росія використовувала ці пояснення тільки як привід скоротити постачання газу.